icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

Strana
z25
eeffka
14. máj 2015

@dai vies v com to je? lebo tie mamicky nepracuju maximalne pocas MD a take ze RD ani nepoznaju... len to tie zeny co su na "MD 3roky" ako to ony prezentuju ani nepochopia

eeffka
14. máj 2015

moja realita ako zamestnavatela: kolegyna isla na MD, zakladna otazka kolko chce byt doma, pred pôrodom 1/2 roka max rok a je spat. Dohodli sme sa na domácej spolupraci nebrala som na jej zaskok nikoho ved tolko to nejak vydrzime, a aha ho, pred mesiacom mi pise ze sa chce stretnut a porozpravat, ze ona bude doma asi rok a pol a mozno 2 este nevie....
hlavne ze som sa jej vyslovne pytala este pred porodoma od jej rozhodnutia sa odvijalo horeuvedene. Povedala som ze plati povodna dohoda,cize max rok a potom moze byt doma kolko chce ale zadarmo z nasej strany, este bola dotknuta.... takze takyto je pristup zamestnancov
vyjdes v ustrety a lignes kefu
A to som matka 2deti z toho jedno male cize mam velke pochopenie pre OCRky, domacu pracu a pod...

diablikovci
14. máj 2015

@eeffka Zdravim, mate este volne prac. miesto? Dakujem

eeffka
14. máj 2015

@diablikovci ahoj nemame aktualne nic, uvidíme o 5m ked ma termin navratu

mirkatn
14. máj 2015

@karinkaeich drizim palce, nech sa Ti dari. Ja osobne tomu verim ze zena moze mat aj 10deti, ale ked je sikovna urcite sa zamestna 🙂

yvetta
14. máj 2015

@eeffka - neviem koho zamestnavas, ale u nas v praci kolegyne, ktore sa chceli vratit do 8 mesiacov deti sa aj vratili, aj ked mi zdelili, ze sa im uz nechce vratit, ale nikdy by nenechali nas (kolegov) ani zamestnavatela v takej situacii, ze nemal kto uz po 8 mesiacoch robit ich pracu. To iste u mna ja budem dom 3,5 mesiacov (nemam za seba nahradu) dohodli sme sa tak zo zamestnavatelom a aj kolegovia s tym pocitaju
potom nastupujje na MD manzel cize to oznamujeme 2 zamestnavatelom a tym padom neni pripustne z toho cuvnut - jasne, ze existuju situacie, ked sa ti nieco stane a nemozes to splnit, ale to su take vynimocne veci, ktore nenaplanujes 😅 ja budem robit 100% z domu a manzel planuje aspon na 50%.

u nas vo firme sa dost nosi lojalita obojstranna - nie len zamestnanec voci zamestnavatelovi ale aj opacne 😅 raz podrazis a uz sa to tu s tebou tiahne cize to si nikto nedovoli 😀

eeffka
14. máj 2015

@yvetta no kazdym dnom zasnem 😀 koho zamestnávame... o tejto zene by som to nikdy nepovedala, kedze som to brala tak ze na com sme sa dohodli to plati na 250% ocividne uz nie...no a ako vravis, raz podrazi... dovera je v tahu

toto ma najviac mrzi, ze naozaj vychadzam v ustrety, nerobim prieky, nemyslim si ze je namna sa co stazovat co sa tyka "matka friendly" pristupu a napriek tomu ... ved mne je jedno...ma na to narok zakonny nech je doma aj 15rokov ( 5deti) ale nezavadzam, ze sak oni to este nejak zvladnu a mne peniaze potecu doma... a dobre vieme aka jepracovna moralka domáckeho zamestnanca , aj ja som bola 6m ( robila som kedy sa mi chcelo, nie kedy sa muselo)

yvetta
14. máj 2015

@eeffka - no ja mam svoje projekty a ked nerobim tak to vidno, aj ked robim z domu cize dovolit si nerobit nemozem jasne, ze mam terminy tak si to moze prisposobit aj v noci robit, ale musi tam byt vysledok detto manzel 😀

susik77
15. máj 2015

@yvetta : yvett: to mame dost podobne...zrovna dnes som tak doma makala, ze som skoro nestihala vyzdvyhnut deti...

siska53
16. máj 2015

@veveda moja realita: Z povodnej som dostala vypoved,ale hned som si nasla druhu. Je toho vela ucim sa i doma.
Dakedy som strasne vypluta,lebo malej sa zhorsilo spravanie po nastupe do skolky..navyse je sukromna a ja som.platovo klesla..
Snazim sa venovat detom,co sa len da,ale je to na ukor domacnosti.. Tu flakam.. (ale uz idem chytit zehlicku ;)) )..
Je to dost tazke a neviem,kedy sa mi podari najst opat nejaky vyhovujici sposob fungovania..zatiam sa mi to nedari..
Zatial mi ale praca vyhovuje,uvidim,ako to pojde..stale som v skusobnej...
Hadam raz najdem vyhovujuci kompropis ako sa venovat praci,detom,ale aj domacnosti a partnerovi tak,aby som mala cas aj na nejaky ten konicek..

yvetta
17. máj 2015

@siska53 - nezehli a mas viac casu 😀 ja zehlim len nutne veci 😅

siska53
17. máj 2015

@yvetta ved aj ja tak,len sa mi to nakopi za dva-tri tyzdne.. Ja inak rada zehlim,len tak ako s citanim -nestihal teraz..

mizu89
18. máj 2015

No baby citam tu vsetko mozne tak pridam aj ja ako dopadla moja byvala kolegyna(veduca).Obe sme cukrarky na MD ja mam 7 mesacneho syna ona 3 rocnu dceru.Ked sa vracala do prace tak si ju riaditelova zena zavolala do kancelarie a dala jej taky navrh ze za to ze ma dieta o ktore sa treba starat(do skolky zo skolky...)ze prac. doba 6x do tyzdna okrem soboty od 5:30-14:00.A ako to poznam plus este nadcasy na to ze to je hotel kde treba urobit objednavky,vyvoz,ranajky,obchod,akcie a vela inych veci.Kolegyna to hned odmietla a dala vypoved.Ked sme tam pracovali este spolu cca pred 3 rokmi tak sa robilo od 5:30-15:00 dakedy sa aj potiahlo no teraz od rana a aj do vecera do 18-19-20-21:00 a za pomali minimalnu mzdu.Hodin vyse 200/mes. a nadcasy nepreplatene.Tak u mna taka realita.Aspon viem co ma caka ked sa o tri roky vratim.Mozno sa nieco zmeni alebo automaticky dam vypoved ak mi toto iste ponuknu a budem si hladat inu robotu.

Strana
z25