Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@natalym specialita SR....kazdy len VS, to je jedno aku a preco, v niecom , to je jedno com , podnikat zacat.....bez akychkolvek skusenosti....a potom to tak vyzera....mne sa tu v DE paci, ze su normalne roboty, ako pekari, murari, maliari.....a ludia su hrdi , ze patria k fachu a vedia nieco spravit...
@linda81 suhlasim, ze aj take povolania treba, ale Bohuzial na slovensku su velmi nedocenen, resp. vyska mzdy pri fyzickych pracach je neraz na urovni minimalnej mzdy plus manualna praca si berie aj svoju dan.. mame v rodine krajcirky, murarov, pekarov.... v 50tke su to uz neraz zniceni ludia - fyzicky.
Na druhej strane moze mat clovek neviem aku vysoku skolu (obycajne su to absolventi socialnych prac, pedagogickych skol, adragogiky a podobnych hovadin), ale ked ma v hlavne sprepacenim nasrane... tak tiez bude muklovat len niekde za pasom za tu minimalnu mzdu.
@linda81 suhlas s moni244, tu sa za to ludia skor hanbia. Ja ked som nacrtla partnerovi,ze by som aj predavacku sla robit,tak hned to zavrhol,pritom hladali do predajne,kde by ma to bavilo,to viem isto, viem,ze by to bolo o nicom platene,lebo navyse aj skrateny uvazok to bol. No dalej som ani nepokracovala... Lebo na predavacky a podobne povolania sa mnohi ludia pozeraju cez prsty. Pritom kazde povolanie je dolezite. Bez predavaciek by sme nenakupili,bez smetiarov zili v odpadkoch a bez upratovaciek aj v spine.
A viem,ze by sa to nepacilo ani ostatnym v rodine. Ked je to ako brigada pocas vysky ci v medziobdobi medzi pracou a druhou pracou,tak ok..
Prosto tu je to tak... Take je vnimanie ludi (vacsinou).
@mima4 Su prace,kde zivoris alebo si musis najst este dalsiu pracu, aby si vyzila - napr.aj ti,co vystudovali tu tvoju hovadinu (pedagogicku -tak.si napisala), si musia najst dalsiu pracu ak teda nemaju bohatych partnerov, hoci ich praca zodpoveda ich vzdelaniu,lebo bez vysokej skoly by si ju velmi vykonavat nemohla,resp.si musis aspon dorobit pedagogicke minimum.
Zial,ucitel uz nema taku vaznost ako mal kedysi. Kedysi vazeny clovek,co mohol slusne vyzit. Dnes? Skoda reci.
@mima4 Lebo podla neho robit s vysokou skolou a po mojich skusenostiach predavacku,je pod moju uroven. Podla neho by som mala ist rozvijat to,co som sa naucila. Takze som sa zacala ucit nieco nove. Dufam,ze svokra ma to nauci a ja budem chapava ziacka.
Teraz lutujem,ze som nesla za zdravotnu sestru. Mojim snom okrem ucitelky v MS bola aj v porodnici.
No neviem.kresit, pekne pisat,ani hrat na hudobom.nastroji,na tieto veci som lava.. A na zdravotnej som sa bala krvi,ze to nezvladnem. Tak som sla vystudovat 2.a3.stupen....lebo na 1.stupni ziadali to,co na strednej pedagogickej..
A bavila ma aj moja predosla praca,tak verim,ze si najdem nieco podobne,co ma bude naplnat.
@mima4 Nie,z necitim,len obaja nemozeme koncit neskoro... On to uz dost dlho ma take,ze robieva i z domu a aj po vikendoch. Kym sme boli bezdetni tak kazdy robil vela. Ja som malokedy koncila o 16:30, v urcitom obdobi som chodievala aj v sobotu.. Ja stale cakam ze uz si to zariadi tak,aby bol viac s nami a viac sa venoval detom. No kedze to zatial tak nevyzera, preto zvazujem pracu,ktora by mala lepsi pracovny cas. Svokrovci maju 76 a 77r.,svokra este na par hodin uci,no je rozdiel ucit takmer dospelych ludi a rozdiel mat na starosti dve male deti,ktore nie su z tych,kde ich dam,tam.ich najdem (nemaju byt po kom.take). Moj otec ma zdravotne problemy tiez a mama Este ako-tak vladze.. No a najst si niekoho.. My s muzom nie sme tali dovercivi,ale zas...ak to bude nevyhnutne,tak to budeme musiet riesit aj tak.
Uvidime...
@mima4 ucila som len rok a zo zdravotnych dovodov sa tam nemozem vratit,byvala som casto chora,moje hlasivky tu velku namahu nezvladali ,mozem rozpravat dlho,ale nie hlasno, plus alergia na prach.
Robila som nasledne pracu,na ktoru staci aj maturita. A nebola som jedina,mnoho z nas tam bolo takych. A navyse,bola vyrazne lepsie platena,co bol dalsi dovod. Ja som povodne napriek tomu chcela ostat,ved nejake lieky na alergiu a mozno by si hlasivky casom zvykli,no naskytla sa lepsia ponuka,potom este lepsia,tak som sa uz nevratila. A to uz je 15 rokov...
A ano, som si toho vsetkeho vedoma a som s tym zmierena.
Nas rigidny trh prace nijakym sposobom tuto otazku neulahcuje. Neexistuju takmer ziadne ine formy uvazkov nez plny, cim si myslim ze aj ako cela spolocnost strasne vela stracame. Moct pracovat par hodin denne hned ako to zene-matke vyhovuje by bolo obrovskym plusom-pre nu, pretoze ma sancu dostat sa do pravovneho zivota, nieco zarobit, ziskat sebavedomie ale aj pre spolocnost. A zaroven je stale velku cast dna s dietatom. To ako tu fungujeme potom zbytocne v spolocnosti a takychto diskusiach vytvara dva extremy-zeny, ktore idu do prace snad hned po porode a su titulovane ako krkavcie a potom tie, ktore navrat do prace odsuvaju z roznych pricin - tie su zase za lenive. Pokym sa system nezmeni, tak tu vela vody diskusiou nenamutime.
@ivia25 nieco podobne sa stalo aj mne:( ked mala prva dcerka 15 mesiacov nastupila som naspat do prace, medove motuzy popod nos, ze ma veeelmi potrebuju, pomohla som rozbehnut novy projekt. Po skonceni priprav projektu som cakala, ze automaticky dostanem spat svoje miesto vo veducej pozicii. Omyl, prislo mi to, ze ma vyuzili len na projekt. Nakoniec to dopadlo tak, ze zena, ktora pracovala na mojej pozicii dostala lepsiu prac.ponuku v inej firme, tak odisla. Potom som im uz bola dobra. Teraz po 4 rokoch som opat na MD a vratit sa nemienim. Bude to tazke, ale nemienim byt " handrou pre ich topanky", kde si nevedia vazit ludi a zena, ktora sa rozhodne mat dieta je za to potrestana tym, ze po navrate z Md po vyse roku si musi znova od nuly budovat karieru, ktoru som si budovala vyse 13 rokov. Otvorili sa mi oci a s tymi ludmi uz nechcem mat nic spolocne, som sklamana, sama falos.
@ivia25 ja takisto. Nejde mi o peniaze, ale velmi ma to sklamalo, ta praca mala pre mna vnutorny zmysel... Uz tam nemam absolutne chut stravit co i len minutu zo svojho zivota. Viem, je tazka doba a ja nechcem chodit do prace len kvoli peniazom, takze asi zacnem nieco robit sama za seba. Nedrela som na sebe preto, aby ma niekto len tak bez mihnutia oka " vratil" na uplny zaciatok. Drzim palce, aby si to skoro predychala. Urcite nas caka nieco lepsie, kde si nas budu vazit 🙂🙂🙂
Ahojte zienky. Ja mam uplne inu skusenost. Do prace som sa vratila ked mal maly 20mes, praca mi popravde aj chybala. Oznamila som nastup preventivne 2 mes pred a v pohode m zobrali. Ale je to iste aj o firme. Drzim vsetkym mamam palce 😉
Mňa to čaká na jesen, návrat, malinka bude mat 16m vtedy a bohuzial moja sefka nema deti ☹ a o to to bude horsie. a kedze je uz za zenitom uz deti mat ani nebude ☹ uz sa tesim an buzeraciu

@moni244 vies,Ty hladas riesenia....a nie vyhovorky, ako sa neda.....a o tom to je.... 🙂 ja mam zredukovany uvazok na 75 % odkedy aj mm robi, tiez kazde rano bojujem s tym , ze sa donutit ist do roboty, mali vychystat , stracu pre vsetkych troch, ale doma sediet , to si tiez neviem predstavit...