icon

Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej

veveda
11. mar 2015

Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!

dai
19. mar 2015

@rutie super prispevok😉

rutie
19. mar 2015

@dai
@yvetta
Ved o to ide, ze vzdy sa niekto s manzelov musi prisposobit, ubrat a niecoho sa v praci vzdat kvoli rodine. Muz, zena, na striedacku, to jej jedno. Neznamena, ze nemozu pracovat. Ale jeden vzdy musi brat ohlad hlavne na rodinu (alebo obaja). Jednoducho napr. primar oddelenia vo velkej nemocnici + riaditelka velkej skoly naraz + male deti minus totalne nasadeni stari rodicia dlhodobo nefunguje.

mima4
19. mar 2015

@rutie ale v tom pripade ako pises, ze jeden bude hlavny zivitel, mat priestor pre karieru a zena bude sa prisposobovat (najcastejsi slovensky model), tak je prirodzene, ze zamestnavatel pri vybere zamestnaca uprednostni toho muza, pretoze hlada cloveka na vykon, nie absencie a ustupky. Jedno na druhe sa napaja a vytvara kolo.

rutie
19. mar 2015

@mima4 To je uplne v poriadku a ja tomu zamestnavatelovi rozumiem. Ale predsa len, ked sa ten par neskor rozhodne inak, deti velke, manzal strati zamestnanie, treba aby zena nastupila do prace, nedajboze rozvod, aj ten zamestnavatel radsej zamestna tu zenu, ktora v skole, kde chodia jeho deti, uz roky organizuje tie skvele akcie, alebo ktora mu ukaze ake granty ziskala pre upravu arealu. Alebo ju casom zamestna ta cirkev ako katechetku, alebo skola ako tajomnicku. Alebo si rozbehne obchod z cukrarskymi potrebami. Ja nie som fanusik skoreho opustania deti a navratu do prace na full time, aj ked to neodsudzujem a uznavam, ze v pripade niektorych profesii je to nevyhnutne (sama by som nechcela bay moje dieta operovala lekarka po 6-rocnej meterskej). Paci sa mi model ciastocnych uvazkov a postupneho navratu do prace. A ano niekto z paru svoj postup a karierny rozvoj pribrzdit musi a ano, niekto obycajne nesie vacsiu tarchu. Su rodiny, ked si to manzelia rovnocenne vyvazuju a dari sa im to - napriklad pri spolocnom podnikani, ale pravidlo sa z toho urobit neda.

A este ked sa vratim k tym 3-4 detnym matkam, ktore boli tak angazovane v tom materskom centre - vsetky si casom pracu nasli. A s tym krdlikom malych deti. Prave cez kontakty a skusenosti, ktore ziskali pri tych aktivitach.

sarinka2012
19. mar 2015

@veveda Ahoj,verim ze su aj tebou opisaní zamestnavatelia a že ich je viac nez dost,len by som rada pridala moju skusenost,nie všetci su nefer a zaujatí,ja mam 3 ročnu dcerku,predtym som robila kratky dlhy tyzden a sama som zamestnavatelovi povedala ze po materskej uz nenastupim,mozno som mu to aj ulahčila,ale bol prijemny a zhovievavy a teraz nastupujem na novu poziciu,uz na pohovore som povedala ze mam male dieta a ze este nechodi do skolky,takze starostlivost o neho bude do septembra naročna,bola som uprimna ale o pracovnu poziciu som naozaj stala a povedala som im že ak budu mat o mna zaujem tak ja spravim vsetko preto aby na mojom pracovnom vykone, dochvilnosti a tak isto co sa absencie z prace tyka nebolo vidieť že mam doma male dieťa,prijali ma a od 1 aprila nastupujem,ale ak by sa pre mna nerozhodli,co by ma mrzelo,pochopila by som to,ano je to nefer,ale ked viem ako to niekdy byva,kamaratka ma malu dcerku,do prace nastupila uz v jej dvoch rokoch a bola viac na OČRke ako v praci čo pre zamestnavatela aj kolegov nie je najidealnejsie,samzrejme na druhej strane nie je fér ostat doma bez penazi len preto ze sa žena stala matkou,ale pokial s tym ma nejaky zamestnavatel problem tak žial u takeho by som nechcela pracovat

dai
19. mar 2015

@rutie no... presne v tomto duchu bola moja rada ewisime😉 ja som napr. celu matersku bola zastupkinou nasej triedy v skolskej rade plus aktivna v platforme... - jedna vec je ze mas stale kontakt s realnym svetom, stale mas dovod sa o seba starat, strazit si vyjadrovanie, rozhlad etc. ... a druha je naozaj fakt ze strasne vela ludi stretnes a kludne sa moze stat ze aj svojho buduceho zamestanavatela😉

susik77
19. mar 2015

@rutie : ahoj, no, ja to beriem skor, ze mame rovnoc. pracu, keby som pracovala na full time, mame rovnake prijmy...t teda myslis len napr. vysokych menezerov? Takych ludi zase nie je tak moc...

susik77
19. mar 2015

@rutie : podla mna toto nefunguje, u nas vo firme manzelia manazerok su na rodicov. s detmi alebo maju menej naroc. pracu aj menej penazi....alebo ked sa stali menezermi, tak zostali slobodni...

susik77
19. mar 2015

@sardinka333 : pekne si to napisala s tou spokojnostou, citala som aj nej. stranky o motivacii a jeden kouc tam presne toto pisal: kopec ludi ma akoby vsetko: super karieru, pekny dom, sikovne, krasne deti, nadhernu manzelku a su akokeby vyhoreni, vsetko robia tak, ako sa to od nich ocakava a nie to, co by chceli robit sami 😉 . Je to narocne...

rutie
19. mar 2015

@susik77 Tam nejde o to, vysoki, nevysoki manazeri. Ide o to, ci je to praca, ktora je casovo narocna, vycerpavajuca, s tazko predvidaelnym nasadenim a velkou zodpovednostou. To vobec nemusi byt vysoky manazment. To moze byt vytazeny porodnik, alebo zena, ktora vedie Centrum pre tyrane a zneuzivane deti. Nieco, co ta pohlcuje, vycerpava.

V rodine by mal byt vzdy niekto, kto pojde s malym dietatom do nemocnice aj zo dna na den ked treba. Ked ma dieta nejaky problem, tak sa mu nejaky cas v zvysenej miere venovat. To znamena byt v praci pomerne lahko nahraditeny, alebo ju mat flexibilnu. A take zamestnania sa obvykle nezluciju s tym, co je povazovane za "karieru".

susik77
19. mar 2015

@mima4 : mne pride ovela lepsi ten rovnocenny model: ani jeden karieru, rovnako sa venovat detom , rovnako pracovat. Je to lepsie pre obidvoch, keby sa aj rozviedli, lepsie sa uzoivia, ako ta zena, kt. sa starala len doma o muza, menezera, prip. opacne 🙂 .
Samozrejme, ked je zena len s ucnovkou a manzel podnikatel, to je ine...

susik77
19. mar 2015

@rutie : Ja myslim, ze u nas sa kariera robi dost - farma firma, ale zaroven mame velmi family friendly prostredie a velmi flexibilne uvazky, skoro vsetky matky pracuju part time, niekt. sa vracaju aj s polroc. detmi do prace, prip. pracuju z domu a deti v jasliach...Podla mna strasne zavisi, ake je vedenie 😉
Ludia nie su u nas taki dravi, vsetci radi pomozu... 🙂 Sa mi ani nikam nechce inam ani za vacsie peniaze i ked prilezitosti je hodne 😉

canama
19. mar 2015

@libka1 co si na MK prvy den? jasnacka. 😉 raz som citala blog jedneho porodnika, ze vzdy v case Vianoc mavaju urgentne stavy tehotnych zien, ktore to prehnali s predvianocnymi pripravami a potom bojuju o zivot svojho dietatka. 😒

susik77
19. mar 2015

@rutie : ale chapem, kam mieris 😉 Ale nepoznam v okoli nikoho-ziadnu rodinu co takto funguje, i ked som v prahe a mam x kamaratok menezerok. vecsinou samy s detmi al. rozvedene, maju chuvy...

libka1
19. mar 2015

@canama nie som, ale vzdy ma tu nieco dokaze prekvapit 😀 ach jaj...

rutie
19. mar 2015

@susik77 Vsak prave. Lebo to dlhodobo nefunguje. Ja poznam niekolko ludi, co v takych manzelstvach vyrastali. Dost traumatizujuce. A poznam aj niekolko takych, ktore sa rozpadli. A poznam take, kde to jeden z paru nakoniec vzdal a zmenil typ prace - siel ucit na VS, stal sa samostantnym konzultantom na volnej nohe, alebo dokonca skolnikom - ano aj taky pripad poznam...

mima4
19. mar 2015

@susik77 este je tu otazka, čo kto povazuje za karieru. Pre mna osobne kariera v style ze v kuse na cestach, z prace sa vracat pravidelne o osmej vecer je nepripustna - tak si fakt svoj zivot nepredstavujem, detto manzel.
Ja osobne za karieru povazujem robit to, co zodpoveda mojmu vzdelaniu, co ma bavi, naplna, kde sa mozem neustale ucit novym veciam, ziskavam skusenosti, sem tam mam moznost ist aj na sluzobku von (sem tam rozumiem kvazy 2-4 dni za 1/4 rok), kde mam financne ohodnotenie s ktorym som spokojna....

Osobne kazdy model fungovania ma cosi do seba a neda sa povedat, ze je zly..pretoze kazdemu vyhovuje nieco ine, dolezite je aby clovek s nim bol stotozenny. Pre mna ideal je "pol na pol" - priblizne, aj v praci, aj domacnosti... a povazujem to za obohacujuce..lebo obe strany vedia, co to je prist vycerpany z pracovnej porady a potrebovat si hlavu vyluftovat, ale taktiez, ze na riad nepride ani "samo" ani "sato" 😀 , obdobne, tam kde su deti...vedia co to obnasa ...

susik77
19. mar 2015

@mima4 : pekne povedane, mam to rovnako 😉 U nas cestujem ja, manzel zase robi support, riesi urgnentne problemy - iT konzultant...Ale nastastie on nejazdi na sluzobky.

yvetta
19. mar 2015

@susik77 - ja byvam pri Prahe a pracujem v Prahe a mam to tak isto v praci 🙂

amelian
19. mar 2015

U nas sa tiež schyľuje k môjmu návratu do prace a nie som si istá ze manžel je zmierený s tym ze by mal byt na rodičovskej on (na výmenu). teoreticky súhlasí, ale syn mu napr. uz po 2hod lezie na nervy. Ja síce zarábam viac, aj ma práca baví (na rozdiel od manžela ktorý tam len stagnuje) ale model rodovej rovnosti mi nesedí v tom ze muž, nech je akýkoľvek dobrý otec, nie je stavaný sa neustále starať o dieta a domácnosť. a mam o neho trochu obavu. Niežeby som bola ja s touto rolou úplne stotoznena, ale mam uz ako matka viac trpezlivosti a kreativity s dieťaťom. Je tu niekto kto nechal babatko s otcom a ma reálnu skúsenosť?

bubelko
19. mar 2015

@amelian svagrina takto funguje uz 8 rokov 😉 starsi bol doma s otcom od ca. 6m, mladsi v podstate od 4m 😉 a funguje to v pohode. chlap si zvykne, len ho treba nechat.

libka1
19. mar 2015

@amelian my sa striedame obaja s manzelom pri malej, v podstate si trufnem povedat ze pol na pol. akurat nakojit on nevie. inac robime obaja z domu, takze kym jeden robi, druhy sa stara a naopak. v pripade mojho manzela by som nemala najmensi strach sa vratit do prace a nechat ho s dietatom na rodicovskej. nastastie ale takuto dilemu momentalne riesit nemusim. aj moj manzel ma niekedy dni, ze ma toho plne zuby a lezie mu dcerka na nervy, hlavne ked vela place, ale to ma asi kazdy, aj ja niekedy 😅 ked vidim ze je toho na neho moc, tak sa s dcerkou vzdy na par hodin vyparime a ked sa vratime tak sa nam tesi ako keby nas nevidel tyzden 😀 napriek tomuto vsetkemu si tiez myslim, ze ta zena je predsa len na tu starostlivost o dieta lepsie stavana 😉 chlapov co su na rodicovskej si velmi vazim, stretla som ich zatial malo, ale vsetci boli fajn 😉

siska53
19. mar 2015

@rutie a co keby ta tvoja kamaratka sla podnikat? Nad tym neuvazovala? Staci dobry napad..pozicia si na zaciatok.. Existuje ta Unia podnikateliek Slovenska,tak sa tusim volaju...
Tam sa da ist aj po rady myslim... Ona zamestna ludi,robit budu oni,ona organizovat.🙂

susik77
19. mar 2015

@yvetta : kde byvas? pisni do IP 😉 My uz sme si pisali ako som mala male deti tu na MK, si ta pamatam 😉

susik77
19. mar 2015

Mna bavi hlavne sa realizovat, komunikovat, cestovat...A velke plus je pre mna ten work-life balance, co tu mam 🙂 . A ze pracujem s ludmi, ktori to maju podobne nastavene 🙂

yvetta
19. mar 2015

@susik77 - asi viem a nesli ste naspat na SR som si myslela, ze uz tu nie ste😀 sorry off topic

susik77
19. mar 2015

@yvetta : no, skomplikovalo sa to s predajom bytu, kupou vacsieho. Nakoniec sme kupili dom a pokracujeme 😉

veve39
19. mar 2015

@dai tvoj prispvok z 10:42 asi nepatril mne 😕 😕

canama
19. mar 2015

@amelian babatko by s otcom byt asi nemalo, pokial je to co i len trochu mozne z existencneho hladiska...predsa len potreba tej jednej vztahovej osoby, ktora to babatko vynosila v bruchu, plus dojcenie a potom obdobie separacnej uzkosti....od cca 1,5 rokov uz podla mna otec kludne moze ist na RD a dietko by to malo zvladnut v pohode....nuz a ked to zvladne v pohode dietatko, tak teda otec by mal tiez 🙂 ....jasne ze nema nervy, jasne ze sa nevie tak tocit okolo domacnosti ako zena....ale to su LEN chybajuce skusenosti...nic viac. zena nie je na domace prace o nic lepsie stavana ako muz, je to cisto socialny stereotyp. detto vychova dietata...dieta potrebuje oboch rodicov, nie len v tom zmysle, ze ziju vsetci pod jednou strechou, ale ze obaja aktivne participuju pri vychove. moj muz sa tiez nejako necitil ze by mal byt velmi aktivny....len ja som mu to vtlkala do hlavy stale, este pocas tehotenstva, ze si to predstavujem tak ze aj on sa bude o dieta vediet rovnako dobre postarat ako ja...dnes mi dakuje, s dcerou ma vyborny vztah...a ja si dakujem tiez...ze nemam dieta ktore na mne visi a o otca nema zaujem...a ze viem ze ked vypadnem z domu, moje dieta je v dobrich rukach a nemusim sa stresovat.

ewisam
19. mar 2015

@dai dakujem za reakciu..Priznam v tychto veciach niesom velmi doma, ako to vlastne funguje? Ako sa clovek moze stat clenom?