icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

mima4
17. mar 2015

@moni244 s tymi jazykmi nie si jedine... u mna je to tiez nie moc pozitivne...ale nutim sa.. Ty mas vsak velke plus v tom, ze mas rozhlad a hladas moznosti, zaujimas sa... bez ohladu na to, ze mas iba strednu skolu, podla toho co citam prispevky od teba, mozes strcit do vrecka nejednu "magistru", takze mysli pozitivne! zvladnes to! 🙂

marylis
17. mar 2015

No ja neviem baby, mna zobrali do novej prace v 20tt. Ked mal maly 1r. som sa vratila do prace a fungujem doteraz. Dokonca mi umoznili pracovat na 50% uvazok s tym, ze si sama urcujem kedy pridem. Takisto mam moznost home officu, ak sa pritrafi choroba a podobne. Hocikedy mam moznost zvysit uvazok na 75% alebo na 100%. Takze moja skusenost je taka, kym mas co ponuknut, podmienky diktujes ty 😉

libka1
17. mar 2015

no ja z pohladu zamestnavatela by som home office dopriala kazdemu 😀 sak co budu zamestnanci minat moju elektricku energiu, nech si minaju svoju... len moj zamestnavatel takto neuvazuje 😀 skodaaaaaaaaa

simca06022011
17. mar 2015

@moni244
@mima4 a i. s tou inteligenciou a VS by som pomlcala, ako keby vysokoskolaci vsetku mudrost sveta pojedli (a casto ani s nimi nie je inteligentna rec)... to ci ma niekto VS alebo SS je uplne nepodstatne, podstatna je praca aku robi, ako ju robi a v akom prostredi bezne funguje.
Inak moni244, dobra uctovnicka sa zaobide aj bez VS ;) Ale treba si najst prax, kde by si sa naucila co a ako, aby si vedela vsetko robit sama a napr. sa osamostatnit a robit mensim firmam a podnikatelom uctovnictvo.

@zuzanka.zuzu Chcela som poukazat na to, ze v SR neexisuje nieco take, ako opatrovatelky na zaskocenie, cez napr. nejaku spolocnost, ktora ma aj nejaku zodpovednost... a teda je problem si tu opatrovatelku najst na ten cas, ked je dieta chore. Mozno v BA ale teda u nas o tom neviem. Cudzej zene co najdem niekde na inzerat, svoje dieta nezverim a uz vobec si ju nepustim na cely den do bytu, kym ja mam niekde v klude pracovat (nic v zlom, ale mam svoje skusenosti, ze vsetko co nie je privarene dostane pri cudzich ludoch nohy). Kym ma mala teploty alebo vaznejsie choroby aj tak by som nic neurobila... Cize je fajn planovat si a lamentovat, ze najdite si opatrovatelku.. ale potom treba riesit aj ine veci, ako napr. zodpovednost, zdravie dietata a pod. Naozaj v tomto smere je ohladuplnost zo strany zamestnavatela na mieste aspon v malej forme, cize ked je najhorsie treba ostat s tym dietatom doma... Ak chce niekto byt doma 3 roky a potom este 3 roky na striedacku OCR, PN, dovolenka a praca, tak to je ine kafe... a tiez ak niekto je s kaslom doma mesiac a pracu zaskakuje kolega ;)
Lamentujes, ze chceme zmenit system? ze sme vlastne rozmaznane? Tak vies co? ano chcem.. chcem, aby mali jasle a skolky realnu pracovnu dobu, mozno ako v sociku, za tym mi teda je smutno.. nic ine mi k stastiu nechyba ;) A teda skus si brat priklad aj z ineho okruhu ako tvojej rodiny, do 89teho nemol u nas nik do 3 rokov doma, uz v 6 mesiacoch (!!!) tlacili deti do jasiel, u nas v rodine do 1,5r boli vsetky deti v jasliach. A potom isli do skolok. Cize nemyslim, ze rozmaznanost je z tejto generacie... troska pohodlnost ano, lebo pracovali lazo plazo, a to teraz nejde, kolkokrat sa zarezava od rana do vecera a ziadne o 14tej odchod domov ;)
A to ze sa mam postarat sama o seba viem :P Aj sa staram a zvladam to aj bez opatrovatelky a veru, pracovala som uz z porodnice :P

fidka79
Odpoveď bola odstránená
ella555
17. mar 2015

@dai Ja nem rada akekolvek pausalizovanie, je super, ze su zamestnanie, kde sa da robit home office, je mozne si tu pracovnu dobu prisposobit svojim potrebam, ty taku pracu mas, ale nemozme teraz vsetkym matkam povedat chodte robit to co robits ty. Su proste zamestnania, kde to nejde, ano aj ja som mala kolegyne, co zneuzivali svoje deti, aby sa vyhli pracovnym povinnostiam a mala som aj kolegyne, co pracovali niekolko rokov, bez zaujmu na sebe pracovat a tie teda nikam nesmerovali a ich vedomosti stagnovali. Ked prislo v praci k nejakym zmenam, vyvoju, tie zmeny nezvladli. Niekomu staci v praci pracovny navyk a niekto potrebuje aj stale nove vedomosti. Nesuvisi to len s MD.
A ostatne som tu uz pisala, nie vsetky povolania tak napreduju, aby to clovek po niekolkych rokoch vedomostne nezvladol. Ale ja nepopieram, ze vedomosti su dolezite. Pracovne navyky su nieco ine, ano patri tam aj to pravidelne vstavanie.

dai
17. mar 2015

@simca06022011
@fidka79 myslim ze mima jasne napisala ze je vela VS ktori sa na SS mnohokrat nechytaju... pre mna VS dava nejake schopnosti, maloktora aj realne vedomosti - skor dobra VS uci komunikovat, dava rozhlad, ukazuje ako sa hladaju riesenia etc. ... , toto samozrejme neznamena ze clovek co VS nema tieto shcopnosti nemoze mat - moj otec napr. ma SS ale cely zivot robi pracu VS - je v svojom obore vyhladavny - napriek tomu ze ma cez 60 a diagnozu rakoviny tak ho neustale otravuju rozny ludia a chcu aby pre nich pracoval - co teda on aj priebezne robi kedze ho jeho praca bavi ( nezije v Ba ale v meste s 30% nezamestnanostou )

simca06022011
17. mar 2015

@fidka79 nic v zlom o spominanych ludoch, ale mala som zamestnanu slecnu s VS, ktora o nicom inom nesnivala len vysoky plat, (vraj ona pod 1000EUR pracovat nebude NAOZAJ), ale robit nevedela nic (robila u nas fakturantku v nasom systeme "jeden klik=faktura", cely den pila kavu a tak, na zakaznikov nemala nervy)... detto sme do uctovnej firmy hladali uctovnicky, prehrmelo nam tade niekolko VS kociek z EKONOMICKYCH skol a bola to katastrofa, mysleli sme ze to bude praxou, tak sme to riskli, ze ved zaucime... no figu... dovi dopo, zobrali sme nakoniec obycajne baby so strednou skolou a mame klud a ziadne bajne rozpravanie o kvalitach tej a hentej slecny z vysokej skoly ;) A teda, tiez mam VS, aby ste si nemysleli, ze sa navazam do nejakej vrsty (urcite to tak niekto pochopi)... a aj tak sa na mna sem tam niekto vo fore urazi, lebo neviem slusne komunikovat :P
Na druhej strane ale mam ludi co maju VS, ale na tu skolu isli uz s predstavou o praci, robili co ich bavilo a to aj studovali a zdokonalovali sa prave v tom obore a je to teda citit, ked niekto riesi pracu s clovekom, ktory sa vyzna ako s takym co sa to v skole nabifloval (resp. na teste odpisal od suseda ;) )
ALE problem je zohnat sikovnych ludi aj na bezne prace, skladove, kancelarske... vsetci by pracu chceli samozrejme, ale ked sa mi potom nejaky lekvarik prechadza po sklade, alebo je fakturantka nervozna zo zakaznikov, lebo je zvonia telefony... tak to je uzas. VED JE TO ICH PRACA im akurat tak zopakujem... co ine im mozem povedat, okrem toho, ze ak sa nepaci, tam su dvere a dalsich xy ludi caka?

dai
17. mar 2015

@ella555 snazim sa nepausalizovat, skor subjektivne pisem - moja skusenost je jedina realna ktoru mam, ostatne su len sprostredkovane, pripadne odpozorovane...
ja osobne to pravidelne vstavanie zial za pracovny navyk nepovazujem ( kazdy niekedy vstane🙂 ) - moja osobna skusenost - dceru do skoly vozil niekedy muz, vtedy sme s malym spali pokial chcel - mnohokrat aj do 9tej, ci neskor - potom pomalicky ranajky, pohodka, navarit, popratat, pohrat sa, prechadzka s nakupom, ziaden stres, nahlenie sa - pre malinku do skoly, opaet kopu casu na vsetko...
momentalne vstavam kazdy den o 6 tej aby som sa stihla najskor upravit do prace ( ked som do prace nechodila dala som cop, nieco na seba a neriesila som ) - namalovat sa, upravit vlasy, business oblecenie, potom malych pripravit do skolky a skoly, pripravit ranajky, malinkej vlasky spravit ( to zial moj muz neda🙂 ) - ist na 8mu do skoly/skolky, z tade svihom do prace aby som 8.30 mohla zacat, aby som v nejakom normal case mohla ist domov... vecer nejak stihnut nakup, veceru, ucenie, hranie sa, v postielke zaspievat malemu, malej precitat... - uplne ine tempo, ine nadstavenie, ina miera planovania , ine prisposobovanie sa ( choroby, meetingy, vecierky v skole/skolke , etc.. ...) - proste toto som nemala ked moja jedina starost bola rodina a deti🙂

siska53
17. mar 2015

@dai no ja som to ani nemala ani ked neboli deti. Rano som vstala,zakladna hygiena a ranajky a sup do prace,akurat som si hrabla do vlasov. Oblecena som chodila v rifliach malokedy som sa obliekla do nejakeho biznis oblecnenia. A vacsina z nas asi ani nemusi. V praci som mala nahradne,ak bolo potrebne stretnut sa s klientom. Malovat sa mi nechcelo,len vynimocne,mne prekazaju odlicovadla,takze ja si musim vyberat pocet dni,kedy to prezeniem a musim mat pauzu s malovanim.
Byvala som s nasimi,skoro vobec nebola doma, malokedy som dosla pred 19tou (lebo priatel,lebo kamosky,lebo robota). Ledva som nieco navarila alebo skor mama,starala som sa cizc-menej o svoju izbu. Otec uz bol na dochodku a u nas platilo nepisane pravidlo-kto je doma,viac-menej sa stara o domacnost. Takze v tom case som ani toto velmi neriesila. Na mne bola domacnost pocas mojho studia,kedze sme mali aj skuskove obdobie a prazdniny.
Skor teraz som disciplinovanejsia, varit a upratovat co prat (prat som sa naucila az pri malom,ja som tomu branila,no teraz mi nic ine neostava,lebo hoci muz slubil, ze prat bude,operie malokedy nemali by sme co nosit).
Varenie som predtym flakala,ja maso nejem,naucila som sa varit aj to maso,spoznala som kopec novych surovin.
Deti vstavaju relativne skoro,ale viem ze viem vstat aj o 6,ci skor.
Z mojho pohladu na rodicovskej s detmi rezim byt musi. Potrebuju pravidelnost kvoli sebe a aj kvoli tomu,ze raz pojdu do skolskeho zariadenia.
A kym si maly vyzadoval kvoli adaptacii,aby sme chodili s nim rano,tak sme aj s maoou vstavali pekne o 6:10 najneskor. Doteraz mam tak budik a vstavam. Hoci sa chlapci vedia vychystat aj sami. No obcas pomoc potrebuju a neodpustim si pusu a zakyvanie z okna.
Takze ja mam lepsi rezim nez predtym,kde som chodila len do prace a nasledne skoro nic nerobila.
Nieco co clovek mnoho rokov robil,sa len tak lahko zabudnut neda takze su vo mne zakodovane aj pracovne navyky,kde som bola disciplinovana a praci oddana takze si nemyslim ze by zeny po materskej ci rodicovskej mali mat problem s pracovnymi navykmi. Dokonca si myslim,ze skor absolventi mozu mat problem,kedze studentsky zivot je predsa len trosku volnejsi nez zivot pracovny a rodinny.

mircalla
17. mar 2015

@veveda Je to tazke....ja som sa vratila do firmy, kde som mala lepsie miesto ako mam teraz. ale musela som brat, co bolo, nakolko mam cez 40 a tazko nieco ine riesit. jasne, ze cim dlhsie si doma, tym horsie.
nadcasy robim stale, nastastie ich mozem robit z domu. musim si ale platit sukromnu skolku, lebo do 17 hod v statnej do nemam sancu vyzdvihnut.
ale na druhej strane sa musim zastat aj zamestnavatelov - ak je niekto 3 a viac rokov doma - tak sa necudejme, ze o takeho zamestnanca nemaju zaujem.
mamicky su casto doma 6-7 rokov s 2 detmi a potom sa divia, ze si nevedia najst pracu. toto je ozaj slovenske specifikum, vsade vo svete povazovane za luxus, pritom nie som zrovna bohata krajina
Ja som sa aspon nestretla s diskriminaciou kvoli dietatu - ale fakt musim makat a nastastie nema vypadky v skolke, ktore by som mala problem riesit....takze podla mna sa to da, ale treba robit kompromisy aj voci zamestnavatelovi - nemozem na neho vybehnut, vies co, mam dieta, potrebujem chodit o 16 hod.....pripadne byt v kuse na OCR

olivia6
17. mar 2015

@fidka79 No, keby sme zarobili tych par tisic dolarov ako niekde, to by sa au-pairky platili, ze? Z coho by mala zena s beznym platom platit opatrovatelku? Z tych 350 eur v cistom? Si ma pobavila! Tu sa zeny radsej uskromnia z par korun (vid temy Ako usetrit - len valim oci).
Na druhej strane, princip "zarabam tisice, aby som robila od rana do vecera a dieta videla ked spi a zaplatila cudziu zenu co mi bude vychovavat dieta" je napriklad pre mna neprijatelny.
Takze kazda rodina nech si urobi ako uzna za vhodne. Ani v zahranici kazda neutake robit, pokial ma muz dobry prijem. Rodina je prvorada, kto sa v zivote orientuje, to davno vie.

dai
17. mar 2015

@siska53 beriem... ja ale porovnavam rodicovsku dovolenku a zivot ako ti bude vyzerat ked popri rodine zacnes pracovat - a ver ze je to neporovnatelne... ( ty si inak popisala tiez moje obdobie ked som zacinala v praci a nemala povinnosti , aj ked zase tam som travila v praci neporovnatelne viac casu ako som momentalne vzhladom na rodinu ochotna travit... )

fidka79
Odpoveď bola odstránená
rica1
17. mar 2015

@veveda ahoj, citala som si Tvoj prispevok a neviem, to bolo naozaj nemozne sa vratit spet do firmy ktora mala 4200zamestnancov a x ponuk na nete??? ☹

simca06022011
17. mar 2015

inak baby mna zaujima ako od zamestnancov vyzaduju nadcasy, pracu po prac. dobe, vikendy a pod...? neviem si to celkm dobre predstavit, akurat som mala taky problem s nasimi zamestnancami a teda netusim ako sa da niekto donutit, aby po prac. dobe bol v praci... mozno mimo temy, ale pise sa tu aj o tom ze mamicky s detmi nemozu tahat nadcasy...

simca06022011
17. mar 2015

@rica1 urcite by sa dalo s nimi natahovat cez pravnikov, lebo viditelne pracemaju dost k zruseniu miest nedochadza ;)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
17. mar 2015

@fidka79 no ale to je take specificke a ano, pri mne sa pekne o 18:00 sluzba vystriedala 🙂 prisla jedna a jedna odisla ( sestricka/ asistentka) ine je napr ak sa napr. operuje a pretiahne sa cas, ale to je take specificke velmi. Takze to neratam... vyroby a prevadzky maju presne urcene pracovne casy aj kancelarie a mali by sediet s fondom pracovneho casu zamestnancov, inak by to nevykryli... takze ako sa to tak vyriesi?? ( predpokladam ze tu vela ludi nerobi v zdravotnictve, vela je prave u roznych sukromnikov a pod)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
mircalla
17. mar 2015

@olivia6 ale to je tvoj problem, ze nevies zarobit viac ako 350 eur v cistom, nehnevaj sa....
a tiez nezarabam 3000 euro ani nerobim karieru (keby som robila, som uz niekde inde), ale snazim sa o nejaku rovnovahu - rodina/dieta
to, ze je s niekym denne doma este neznamena, ze mu zabezpeci kvalitny program. deti od isteho veku kolektiv potrebuju, moj syn ma napriklad skolku velmi rad a cez vikendy mu robime bohaty program, ci je v tej skolke o hodinu a pol dlhsie to uz je podla mna jedno. bola som doma 2,5 roka, co je dost, ale dlhsie by to uz brzdilo jeho rozvoj - deti (aspon vacsina) potrebuju kolektiv

maznacik007
17. mar 2015

@simca06022011 my robime nadcasy niekedy sa inak neda...

mircalla
17. mar 2015

@simca06022011 ja si nadcas vyziadam sama, ak nestiham - mam ho aj zaplateny, mam tu vyhodu, ze nemusim byt fyzicky v praci a mozem robit z domu. snazim sa co najmenej, ale ked dieta zaspi resp. kym sa zobudi mi 2 hodky casto pomozu. keby sa nedalo z domu, tak by som to tiez musela nejako riesit - aspon obcas

mircalla
17. mar 2015

@marylis Hej, tak si potom velmi sikovna....a suhlasim s tvrdenim, ze kym mas co ponukat, podmienky diktujes ty, pripadne ich aspon ovplyvnis. to je velka pravda.

moni244
17. mar 2015

@mircalla keby si každý povedal, že nebude robiť za 350 v čistom, tak nie sú predavačky, upratovačky a podobné potrebné neocenené profesie

moni244
17. mar 2015

@simca06022011 vieš ako? robila som predavačku v obchode s oblečením, robilo sa štýlom krátky-dlhý týždeň, keď bolo treba prísť ponosiť a vyložiť tovar vo voľnom čase, nemala si to na báze dobrovolnosti, nikoho nezaujímalo, či máš dieťa, či niekam ideš, či môžeš a podobne, neprišla si? fajn, krátili sa ti odmeny aj pol roka, šéfka si našla XY spôsobov, ako ti znepríjemniť tích 12 hodín v práci

mircalla
17. mar 2015

@moni244 Rozumiem, ale potom, ked sa niekomu nechce vzdelavat a pracovat na sebe, tak sa nemoze stazovat, ze ma maly plat....ono pre ten vyssi plat treba aj nejaku drinu, nepada z neba, hlavne nie na slovensku....ono sa to navzajom podmienuje.....ja viem, ze platy su otrasne nizke, ale prave preto by som urobila vsetko, aby som do tej kategorie nizkych platov nepatrila. potom musis znasat to, co opisujes vyssie...zial..tym nechcem povedat, ze to je spravne

moni244
17. mar 2015

@mircalla ale tu nejde o to, veľa ľudí ani nemá na výber, sú lokality, kde je človek rád, že má hocijakú prácu a nie si ešte vyberať. Vieš si predstaviť, že by v potravinách, v obchodoch, proste v takýchto zle zaplatených profesiách robili len ľudia, čo nič nevedia, nechcú vedieť a podobne? ja si to predstaviť neviem, ale to proste ľudia z veľkých miest, kde je dostatok roboty nepochopia

dai
17. mar 2015

@olivia6 davas oproti sebe 2 extremy - akoby zeny ktore zarabaju tisice pracovali dlhsie ako zeny ktore zarabaju 350 v cistom... moja skusenost je opaet skor opacna - cim si vyssie tak si lahsie organizujes cas a mas flexibilnejsiu pracovnu dobu ( samozrejme opaet do urcitej vysky pozicie - ale taky klasicky stredny manazment kde sa zaraba okolo tych 2-3k ma prave vaecsinou moznost pracovat aj z domu popri dietatu, ci ked dietatko zaspi vecer etc. ... )
svet nie je ciernobiely a vela sa da ked clovek chce... nech sa mu zivot rozbehne akokolvek, vzdy sa da zaradit stopka ci rozbehnut nanovo

mircalla
17. mar 2015

@moni244 clovek ma vzdy na vyber...vsetko zavisi od neho....