icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

hikokk
18. mar 2015

To všetci máte možnosť pracovať z domu? Kde to žijete? Mam 33 a ešte som nemala možnosť pracovať z domu ( to je pravda, že som mala iba 2 zamestnania, v prvom som pracovala 12 rokov a v 2 jeden rok no ale nikdy mi to neponúkli a keď som sa ja pýtala nedali mi možnosť)

malabiba
18. mar 2015

dnes je to ťažké zamestnať sa, ale našťastie nie nemožné 🙂 kedysi som bola doma niekoľko rokov na materskej a potom hľadala prácu bez praxe a s kopou detí- ideálne že 🙂 chodila som presne pol roka po x konkurzoch, napísala stovky žiadostí - už som to brala ako zvyk - uvidím novú firmu, zamestnancov, poobzerám si personalistov, možno aj šéfov, budovy, kde by som inak nevkročila, pokecám s novými ľuďmi, aj s upratovačkou 😀 ani na chvíľu som nepoľavila - mala som povolanie - hľadač práce 🙂 .....až raz - prijali ma - dostala som z toho šok a paniku, čo teraz?🙂 zapracovala som sa, aj s deťmi akosi všetko ustála, splatila úver, však polroka nezamestnaná a žiť bolo treba.....teraz už pracujem v inej firme, ale s prvým šéfom sme stále v kontakte.....takže ide to, len sa nevzdávať

malabiba
18. mar 2015

ešte mi nedá napísať - cez materskú som si dokončila diaľkovo VŠ, doplnila kurzy psychológie, vyššiu úroveň IKT a programovania, učila sa po nociach, stálo to nemálo času a peniažkov.....ale všetko sa mi vrátilo....a hoci už mám po 40-tke, neustále sa musím vzdelávať - takže odporúčam - vzdelávajte sa - tak máte najlepšiu šancu

siska53
18. mar 2015

@hikokk nie,vsetci nemaju moznost robit z domu. Na to som sa napr.u nas pytala. Zavisi od typu prace.

hikokk
18. mar 2015

@siska53 Pýtala som sa iba preto, lebo sa mi z príspevkov zdalo, že to na Slovensku je tak zaužívané, že pracujú z domu.

lucinkaboz
18. mar 2015

to nie že matka s malym dieťaťom..ked mate vacsie deti ste stará,ak mate male deti je problém, ak nemáte deti tak aj to je problem,lebo sa na rodičovsku budete chystat....

canama
18. mar 2015

@hikokk ja poznam naozaj dost vela ludi co tuto moznost maju a plne ju vyuzivaju...su to ale vsetko pozicie ktore sa vykonavaju spoza PC to je jedna vec a druha, ze je to praca kde sa hodnotia vysledky, nie pocet hodin stravenych pracou...a samozrejme tato moznost sa zamestnancovi nenaskytne od prveho dna v praci, ale az ked si ziska doveru ze svoju pracu dokaze robit samostatne a zodpovedne bez toho aby mu sef "dychal" cely den na chrbat a kontroloval ho.

chanel5
18. mar 2015

Tiez sa pridam k tym co sa nestretli s problemom. Zamestnavatel mi max vychadza v ustrety, 3-4 do tyzdna home office, flexibilna pracovna doba ale na druhej stane ja robim pre neho vsetko ako najlepsie viem a snazim sa neustale vzdelavat, takze je to k obojstrannej spokojnosti ;)

amouramour
18. mar 2015

@ewisam ja som nikoho neoznacila ako chamrad to poprve, po druhe mas to mat si velmi negativna, konfliktna, hladajuca vzdy cestu ako sa neda...personalisti nepadaju na zadok zo statnic, oni hodnotia cloveka ako komplexnu osobnost, jeho vystupovanie, vyzarovanie, motivovanost...a na tomto to asi u teba cele pada. Musis zmenit svoj pristup, komunikaciu s ludmi a prosim ta nebud zavistliva, stale poukazujes Ake maju ostatni ludia vyhody, minimalne 2x si spomenula, ze pracu dostali pekne tvaricky, to je prosim ta o com?je to nejaky komplex?

moni244
18. mar 2015

Vau, citam a citam a len zasnem, nechapem a abi nepochopim, tu sa stretli len mamicky a nemamicky, vo maju vsetko v malicku, mozu robit z domu, skolky mali zariadene od narodenia,vsetko maju tip top a tie co nemaju, su neschopne si zadelit cas. Fakt klobuk dole lred vami

hikokk
18. mar 2015

@canama No ja neviem. Fakt nepoznám takých ľudí, ktorí túto možnosť majú. Tým nechcem povedať, že ti neverím, len som smutná, že na západnom Slovensku je všetko možné a ostatná časť Slovenska je v......No nevadí. Musíme si zvyknúť. A prosím ťa len mi nepíš, že nikto ma tu nedrží môžem sa aj odsťahovať, takúto odpoveď som už v tejto téme dostala.

siska53
18. mar 2015

@canama Su prace,kde aj ked ich robis spoza PC,sa formou home officu robit nedaju. A u nas teda bolo dost objektivnych hodnotiacich kriterii,nestacilo a nestaci len sediet za PC, velmi lahko sa da zistit kto kolko a ako robi.

siska53
18. mar 2015

@hikokk a ja ti odpovedam..ani ja som tu moznost este nemala a mam 40.🙂

bubelko
18. mar 2015

@hikokk neboj ani v zahranici nie je mozne robit tolko home office 😉 a ako tu uz niekto spominal - privatne maily, ci fb a ine socialne siete su velmi casto blokovane. kavicky sa rataju do volneho casu, tak isto fajciarske prestavky a obedove prestavky 😉

canama
18. mar 2015

@siska53 ja predsa netvrdim ze KAZDA praca ktora sa vykonava za PC je realizovatelna ako home office....a napriklad ja aj ked som mala moznost home office aj tak som niekedy radsej isla do prace, lebo som potrebovala to alebo ono, a bolo to proste pre mna efektivnejsie. ale naozaj v mojom okoli je takychto ludi neurekom, az ma to prekvapuje...no, mozno mam na takych ludi len stastie. ono, z pohladu zamestnavatela je to vlastne tiez celkom vyhodne. usetri za energie, naklady za kancelarie a pracovne miesta a zaroven to ze usetri ponuka zamestnancovi ako nefinancny benefit, pretoze aj zamestnanec usetri ..za cestovne, kopu casu, stanie v zapchach, chodenie poobede na postu po zasielky, ktore nema postarka cez den komu dorucit atd. atd.

@hikokk nejdem ti pisat aby si sa odstahovala, urcite aj na vychode sa najdu take firmy...okrem toho co v jednej firme nefunguje dnes, moze zajtra. v nasej firme som ja prva kto zacal robit z domu. ked som otehotnela prvy krat, bola som na PNke asi od 7tt. nuz ale aj ked na PNke a mala som mat kludovy rezim, v praci boli veci ktore bolo treba riesit...a emaily aj telefonaty sa daju riesit aj vylozenymi nohami. tak som riesila...a ked sef videl, ze robim vsetko preto aby projekt nepadol na hubu, preto lebo marodim, po marodke mi sam ponukol ze mozem robit aj z domu, aby som sa setrila. kolegyna ma moznost pracovat z domu (vybrane dni v tyzdni) lebo musi z daleka dochadzat a najst cloveka s jej vzdelanim a praxou ktory by byval blizsie je nemozne. inak nema u nas moznost z domu pracovat nikto a nie je to uplne tym ze by to nebolo mozne z povahy ich prace, nie je to mozne skor z povahy ich pracovnej zaangazovanosti, pripadne byvaju od prace na skok, cize by realne neusetrili ziaden cas pracou z domu...to sa priznam, ze keby mam office 300 metrov od domu, tak samozrejme ziadny home office neriesim.

bonnie1
18. mar 2015

@moni244 keby si sem tam zasla do takychto diskusii zistila by si ze su to stale tie iste mamicky nemamicky ktoresu zdatne vo vsetkom. a v ramci pracovneho casu dokazu mat v malicku aj kazdu diskusiu na MK 🙂

moni244
18. mar 2015

@bonnie1 no ja moc do diskusii nechodim, tato ma zaujala nadpisom a potom som uz len v nemom uzase citala

bonnie1
18. mar 2015

@moni244 ja tiez ne sem tam mi daco vyhodi. ale vo vacsine stale tie iste tvare mudruju

hikokk
18. mar 2015

Ja uz nemam co dodat k tejto tema. Majte sa krasne a nech sa vam dari

siska53
18. mar 2015

@bubelko Presne tak! My sme mai tiez pristup len na stranky tykajuce sa nasej prace.
Vseobecne na net sa mohlo az po 22do 7a cez vikendy(ale tie vikendy tiez casom zrusili.) no a u nas vlastne ani nebol cas na take veci..este na nocnej (no a to som naozaj nepotrebovala este navyse hladiet do PC). Jedine som jedno obdobi hladala exfrajerovi robotu. Ale to som az po zmene nikdy nie pocas nej.

domak2
18. mar 2015

@moni244 co ja napriklad nechapem, je preco stastne, krasne, stihle, zdrave zeny s dokonalym manzelom a rodinou, uzasnym vzdelanim, perfektnou pracou, vysokym prijmom, efektivnym time managementom, co balancuju skvelu vychovu svojich deti (ak maju deti teda, ale asi to ide aj bez nich 😅 ) s naplnajucim spolocenskym zivotom hladaju v temach o zufalych, nemajetnych zenach , ktore opustil manzel a rodina im kradne matersku 😨 😀

domak2
18. mar 2015

A k teme, ja som v UK a som velmi vdacna, ze mi v robote vysli v ustrety a mozem si prisposobovat hodiny ako mi to vyhovuje, teda v ramci moznosti. Z domu nepracujem, lebo nemam veledolezitu kancelarsku pracu v scotland yarde, ale snazim sa aj teraz si robit nejake kurzy co sa da aj pri malej a snad si ma teda raz nejaky hladac talentov najde. 🙂

paris3
18. mar 2015

@domak2 to presne aj ja nechapem, preco sem tie superzeny chodia... top koment! Klubuk dole 😀
Mozno sa v tej ich super praci nudia.
Inak, kedze som sledovala tuto diskusiu v priebehu dna, mozem konstatovat zaujimavy fakt. Zeny z tabora pracujucich supermatiek prispievali do diskusie cez pracovnu dobu. A tie chudery, co si doma sunky valaju zacali prispievat az vecer, predpokladam po tom, co ukoncili denne povinnosti a deti dali spat. Nahoda? Urobte si nazor same 😉

ewisam
19. mar 2015

@amouramour Vies, rozmyslam, ci vobec este reagovat... AD 1,ja sa s kazdym snazim jednat slusne, ci uz ho poznam alebo nie. S aroganciou si zacala ty, tak alebo po sebe necitas, alebo si nepamatas co pises 🙂 ale to je tvoj problem, aj tento prispevok je pisany naozaj s "velkou empatiou"
Cim sa potvrdil moj predpoklad, ze necitas ani to co pisem poriadne, pretoze uz tu x raz pisem, kde vidim najvacsi problem, preco sa nemozem zamestnat a ruzovo to nevidim.... a to je fakt, ale tebe to vysvetlovat nebudem, naco uz si si ma zaskatulkovala...
AD 2 Nikomu nezavidim, veci uvadzam ako priklady, kazdy v tom vidi co chce, ze ano 😉 A este co to jaj, komplex, tak si si zas len nieco domyslela

susik77
19. mar 2015

Ja mam moznost home ofiice a som vdacna. Po rodicovskej s 2 detmi - po 4 rokoch som sa mohla vratit na ciastocny uvazok. Az teraz si uvedomujem, akeho mam skveleho zamestnavatela, okolo seba mam vela kamaratok, ktore robili admin pracu a teraz po 6 rokoch rodicovskej im dali vypoved v byvalej praci, pretoze potrebuju super vykonne asistentky bez deti...
Je to smutne. Ja dufam, ze sa to po krockoch zmeni, cela filozofia zamestnavania pracujucich matiek. Ved pre stat je ovela vyhodnejsie ked ta matka bude pracovat ako byt doma na socialke...

susik77
19. mar 2015

Som vo velkom meste a je tu v okoli dost kurzov, aj bezplatnych v ramci grantov, kde prave pomahaju matkam vratit sa do prace. Malo by sa to rozsirit do vsetkych oblasti...Pevne dufam, ze sa to casom zlepsi a politici si to uvedomia 😉

veve39
19. mar 2015

myslim ze tento clanok a hlavne prilozena tab. ma dostatocnu vypovednu hodnotu - hlavne pre damy, ktore nevidia, ze slovenska zena ma ovela mensie monznosti na zosuladenie prace a rodinneho zivota z pohladu rozdelenia casu na vychovu deti, domacnost a zamestnanie
davam do pozornosti Holandsko, Nemecko a Rakusko...
http://www.finance.sk/spravy/finance/114868-slo...

susik77
19. mar 2015

@veve39 : To je pravda, na Slovensku je zla situacia, ale plac nepomoze, treba konat: opakovane ziadat zamestnavatelov o skratene uvazky, prip. prestahovat sa kde je lepsia praca. Myslim, ze Slovaci su ovce a dost toho toleruju, preto si s nimi zamestnavatelia robia co chcu. Proste, slovanska povaha...

dai
19. mar 2015

@veve39 ahoj. Ja by som chcela len pripomenut co tu uz bolo spominane - a vopred sa ospravedlnujem zenam ktore tuto temu ppchopili ako frflajucu a kazdeho kto nezije s tymto zivotnym postojom oznacia za supermatku , kedze teda opaet neidem frflat... - nasa firma napr. Ponuka moznost polovicneho a postupne sa zvysujuceho uvaezku - vaecsina matiek si ho ale nevoli... preco? Opaet len opakujem co tu uz bolo pisane - ich naklady na pracu su rovnake - cestovne, osatenie, mnohokrat aj strava etc., casovo cestovanie tiez zaberie rovnaku polozku - cize ak hodinu cestuje tak sa zo 4hodinoveho uvaezku automaticky stava uvaezok 5hodinovy, nasa firma nedycha na krk pokial je praca spravena, nemame problem s facebookom a podobne lebo na druhej strane sa vyzaduje obrovska miera koncentracie a bezchybovost ked sa robi - pri takejto praci si clovek musi robit prestavky uz len preto aby si tu koncentraciu udrzal a mal nejaku psychohygienu ...cize aj tieto maminky kavickuju etc. Nikdy nie su v praci len tie 4 hodiny... nech ti tam naskoci dalsia polhodina, hodina - uz si na 6tich... ale dostanes len polovicny plat🙂 cize mnohe volia radsej napr. 80% uvaezok aby odisli dajme tomu o 4tej alebo rovno full time. ( a rozmyslaju podobne aj moje kolegyne v zahranici kde samozrejme ze materska v takej podobe ako v sr neexistuje a aj za ten polovicny uvaexok prinesie domov ine peniaze)

dai
19. mar 2015

@ewisam ahoj.. s mamickou amouramour som sa uz stretla vo viacerych diskusiach a je to velmi fajn zena...urcite by som neskatulkovala...vies ze tebe viacere vratane mna od zaciatku pisali co robit a podobne - neviem preco sa toto vnima na konovi ako chvalenie , v mojom okoli sa to nazyva snahou pomoct, ukazat iny pohlad...zial ked na vsetko, uplne na vsetko napises ze sa to neda tak ma clovek postupne pocit ze nechces . Proste nieco sa vzdy da - dokazuju to zamestnane slobodne matky viacerych deti, mnohokrat aj chorych- priklad som tu spominala aj ja - pre mna toto su superzeny bez stipky ironie a sama sa od nich ucim ako lepsie robit veci, narabat s casom etc. ...