Realita mamičiek po návrate do práce z rodičovskej
Týmto zdravím všetky mamičky, ktoré sa po rodičovskej dovolenke plné očakávaní vrátili do práce a zistili, že realita je úplne iná ako si predstavovali a ako im štátne zákony "garantujú". Ako krásne sa dajú tieto zákony obísť v každom jednom bode.
Je naozaj skvelé, že nám zamestnávateľ nemôže dať výpoveď počas materskej/rodičovskej dovolenky, no keď sa vrátite do práce, zrazu vaša prac.pozícia neexistuje, pritom Vašu prac.náplň robí nová mladučká kolegyňa bez záväzkov 😉 Firma, ktorá má inak 4200 zamestnancov Vám zrazu nie je schopná (alebo ochotná) ponúknuť ani adekvátnu (ani neadekvátnu) náhradnú prácu, pritom na známom profesijnom portáli inzeruje X prac.ponúk viac než adekvátnych.
Následne idete do inej firmy na prac. pohovor, kde prejdete bez menších problémov všetkými kolami výberu, no v momente ako máte nastúpiť si váš nový šéf zistí, že veď máte malé dieťa a nemôžete robiť nadčasy a víkendy a tým končí celá antidiskriminačná politika štátu a našich deravých zákonov.
Kde sú všetky ľudské hodnoty? Veď aj naši šéfovia sú predsa rodičmi! Čo je to za svet, kde nemá matka malého dieťaťa šancu sa zamestnať??? To sú už ľudia naozaj takí bezcitní a orientovaní iba na peniaze? Ako a kde si má potom slobodná/rozvedená mamička nájsť prácu?
Tieto otázky nie sú určené matkám ale tým, ktorí rozhodujú o ich budúcnosti a životoch našich detí. Zamyslite sa nad sebou!
@fidka79 ja sa vyjadrujem hlavne z profesnej stranky veci... a na to, ze clovek straca pracovne navyky, netreba byt na materskej... Staci mi tu uz citat, ze pod pracovnymi navykmi si ludia myslia, ze to znamena aj robit doma gazdinku... ako uplne od veci... lebo toto urcite nikto nepovazuje za pracovny navyk vo vztahu k zamestnaniu. Toto je sukromie človeka.
@drama_queen ja ta tu nejdem presviedcat, ani to nechcem, napisala som ti ako to funguje v praxi co sa tyka pracovneho zaradenia, vyberu zamestnancov...dalej su tvoje rozhodnutia na sebe. Si dospela osoba, nesies dosledky svojich rozhodnuti. Drzim palce, aby sa darilo! 🙂
ono, ja mam pocit ze zena je diskiminovana skoro furt. Ked som bola mlada, nechceli ma do prace, ze nemam skusenosti. Potom som dokoncila skolu, tak furt tie obavy, ze este nemam odrodene a otehotniem a odidem. Potom, ze mam male dieta. A teraz, kolegovci, furt reci, ze kam tak skoro z prace a ja im na to, ze ci uz mu deti dnes zena zo skolky vyzdvihla a ci ked odide domov bude mat pripravene papkanie k telke.
Stoji to o to viac usilia, namahy a obetovania. Porovnatelne profesne, aj tak nizsi plat. Proste tak to je, cely zivot, a to som na tom dost dobre aj pracou aj kariérou, sa snazim niekomu vyrovnat. A byt aj vzdelanou zenou, mat karieru, rodinu, postarane o dieta, aby nikomu nic nechybalo a pritom mat vnutorne vyrovnany a stastny zivot. No, a niekedy mam pocit ze ani superzeny by nemali sancu.
@simca06022011 ako to myslíš, že kto ti nájde opatrovateľku? no veď predsa TY. nikto iný nie je zodpovedný za tvoj život. iba ty. kks od koho to očakávaš? sama sa o seba musíš postarať...
inak čítam tu samé vyhovorky, prečo a ako to nejde.... mamičky, potom sa ale nečudujte. chcete skrátený úväzok, chcete lepší plat, chcete vyššie príspevky, chcete... treba sa ale prispôsobiť realite v akej žijete. ak vám vyhovuje, že nemáte peniaze a od toho sa odvíjajúci sociálny štandard, tak ok. my radíme, že to ide aj inak. ale nie cez vyššie príspevky, ale vašu väčšiu aktivitu! mnohé tu ešte žijú v nostalgii a dokonca sa s podobným zmýšľaním stretávam aj u mladších ročníkov, ktoré (ospravedlňujem sa za výraz) nainfikovali ich vlastné matky lenivosťou... už nie je socík. 3 roky doma si váľať šunky je už prežitok, aj keď niektoré sa ešte snažia zmeniť systém (minimálne z niektorých príspevkov na MK to vyzerá ako agitácia do KSS 😅 )
ak veľmi niekto chce byť doma s dieťaťom, tak OK. navrhujem 2 roky, rok budete dostávať príspevok od štátu na súkromné jasne a budete sa musieť uskromniť. po roku už máte istý priestor na rokovanie o plate. a nie po 3 rokoch doma prísť za zamestnávateľom, že tu ma máš a zvýš mi plat 😎
@mima4 myslím, že si mierne mimo...pracovné návyky strácajú ľudia dlhodobo nezamestaní, rezignovaní, hrubo povedané - zlenivení. Žena na MD nie je pasívne existujúci jedinec. Dni trávi aktívne, aj keď inak, než keď bola v pracovnom procese. Uznávam, že ak je žena doma celé roky, môže stratiť isté spoločenské zručnosti, ak má vzdelanie v nejakom dynamickom odbore, pravdepodobne jej ujdú novinky (nie je pravidlom, mnohé ženy sledujú vývoj aj z domu), moožno nejaké komunikačné zručnosti poklesnú, ale nič z toho nie je nevyhnutný jav ... ale pracovný návyk je návyk byť aktívny, ráno vstať a robiť, čo je potrebné. Či si snáď myslíš, že keď bola doma 3 roky, tak ráno proste nepôjde do práce, lebo na to nie je zvyknutá? Podľa tvojej teórie by aj absolventi boli zamestnanci druhej kategórie...tí dokonca nepracovali nikdy. Ale chodili do školy, vyvíjali aktivitu, pracovali na svojom vzdelaní rovnako ako matky pracujú na výchove svojich detí a keď dozrie čas, tak by mali mať slušné podmienky k tomu, aby sa zamestnali. Predpokladám, že deti nemáš...ak ich raz budeš mať, tak asi uberieš z cynizmu, keď sa reálne a hlavne osobne stretneš s takým prístupom ako tu dámy popisujú.
@zuzanka.zuzu ja neviem, kde ty žiješ, ale čo ja pracujem za 10 rokov, nikde nikdy nešlo k zvýšeniu platu, chceš vyšší plat? tam sú dvere, na tvoje miesto je XY ľudí, čo budú za tvoj plat a aj nižší robiť a toto je realita na Slovensku a nie, že po roku môžeme rokovať o plate, jasné, možno v niektorých vyvolených profesiach, ale väčšinou je to tak, že dostaneš zmluvu na 500-600 v hrubom a tá ti ostáva ďalšie roky
@dandy05 ked som dostudovala bez problemov som sa zamestnala - sice za minimalku ale bez problemov a v normalnej praci zodpovedajucej mojmu vzdelaniu... nebol problem postupvat v praci napriek tomu ze som bola v produktivnom veku - nikto mi nikdy nevycital ze som zena, neriesil to... 2 mesiace pred odchodom na matersku som v praci dostala maximalne mozne ohodnotenie a povysenie ( ano, vsetci vedeli ze odchadzam na matersku🙂 ), vratisla som sa bez problemov do prace... po druhom tehotenstve som sa nevratila do povodnej prace ale bez problemov som si nasla adekvatnu pracu mojej praxi...
@alaguema otvor si oci, jasne ze stracas pracovne navyky... uz som to tu pisala, je zial velmi malo matiek v sr ktore su ochotne sa vzdelavat - nehovoriac o tom ze toto mozno vaecsinu drzi 1 rok, ale 3 roky je uz strasne dlha doba - ja mam 2 deti a relativne dlhu karieru za sebou ale ked som sa po druhom dietati vracala do prace tak som stravila hodiny a hodiny na nete, lebo som videla kolko som pozabudala - updatevala som si veci ktore boli pre mna pocas prace samozrejme, ale zrazu som si na nic nevedela spomenut ( moje druhe dietatko sa narodilo chore, vztahy som sice stale udrziavala, detto som sa pravidelne updatovala o zmenach, ale cas som travila inak ako pracou... a ano, pre mna posledny rok, rok a pol ked sa malemu stav zlepsil bola realna dovolenka a neverim ze pre ine matky zdravych deti to dovolenka nie je...
@moni244 moni, ak pracujes 10 rokov, znamena to ze mas stredoskolske vzdelanie - skus si ho doplnit, lebo podla tvojich prispevkov mam pocit ze pracovat chces... ver mi ze je vela prac kde je normalne plat pravidelne prehodnocovat a zvysovat... treba si len hladat pracu kde je moznost karierne rast a potom prejavit danu snahu
@dai no tak pre toho kdo ma syna ako ja to fakt dovolenka nie je 😀 je strasne narocny, najradsej by som od neho niekedy utiekla oddychnut si do roboty 😀
musim suhlasit s tymi pracovnymi navykmi, vratila som sa z druhej materskej po 2 rokoch a nieco a bolo to veelmi tazke... a to som sa celu dobu fakt udrzovala v pracovnej kondicii ako sa dalo 😉
neberte to ako hanenie materskych povinnosti, ale naozaj to su pri niektorych pracovnych zaradeniach neporovnatelne naroky na cloveka - chodit do prace a starat sa o dieta. kazde si vyzaduje svoje, obidve su rovnako dolezite, ale su to uplne ine cinnosti.
zas ale kazda pozicia je ina a nevidim dovod preco by mala nejaka mamicka co robi administrativnu robotu ktora nie je nejaka odborna alebo uzko specializovana zaostavat za takou co bola na materskej len pol roka...
@moni244 neblazni, cas sa vzdy najde... ja co som teraz pisala to moje updatovanie vedomosti - na youtube mas milion treningov na vsetko mozne - ja som si napr. six sigma proces opakovala, detto advanced excell skills, coaching skills etc. ... najdes tam milion a pol veci - len si musis zadefinovat co chces robit... a samozrejme jazyky - na tie nikdy nie je neskoro - mam pocit ze si o dost mladsia ako ja... ale teda ja viem ze este strasne vela neviem a vzdelavat sa budem este straaasne dlho ( vecer namiesto telky vezmi knihu - je vela dobrej motivacnej literatury ktora uci ako maju ludia zmenit myslenie, motivovat sa , byt stale aktivny etc. )
@zuzanka.zuzu By ma len tak zaujimalo kolko ty mas rokov? Lebo o sociku nemas ani paru. Skolky, jasle fungovali a malokto bol doma 3 roky. Skolka za sociku do 6 hod otvorena. Dnes o hodinu menej ale v praci treba byt aj dlhsie. Som ta posledna co obhajuje socik, ale toto bolo uplne od veci, co si napisala.
@moni244 nemyslela som zvýšenie platu automaticky. skôr som reagovala na príspevky niektorých mamičiek, že očakávajú aj vyšší plat alebo lepšie podmienky (či iné nefinančné benefity)... jasne, že tu je 500-600 a ľudia sú radi, že sú radi. a ešte by som ťa doplnila, že niekedy ani tá zmluva, ktorá "ostáva ďalšie roky" nie je samozrejmosť 😒 čiže potom mi prídu už ako úplný nonses niektoré požiadavky, ktoré tu mamičky predostreli 😕
@ella555 od nás z rodiny boli všetky ženy doma 3 roky. odtiaľto čerpám informácie. a "socík" som myslela ako synonymum pre sociálne istoty. niekedy až nereálne, preto vlastne systém krachol (okrem iného, napr. porušovanie ľudských práv a i.)
@dai ajoj, asi zalezi co vies robit. ja som mala pracu vzdy ale je pravda, ze kazdy zamestnavatel tuto otazku riesil. Ci ma zobrat niekoho, do koho investuje a zauci ho a potom odide. Oficialne to nepovedia, ale je to tak.
Ja robim v obore stavebnom. Tri baby a 58 chlapov. A aj ked moj zamestnavatel bol vzdy velmi ustretovy, vzdy taham za kratsi koniec. Vzdy musim ist skor, nesedim v robote do 7, 9 vecer ako niektori lebo potrebujem ist prec, do skolky, na nakup, vzdy mala ochorie tak riesime s polovickou ako to poriesime, cize chybam v praci a vzdy, ked idem za sefom nech mi konecne zdvihne plat si vypocujem story, ako mi pomohli a vysli v ustrety , ked som bola na materskej. To je proste slovenska realita, za tych chlapov vsetko doma robia zeny, mozu byt v praci do aleluja. Takze je mi jasne, ze z ich pohladu som menej efektivny zamestnanec ako ostatni a aj to chapem. A tam kde robim vypadok z prace rok, dva, tri, nehrozi ze mozes pokracovat. Proste to vzhladom na tu napln mozne nie je
@dai ja robím brigádujem na smeny, manžel robí na smeny, dcérku nám zatiaľ do škôlky nezobrali, nemá ju kto postrážiť, večerné kurzy nestíham, víkendové detto, keďže obaja robíme aj cez víkend a najhoršie je, že neviem, čo robiť, jediné, čo ma bavilo, bolo účtovníctvo, ale to bez výšky nie je šanca robiť a druhý zabiják sú u mňa jazyky, to proste do mňa nejde a nejde a nejde
@libka1 ja mam tiez narocnu dceru - moju prvu - ma teraz 7 a stale je velmi narocna... syn zas prvy rok bol boj - bol chorucky a vela sme museli riesit okolo neho veci - inak usmievave slniecko bezproblemove... mala uz chodila do skoly ked som koncila matersku s malinkym... ale stale - to tempo co mam teraz, tie problemy co musim teraz riesit - jeeemine, tisic a jedna v porovnani s materskou🙂
- ja som prave po tom roku, roku a pol zacala zistovat ze sa strasne vela veci meni - procesy, ludia - moj network uz nebol taky dobry ako ked som odchadzala... cize mne niekde ta hranica kedy som zacinala stracat realny kontakt s pracou stala na roku, roku a pol - a ako pisem, naozaj som aktivne komunikovala s pracou, chodila pravidelne na obedy v praci aby som bola v kontakte atd. ...
@zuzanka.zuzu No vidis, tak ja som ten socik zazila, aj som chodila do tych zariadeni.
@dandy05 hm... stavebnictvo je zial stale taky zadebneny svet - robi mi tam otec aj brat na velmi vysokych poziciach a tiez maju mozno tak 2-3 baby vo firmach - vaecsinou uctovnicku a personalistku... toto je sfera kde zial zatial feminizmus neprenikol a tu fakt asi neviem poradit - asi len zmenit priemysel☹
@moni244 dcerku raz do skoly vezmu a skola sa da spravit dialkovo popri praci - hlavne ekonomicke smery - poznam strasne vela ludi ktori to v pohode zvladli popri praci aj detom ( moja mama napr. s 3mi detmi🙂 )
- jazyky sa musis donutit, to je zial v dnesnej dobe zaklad pre kazdu trosku lepsiu pracu - ono to nie je samozrejme lahke, ja napr. teraz potrebujem zlepsovat jeden jazyk tak ked uz sa rozhodnem zapnut telku tak len v tomto jazyku, detto literaturu si kupujem v tomto jazyku, nutim sa v praci nim komunikovat aj ked teoreticky mozem pouzit aj iny jazyk... proste nutim sa - tiez by to bolo lahsie nerobit to, ale to mi nepomoze - teraz som sa aj na kurz prihlasila - sice stiham len online, ale aspon nieco...
@ella555 v com vidis rozdiel? a co su pre teba pracovne navyky ? ( kedze sa tu k nim prirovnava starostlivost o dieta ) - a posledna otazka - ako ti pomozu pracovne navyky ( ak by som teda naozaj uverila ze vstat o 8mej rano k dietatu, v pohodke si dat hodinove ranajocky etc. ... je pracovny navyk ) ked nemas vedomosti nato aby si naskocila do rozbehnutych projektov etc. ...

@libka1 ja som tiež povedala, že nie a prijali ma, ale o 3 mesiace som otehotnela. (dohodu tam mám ešte stále)