Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?
Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂
@nikaeli presne to mám v pláne urobiť . Pôjdem do konkrétnych škôl a zistím lebo každý riaditeľ je iný. Ale ja môžem až cez prázdniny pretože v máji mám štátnice tak mi to príde zbytočne keď nemám v ničom istotu . Robím si jednoducho len prehľad a pýtam sa čo ma zaujíma a z toho vyhodnotim čo môžem robiť .
@lenocka12345 ja som mala obrovské šťastie na riaditeľku, tá sa poratala s každou, a tu čo chytila.syna pod krk som sama bola nahlásiť magistráte pod ktorý sme patrili. Viac ju k nám nedali.
nevadi, ze mas statnice az v maji.. informovat a mozes vopred, aj o tom, ci planuju niekoho prijat - ved im povies vsetky fakty, vratane tych statnic - ja som na konci VS studia absolvovala 3.tyzdnovu suvislu prax v jednej konkretnej skole, v jednej triede (nepamata uz kedy, asi april/ maj) a hned som sa informovala, ci planuju niekoho prijat na dalsi skolsky rok.. po praxi som hned dala riaditelke moju ziadost, po statniciach som doplnila potrebne doklady a v septembri (teda uz koncom augusta) som nastupila 🙂 - drzali mi miesto od praxe 🙂
Jazda modlím pre tvoje dobro a dobro detí ktoré by si nedajbože učila, úprimne nemáš na to ani vzdelanie ani iné predpoklady, pracovná doba je fakt málo
@pininka1 nemoze ist ucit do skoly na ZS, alebo MS len stale tomu nechce verit 😊 mohla by ucit na nejakej Strednej skole soc.prace nejake predmety odborne z coho ma statnicu, ak by sa tam ucili, ale taka skola na SK nieje , je tusim nejake lyceum ... Ale nazov neviem 1 jedina , preto ani nepraxuju lebo nemaju kde ... Uz to dost napoveda o uplatneni ... Mozno niekde v detskom domove pracovat by mohla, alebo nejaka asistentka ucitela alebo tak mozno ...ale ucit urcite nie v sulade zo zakonom 😊 len to dako baba nechce pochopit ...
Teraz citam,ze ty mas len doplnkove studium. Neviem ale podla mna budes platena ako nekvalifikovana, a ako pisu baby, jedine mozno nejaka stredna ped.skola,alebo mozno VS a robit asistentku tam - ucite odborne predmety.
To mas vlastne len pedagogicke minimum,nie? Cize to ako ked je ekektro inzinier dobry, tak chce ucit ale nie dejepis a slovencinu,ale napr. Na strednej elektrotechnicke odborne predmety, alebo prax... lebo na to ma aj statnice a vedomosti .
Ja si neviem predstavit,preco vam nepovedalu,ako mas ucit, co to zas za uzasna institucia dava taketo" vysvedcenia".. ach..
A ako ucit? Pozri si stranku ako " indicia.sk, alebo videa na youtube o teme: inovativne vzdelavanie .
Padne ti sanka..hlavne 1.stupen,inspekcie idu po uciteloch, buzeruju a kritizuju ako maju moderne ucit, neoodavat informacie ale robit hokusy pokusy aby deti ns to prisli same..je to narocne aj ked vies ,co si vystudovala..ale ty vlastne ani nevies co chces ucit... a myslis,ze mozes vsetko..gratulujem... k sebavedomiu.. po prvom tyzdni ti padne, to mi ver...
ved ty tu pises ze vas "oblbli" a prosím ta nevytahuj tu citanie s porozumenim a slabu pamat, ked na prvej strane pises "ja vôbec neviem čo mi s DPS dovolí učiť ale chcela by som učiť na strednej telesnú etiku a náuku o spoločnosti a na základnej asi všetko by som mohla zvládnuť hlavne na prvom stupni" a teraz tu zavalíš "podľa legislatívy viem čo môžem a nemôžem". ved som ti napisala ze ano ucit mozes - to z coho mas statnicu. a ked ta aj zoberu ako nekvalifikovanu MUSIŠ zacat studium aby si splnila kvalifikaciu a na to podla tvojich slov nemas nervy. učitel, ak chce byt dobry ucitel studuje cely zivot - nove formy, metody, programy k interaktivnej tabuli, predpokladam ze aj o zasade aktualnosti si uz pocula :D no v kazdom pripade, ak sa vazne chystas do skoly, najvyssi cas kupit Didaktiku od Tureka
@lenocka12345 ja použijem internet na to aby som vedela ako vyzerá hodina čo mám kedy hovoriť a takéto detaily . Ale musím povedať že ste ma celkom demotivovali (všetky nie ty) .
čo máš kedy hovoriť ? To vážne ?
@era777 ja fakt neviem už ako to napísať . Skúsim teda konkrétny príklad . Kamarátka ma riaditeľku v škôlke a škole na dedine kde by mňa a kamarátku s rovnakými školami hneď zobrala .
ved ok, vzala by vas ako nekvalifikovane, lenze zakon vam (aj riaditelke) prikazuje, ze mate do 2r zacat a do 4r ukoncit vzdelavanie, ktorym tu kvalifikaciu (na cokolvek, co budete ucit) nadobudnete.
@gabu_lienka to čo si ma citovala znamená že neviem čo mi ktorý riaditeľ dovolí učiť .lebo je to individuálne . Vôbec sa to nevylučuje s tým čo je v zákone . To by som musela byť debil aby som nevedela zákon
Ide slepo len kvôli vyšším peniazom do školstva :D...vyučovať so socialnou prácou a dákym šupáckym pedagogickým bonusom deti ...a to ledva vyjde z materskej a bez ničoho ani základov a len si zmyslí že chce učiť....tak takéto "učitelky" by som kopla do prdele cakom pak a nieto ešte nechapa decko na hodine takej osoby
@deedol tak to už je vec čo by mi ťa riaditeľka povedala na pohovore .zatiaľ mi také info kamarátka nepovedala takže možno aj to sa dá obísť
"neviem čo mi ktorý riaditeľ dovolí učiť .lebo je to individuálne " riaditel nedovoluje, dovoluje zakon ktory riaditel musi dodrziavat... z akych predmetov mas statnice?

skusim tiez konkretne. keby som teraz prisla za nasim riaditelom, ze chcem ucit dajme tomu nemcinu (na ktoru nemam kvalifikaciu), tak by mohol povedat, ze ok, ale dorob si do 4 rokov rozsirujuce studium nemeckeho jazyka. DPS uz dorabat nemusim, to mam, ale musim si dorobit ten konkretny predmet.
neda sa to obist...
Aj riaditelia musia rešpektovať zákon a nemozu hocikomu bez kvalifikačných predpokladov dovoliť učiť.
@deedol môže byť o tom sa nehadam . Tak ďaleko som sa ešte nedostala keďže je to len jeden plán z ďalších (ktorý chcem najviac )
Riaditeľka tam nemusí byť večne, teda pokiaľ to nieje jej sukromna škôlka a táto diskusia je potom zbytočná. Hocikedy sa môže stať že príde niekto a keď zistia že tam učíš nekvalifikovana,len ty z toho budeš mať zle. Tu ti nikto nechce ublížiť, len ty musíš pochopiť, že na učenie musíš mať adekvátne vzdelanie, deti niesu kocky ktoré presunies ako sa ti chce.
Nespoliehala by som sa na to, kam všade by ťa zobrali učiť. Takéto niečo sme mali aj v okolí. Človeka síce prijali ako učiteľa, ALE následne si musel dorobiť vzdelanie, aby to legislatívne súhlasilo. Proste ďalšia škola, o ktorú ty už nemáš záujem. Plus už neplatí, že učiteľka si musí nejaké kurzy dorábať aj počas svojej práce?
@judar že kvôli peniazom vyšším keď môžem viac zarobiť ako Robotnícka :D napísala som hlavne kvôli pracovnej dobe kvôli casu s rodinou .
v pohode. ja len ze sa na to asi priprav. ono dalsie 2r studia (toho predmetu, ktory chces ucit - bolo by fajn si nejaky vybrat, ku ktoremu mas blizko) su fajn, lebo sa ho naucis odpredu-odzadu, prejdes si metodiku, inovativne metody vyuzitelne v tom konkretom predmete atd. plus sucastou tych 2r (na nejakej normalnej pedagogickej fakulte) bude aj prax 🙂
@lintu kurzy mi nevadia veď to sa nedá porovnať s ďalšou vysokou .
no len tu sa ti snazime naznacit, aby si s tou "dalsou vysokou" ratala. inak samozrejme nejde o celu vysoku (5r), ale len 2r.
a papierovačky ti robiť netreba ? Stupidné výzdoby a iné voloviny ? Nechápem , ako chceš byť učiteľka a ty sama sa nechceš učiť

este k tomu "zaucaniu" - na to ma sluzit ta prax, ktoru si nemala (na rozdiel od nas ostatnych). a je chyba vasej skoly, ze vam ju nedopriali.
ked som bola zacinajuca ucitelka, normalne som hned zacala sama ucit. ked som nieco potrebovala, mohla som sa spytat mojej uvadzajucej ucitelky alebo veducej predmetovej komisie, ale na hodine mi boli asi tak 3x - tolko tusim treba podla nejakej vyhlasky - a to len sedeli vzadu a hodnotili, nijako do hodiny nezasahovali. cize tam by som sa uz nespoliehala, ze mi niekto nejako "pomoze".