Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@paris3 konzultacie vedia pomoct, hlavne ak su obavi pri malych detoch, chorob je teraz neurekom roznych a prejavia sa psychickymi prejavmi (ja som bola uplne v soku ked u nas zacalo obdobie vzdoru, to bola katastrofa)...casti iba ten jednoduchy rozhovor s odbornikom da veci na pravu mieru 🙂) ja mam obavy z niektorych vyjadreni ohladom diagnoz a pod. lebo malokedy som videla, ze by to sedelo s realitou, mam skusenosti viac ale to sem nepatri do temy.
@ewisam ale my nikoho nezacvicujeme uz...
@simca06022011 nevadi, vybavis, ked sa chce tak sa DA, ci?
@paris3 Co si dobrovolne zvolia? pracovat na plny uvazok ak ma dieta 3 roky? no to mas pravdu, to je otras, co si to dovoluju ist pracovat na plny uvazok. je lepsie by doma x rokov a zivit sa statom, nie? ja svoju pracu nestaviam na ukor dietata, nadcasy robim po veceroch a skoro rano z domu. je na kazdom, ako si to zariadi, keby som stavala, uz som niekde vyssie a to by uz boli obety na ukor dietata.
ja zase nechapem, ako moze byt niekto x rokov doma a nechat sa zivit inymi
@ewisam Keď mala dcéra 15 mesiacov začala som si robiť vodicak. Keď prišiel manžel z práce, dala som mu malú a utekala do autoškoly. Tiež som ju kojila až do 2 rokov a vydržala. Okrem toho som chodila diaľkovo na výšku a učila som sa ked spala alebo po večeroch. Tiež bola živé dieťa. Teraz sa sama čudujem ako som to zvládla. Kým iné mamičky na ihrisku klebetili, ja som odstavila kočík s bábätkom, sadla na lavičku. Vytiahla knihu a učila sa. Tiež večer miesto televízie som sa učila. Každú druhú sobotu som chodila do školy a vtedy sa o malú staral manžel. Aspoň sa zblizili. Sestra má tiež ročného syna a popri nom si ešte urobila doktorát. Je to o zadelení času a o vôli. Už mám dve deti, syn je ešte kojeny a po večeroch sa učím angličtinu.
@junova no tohoto sa ja obavam, lebo tento trend presne vidim okolo seba (mam 18 rocneho brata, co ani do skoly nezajde bez maminky niekedy, niekam inam ani nahodou...) o priatelovi s ktorym mamicka travila den-noc a vsetky vybavovacky, proste vsetko ani nehovorim :P Alebo napr. ja kopec kamosov som mala cele detstvo, stale sme boli von aj pocas strednej, co uz tiez boli pocitace a ine zabavky.... brat isiel do skolky iba do predskolskej triedy, aj to iba aby sa nepovedala, do dnes je samotar, ktory tak max. sedi za PC a zije vo svojom svete s maminkou, ockom a par vyvolenych (cize frajerku si nasiel cez internet :P + j par kamosov s ktorymi sa stretne iba v online hre) To teda nie je sposob ako by som chcela, ayb zila moja dcera...
@simca06022011 Moja mama sa upla na brata. Všade spolu chodia, keď ide na úrad práce, ešte ho tam odvezú a mama s ním ide až po dvere. Do 10 rokov ho uspavala. On nemá ani frajerku. Mama si myslí ako dobre robí. Pritom brat je totálne nesamostatny. Ja vediem moje deti k samostatnosti.
tusim som trafila do cierneho 😀
Esteze vasi zamestnavatelia sem nechodia 😉 ja zistit, ze moji ludia v pracovnom case sa konuju, tak by som to hned riesila. Namiesto navazania sa do ostatnych 'lenivych' mamiciek na materskej, si najprv pozametajte pred vlastnym prahom. Argument, ze popri praci stihate aj kona, neobstoji. Uz ste dnes na tejto diskusii zabili minimalne hodinu 🙂 takze, pokial pracujete na normalny uvazok, tak okradate zamestnavatela 🙂 A kludne sa do mna pustite 😀
@paris3 ty nemas sajnu co to je pracovat, takze sa o tom nemas vobec pravo vyajdrovat. ja si svjoich minimalne 9 hodin odrobim, a to co robim, by si robit nechcela ani nevedela, to mi ver.to. ak ma moze niekto kritizovat, tak urcite nie ty, dakujem.
a zabila som tu 10 minut - suhlasim, skoda casu
ono dievcata, ale aby sme boli uprimni - tak ani v zahranici to nie je s tymi polovicnymi uväzkami az take terno. uväzky na 20-30% takmer nie su - a ked, tak väcsinou uz pre zeny, ktore su bud zabehnute vo firme a po navrate im to bolo umoznene. ale ak si niekto hlada robotu - kvazi na novo - tak väcsinou je to 80-100%.
plus - napr. tu vo sui, je stasle vela zien v domacnosti - tie sa nepocitaju medzi nezamestnanych. su skratka doma s detmi - a nielen do 3r. aj dlshie 😉 akurat, ze neziu na ukor statu, kedze vsetko si musia dovadzat same 😉
a neviem, kde to bolo pisane, ze svk nepodporuje rodiny - tak odporucam vyskusat svajciarsko 😉 to vam je raj pre rodinu. okrem toho, ze ako manzelia mate vyssie dane ako par zijuci len ako druh a druzka, tak skolsky system definitvne 2 pracujucich rodicvo nepodporuje. ale to treba zazit 😉
napr. taky uväzok na 60%, ked koncite v praci o 13:00, ale deti su doma zo skoly a skolky uz o 12:00 a vy ste nedostali miesto v druzine 😉 o 100% uväzku, ked musite byt obaja o 8:00 v praci ale deti idu do skoly len o 8:00 z domu, a koncite o 17:30 (v tom lepsom pripade) a este vas caka ca. 40min cesta domov (bezne sa dochadza 100km do prace), ale deti su doma o tej 12:00... a nebodaj maju vase deti este konicky... tak vasa penazenka peniaze z prace ani neuvidi 😉 zato danovy urad ano 😝
@mima4 Otec už rezignoval. Mama bola celý život dobrovolne nezamestnaná. Núkali jej dobré miesta ale všetky odmietla. Že sa chce venovať deťom. Aj keď chcela byť zienkou v domácnosti, domácnosť ju nebavia. Prišli sme zo školy a nebolo uvarené, upratane, avšak mama sedela pred televízorom. Prehanala to, stále nám dýchala na krk aj v puberte. Nemala koníčky, kamarátky, ziarlila na naše kamarátky. To nehovorím o chalanoch. Žiadny nebol dosť dobrý. Doslovne som musela utiecť z domu. Keď som odišla upla sa na brata a jemu to zdá sa vyhovuje. A ešte mama vykrikuje ako sa kvôli nám deťom obetovala. Keďže nemá odrobene roky, nebude mať dôchodok a samozrejme počíta s tým, že deti ju budú živiť.
@paris3 jaj paris, moj zamestnavatel sedi kolkokrat vedla mna a este sa zasmeje... ked si raz robis svoju pracu dobre je jedno ci mas pri tom vylozene nohy, ale to asi nepochopis ;) podla nazorov ani nevies co je to homeoffice cize neriesim uz 🙂
OPAKUJEM, ze nevidim, ze by sa tu niekto navazal do nepracujucich mamiciek, ved volba je to ich, tu sa riesia maminy, co placu ze nemozu, ale asi chcu, ked lutuju, ze nepracuju, nezarobia... no tak mozu... napisali sme kopec prikladov ako to ide.. ja dokonca nemam ani len pomoc od partnera s malou, ani opatrovatelku, ani starku...a ani upratovacku a kucharku a moje dieta nie je priviazane niekde 🙂))
@ewisam moja dcera v ohradke nikdy nebola, hracky ju nikdy moc nezaujimali, akonahle zacala liezt, tak zacala otvarat zasuvky, vytahovat atd. atd. ked mala obdobie separacnej uzkosti nemohla som sa jej ani otocit chrbtom, uz bol rev...do sprchy s nou, na zachod s nou, inak bol rev...kolkokrat mi aj popri mojej potrebe na kolenach sedela. 🙂 nic z vyssie vymenovaneho mi ale nezabranilo pracovat popri starostlivosti o dieta. zase sa vraciame k tomu otcovi...niekedy uz len musi byt aj on doma...nuz tak vtedy treba deturence dat pekne do narucia jemu a ty si ides robit ta het co potrebujes...a ase sa opakujem aj s tou opatrovatelkou...11 mesacne dieta moze kludne byt 2 hodinky aj s inou osobou ako s matkou a nesposobi mu to ziadnu traumu...mozno bude mat vtedy chut na prsnik, no bude vidiet ze mama tam vtedy nie je, nuz tak prso nebude....nie je to novorodenec, ziadna trauma sa nekona. neviem kolko ti to mensie naspi za 24h. ale predpokladam ze ked spi cez den len pol hodinu, tak musi mat veelmi vydatny nocny spanok, urcite spi viac ako 8 hodin a tebe by 8 hodin stacit malo....ak uz a vecer nevladzes sustredit na ucenie, tak chod vecer spat s detmi a rano si privstan...ide leto rana budu slnecne. 🙂
@simca06022011 to mas benevolentneho zamestnavatela 😉 mozes si gratulovat 🙂
Ale dovolim si oponovat. Nie v kazdej praci je to o tom, ze je jedno kedy si spravis svoju pracu. Samozrejme, je to individualne. Ale v beznom zamestnani je vacsinou clovek plateny za 8hodin prace, nie? Tak ich ma odpracovat. To je ferove, nie? Ked tvoj sef je s tym ok, tak fajn. Ja to vsak netolerujem. Je to napr. demotivacne pre ostatnych kolegov, ked to vidia.
Obhajovat sa, ci viem co je home office, je mi trochu trapne 😀 a teraz neviem ako mas home office, ked je vedla teba zamestnavatel 😉
baby, mohli by ste mi menovat tie super firmy, ktore to toleruju. 😉 Ved ked to schvaluju, tak to nie je problem 😉
@simca06022011 prepac, neprecitala som si dobre tvoj prispevok. Uz chapem, ze teraz tam nemas zamestnavatela 😀
no to je fakt zaujimave ako si to moze diekto zvolit ze bude pracovat na ukor toho ze nebude s dietatom.. no a nasi rodicia to ako robili, neprplali sa s nami, nemali tolko casu.. prepacte ale ja chodim do prace prave kvoli tomu mojmu dietatu, aby som ho zabezpecila, manzel zarobi ovela menej ako ja, mam vyborne platenu pracu ale bohuzial casovo narocnu a hlavne stresujucu a bola by som sprosta keby som o take miesto prisla, neviem kde by som si potom nasla pracui.. ano stve ma to ze nemozem byt viac so synom, ale ja som nemala nato dieta aby som sa mu vrhla k noham a cely svet sa tocil len okolo neho.. mna skor trapi to ze teraz sa rodicia detom venuju az prehnane a riesia kazdu kravinu. dnes uz si decko ani neprdne bez toho aby to hned rodicia neanalizovali, ci to smrdi normalne alebo nenormalne 😀

@mima4 ved o tom aj ja hovorim. U nas by sa podla mna vratilo tiez viac zien skor do prace, ak by im bolo umoznene pracovat na kratsi uvazok. Ja teda na sto percent 😉
Ale ked sa mam vratit na poziciu na full time, plus nadcasy.... tak to nie. Kedy uvidim svoje dieta? Ked bude stale s opatrovatelkou, v jasliach, skolke a ja do vecera v praci.... naozaj nechapem zeny, co si to dobrovolne zvolia... tam uz podla mna nieco nie je ok. A neviem tiez, ked ich deti vyrastu, ci sa im za to podakuju 😉