Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?
Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂
Zabudla som dodať že tak pracujú moji známi . Ja som ešte neskúšala či má niekto zamestná . Takže keď tak robí pár ľudí v mojom okolo asi to není až také nezvycajne
Ja sa už nezmôžem ani na slovo k tejto téme 🤦🏼♀️
@era777 dufam, ze ma nikdy nebudes vysetrovat, rovnako ako dufam, ze autorka temy nebude ucit moje potencionalne deti 🙂
Jedine kde by si mohla ucit, je nejaka Stredna skola socialnej prace, a tam predmet z ktoreho mas statnice, preto ani prax ste nemali, lebo na sk je taka skola len jedna a nemohli by tam vsetkych nahnat na prax ... A viem to, lebo ked som si robila dps ja, tiez tam chodili soc.praca a nam nasa koordinatorka hovorila ako si vsetci z nich myslia, ze pojdu ucit do skolok, alebo ZS ale ze to nemozu ... Ze vlasne dps soc.praca sa nema kde uplatnit ...aj ked si tí ludia myslia opak , ze si zvysuju kvalifikaciu ze budu mat dalsi papier, ale bohuzial ...
Veľmi jednoducho si to predstavuješ.. ale vážne si myslíš, že by si vedela učiť na ZŠ? Matiku, fyziku, dejepis, chémiu..? Telesnú? Kamoška študovala učiteľstvo telesnej a mala kopu biológie, anatómie..
@era777 tiež vtipný príklad . Porovnávať to že ja mám VS z iného odboru ale ako keby kurz pedagogiky . Možno keby si urobíš dvoj ročný kurz lekárstva kde sa naučíš väčšinu teórie tiež by sa našlo možno nejako miesto pre teba v nemocnici. Tiež podobny priklad je pilotovanie boingu
@airaw myslim si že na prvom stupni sa učia také základy že to zvládne každý inteligentný človek . Ďalšia vec je prístup k deťom .
tak dnes si každá myslí , že môže učiť , veď má rada deti .... je to o niečom úplne inom ....
ps : v mojej bývalej práci sa aj upratovačka vyjadrila , že ona by hneď teraz mohla učiť , lebo všetko vie , len papier jej treba . Kvalifikovala sa špehovaním mojej práce a následným hodnotením ( rozumej vytknutím chýb)
Ty tomu proste vôbec nechápeš. "Kurz" pedagogiky ti je v kombinácii s VŠ soc.práca naozaj na dve veci. Konkrétne na 💩 a na nič.
Učiť nemôžeš ani v MŠ, ani na ZŠ a na SŠ max.predmet sociálna práca na nejakej strednej pedagogickej škole.
Ono, jednoduchšie by bolo ísť cestou sociálnej práce ako takej. V neziskovkách, na úrade a pod.
Prečo nepremýšľaš nad prácou, na ktorú si kvalifikovaná?
@basullinka ale preco by som nemohla ? Ja by som chcela operovat ved v zdravotnictve nema kto pracovat, ked moze byt dotycna ucitelka telesnej, fyziky, atd len s obycajnym dps so soc.prace ja mozem byt aspon daka neurochirurgicka ak to riaditel nemocnice dovoli 😉 ako som dost ironicka, ale fakt co je vela to je moc ... Ale co sa cudujem, ked som si ja robila dps chodilo tam okolo 20 + ludi so soc.prace a realne na prednasky chodilo asi 5 cele 4 semestre ...na konci len zbuchali daku pracu prisli na skusky a dostali papier ...toto je realita, a cudujme sa preco ani nevedia co a kde mozu robit 🤷
@era777 ale ja som chodila na DPS kde sa chodilo s hociakymi titulmi ,nie len zo SP. A naša vedúca celej katedry sama povedala že môžme učiť v každej škole ak to riaditeľ schváli.asi ma teda všetci klamú ,neviem
@h_petra lebo jej veľa ľudí hovorí , že je ako učiteľka !
@h_petra kvôli platu . Ale hlavne kvôli pracovnému času keďže chcem byť s dieťaťom čo najviac
Kvôli platu do školstva , ja umriem !!!!!!!!
@era777 to není DPS zo soc.prace. je to doplnkové pedagogické štúdium .je len jedno ,nerobí sa zvlášť k odboru
Ak si myslíš, že na prvom stupni sa učia "základy, ktoré zvládne každý inteligentný človek" tak sa vážne začni zaoberať myšlienkou, že bude lepšie sa na kariéru učiteľky vybodnúť.
Pracovala som ako školský špec.pedagóg pre prvý stupeň, chodila som aj na hodiny a naozaj by som si netrúfla. Nepoznám absolútne metodiku výučby písania, čítania a pod.
Si myslíš, že študenti pedagogickej fakulty študujú učiteľstvo pre primárne vzdelávanie len preto, lebo sú málo inteligentní, či čo?
Predsa si si to DPŠ musela robiť pre určité predmety, alebo nie?
So sociálnou prácou a DPŠ chceš na ZŠ zvládnuť učiť všetko a/alebo na SŠ telesnú a občiansku náuku? No klobúk dole, máš poriadne skreslené predstavy ... takto to nefunguje. Máš naozaj odvahu postaviť sa pred decká.
Ak chceš byť skutočne učiteľka, v prvom rade si zisti, čo si to vlastne vyštudovala, pre aké predmety ti platí aprobácia.
Kde si si robila to DPŠ?
DPŠ nie je všeobecné, robí sa pre konkrétne predmety. Napríklad na Žilinskej univerzite píšu na stránke, pre aké predmety poskytujú DPŠ https://www.fhv.uniza.sk/web/index.php/uchadzac... alebo
@lenocka12345 si pekne trápna po prvé a po druhé nechápava lebo nevieš ani čo píšem . Áno v školstve je oveľa väčší plat ako na úrade alebo v charite alebo neviem čo si ešte pisala
ale na stredné školy zo štátnicovách predmetov na VŠ
Pochop už, že nemôžeš učiť na ktorejkoľvek škole, môžeš učiť len to co mas vystudovane.. prípadne sa porád s tými tvojimi známymi, ti asi vedia ako na to
@h_petra nie ,myslela som to tak že obsah učiva ovláda každy inteligentný človek . Napísala som že prístup k deťom je druhá vec
Myslim si zeby si si mala dostudovat prv aku kvalifikaciu musi mat ucitel na 1.st.ZS podla zakona... Www.google.sk odporucam urcite to tam najdes ... Ved kazdy musi na profesiu splnat vzdelanie zo zakona, to fakt nechapes ? A ziaden 2 rocny kurz by mi asi nepomohol, ked jasne zakon vravi, ze lekar je ten kto ukonci 6 rocne denne studium v odbore vseobecne lekarstvo ! Tak ako tebe dake sorry posrane dps nenahradi pedagogicku VS nato aby si mohla ucit na prvom stupni 🤷
A ešte aj skreslené predstavy o plate 😁😁😁.
Strašne zábavná téma, už dlho ma žiadna takto nezaujala 😁.
@hettinka to práve vysvetľujem . Není to na žiadne konkrétne predmety DPS je len jeden druh alebo ako to nazvať . Môže si ho urobiť aj ITckar aj lekár .hociaky titul
Ak si zacinajuci ucitel tak by ti v skole mali dat ucitela/ ucitelku co by s tebou chodila na hodiny a usmernovala by ta. Resp. pomahala by ti aj s pripravou na hodinu. A tiez ako pisu baby, pocas VŠ si mala nejake načuvy nie?
Obsah a metodiku učiva naozaj neovláda každý inteligentný človek. Vážne si myslíš, že vieš ako postupovať pri výučbe písania a čítania?
Tak som trápna , ale ten plat ..... do školstva sa nejde kvôli platu , ani kvôli pracovnej dobe ....
@airaw viem že podľa legislatívy nie .ale v praxi to funguje tak že niekto učiť môže.a určite je lepší niekto s DPS ako nikto

@era777 ja uvažujem nad pilotovanim Boeingu 747. Šarkana predsa púšťať zvládam 😁😁😁.