Rekreačný poukaz

lusana
30. aug 2021

Dobrý deň,
poprosila by som o radu ohľadne preplatenia rekreačného poukazu. Objednali sme si cez portal Hauzi.sk ubytovanie bez stravy. V maile sa manžel pýtal prenajímateľky:
Bude možné aj vystaviť faktúru? Kvôli príspevku na rekreáciu. Odpoveď: Dobrý deň,áno viem vystaviť FA. Pani nám však zamlčala, že nemá živnostenské oprávnenie a faktúru vystavila, kde chýbalo IČO a je uvedené iba DIČ, meno fyzickej osoby a adresa, v texte fakturujeme Vám prenájom ubytovania v termíne ...., cena, Takúto faktúru však zamestnávateľ nemôže preplatiť. Týmto sme prišli o 275 €. Je ešte nejaká šanca na nápravu?

mondolina
30. aug 2021

@lusana
mne preplatili skautský tábor, na faktúre nebol ani DIČ, ani IČO.
a žiadny problém.

katkaseiner
30. aug 2021

to si treba so zamestnavatelom dohodnut co preplati...my mame napr. gusto kartu a tam je to komplikovanejsie.

lusana
autor
30. aug 2021

Zamestnávateľ postupoval v súlade so zákonom :Za oprávnené výdavky nemožno považovať úhrady vykonané na základe účtovného dokladu, ktorý zamestnancovi vystavila osoba, ktorá nemá živnostenské oprávnenie. Ak zamestnanec predloží zamestnávateľovi doklad vystavený osobou, ktorá prenajíma nehnuteľnosť bez živnostenského oprávnenia, t.j. podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov, nie je možné poskytnúť v tomto prípade zamestnancovi príspevok na rekreáciu.
Problém je v tom že prenajímateľka prenajíma načierno bez živnostenského opravnenia. Prechodné ubytovanie poskytuje celoročne, spolu s doplnkovými službami(upratovanie, pranie návlečiek). Toto môže iba na základe živnostenského oprávnenie, ktoré nemá.

alenah31
30. aug 2021

@lusana nič neposkytuje na čierno - poskytuje ubytovanie celoročne aj s doplnkovými službami, ale nemusí to robiť protizákonne, nemusí mať na prenájom živnosť. Vy ste si pravdepodobne prenajali ubytovanie od niekoho kto má príjem z prenájmu podľa § 6 ods. 3 zákona o dani z príjmov - na to nepotrebuje živnostenské oprávnenie. Napr. aj ja môžem prenajímať celoročne zdedenú chatu, ale nepotrebujem k tomu živnostenské oprávnenie. Akurát musím toto oznámiť DÚ a platím potom daň z prenájmu ak prekročím suma za rok 500€ + zdr. postenie zo zisku. Takéto "podnikanie" je úplne bežné - v meste tak tisíce ľudí prenajíma byty - to je to isté.

katkaseiner
30. aug 2021

@lusana ak ma DIC tak nerobi prenajmy na cierno... tiez prenajimame byt a mame s muzom DIC ale nemame zivnost..

mondolina
30. aug 2021

@lusana
prečo mi potom preplatili tábor kde na faktúre nebolo ani DIČ, ani IČO?

nafka0483
30. aug 2021

@lusana Problem je ten, ze pani sice prenajima podla pravidiel ktore jej to umoznuju, ale nie tak aby to bolo mozne preplatit cez rekreacny poukaz.
Vy ste sa pytali na fakturu kvoli rekreacnemu poukazu - pani odpisala, ze ano fakturu vystavi. Otazne je, ci zamerne zamlcala, ze si ju nebudete moct uplatnit, alebo to bola jej nevedemost, ze takuto fakturu nebudete vediet uplatnit.

nafka0483
30. aug 2021

@mondolina Nie som si ista ako je to s tabormi, ale zamestnavatel moze nad ramec zakona urobit hocico - cize mozno narok nebol, ale zamestnavatel ho uznal, to pokojne moze. Alebo ma tabor insie podmienky.

lusana
autor
30. aug 2021

@alenah31 @katkaseinar vy prenajímate byt na základe nájomnej zmluvy a neposkytujete doplnkové služby. Ak poskytuješ doplnkové služby ako upratovanie a pranie postelnej bielizne vtedy potrebuješ živnostenské oprávnenie. Pani s nami žiadnu nájomnú zmluvu nepodpísala.

alenah31
30. aug 2021

@nafka0483 @mandolina s tábormi je to rovnako ako s pobytmi - zriaďovateľ musí byť registrovaný na živn. úrade + platiť daň z ubytovania - pokiaľ to na F nebolo zamestnávateľ preplatil tento pobyt nad rámec alebo si to nevšimol. Ešte je možné, že si našiel zriaďovateľa tábora v registri platiteľov sám. TIež u nás preplácam aj tábory, ale ešte som sa nestretla s tým, aby bol vydaný doklad z org., ktorý prevádzkuje tábory bez IČO resp. DIČ. Akurát pri prímestských denných táboroch je to iné.

alenah31
30. aug 2021

@lusana máte vo faktúre uvedené doplnkové služby?

lusana
autor
30. aug 2021

@alenah31 Samozrejme ze nie, pani vedela presne čo ma robiť. Aj keď v inzerátoch na booking, aj hauzi obliečky ma uvedené, dokonca aj požičiavanie lyží v zime, takže doplnkové služby poskytuje. A potom sa malí podnikatelia čudujú, že ich ničia väčšie spoločnosti. Keď polovica z nich takto klame. Po tejto skúsenosti nikdy malého podnikateľa nepodporim

nafka0483
30. aug 2021

@lusana Zvlastne generalizovanie, ze kvoli jednej skusenosti a jednej nepoctivoej pani hadzes do jedneho vreca vsetkych malych podnikatelov.

Skoda ze ste si aj vy neoverili vopred ake nalezitosti ma faktura obsahpovat.

alenah31
30. aug 2021

@lusana pokiaľ to ba na bookingu uvedené treba to oznámiť. Bežné poskytovanie ubytovania v súkromí s klasickými základnými službami ako poskytnutie energií - voda, plyn, kúrenie či používanie vybavenia v zariadení - na toto živn. oprávnenie nepotrebuje.

lubka73
30. aug 2021

@lusana no skoda uviedla vas do omylu , ked ako pises sa manzel pytal na uplatnenie rekreacneho poukazu /ci uz vedome ci nevedome/, ale netreba ich ozaj hadzat do jedneho vreca, my mame zatial len dobre skusenosti

lusana
autor
30. aug 2021

@nafka0483 vopred sme si overovali, ci nám pani vystaví doklad na uplatnenie rekreačného poukazu. Neviem ci ty preverujes pred dovolenkou prenajímateľa v živnostenskom registri, mňa to teda nenapadlo. Verila som tej pani, keď nám to potvrdila do mailu. Za 7noci bez stravy sme zaplatili 560€,co nieje málo.

nafka0483
30. aug 2021

@lusana Ano, ved hovorim ze ona bud schvalne alebo z nevedomosti vam odpovedala, ze ano, vystavi fakturu. Ocividne neriesila ci taku fakturu uznaju ci nie.

Nepreverujem si ubytovatela v zivnostneskom registri, preverujem si, ci vystavi fakturu s takymi nalezitostami, aby mi to preplatili. Ak aj povie, ze ano, tak v momente ked platim a preberam fakturu, tak kontrolujem co je na fakture uvedene a ci obsahuje vsetko co obsahovat ma.

lusana
autor
30. aug 2021

@nafka0483 a čo by si odišla bez platenia?
Ved bežní ľudia, ktorí pracujú v inej oblasti nemusia vedieť tieto veci. To si naozaj už musíme všetko preverovať a kontrolovať? Lebo ak nie tak ta na každom rohu niekto oklame? My sme už bohužiaľ o peniaze prišli, tak dúfam, že týmto príspevkom pomôžem aspoň niekomu inému.

nafka0483
30. aug 2021

@lusana Preco by som mala odist bez platenia? Ja som v toto velmi predvidavy a opatrny clovek, obavala som sa presne toho, ze mi to nepreplatia, preto som si zistili co musi faktura obsahovat. Opytala som sa vopred ci mi taku fakturu vystavia a povedali ano. Ked som isla platit, tak som pozrela fakturu ci obsahuje vsetko co ma.
Keby neobsahovala, tak na to upozornim, pytam sa preco, ked bolo slubene nieco ine. A nevyplatila by som kym by sme nenasli riesenie. Napr. preuctovat to cez ine ubytovacie zariadenie - ak majitel ma napr. niekoho znameho kto tiez prenajima. Alebo ze by nam dal zlavu z ubytovania, ked uz nas "oklamal" alebo uviedol do omylu. Ale ratala som aj s moznostou, ze sa to vyriesit nepodari, preto som na prvykrat isla len na 2 noci za malu sumu, aby ma to v pripade nepreplatenia tak nemrzelo, ze hradim celu sumu sama.

lusana
autor
30. aug 2021

@nafka0483 keďže už budem opatrná aj ja, pre mňa to znamená že ďalšie dovolenky strávim iba v hotely, penzióne. Určite nebudem vyšetrovať prenajímateľa pred dovolenkou, či náhodou nepodnika načierno a potom ešte kontrolovať na dovolenke a kaziť si dovolenku, že sa budem s niekym dotahovat. Nato sú tu myslím, že iné organy.

nafka0483
30. aug 2021

@lusana Ja nikoho nevysetrujem ani nekontrolujem. Pri rezervacii sa opytam ci vystavia riadnu fakturu so vsetkym co treba na preplatenie - vidim uz aj podla odpovede, ci pohotovo povedia, ze ano, ze to robia bezne, ci vahaju a pod. Ak sa mi nieco nezda, tak sa opytam presne na take veci - ze ICO a pod. A pri plateni zas pozriem fakturu, mne to nerobi nejaky problem.
Ale chapem ak tebe ano, zariadis sa do buducna uz inak.

sasa1310
30. aug 2021

@lusana prečo by ste prišli o 275 eur? Veď ste si pobyt patrične užili predsa

martinastaj
6. aug 2022

Dobrý deň, môžem poprosiť o info ohľadom preplatenia poukazu, musí byť splnená pre jeho uplatnenie podmienka, že platba za faktúru, musí byť uhradená z účtu, ktorý je na meno toho, kto rekreačný poukaz dostal, máme totiž z manželom spoločný účet vedený na moje meno, rekreačný poukaz si môže uplatniť len on, ja nemám nárok, faktúra bola uhradená, ale vraj si nemôže manžel uplatniť rekreačný poukaz kvôli tomu, že platba bola uhradená z "môjho" účtu, aj keď faktúra je vystavená na jeho meno, ďakujem za každú radu.

mondolina
6. aug 2022

@martinastaj
áno aj u nás to tak funguje, platené to musí byť z účtu kto žiada preplatiť

katkaseiner
6. aug 2022

@martinastaj u vás by mali zohľadniť fakt že zrejme aj výplatu dostáva na ten účet, čiže logicky ste platili z neho...skúste komunikovať s firmou. Aj môj muž používa môj účet, v čase keď sa všade (väčšinou) platia banke poplatky tak človek nemá 2 účty.

martinastaj
6. aug 2022

@mondolina aj keď mu výplata chodí na môj účet a sme manželia ?

martinastaj
6. aug 2022

@katkaseiner áno výplata mu chodí na môj účet a presne kvôli poplatkom a aj kvôli tomu, že vždy vyberal celú sumu výplaty z účtu sme účet zrušili, zdá sa mi to trošku nelogické

sasa1310
6. aug 2022

@martinastaj ak mu chodí výplata na tvoj účet a teda č. účtu (výplata) sedí s č. účtu, z ktorého zaplatil rekreáciu, mali by preplatiť. Na personálnom predsa vedia, že účet je totožný

predajbundy
8. aug 2022

Dobrý den, chcela by som poprosiť o info . Máme zaplatený pobyt spolu s rodičmi . Pobyt som zaplatila z môjho účtu ale aj za rodičov. Otázka je že či mi preplatia moju časť s tým že faktúra bude vystavena na moje meno ale doložena suma z účtu bude na celú čiastku aj za rodičov. Ak máte niekto skúsenosť prosím o radu ďakujem pekne