Rekreačný poukaz - problém s dokladmi
Dobrý deň, potrebujem radu. Rodičia boli na pobyte a dala som si u zamestnávateľa preplatiť. Zamietli mi to s tým, že potrebujem doklad, že som im to ja zaplatila.... Rodičia majú skoro 80r kartou neplatia vôbec, takže mali cash, aký doklad im mám dať? Len vyhlásenie? Ďalej ubytko im dalo pokladničný blok, lebo to bolo platené priamo, žiadna faktúra. Iba potvrdenie koľko noci, že sa zúčastnili ich mená a aj moje s adresou. A pýtajú odomna faktúru, však ale bloček z pokladnice nevie nahradiť faktúru? Bolo platené na mieste hotovosťou. V tom zariadení povedali že to chcú na rekreačný poukaz a toto im dali. Tak nechápem aký problém má zamestnávateľ.... Ďakujem
Stačí ak blok, pokiaľ sú na ňom uvedené všetky povinné údaje. Nišie kopírujem, čo je potrebné, aby tam bolo uvedené. Pozri si, či blok toto obsahuje. Ak áno, informuj zamestnávateľa, že blok obsahuje všetky zákonné náležitosti.
Finančné riaditeľstvo SR v spolupráci s Ministerstvom financií SR vydalo usmernenie č.4/DzPaÚ/2019/MÚ k príspevkom na rekreáciu s riešenými praktickými príkladmi (ďalej len „Usmernenie k príspevkom na rekreáciu“), kde uvádza, že zamestnávateľ pri vyplácaní príspevku na rekreáciu má vyžadovať od zamestnanca, aby predložil taký účtovný doklad (napr. faktúru), ktorá bude obsahovať najmä tieto údaje:
identifikačné údaje poskytovateľa rekreačného pobytu,
identifikačné údaje zamestnanca, na ktorého je doklad vystavený,
číslo dokladu (faktúry),
uvedenie osôb, ktoré sa spolu so zamestnancom zúčastnili rekreačného pobytu,
popis poskytnutých služieb,
trvanie rekreačného pobytu (uvedenie dátumov),
informácie o cene pobytu,
informácie o dátume úhrady za pobyt.
Ďalej podľa zákona o účtovníctve musí faktúra ako účtovný doklad obsahovať aj:
dátum vyhotovenia účtovného dokladu (faktúry),
dátum uskutočnenia účtovného prípadu (ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia).
Stačí ak blok, pokiaľ sú na ňom uvedené všetky povinné údaje. Nišie kopírujem, čo je potrebné, aby tam bolo uvedené. Pozri si, či blok toto obsahuje. Ak áno, informuj zamestnávateľa, že blok obsahuje všetky zákonné náležitosti.
Finančné riaditeľstvo SR v spolupráci s Ministerstvom financií SR vydalo usmernenie č.4/DzPaÚ/2019/MÚ k príspevkom na rekreáciu s riešenými praktickými príkladmi (ďalej len „Usmernenie k príspevkom na rekreáciu“), kde uvádza, že zamestnávateľ pri vyplácaní príspevku na rekreáciu má vyžadovať od zamestnanca, aby predložil taký účtovný doklad (napr. faktúru), ktorá bude obsahovať najmä tieto údaje:
identifikačné údaje poskytovateľa rekreačného pobytu,
identifikačné údaje zamestnanca, na ktorého je doklad vystavený,
číslo dokladu (faktúry),
uvedenie osôb, ktoré sa spolu so zamestnancom zúčastnili rekreačného pobytu,
popis poskytnutých služieb,
trvanie rekreačného pobytu (uvedenie dátumov),
informácie o cene pobytu,
informácie o dátume úhrady za pobyt.
Ďalej podľa zákona o účtovníctve musí faktúra ako účtovný doklad obsahovať aj:
dátum vyhotovenia účtovného dokladu (faktúry),
dátum uskutočnenia účtovného prípadu (ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia).
@melanta podstata je, že zamestnanec to musí zaplatiť zo svojho účtu a zdokladovať
@melanta podstata je, že zamestnanec to musí zaplatiť zo svojho účtu a zdokladovať
@misiak7777 keď je napísané prosím ťa, že pobyt musí byť hradený z účtu, bola som už párkrát a často platím v hotovosti,presne kvôli RP, lebo podľa účtovníčky je to jednoduchšie. raz mi dali len blok z pokladne, inokedy faktúru a prijímací lístok.
@misiak7777 keď je napísané prosím ťa, že pobyt musí byť hradený z účtu, bola som už párkrát a často platím v hotovosti,presne kvôli RP, lebo podľa účtovníčky je to jednoduchšie. raz mi dali len blok z pokladne, inokedy faktúru a prijímací lístok.
@skeblicka777 tak u nás vo firme napríklad nestačil len bloček z terminálu, posielala som aj potvrdenie z banky... Ak si chce autorka preplatiť rekreačný, musí zdokladovať že rodičom pobyt preplatila, ideálne výpisom z banky
@skeblicka777 myslím, že je to v niektorom z usmernení k rekreačným poukazom, že pobyt má byť zaplatený z účtu žiadateľa, prípadne ak idú manželia, tak to môže byť uhradené z účtu manžela. Ale zamestnávateľ to u vás vyžadovať nemusí, rovnako ani faktúru. Je na jeho rozhodnutí, že zamestnancom či sebe ušetrí prácu a nebude vyžadovať všetko podľa vyhlášky. Ale to, že to u vás nevyžadujú neznamená, že to tak je všade. Niekto je ako tvoj zamestnávateľ a niekto vyžaduje úplne všetko v súlade s vyhláškou/zákonom.
Manžel to napríklad má dané v práci, že to musí ísť z jeho účtu, nemohla som platiť mojou kartou ani cashom. Záleží od zamestnávateľa. Vždy si dopredu zisťujem podmienky.
Manžel to napríklad má dané v práci, že to musí ísť z jeho účtu, nemohla som platiť mojou kartou ani cashom. Záleží od zamestnávateľa. Vždy si dopredu zisťujem podmienky.
@vkatush ja platím v hotovosti, lebo mi dajú 20 percent zľavu pri hotovostnej platbe, ale vystavia faktúru aj s mojím menom a problém nemám
“ Pobytu sa zamestnanec spolu s rodičom zúčastniť nemusí. To znamená, že oprávneným výdavkom je aj výdavok na rekreáciu rodiča zamestnanca bez účasti tohto zamestnanca. Výdavky na rekreáciu rodiča zamestnanca však v takom prípade musí rodičovi, ktorý si pobyt uhradil, o príspevok žiadajúci zamestnanec preukázateľne preplatiť (napríklad prevodom na účet, čo preukáže výpisom z účtu).”
Toto je podstatné. Musíš preukázať, že si im to zaplatila ty.

@silviakup mala si si dopredu zistiť podmienky preplatenia. Musí to byť platené z tvojho účtu