icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

simca06022011
18. mar 2015

@dai uz sa nesmie vypekat takto z domu a uz vobec nie si budovat meno, da sa iba cez znamych a "tajne" 🙂

michaelkanr
18. mar 2015

@simca06022011 kazdy si vyberie to, co mu vyhovuje, vidime to aj na tejto diskusii. Dostava sa to do inej roviny, nez bolo zamyslane.
Ja tiez nie som fanatik co sa tyka viery v lekarov, to vobec nie. Ale medicina aj psychologia velmi pokrocili, tak ako pozname lieky na niektore choroby, na ake sme este pred par desatrociami zomierali, tak sme pokrocili -aj ked nie o taky kus-v poznani mysle cloveka. Nedavno napr dostavali skoro vsetci pacienti elektrosoky na psychiatrii, teraz to tak nie je. Takze to neberme tak, ze slovo lekara je nemenne a navzdy platne. Je platne v danej dobe pri danych poznatkoch. O par rokov budeme zase mudrejsi.
Co sa tyka vychovy, tam si ale treba zastavat svoje vlastne nazory, pocity. Moze byt spravne z pohladu spolocnosti dat dieta do jasiel po par mesiacoch, ale pokial to tak matka nechce, nemala by byt nutena. Ja som rada ze zijeme v demokracii a kazda rodina si moze vybrat.

simca06022011
18. mar 2015

@pumpkincake hon za majetkom.. hm co takto si urobit kalkulaciu.. skus si vypocitat kolko zarobis zamestnavatelovi a potom sa ozvi, pozri si nie svoju cistu mzdu, ale cenu prace na paske a podla toho sa odraz. Mozem ti povedat ze 90% restauracii a kaviarni, ktorym som robila papiere boli stratove totalne, zili iba z toho co nenablokovali aj to iba len tak-tak... ostatne tovarove obchody... pracuje sa v maloobchode s marzami niekde 30%, pri lacnych polozkach niekedy aj 100% (no ale keď na jednej veci zarobíš 5EUR, koľko ich musíš predať?), vo velkoobchode su marže v percentíčkach. K tomu si porataj naklady, dane, zamestnanca a každoročné nové povinnosti, ktoré musí podnikateľ platiť a potom si na každú pozíciu zober 2 ľudí, čo sa budú striedať na PNkach a OČRkach.. 🙂) Aj podnikateľ musí z niečoho žiť, má rodinu a vkladá kopec úsilia do práce, lebo keď sa zduje zamestnanec, že niečo neurobí, on si to musí urobiť sám, on sám za všetko zodpovedá, zamestnanec si odíde domov a môže si vyložiť nohy, podnikateľ to nemôže urobiť... lebo musí myslieť na to, čo budú jeho ľudia robiť o týždeň, o mesiac.. a za čo to budú robiť a ako zaplatiť účty a nový rozvoj firmy... Ďalšia vec, je totálne kontraproduktívne, aby som mala v kancelárii 4 ľudí, lebo to bude len zábavka, kvákanie a nič sa nespraví... detto aj inde. A keď už má podnikateľ začiatky za sebou,, tak očakáva zisk.. nebude to robiť za 500EUR mesačne a je to pochopiteľné... on investoval, riskoval... môžes si vyskúšať 🙂) vymysli, urob si, zabezpeč, rozbehni a stráž... a potom si zamestnaj aj 10 mamičiek ;)

simca06022011
18. mar 2015

@michaelkanr jasne, mame na vyber, nikto nehovorí, že nie.

dai
18. mar 2015

@simca06022011 dakujem - rozpisala si to lepsie ako ja🙂 ja ked vidim co moj muz musi riesit, kolko nezaplatenych pohladaviek ma, kolko musime spolocensky zit len aby sa k zakazkam dostal ( nie, nie vzdy ma to bavi, nie vzdy mi sedi spolocnost etc. ... ale zial takto sa ziskavaju zakazky ), kolko casu doma venuje podniku ked jeho ludia su uz davno doma...
ano, urcite zamestna este jednu osobu navysu, nakupi mu vsetko zo zisku ktory by inak isiel nasej rodine , len preto aby tam sedel len tak a ak nahodou pojde mamicka na OCR tak by ju teoreticky zastupil🙂 cele toto tvoje rozmyslanie je tak naivne ze sa mi zda az neuveritelne ze takto moze niekto vobec rozmyslat - a toto nie je nejake hromadenie majetku ci zle priority - proste pokial nemas nieco dotovane z dani ludi tak sa musis nenormalne obraciat aby si si na seba zarobila... to nie je rano prist, poobede odist a padla...

ella555
18. mar 2015

@dai Napriklad ja si toto plne uvedomujem, a kedze nechcem svoje deti zverovat cudzim osobam, a tie OCR, prazdniny su potrebne riesit, tak som s detmi doma. Ano vypadavala by som casto z prace a bola v strese ako poriesit deti, plus by som stresovala manzela aj v jeho praci. Takto v pohode vozim na kruzky, po lekaroch, prazdniny niekam vypadneme, tento rok sme boli trikrat, vianocne, polrocne aj jarne prazdniny, lyzovat a nic nam nechyba. Takze som doma, za par rokov budu deti velke a samostatne, myslim tym naozaj velke a uz ma nebudu potrebovat. No a potom som ochotna opat makat od nevidim do nevidim, ako kedysi,a robit karieru, ale podla tejto diskusie uz budem nepotrebna, stara a bez pracovnych navykov a vedomosti a nikto mi neda sancu. Tak ako to riesit? Na jednej strane si ferovo uvedomujem, ze s malymi detmi nepodam taky pracovny vykon ako je potreba a na druhej strane, ked uz tie deti nebudem mat a opat nebudem limitovana v pracovnom vykone, tak uz bude neskoro.

canama
18. mar 2015

@ella555 nebudes nepotrebna a stara, ale bez pracovnych navykov urcite ano a urcite sa ti bude tazsie zacinat...budes zacinat totiz pravdepodobne od nuly...ale to neznamena ze po par rokoch nemozes mat peknu karieru.

ewisam
18. mar 2015

@dai Pozri, zboznujem mudrlantky typu @amouramour , ktore figu o tom vedia, neunuvaju si to ani len precitat, ci opytat sa na doplnenie si infosiek a v dobrom poradit, ked uz sa chcu zapojit, ale len zaskatulkuju, pourazaju /najlepsi je ten hlod, ze naco mam deti, ked sa o ne neviem postarat a nestiham, to ide k teme, naozaj 😀 / a ked sa konkretne pytam, tak stiahne chost, namiesto vysvetlenia. Cakam ze, za chvilu napise, ze aj kriza na Ukrajine je z mojej udajnej lenivosti, lebo si to ona tak mysli, nuz ale nech sa jej dari 🙂
Moj postoj k comu nieje dobry? K praci? Nuz ziadnu som nikdy nemala, kedze som ani sancu nedostala... k zamestnavatelom? No hold taka je moja skusenost a nemam ruzove okuliare, ze sa svet zmeni, len co sa rano zobudim a budu ma vsetci brat vsetkymi 10... a vzdelavat sa naozaj zatial nestiham, co bude za rok, netusim, len nerozumiem, co je na tom nepochopitelne 😕 Aj ja sa teraz tocim uz pol roka okolo lekarov s detmi, ale to nieje predmetom tejto diskusie

pumpkincake
18. mar 2015

@simca06022011 no tak ti poviem, ja mam strednu OA takž viem čo to je účtovníctvo a veci okolo toho, ale ty sa na to pozeráš z úzkeho pohľadu. Ale ak bude málo ľudí zamestnaných tak bude aj nízka kúpischopnosť a tým pádom budú dalej podniky krachovať. Čím viac ľudom dáš prácu, tým viac sa bude kupovať.

pumpkincake
18. mar 2015

@dai no vidím ako riešia vlastný biznis mnoho našich podnikateľov. Peňazí majú naozaj dosť, ale že by prijali o jedneho aspoň človek na viac to nie. Nehovorím tu o malopodnikateľoch, ktorí ledva žijú z toho čo si naškriabu, ale takých ako konkrétne dvaja u kt. som pracovala. Bolo im jedno aké výplaty dávajú zamestnancom, oni sa dušovali akí sú charakter a potom robili odrby na ľudoch, ktorí sa pre nich naozaj snažili a zarábali im dosť slušné peniaze.

ewisam
18. mar 2015

@canama ja sa ani nevyhovaram, ale moje dieta nieje nacasovane. Kedy si pyta, vtedy dostane. Skusis mi poradit konkretnejsie, kde do toho harmonogramu mam vsunut este jazykovku, pripadne iny kurz?

bubelko
18. mar 2015

@ewisam chces radu? hocikedy vecer. dohodnes sa s muzom na konkretny vecer, ze by si chcela, ci si to vie zariadit. dieta nakojis pred odchodom z domu. 2h co si z domu vydrzi a keby nie, uz je prikrmy, tak mu muz nieco uz do ust da 😉
ja som chodila do jazykovky cely cas - uz pred porodom, a po porode som pokracovala. skratka raz do tyzdna muz chodil domov miesto o 20.00 o 18.45, aby som ja bola o 20.00 v jazykovke 😉

druha vec je, ci ti to dopomoze k praci 😉

paris3
18. mar 2015

@simca06022011 mas zaujimavu skusenost s psychologmi.... ja mam iny nazor. Teketo vyhlasenia sa mi vobec nepacia. Citala si si svoj prispevok po sebe, ze ako to vyznieva?
A preco sa nazory menia? Kedysi sa presadzoval nejaky system, teraz je to inak. Na to vplyva vela faktorov. Ono sa az z odstupom casu da zhodnotit, ci to ci ono bolo spravne alebo nie. Podla toho sa aj veci dalej menia. To je prirodzeny vyvoj 🙂
Cudujem sa, ze tu niektore spominate ako to fungovalo za sociku. To bola chora doba. Mne teda ta 'kolektivizacia deti' v jasliach, porodniciach, skolach, vobec nechybaju.

ewisam
18. mar 2015

@simca06022011 ja ti fakt neviem, mozno to bude tym, ze aj kazde to dieta je ine... Kym jedno pokojne obsedi a pohra sa, druhe ze ten svet nie... Jasne da sa vselico, aj na pol dna ho posadit pred telku, len neviem ci je to najvhodnejsie riesenie. Mne sa krpec takmer strepal z choditka kym som zapla pocitac a prilepit by som ho musela do tej ohradky aby tam zostal...mal 7 ci 8 m mi z nej vyliezol a odvtedy len prilepit... Co bude za pol roka netusim, no zatial sa mi to naozaj nedari, ucit sa popri nich. Mozno aj preto, ze s nimi travim vela casu vonku aktivne a nielen cestou do obchodu, ale na druhej strane, viem, ze vecer pokojne zalahnu, nemaju cas na somariny /ten strasi zatial/ Ze ja odpadavam s nimi, je druha vec

ewisam
18. mar 2015

@bubelko dakujem, ale ja viem, ze moze zjest aj ine, len napriklad muz ma pohyblivu pracovnu dobu, nevie mi zabezpecit konkretny den a hodinu kedy bude na 100% doma... navyse krpec aj ked zaspi, kazdych 15 min sa budi co ma caka v posteli- prestane az zalahnem. A uz som skusala, som isla k dr. hukal doma jako besny tur, co ma zhanal a chlap nema nervy zo zeleza 🙂

gurmanka
18. mar 2015

Ejha dámy, trochu sa to tu zvrháva. Široká paleta mamičiek a skoro mamičiek sa tu stretla. Mne z toho vychádza, tak ako pri všetkom, pekné kontinuum, kde na jednej strane sú mamičky, ktoré sú doma najdlhšie ako sa dá a venujú sa iba deťom a ničomu inému, na druhej strane mamičky, ktoré pracujú ešte a zároveň už v pôrodnici. A my všetky ostatné sme niekde medzi tým 🙂.
Každá práca je špecifická, niektorá si vyžaduje neustále vzdelávanie, niektorá iba pevný pravidelný režim, niektorá tvorivosť, niektorá málo ambícii, ale zato mechanickú činnosť. Kto sa na čo cíti, to by mal robiť. Je ale zbytočné potom nadávať na zamestnávateľov, kolegov, okolie, vesmír, že neprajú. Keď totiž čítam, že ani vlastný partner/manžel sa neprispôsobí, nepomôže, neprevezme zodpovednosť za dieťa a domácnosť, tak prečo sa čudovať, že to nerobí zamestnávateľ? Keď tak čítam, to, že partner nechodí na OČR, že nejde s dieťaťom k lekárovi, že ho večer nezabaví sa neberie ako niečo negatívne, skôr ako niečo samozrejmé. A pritom od iných očakávame, že to tolerovať budú - pričom to dieťa ich nie je. Niekedy si treba spraviť poriadky doma a potom aj iné veci pôjdu ľahšie 🙂. Viem, že sa mi to ľahko hovorí, keď mám skvelého manžela, ale takého som si hľadala 🙂.
Na materskej musím zdokonaliť angličtinu, a keď zostanem doma 3 roky, musím zmáknuť aj nemčinu - verte mi, že mi jazyky idú tak zle, že už len preto sa budem ponáhľať do práce. A nemám tu ani rodinu, ktorá by pomáhala, ani nikoho, kto by mi dieťa strážil - budem to riešiť buď opatrovateľkou alebo jasličkami. Bezpečné pripútanie k matke sa totiž nerovná len prítomnosti 24/7.
Následkom zdravotných problémov, ktoré mám celý život, mám zakázaný stres a prílišnú únavu - ideálne na dnešnú dobu 🙂. Ale nadávať a sťažovať sa nebudem - mám iba jeden život a z toho mienim vyťažiť najviac, ako sa dá. Nemám ešte úžasnú kariéru, a možno bude pre mňa rodičovstvo podstatne náročnejšie, ako očakávam. Tak si svoju úžasné kariéru iba posuniem o rok, dva neskôr. A malými krôčikmi sa to určite bude dať.
Všetkým mamičkám prajem, aby boli spokojné, v práci, ktorá ich baví alebo v rodine, ktorú milujú. Alebo v oboch.

meluela
18. mar 2015

@paris3 presne tak ... za socializmu boli aj tyzdenne skolky ... v pondelok donesies dieta a v sobotu si po neho prides ... aby si mohla nerusene cely tyzden pracovat, budovat socializmus a realizovat svoj potencial 😖
Uplne chore .. ale myslim ze aj dnes by sa nasli ludia ktorym by sa to pacilo ... take tamagoci dieta, ze mam aj nemam ...pochvalit sa nim pochvalim, usporiadam mega detsku party, zaplatim najlepsie skoly-skolky-opatrovatelky, draho oblecem, drahych lekarov zaplatim a stravim s nim tyzdenne par hodin casu, ale KVALITNYCH = akcnych a drahych a dobre vyzerajucich na facebooku 😀
Ale vsak kazdy ma svoju predstavu o rodine ...

mima4
18. mar 2015

@ewisam

mamička @amouramour na teba nereaguje s najvacsou pravdpodobnostou prave preto, ze ona je momentalne v praci (myslim) a človek v praci riesi hlavne pracu, sem tam, ked sa da, bachne niečo na net... psychohygiena.

simca06022011
18. mar 2015

@paris3 ja nehovorim, ze sa mi to paci alebo nepaci, hovorim ako to je.. ze sa nazori stale menia, kedysi ostavali deti same doma aj batolata, to vies? ze mlade matky museli ist pracovat , niekde k cudzim detom napr. alebo do sluzby a male deti nechali same doma? aj uplne babatka? a nebol to komunizmus, ale obdobie niekedy zaciatkom minuleho storocia. Prave som docitala jednu zivotopisnu knihu z toho obdobia a nie z afriky ale tuto z Banskej Stiavnice... a bolo to uplne bezne. Na prirodzeny vyvoj ma velky vplyv to, ze mame zrazu vela psychologov, psychiatrov a inych obdobnych pozácií a musia mať aj oni nejakú prácu... bohužiaľ mám praktickú skúsenosť z nie veľmi dávnej minulosti (pred cca 10 rokmi) s diagnozami a podobnými specialitami na bežnom násťročnom. Tieto diagnózi a mudrovačky maju veľmi neblahý dopad na daného človeka a aj na jeho okolie a ďalší rozvoj a život. Jedna vec je diagnostikovať chorobu (duševnú), závažnú.. druhá vec je z neposedného dieťaťa, alebo "papuľnatého" puberťáka urobiť pacienta... Ale nespochybňujem dôležitosť tejto profesie na úrovni poradenskej, hlavne pri výchove ale z viacerých aspektov a nie vynášať súdy podľa pár minútového pozorovania dieťaťa;) (jedna mamička tu písala tieto dni ako dieťaťu chcú odložiť prvú triedu, lebo bolo neposedné u psychologičky (??) no pardón... hneď videla, že je nevyspelé podľa toho?), alebo pri pomoci dostať sa z nejakých ťažkostí, stresu a potom na úrovni liečby vážnych porúch paranoidných, depresívnych a iných... ale radiť ako vychovávať, ako socializovať deti... to musí každý vidieť na svojom dieťati...
Jasne ide to s pokrokom, ale ja nepovazujem svoje dieta za pokusneho kralika.. aby som testovala mozne a nemozne sposoby vychovy a ukaze sa pozorovanim o par rokov co z toho bude ;)

mima4
18. mar 2015

@meluela to co menujes, to sa deje aj u mamiciek, co su cele roky doma... tieto veci nezavisia od kvanta casu doma, ale od toho, co clovek chce a ake ma predstavy a co chce do dietata vstepit.

@paris3
to ze nieco bolo povazovane za spravne volakedy a teraz je povazovane za spravne nieco ine, neznamena automaticky, ze teraz to co sa propaguje je jedine a spravne. V kazdej dobe si ludia myslia, ze to co ziju a ako funguju je dobre a spravne a inak sa neda. Ja by som ani doby neskatulkovala ze "vtedy to bolo chore"... vies kolko dnes ludi pri kontakte s ludmi "nejaslickovymi a pekne do troch rokov doma" povie - tato doba je fakt chora?? Podla mna je dobre sa divat na veci viac analyticky... a "nezrat vsetko aj s navyjakom".

paris3
18. mar 2015

@mima4 rozlisujme ludi z osad, ako si to nazvala, ktori nikdy nepracovali a ani nechcu. Ti predsa matersku nedostavaju.
A tych, ktori pracovali a budu pracovat, len su na materskej ci rodicovskej s detmi. Ti by si urcite zasluzili viac podpory - ci uz financnej, ale samozrejme aj inou formou. Tak ako je to vo svete bezne, len k nam sa to este nedostalo 🙂 napr. vytvaranie pracovnych miest pre mamicky na rodicovskej ci po nej. Aj o tom je tato tema. Je velmi malo pracovnych miest na polovicny, ci skrateny uvazok, aby sa dala sklbit praca a rodina. Na xy poziciach sa da ponuknut flexibilny pracovny cas, moznost pracovat ciastocne z domu, atd. Niekedy je to len o ustretovosti zamestnavatela a to mi tu chyba.
V tejto teme zaznelo, ze je pochopitelne, ze zamestnavatel si vyberie na pohovore radsej muza, a zeny su diskriminovane. Ale nemalo by to tak byt.
Vid len tu za rohom v Rakusku, maju firmy dane, ake je minimalny percentualny podiel zien vo firme. Tak isto su zakony, ktore upravuju prava pracujucich zien a matiek tak, aby vedeli sklbit rodinu a pracu.
Co sa tyka materskej a rodicovskej v AT, tak je mozne ju poberat do 2,5 roka dietata. A od toho veku ti dieta zoberu do skolky. Mna sa rakusania prekvapene pytali, ako je mozne, ze u nas stoji sukromna skolka od 400eur. Ze z coho potom zijeme? Myslim, ze mi ani neuverili, asi si mysleli ze prehanam 😀
Som sa rozpisala. Po dlhom case som sa zase zamotala do diskusie 🙂 cas mozem zabijat aj uzitocnejsie 😀
Btw, zaujimaloby ma, ze ako stihaju tie super matky a pracovnicky vypisovat cez den na konovi 😉 ale to bola len taka ustipacna poznamka 😉

ewisam
18. mar 2015

@mima4 to je mi je ale uuuuuuplne jedno, cas na to, aby ma zaskatulkovala a pourazala v pracovnej dobe uz mala? 😀 sa jej nezastavaj, nech sa obhaji sama

bubelko
18. mar 2015

@ewisam a ked skoncis v nemocnici bez maleho tak sa doma vsetci zblaznia, nie?
ani moj muz nema nervy zo zeleza, ale je plnohodnotny rodic ako ja a musi vediet ako dieta ukludnit, prave pre pripad keby sa mi nieco stalo.

u teba nie je problem, zeby to neslo, ale v tom, ze ty naozaj nechces. ale stoj si potom za svojim a povedz jasne, ze momentalne nemam potrebu a necitim to tak. na to mas tiez pravo 😉

simca06022011
18. mar 2015

@ewisam ved ale nemusis vsuvat jazykovedu do toho ani dieta casovat... 🙂 aj ked rezim nie je nikdy zly 🙂)) nemusis ani nikam chodit, mozes si najst hodinu doma na seba a urobit si co chces... napr. si iba precitat knihu, ak sa nepotrebujes/nestihas ucit 🙂 alebo aj nic... a moja mala tiez plakala ako tur, ked som odisla prvy krat ku kadernicke :P a prezili sme to, vela deti tak reaguje, tak neviem ci vsetky maminy su nalepene na deturencoch? Asi nie 🙂))

A aby som dodala 🙂 ja nie som workoholik, mam pracu ktoru si spravim niekedy mesacnu za tyzden (ked poratam casy do kopy, cize dajme tomu mi staci aj jeden den v tyzdni ak toho nemam vela) a zvysok som sa venovala malej, vecer za chvilu skontrolovala stav veci na firme a mohla som ist spat.. a do teraz je to tak, ze nie vzdy musim ist do prace... ale mam mesiace (napr. januar alebo marec), ked musim robit ovela viac a vtedy sa to riesi vikendami. Kedze som uctovnik, nemusim robit stale :P moje dieta nebolo priviazane k stolu, kym som si ja nahadzovala dokladiky :P ani nevidelo ihrisko iba z kocika, ked som utekala na nakup, ako si to asi napisala... a zaspavala az kym nesla teraz do skolky max o 19:30 bez problemov 🙂) TAKTO totiz funguje homeoffice.. clovek nemusi byt zakonite 8 hodin nalepeny na pocitaci a pracovat, ked si to vies urobit, mozes robit aj 15 minut denne 🙂
Mne to za to stoji, niekomu sa mozno nepaci... ale mne vyhovuje nas system, nie som ani zavreta doma, ani zavreta v kancelarii, nie som priviazana k dcerke, ale ked chceme mozeme ostat spolu doma hocikedy, mozeme ist hocikam na vylet, predlzeny vikend, lebo nemala som financie iba z rodicaku a ano mohla som jej dat na lepsie jaslicky, aj ked do skolky som ju dala statnej 🙂

mima4
18. mar 2015

@paris3 ja s tebou suhlasim 🙂 ale podotkla by som, ze v tom zahranici zamestnavatelia vedia, ze ta zena sa im o par mesiacov vrati do prace, preto sa im oplati prijat aj na nizsi uvazok zenu, lebo si je zamestnavatel vedomi toho, ze po 5-6 mesiacoch od porodu ju ma spat v praci. Aj ked zeny na slovensku sa tomu veeeelmi buria, ale 3 rocna "odstavka" od pracovneho zivota ich v tomto smere diskriminuje. Minule som bola riesit nieco v jednej zahranicnej spolocnosti, kde na oddeleni boli 4 zeny a 3 muzi, pricom 3 zeny mali po tri deti, ta jedna 2. Plat krasny, velmi dobry job... polovicny uvazok v kancoske, polovicny doma...aleeee po 4 mesiacoch museli nastupit do prace. Proste neda sa vsetko, neda sa aj byt dlhodobo doma, aj byt ziadana na trhu prace - toto nikde nefunguje!!! Aj tam, kde su eňo-ňuňo podmienky pre mamicky... tak zas tam nepoznaju zeny niekolkorocne pobyty doma.

simca06022011
18. mar 2015

@paris3 vies co mi povedali uchadzaci, ked som chcela do skladu dve/dvoch/resp. 2x2 na kratsi pracovny cas??? ze neoplati sa im chodit na 4 hodiny do prace... cize je fajn, chciet nieco na fore, propagovat to ze prace nie je dost, ale v realite ked hladame ludi na kratsi pracovny cas, tak ich nenajdeme... lebo s kratsim pracovnym casom su spojene 1. vacsie naklady zamestnanca napr. na cestovanie 2. nizsia mzda... .
A stiham aj pisat... mam tu dva monitory ;) na jednom kotrolujem uzavierku, na druhom Kona a poradu ;)

paris3
18. mar 2015

@simca06022011 neviem, ci je vhodne sudit psychologov na zaklade tvojej negativnej skusenosti 😉 napriklad nam psychologicka velmi pomohla... aj ked to bola len jedna konzultacia. Praveze som si myslela, ze mam hyperaktivne dieta a vyviedla ma z omylu.
Moje dieta bolo skoro do troch rokov so mnou doma a nemam pocit, ze by tym bolo poznacene 🙂 zato ja ako dieta som jasle a skolku neznasala a kebyze si mozem vybrat, urcite som radsej doma s mamou. Ale vtedy to neslo.
A ako hovoris, uvidime co z tych nasich deti vyrastie. 🙂 Potom to budeme vediet lepsie zhodnotit. 😉

junova
18. mar 2015

@mima4 Mňa a mojich súrodencov dala mama do škôlky ako 5 - ročných a riadne sme tam plakali. Stále bola pri nás doma, neucila nás samostatnosti. S 25 ročným bratom chodí dokonca na úrad práce, aby tam za neho hovorila. Avšak to, že to preháňa nevidí.

ewisam
18. mar 2015

@simca06022011 no vidis, pridem ku vam na zacvik do ucta a zariadim sa 😉 hned sa to lepsie cita

mircalla
18. mar 2015

@paris3 ja ti odpoviem, dnes taham od 5.30 nonstop, este som vyhodila syna do skolky
ak sa mi tahaju medzicasom nejake reporty (trva to 5-15 min), tak musim cakat, vtedy si kuknem kona...napriklad
na to, aby sa dali vytvarat take pracovne miesta ako opisujes, tak treba fungujucu ekonomiku.
ale nikde na svete nie su zeny tolko doma s detmi co u nas, a ono skutocne cim mensi prijem mala, tym menej sa hrnie do prace. ono ale niekto ten poby doma s detmi ale zaplati musi, ze? ti, co pracuju
osobne neuznavam byt z detmi doma x rokov, myslim ze ozaj tie 2-3 uplne stacia