Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?
Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂
Prepáč ale určite nemôžeš ísť učiť na prvý stupeň. Ja mám vyštudovanú pedagogickú fakultu v odbore anglický jazyk a nemecký jazyk a môžem na prvom stupni maximálne učiť tieto jazyky. Určite by som nemohla učiť ostatné predmety, na to by som si musela dorobiť ďalšie štúdium. A to že sa tam učia základné veci je jedna vec a druhá je vedieť to deti naučiť.
@h_petra ja neviem koľko krát to mám ešte písať . Obsah by som určite zvládla a priznala som že metodika je druhá vec ,to treba naštudovať to není o inteligencii
@lenocka12345 tak asi ma zase oklamala kamarátka ktorá povedala že na úrade zarobila 550e a klamala aj kamarátka čo učí a zarobí 750
Tak co mas napisane na vysvedceni ? Ze si ukoncila odbor ucitel ?
DPS nie je jedno pre vsetky odbory. My sme mali na skole dps pre ucitelstvo potravinarskych predmetov, ucitelstvo ekonomickych predmetov atd. Pricom sme mali didaktiku a metodologiu rozne, s roznymi ucitelmi, mali sme roznu prax, rozneho garanta pre dps
@era777 vysvedčenie ešte nemám ale odbor sa volá Doplňujúcee pedagogické štúdium na výkon pedagogickej činnosti.
Skôr ty pochop, že s diplomom zo sociálnej práce a nejakým DPŠ nemôžeš ísť učiť hocičo od slovenčiny, cez telesnú, po fyziku. Ak si DPŠ urobí IT-čkár, môže učiť informatiku, alebo robiť majstra odbornej výchovy na nejakej priemyslovke, kde bude riešiť odborné predmety v oblasti informatiky. Lekár by mohol učiť BIO, CHE alebo na zdravotke odborné predmety napríklad.
Ja mám VŠ, roky učím, aj všeobecný prehľad mám, ale neodvážila by som sa postaviť pred siedmakov a vysvetľovať im chémiu ... proste to neviem, nemám to vyštudované a aj keby som si naštudovala teraz učebnicu, tak to nedám. Preto sa to 5 rokov študuje. A ani telocvik by som sa neodvážila neodborne učiť, čo ked sa tam decko zraní, lebo mu budem kázať robiť nejaký cvik nedobre. Ved to nie je sranda...
Raz som učila neodborne regionálnu výchovu a bol to pre mňa horor ... cely čas som nadávala, že som sa na to dala nahovoriť.
Prepac..ale presne pre toto vyzera skolstvo, tak ako vyzera...ja by som dala ruku do ohna za to, ze mnohe predmety na zs neovladas...neverim, ze by si zvladla taku matiku, fyziku, biologiu, geografiu, dejepis, ci chemiu a o jazykoch ani nehovorim...ja osobne ucitel nie som, ale mam c2 z nemciny na goethe instutute a teda obcas sa chytam za hlavu, co donesie nas syn z nemciny domov..a to su ludia so statnicou..ty ani z jedneho z tychto predmetov nemas statnice a trufla by si si...prepac, ako vtip to bolo dobre...
A na osvedceni mam normal napisane ucitel pre POTRAVINARSKE profesijne predmety.
Nie drahá, ty si písala čosi o prístupe k deťom, nie o metodike výučby.
Áno, tú treba veru naštudovať, konrétne sa študuje 5 rokov na pedagogickej fakulte.
Nie ako DPŠ.
@marinecka95 no neviem, ale mňa teda náčuvy ani prax nenaučila učiť, naučila som sa, resp učím až v realite
No ja som sa už dávno tak nezasmiala a zároveň som nebola zdesená. Od hrôzy ani neviem ako to napísať, nevystudovala si vlastne nič, žiadny predmet, nevieš čo máš učiť ani ako máš učiť, preboha a hrnúť sa k deťom hlavne kvôli platu?!!! Si predstav ako by si chcela naučiť prvé písmenká, matiku ale aj iné predmety?! A na strednej?! Deti ťa zlikvidujú hneď?! Toto môže byť fakt reálna téma? Dnes sa pomodlim, aby ťa nikto neprijal do školstva! Pre dobro teba ak detí.
Ale možno by si mohla skúsiť prácu v domove dôchodcov, alebo do školského internátu.
@hettinka áno všetko je pravda a súhlasím to je to o čom sme sa bavili že každý môže učiť svoje statnicove predmety podľa legislatívy .a chémiu pre siedmakov by som určite nevedela .ja stále píšem o prvom stupji
@h_petra prístup k deťom bolo myslené tvojou odbornou rečou metodika . Zle som sa vyjadrila,moja chýba.a nemusíš ma presviedčať že by som to nezvládla už v tretej správe keď som to hneď na začiatku priznala a uznala
@zuzka1117 ja mám tiež AJ a NJ a na diplome, že pre ročníky 5 - 12. Takže ak by som chcela učiť na 1. stupni, musela by som si dorobiť školu. Aj preto sa toľko prvostupniarok rekvalifikovalo na AJ, lebo to bolo jednoduchšie (stačila im štátnica na B2), ako by si angličtinári dorábali elementárnu pedagogiku.
Ale na 1. Stupeň sa študuje samostatne učiteľstvo.. aj keby si vyštudovala učiteľstvo matiky a biológie napríklad, nemohla by si ísť na 1. Stupeň učiť, musela by si ísť znova študovať elementárnu pedagogiku
Vysvedcenie z dps je akymsi "dodatkom" k diplomu z magisterskeho studia. Nie je to samostatne osvedcenie ale dava osvedcenie na vykon pedagogickej cinnosti len k tomu, co je na diplome z mgr studia
@erikavesela prepac vtip je tvoje porozumenie textu . posledný x to napíšem . Hovorím o prvom stupni čiže zbytočný text o chémii fyzike....
Dievčatá, kašlite na to 🙏 niekomu nevysvetlíme. Ja len dúfam, že nikto taký nebude učiť ešte moje nenarodené deti 🙄 toť vsio k tejto téme z mojej strany
Panenka skákavá!!!! Posledný raz: učiť na prvom stupni môže jedine kvalifikovaná učiteľka!!! Nie inteligentný údržbár, nie inteligentná zdravotná sestra ani inteligentná absolventka sociálnej práce + DPŠ!!!!
Prečo si, sakra, myslíš, že učiť na prvom stupni je nejaký veget pre inteligentných, či čo?
To s inteligenciou nemá nič, proste raz musíš mať kvalifikáciu a hotovo!!!!
Na prvý stupeň je potrebné absolvovať odbor "Predškolská a elementárna pedagogika", tam fakt nemôže učiť hocikto. A navyše, tam si učia všetky predmety učiteľky z 1. stupňa, tam neberú extra telocvikárku alebo etikára. Občianska náuka tam nie je.
To je jedno, hoci na zaciatku si pisala, ze by si zvladla vsetko...nie nezvladla... ty by si nezvladla ani deti pisat pismenka...nechapes?..to nie je o tom, ci by ta to bavilo..ide o to, ze na to musis mat vzdelanie, poznat metody a postupy, ktore nepoznas...navyse ucitelstvo 1.stupba je samostatny odbor a nemozes si len tak povedat, ze chces ucit na 1.stupni...zlata moja ja mam vs ukoncenu a to v odbore o ktorom asi vela nevies, k tomu mam c2 z nemciny...mne nemusis pisat o tom, ze nerozumiem pisanemu textu...ja mam pocit, ze ty mu nerozumies...vsetky zeny do jednej ti tu pisu, ze nemozes ucit nic na zs, ale ty si stale ides svoje...nemas na to vzdelanie...mas ukonceny najlahsi odbor na vs, ktory sme za mojich cias volali stredna skola so statnicou...prepac, ale na ucenie ti chyba vzdelanie a vedomostu
No tak teraz som sa dobre zasmiala. Aj ja mám skončenú sociálnu prácu, keďže pred mnohými rokmi to bol nový a žiadaný odbor, žiaľ nenaplnil ocakavania. Keďže som chcela robiť v školstve, tak som si dala sakra pozor na akú školu pôjdem. A rozhodne ti nejaké dps nestačí na učenie, keďže sociálna práca nieje pedagogický smer. Ja študujem kvalifikačné štúdium špeciálnej pedagogiky a keďže som medzitým nastúpila do špeciálnej škôlky ako vychovávateľ, tak si plánujem.dorobit aj predprimarne vzdelávanie. To že ťa riaditeľ môže momentálne zobrať neznamená že ti školu nebude ďalej treba, mám kopec spolužiakov ktorí preto teraz chodia do školy. Ďalšia vec je že porušuje zákon a neviem či by boli rodičia spokojní. To že ťa baví byť učiteľka je super, ale ženám ktoré majú za sebou pedagogiku, didaktiku, psychológiu počas min 5 rokov sa rozhodne nevyrovnas.
🙈🙈🙈🙈🙈🙈 metodika nemá nič spoločné s prístupom k deťom 😳😳😳😳
Veď ty ani nevieš čo to metodika je a chceš učiť.
Metodika je súhrn konkrétnych a presných postupov ako učiť danú látku. Nie "prístup k deťom", preboha 😳😳😳.
@martul prosím ťa modlí sa za svoj život a život svojej rodiny . Uvedom si že pre mňa je to dôležitá vec a z tvojho pohľadu sa ideš modliť za moju záchranu a z môjho pohľadu sa modlis za to aby si mi dopriala zle . To znamená že každý má iný názor a iný uhol pohľadu tak sa staraj o seba
@anonym
A ak chceš zarábať 750€, prosím ťa, kašli na školstvo a choď predávať do LIDL ... urobíš menej škody.
mne sa strašne páči, že vlastne ani nevieš čo si študovala....hold obraz dnešného školstva

@kika831 žiadne som nemala ,preto zisťujem na internete aby som mala predstavu . Mohla som chodiť viac na prednášky alebo sa vypytovať všetko učiteľov ale tak bolo to dosť ďaleko a k tomu robím vysokú a som na materskej takže nedalo sa všetko na 100%