icon

Prvý rok učiteľka - ako sa naučiť učiť?

6. jan 2020

Dobrý večer, viete mi poradiť tie čo ste učiteľky ,ako sa mám naučiť učiť na hodine ? Proste prednášať učivo a všeobecne ako začať byť učiteľka? Pretože myslim že učiteľky neabsolvujú žiadne zaucanie ako v iných zamestnaniach .tak mám z toho stres že ako mám vedieť presne čo mám robiť. Ďakujem 🙂

hettinka
6. jan 2020

No to máš pravdu, nedá. Ja som si robila teraz vzdelávanie na MPC, a teda VS bola oproti tomuto slabý odvar. Som sa veru zapotila. A to učím skoro 20 rokov, a myslím, že dobre.
Ale kurzy sa dajú absolvovať aj v súkromných spoločnostiach, zaplatíš si, dostaneš certifikát (kedysi aj kredity) a ideš domov rovnako nevzdelana, ako si tam prišla.

basullinka
6. jan 2020

Na rozsirujucom studiu su normal skusku, tusim aj praca sa pise, dokonca aj prax.

lenocka12345
6. jan 2020

@deedol o akej dvojročnej hovoríš ?

baumka
6. jan 2020

Autorka, píšeš: " ale v praxi to funguje tak že niekto učiť môže.a určite je lepší niekto s DPS ako nikto". DPŠ samotné ťa nepripraví na žiaden konkrétny predmet, alebo chceš povedať,že vás tam učili,ako učiť napr.deti na 1.stupni rozdeľovať hlásky,akým spôsobom ich naučiť násobilku,lebo teraz sa to učí úplne iným štýlom. Alebo k tej telesnej, nebodaj ste tam mali skúšky z plávania, atletiky lyžovali ste( lebo budeš chodiť s deťmi aj na lyžiarsky) .... a podobne by sa dalo napísať k ostatným predmetom,čo chceš učiť. A ver,že v dnešnej dobe by ťa rodičia hlavne na 1.st. ZŠ zožrali a rozniesli po sociálnych sieťach,ak by zistili, že nemáš vyštudované učiteľstvo, len to chceš učiť,lebo máš DPŠ, máš rada deti a veríš si.

autor
6. jan 2020

@deedol áno už som to pochopila že by som si to musela dorobiť .

deedol
6. jan 2020

@lenocka12345 o rozsirujucom studiu, to trva dva roky. cize ak mas VS, DPS, mozes si urobit RS na nejaky predmet a ucit ten. (hovorim primarne o predmetoch na SS, neviem, ako to funguje na ZS a v MS uz vobec nie. tam asi treba normalne absolvovat celych 5r.)

autor
6. jan 2020

@baumka nie,konkrétne predmety nás neučili. A áno uvedomujem si tento problém že rodičia by mohli byť problém .ale zas myslim si že by to vadilo niekomu len vtedy keby som neschopná ,či ľudia sú zlí a bolo by to jedno ?

deedol
6. jan 2020

nejde o to, ci su ludia zli, ale o ZAKON (a vyhlasky atd.)

nikaeli
6. jan 2020

obratim to - mas vlastne deti - vies si predstavit, ze tvoje dieta bude mat na zakladnej skole ucitelku iba s DPS (presne takou, ako mas ty, bez praxe)? bola by si spokojna, keby si vedela, ze zaklady citania, pisania, vytvaranie matematickych predstav, anglictinu, proste to vsetko by tvoje milovane dieta ucila osoba, ktora nie je vystudovanou ucitelkou a nikdy nemala pred detmi ziadny vystup? nikdy sa neocitla sama v triede s minimalne 20 detmi? vies si napr. predstavit dozor cez velku prestavku? alebo v jedalni? ist s nimi na ucelove cvicenie? ja by som teda spokojna nebola.. a ver, ze kopa dalsich rodicov tiez nie..

asi zacinam rozumiet, preco na nas verejnost tolko kyda.. ked si kazdy mysli to, co ty, ze sa jednoducho postavi pred deti a moze ucit, lebo ved citat a pisat vie.. tak.. neviem.. pises, ze sme ta demotivovali.. podla mna mas ale velke oci a predstavujes si to naozaj velmi jednoducho ☹ (ja som teraz na materskej a v septembri sa vratim medzi deti.. ako som uz spominala vyssie, mam 15 rocnu prax, ale chvilami mi uz teraz kruti zaludok, ze ake to bude, ked sa vratim..)

autor
6. jan 2020

@martul opakujem ,nemodli sa za mna lebo pre mňa je modlitba od kostolnika urážka (ospravedlňujem sa za vyjadrovanie ale cirkev neznášam -verit v boha a chodiť do kostola je veľký rozdiel a som na to alergická)

lenocka12345
6. jan 2020

v ZŠ potrebuješ mať Mgr. , v MŠ nadstavbové vzdelanie - 2 ročné stačí , ale môžu neuznať VŠ z iného odboru

autor
6. jan 2020

@deedol jasne ale keď je učiteľ dobrý a vie naučiť tak to hlavne by mal rodič chciet(hovorím všeobecne nie o sebe) . Keď niekto zisťuje či je učiteľ vhodný podľa zákona tak si myslím že asi je mimo . Teda ja by som to tak brala ako rodič

lintu
6. jan 2020

No... S vysokou možno priamo nie, ale raz som sedela pri výrobe záverečnej práce z takého kurzu a bolo to ako písanie bakalárskej práce. Rozsahovo, výskumovo aj čo sa teórie týkalo. Ďalej nasledovala samozrejme obhajoba pred komisiou tej práce. Možno nie všetky kurzy prebiehajú až takto, ale... ja len, že aj s takýmto niečím sa dá na škole stretnúť.

h_petra
6. jan 2020

Ja by som teda bola dosť zlá, keby som vedela, že moje deti učí niekto, kto nevie, čo je metodika a myslí si, že na prvom stupni môže učiť kdeaký "inteligent".

autor
6. jan 2020

@nikaeli ja ako rodič - zaujímala by som sa o kvalifikáciu učiteľa vtedy keby je neschopný a bol by problém .inak by ma to ani nenapadlo .

deedol
6. jan 2020

neviem, ja by som do tejto debaty rodicov netahala. ide skratka o to, ze riaditel sa moze rozhodnut, ze ta vezme (mozno prave preto, ze si dobra, ale zas, ako to moze vopred vediet, ked si este neucila?), ale nasledne si skratka podla zakona musis doplnit kvalifikaciu. o rodicov tu vobec nejde, riaditela tlaci zakon. co by povedal, keby prisla inspekcia? ze on sa rozhodol, lebo si dobra? no to pred zakonom neobstoji.

judar
6. jan 2020

@h_petra to je tak ked sa ludia po znamosti snazia pchat aj psovi pod chvost naivne

autor
6. jan 2020

@h_petra keď učiteľ zlyhá alebo keď si dieťa robí úlohy tak kto musí vlastne dieťa učiť a pomáhať mu ? Rodíc. Keby bol sprostý nepomôže ale rozumný človek ovláda všetky základy prvého stupňa . Na druhom stupni už asi treba doučovanie preto píšem že by som mohla učiť prvý stupeň možno . To je môj názor .

autor
6. jan 2020

@deedol tak asi musím hľadať inú prácu kde nebudem do večera .

h_petra
6. jan 2020

Ty ale si neschopná učiť 😉

basullinka
6. jan 2020

Nemožes porovnavať učenie v škole ako učitel a pomoc dieťaťu s ulohami 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

deedol
6. jan 2020

no bud to, alebo zvaz este to 2r studium. vyhoda je, ze si mozes vybrat predmet 🙂

deedol
6. jan 2020

pripadne mozes ucit jeden rok ako nekvalifikovana a potom sa rozhodnut, kedze zacat studium musis do 2 rokov od nastupu do skoly.

baumka
6. jan 2020

Takže vieš super lyžovať a pôjdeš s deťmi aj na lyžiarsky,ak bude treba a budeš ich to vedieť naučiť, keď´že by si chcela učiť aj telesnú? Detto plavecký výcvik, záchrana topiaceho sa dieťaťa, prvá pomoc v prípade úrazu atd...,lebo aj toto patrí k tomu.

autor
6. jan 2020

@judar v živote som sa nikomu nepchala a neznášam to . Teraz mám dieťa takže mám iné priority ALE známosť bol len príklad . Povedala som že budem si podávať žiadosti a uvidím .keď nie vymyslím niečo iné .takže ma nehodnot

h_petra
6. jan 2020

Neovládaš ani metodiku, ani obsah učiva prvého stupňa, ale dokola si melieš svoje. Že stačí byť rozumný.
Tak si skúsme popísať špecifikáciu metodiky nácviku písania. Ideš:

autor
6. jan 2020

@basullinka porovnávam učenie na prvom stupni a učenie vlastného dieťaťa a robenie úloh na prvom stupni

deedol
6. jan 2020

inak este jedno odporucanie - ked si budes podavat ziadosti, tak uved jeden predmet, nie vsetky, lebo to bude posobit divne - nikto nevie ucit vsetko. vyber si nieco, v com sa vyznas, co je ti blizke a co by si eventualne vedela aj vystudovat.

autor
6. jan 2020

@h_petra pôjdem keď si to nastupujem .bez toho si určite ani žiadosť dávať nebudem . V tomto štádiu sa len informujem

basullinka
6. jan 2020

Lenže ani toto nemóžeš porovnávat. To, že vieš svojmu dieťaťu pomôcť vyrátať matiku, neznamená, že vieš 30 deťom vysvetliť matiku.