Rozhodovanie medzi vysokou školou a prácou upratovačky
Rozmýšľam nad prácou upratovačky. Aj keď mám VŠ, roky praxe, mám k tomu svoje dôvody. Zneistil ma však postoj kamarátky. Vraj klesnem v očiach ľudí, a čo deti, budú musieť čeliť tomu, že mama vzdelaná upratuje, a postoj okolia, ktoré ma pozná. Budú si to rôzne vysvetľovať a nakoniec tým utrpí celá rodina. Neviem, možno to je pravda. Stále na to myslím. Naozaj sa osobnosť človeka posudzuje okolím podľa pracovného statusu? Potrebujem kľudnú prácu a nie fyzicky jednostranne zameranú, keďže mám veľké problémy s chrbticou. Čiže nie vo výrobe niekde za pásom. Upratujem aj doma a to mi vyhovuje zdravotne. Ja som si vždy vážila každej práce u ľudí a preto ma prekvapuje takýto postoj. Ale asi to tak je☹️. Nerada by som aby dieťa malo nejako trpieť kvôli matke (podľa kamaratky teda). Ja som nad tým takto neuvažovala. Teraz neviem už.
@cervenaruza123 ano, pozitívne môže byť, že "vytriedim zrno od pliev".
@katarinaba ďakujem 🍀
@beata_k to nieee😂ale už si tak neverím ako v 25-ke napr.
Ale no taaak, hlavu hore 💪
Mala som svoje upratovačky ale poviem Ti, že to nie je len o vedre s 3 litrami vody. Ideš upratovať na byt, niekde na 5. Posch. A nejde výťah, čo je teda dosť častá záležitosť. Po schodoch teda musíš vynosiť vedrá, vysávač, rebrík, za bednu chémie, metlu, mop...a to nehovorím o Tom, že by si mala len jednu domácnosť denne, lebo bežne sa stíha aj viac. Dolu Ti pribudne ešte vrece odpadkov. Viac sa nachodis a navlacis vecí ako poupratujes. Kým som chodila upratovať sama osobne, tak práve najviac mi trpela chrbtica.
❤
@sashka22 áno, pravda. Ale vždy lepšie ako pracovať s imobilným človekom. Opatrovala som aj, ale takéto stavy už nezvládam fyzicky. Radšej upratovať poschodia. Ver, že to je 100 a jedno.
@sashka22 bola som aj v zahraničí a okrem opatrovania som aj upratovala istý čas, to bolo to najmenej, naozaj.
Ja Ti fandím! Sama vieš, čo je pre Teba najlepšie. A keby som na mieste Tvojej kamošky, ani by ma nenapadlo, nejak Ta kvôli povolaniu podceňovať, ale že absolútne. Keby si v NR, s tým zamestnaním by som Ti vedela aj pomôcť...
Autorka kým sa definitívne rozhodneš vyskúšaj si to ako druhú prácu. Keď máš problém s chrbticou neviem ci to je to pre teba to pravé. Iné je upratovať doma kde si naplánuješ čo spravíš, všetky veci máš po ruke a hlavne robíš v tempe a spôsobom aký ti vyhovuje. V práci môžeš naraziť na zakomplexovanu pitchu čo sa bude tešiť že môže buzerovat ženu s VŠ a bude ta naháňať ako odutu kozu.
Tak mne to nepríde ako zlý nápad,osobne som robila hocičo ale upratovanie bolo top aj keď náročné
Mám v rodine Mgr. a upratuje firmy a domácnosti a niektorí ani nevedia , že má titul a ľudia , keď sa to dozvedia tak sa ani nepýtajú prečo robí takú prácu . Sú s tým Ok .
@sashka22 ďakujem 🍀. Škoda, som 100 km od NR
@sashka22 ja som vďačná za ľudí, ktorí neškatuľkujú, žiaľ je ich asi pomenej😞
Myslím, že sa svet nezrúti, keď budeš upratovať. :D
@ivangeline svet určite nie
Ani ty. A ľudia okolo teba. ;)
Ako clovek z praxe, ak chces radu, vyskusaj radsej upratovanie na zivnost, aby si si mohla sama vyberat, s kym budes spolupracovat. A ak je problem s chrbticou, neodporucam upratovanie vacsich firiem (nad 400 m2), skor mozno domacnosti. Ono sa to nezda, ale upratovacie firmy maju, samozrejme, normy, a to aj tie casove. Ak by sme sa na to pozreli realne, dokazala by si s touto chrbticou odrobit denne cca 1500-2000 m2 firiem? To hovorim standartne cisla, 1500 je este podpriemer. To mas dajme tomu pretretie vyse 300 a viac pracovnych stolov behom jedneho dna, 2-3x tyzdenne. To je na chrbticu masaker, hlavne na spodny chrbat. Nezda sa to, ale je. K tomu este dalsie ukony samozrejme.
Inak upratko je pekny odbor a ked ma niekto v hlave, je to velke plus, lebo aspon mu dopinaju logicke veci typu, ze zachodove dosky je dobre denne dezinfikovat, ze nepouzijem zieravinu na drevenny povrch, ze drevo sa osetruje inak ako drevotrieska, ze je dobre si precitat aj zlozenie cistiacich prostriedkov a nie davat hocikde hocico... Ja uz som sa stretla s mnohymi zaujimavymi extremami v tejto sfere. Ak chces ist do toho, fandim ti, aj upratko potrebuje mudre zeny ako sol, je ich totiz pomenej. Ale skor skus zameranie domy, aby si si co najviac setrila chrbat.
Ja mám tiež VS a najradšej by som sa zamestnala ako upratovačka. Upraces a máš pokoj a nemusíš sa stresovat a nervacit nad papiermi, úlohami ktoré máš atď. Poviem ti, podľa mňa je to uz veľmi vyhľadávaný job pretože nie je náročný na psychiku. Tvrdím to ja a aj ľudia v mojom okolí. A som síce dospelá ale moja mama je upratovačka vo fitku a počúva samé chvály od zákazníkov že môžu cvičiť v čistom prostredí a pred nikým neklesla
Neviem ako ostatni ale ja ľudí vôbec nezaradujem podľa profesie, je pravda že niektorí ľudia sú povrchni a možno hľadia aj na to akú má kto profesiu. Mne záleží natom aký je človek či je to predavačka v jednote alebo čo ja viem riaditeľka sociálnej poisťovne je mi to jedno charakter je ďaleko dôležitejšii. neriešila by som na tvojom mieste rob to čo ťa baví a uživí a na druhých sa vyser🙂👍
@zmrzlinka2021 tak teraz si trafila úplne mimo. Niektorí ľudia su už takí vyhorení, že potrebujú zmeniť prácu a robiť niečo úplne iné. Ja ju za to chválim, že našla aktivitu, ktorá by ju napĺňala. Mňa napríklad baví prať a starať sa o bielizeň. Produkt dnešnej spoločnosti, nie školstva, ale celkovo dnešnej spoločnosti a výchovy je človek neschopný sa zamestnať a udržať si prácu, pretože nemá trpezlivosť, vydrž a ani záujem. Táto pani ma vyše 40 rokov, predpokladám, že ma už 20 rokov pracovného života za sebou a rozmýšľa nad niečím pre ňu vyhovujúcejším. Možno potrebuje menej stresu, menej podnetov. Tvoj komentár je úplne mimo. To o čom píšeš, budeš vidieť o pár rokov. Vymaľované kukurice, ktorých jedinou možnosťou bude OF, typkov, ktorí budú fluktuanti a ziadna práca im nebude vyhovovať. Dnešní 40-50 majú za sebou toho dosť.
Aj ja mám vs a milujem upratovanie 😂😂😂 tiež mi napadlo,že napr by som si vedela predstaviť ako zehlim alebo umývam okna a pod. Ono keď ťa to láka a baví,nech sa páči. Máš vysokú školu takže keď ťa to prestane baviť,živiť alebo čo tak máš aj iné možnosti v rámci tvojej kvalifikácie 😊
Názor iných by ma vôbec nezaujímal.Ak si Ty s tým stotožnená, jednoznačne choď do toho. Moja najlepšia kamarátka istú dobu upratovala. Ona sama s tým však nebola vysporiadaná. Ja som ju vždy povzbudzovala. Neskôr odišla. Ubíjal ju ten pocit, že je "len" upratovačka.
@zuzana76 rozumiem tvojmu postoju ale ja by som vyhorela pri práci kde mentálne upadam, ktorá má frustruje, kde nemusím pracovať hlavou, kde nenapredujem. Odborná práca neznamená automaticky veľa stresu. Tiež je podstatný work life balance.
A hlavne, ak človek dlhšie robí nekvalifikované práce, má sakra problém potom vrátiť sa späť.
Praca upratovačky je super, robíš ako ti to vyhovuje ,kedy ti to vyhovuje ,nikto ti nestojí za chrbtom, nemáš zodpovednosť s peniazmi,ak chceš s ľuďmi nadviažeš kontakt ,ak práve nemáš chuť nemusíš..jedine negatívum je platové ohodnotenie, ..je najnižšie z pracovných pozícií a to by bola škoda ,po urobeni si VŠ..
ľudí neriešim , tým už nikto nepomôže.. treba si urobiť pancier ,obrniť sa a žiť podľa seba

@slovenka753 asi som v istom zmysle naivná. Bola som vychovaná tak.