Rieši za mňa vyplácanie materskej zamestnávateľ?

zuzanka111
10. máj 2009

Viete mi, prosím poradiť?

Na materskú nastupujem ako zamestnanec. Vraj mám v práci predložiť tlačivo o dátume nástupu na MD a sociálku rieši za mňa zamestnávateľ: teda vraj tam nemusím kvôli vyplácaniu materskej osobne ísť. Platba príde automaticky.

Máte aj Vy takúto skúsenosť?

gapa
10. máj 2009

zuzanka,
kvoli vyplácaniu materského ak si zamestnaná, naozaj na sp ísť nemusíš. Pred ukončením poberaberania materského však treba si vybaviť zo SP potvrdenie o dlžke poberania materského (pre upsvar a vybavenie rodič.príspevku) a tiež si podať prihlášku na Sp podla bydliska (t.j. nie podla zamestnávatela), aby si bola dôchod.poistená štátom aj počas RD.

Aha, ak si v II.piliery, tak tiež do 30dní od právoplatnosti rozhodnutia o nároku na materské treba zaslať do Sp "oznámenie o sporitelovi časť A. Inak za teba do II. piliera počas poberania materského nebudú. odvádzať príspevky.

edusik
12. máj 2009

Gapa, II.pilier - do 30 dni od akeho rozhodnutia? Nie je to tak ze do 15 dni od narodenia, ked predkladam prihlasku do dochod. poi. s oznamenim o ucasti na starob. doch. sporeni?

stefulka
13. máj 2009

Nenašla som nikde v zložených témach, tak nadväzujem tu. Aj po 1.1.2009 treba podávať prihlášku na dôch.poi. po narodení dieťaťa? Mne na sociálke povedali, že netreba, podala som iba oznámenie o účasti na SDS. Ako ste spravili vy, ktoré ste rodili po 1.1.2009?

gapa
13. máj 2009

stefulka,edusik

od 1.1.09 je zmena. Už neplatí do 15dní ale do 45dní od pôrodu. No to platí pre mamičky nezamestnané, ktoré nemajú nárok na materské, príp. ak by im skončill medzitým PP.

ak ste zamestnané, tak si treba dať prihlášku na SP na dôch.poistenie odo dna po ukončení poberania materského/čerpania MD!!!!!