icon

Rozhodovanie medzi vysokou školou a prácou upratovačky

15. máj 2024

Rozmýšľam nad prácou upratovačky. Aj keď mám VŠ, roky praxe, mám k tomu svoje dôvody. Zneistil ma však postoj kamarátky. Vraj klesnem v očiach ľudí, a čo deti, budú musieť čeliť tomu, že mama vzdelaná upratuje, a postoj okolia, ktoré ma pozná. Budú si to rôzne vysvetľovať a nakoniec tým utrpí celá rodina. Neviem, možno to je pravda. Stále na to myslím. Naozaj sa osobnosť človeka posudzuje okolím podľa pracovného statusu? Potrebujem kľudnú prácu a nie fyzicky jednostranne zameranú, keďže mám veľké problémy s chrbticou. Čiže nie vo výrobe niekde za pásom. Upratujem aj doma a to mi vyhovuje zdravotne. Ja som si vždy vážila každej práce u ľudí a preto ma prekvapuje takýto postoj. Ale asi to tak je☹️. Nerada by som aby dieťa malo nejako trpieť kvôli matke (podľa kamaratky teda). Ja som nad tým takto neuvažovala. Teraz neviem už.

yosi
Autor odpoveď zmazal
ouwecka
18. máj 2024

A si zaloz firmu kamosku posli do haja ro co je taka povrchna 🙈

jakubrianka
18. máj 2024

V dnešnej dobe, by asi každèmu normálne zmýšľajúcemu malo napanúť, že daný človek je pracovne vyhorený a preto začal robiť mamuálnu prácu. Ja v tom nič prekvapujúce ani šokujúce nevidím. Podľa mňa, dokonca, toho je a bude čoraz viac. Žiaľ, ale potom tu máme kopec tých, ktorí radi kastujú ľudí a veľmi radi si ťa zaradia k nižšie vzdelanej triede možno už navždy. Paradoxne, utrpíš v očiach nevzdelancov, pretože vzdelaní ľudia vedia o čom je duševná a intelektuálna práca.

Záleží aký máš problém s chrbticou, akú prácu si mala doteraz, ktoré svaly si doteraz preťažovala. Odporúčam sa ti pred zmenou práce poradiť ešte najprv s fyzioterapeutmi, ktorí sa venujú chrbtici.

yosi
18. máj 2024

Ja mám Ing titul a jazdil som na kamióne lebo som chcel zadarmo cestovať. A tiež som cítil vyhorenie z práce. Proste som chcel zmenu. A z môjho kolegu inžiniera sa stal celkom úspešný bankový lupič.

zuzana76
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 ale mentálne môžeš neupadat popri koníčkoch. Ja rozumiem aj tvojmu názoru, napr ja som niekedy až tak vyťažená, že nemám čas na svoj osobný priestor a to ma začína ubíjať, cize ja takémuto človeku úplne rozumiem. Chcela by som mať čas na svoje koníčky. Človek, ktorý ma v hlave, tal sa môže posúvať aj keď robí upratovanie. Bude viac čítať, cestovať, a keď zistí, že upratovanie ju už nenapĺňa, tak možno založí vlastnú firmu, pretože mala čas cestovať, rozmýšľať a implementuje nejaké nápady, ktoré videla niekde v zahraničí.

jakubrianka
18. máj 2024

A ešte ak ti odporučia že prácu by si mohla zvládať, bolo by vhodné sa naučiť u nich aj prácu s bremenami a absolvovať školu chrbtice.

lunademonica
18. máj 2024

Ak si vzdelana mozes pracovat v kancelari a sedet na stolicke, to bude asi lepsie vzhladom k zdravotnym problemom. Ale aj upratovat niekto musi, len mi to nekorespoduje s bolavou chrbticou.

hopsas
18. máj 2024

Moja suseda.ma tiez VS vzdelanie a založila upratovaciu firmu, najprv začínala sama, potom s ďalšou susedkou a dnes zamestnáva štyri baby.

zmrzlinka2021
18. máj 2024

@zuzana76 Lenze upratujes 8 hodin, 5 dní v týždni. Prídeš domov zmordovaná a máš rovnaký čas na zivot a na koníčky ako predtým. Preto je dolezite si volit povolanie, kde sa z casti aj realizujes a aj tesis a zdravo si nastavit hranice. A potom nasleduje zivot po praci - od pracujuceho cloveka sa neda ocakavat, ze bude aj full pre domacnost, ludi ako keby bol len cisto v domacnosti. Za seba ti moze povedat, ze svoju pracu mam rada, ale ako zavriem dvere na office, vypracem si celu hlavu, uz cez mobil nesledujem pracovne maily a proste snazim sa fakt velmi dbat aj na taku mentalnu ocistu.

K tomu, ze clovek casom moze sa vratit spat - no to je velmi narocne. Riesila som s jednou osobu nieco take, tiez isiel robit robosa a tu v bRatislave ho nikam na odbornu pracu nechceli, aj napriek tomu, ze mal VS a predtym robil odbornu pracu, ale 5-6 rokov bol robosom a proste ho nikam ani na pohovor nepozyvali. Ja som mu dala sancu aj napriek nesuhlasom mnohych osob. Ano, prvy rok bol tazky, pretoze stratil navyky, ktore su v praci, kde su vzdelani ludia, kde je potrebne sa nejako spravat, tiez co sa tyka pisomneho prejavu atd...

any_soj
18. máj 2024

Ahoj. Jedna kamarátka robila roky upratovačku, hoci tiež s VŠ, v nejakom korporáte alebo niečo na ten štýl. Nedávno šla do dôchodku. Ľudia z kancelárií jej pripravili oslavu, kde jej ďakovali za jej prítomnosť medzi nimi. Ona je také slniečko, plus z nej doslova žiari jej vzťah s Ježišom, a oni to cítili a vážili si to (hoci neveriaci). Boli jej vďační za úsmev, pochopenie, nevtieravu prítomnosť, a mnohé drobné rozhovory naplnené skutočným záujmom o druhého. Chcem tým povedať, že v konečnom dôsledku aj ty môžeš byť oveľa väčším prínosom pre mnohých ľudí niekde ako upratovačka, než sama zavretá celý deň v kancelárii. Samozrejme ak máš už väčšie deti (nečítala som diskusiu), porozprávala by som sa otvorene s nimi, aby chápali, prečo to chces a potrebuješ - aby ustáli, ak sa niekto za to bude smiať. Bolo by super, ak by vnímali, že práca je pre človeka, nie človek pre prácu. Že je to prostriedok, ale priorita je človek, rodina, vzťahy - a práca, ktorá pomáha budovaniu človeka (jeho pohody, charakteru,...), rodiny, vzťahov, nie je nedôstojná, práve naopak. Páčil sa mi príhovor manželovho šéfa teraz na jeho oslave - pozval tam aj nás, manželky - a hovoril o tom, že presne do práce chodí on aj jeho podriadení kvôli rodine...

dankuk
18. máj 2024

Ano, klesnes v socialnom rebricku. Upratovacky si neuzivaju v zivote nejaky minimocny status.
Mam kamaratku ako si ty. Ma tri statnice (ekonomicky odbor, jazyk, pedagogika) a roky robi pracu, kde vyzaduju max.ucnovku. Problem je v psychike. Neznesie istu mieru zodpovednosti, ma nizke sebavedomie, nezvlada pracovny tlak. A poviem Ti, ze nielen okolie, ale aj ona sama sa povazuje za menejcennu, hanbi sa rozpravat, kde robi. Ma nizky prijem, takze nikde nechodi, nic si nekupuje. A tiez sa vyhovara na chrbticu. Ale pracu upratovacky na 8 hodin nezvladla.

evkatk
18. máj 2024

V dnešnej dobe je spoločnosť veľmi polarizovaná v oblasti pracovného statusu. "Všetci sú rovní", čím sme boli vedení za socíku úplne pomizlo. V bloku, v ktorom 40 rokov bývam, pôvodní priatelia a susedia s dobrými vzťahmi sa teraz dištancujú od tých, ktorých deti nevyštudovali. Dokonca susede, ktorá bola predavačkou a v dôchodku si privirába upratovaním v susednej škole, sa mnohí ani neodzdravia, ignorujú ju, akoby neexistovala. V školách, najmä na základných je najhoršie mať mamu upratovačku. Ich deti sú považované za hlúpe tvrdiac, že sú z hlúpej upratovacej rodiny. S takými deťmi sa neraz rodičia zakázali rozprávať. Jeden otecko, ktorého som si kvôli pozvala do školy , pretože jeho dieťa šikanovalo dieťa upratovačky, mi povedal, citujem: " Deti pochádzajúce z hlúpych rodín by ste mali odčleniť od ostatných, aby sa hlúposť a asociálnosť z nich nepreniesla na naše deti." Na neho sa však z dakade preniesla absolútna hlúposť. No postoje mnohých rodičov sú absurdné, prenášajú to na deti a tie vedia byť voči druhým deťom veľmi kruté.
Ak si myslíte, že práca upratovačky je ľahká, omyl. Je nadmieru ťažká a zaťažuje hlavne chrbticu. To nie je upratovanie v byte, ale nosenie ťažkých vedier s vodou, umývanie vysokých okien, vysávanie a zmývanie veľkých plôch, umývanie veľmi znečistených WC, zvratkov, atď. Plocha na každodenné upratovanie je niekoľkonásobne väčšia ako plocha bytu a plat nepresiahne minimálnu mzdu. Dokonca ju nedosiahne, lebo nikde nie je potrebná upratovačka na plných 8 hodín. Väčšina úväzkov je 3 - max 4 hod. Po odpočítaní zrážok je plat okolo 300 Eur, niekedy ani toľko za veľmi ťažkú prácu. Treba si to poriadne rozmyslieť. Kto absolvoval VŠ, je dostatočne flexibilný, aby si našiel primeranú prácu zdraviu.

kikuska_wedge
18. máj 2024

Tiez mam po 40, VS, uspesnu karieru. A z rodinnych dovodov som sa zamestnala ako profesionalny rodic v detskom domove. Tiez som bola zvedava, ako na to budu ludia reagovat. A teda stretla som sa iba s uplnou podporou, kedze vedeli, ze si plnim svoj sen a pri detoch som najstastnejsia. Pri pohovore sme sa otvorene porozpravali o dovodoch a mojej motivacii, preco chcem tu pracu robit. Vedeli tiez o poklese prijmu. Robilo im to starosti, ale napriek tomu ma zobrali. Robim to cez rok a spokojnost je na oboch stranach.

zuzana76
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 ak to robis na zivnost, tak si zvolis sama, kolko chces upratovat. Poviem ti, ze mnoho krat hodina upratovania je lepsie zaplatena, ako hodina doucovania, ucenia cudzieho jazyka. pretoze hodina ucenia jazyka potrebuje pripravu materialov atd... Hodina upratovania nepotrebuje nic, len si nakupit cistiace prostriedky. V koncenom dosledku na vydanu namahu je lepsie platena hodina upratovania ako kvalifikovana praca vyucovania.

zmrzlinka2021
18. máj 2024

@zuzana76 Otazne je, ci ta ta hodina upratovania naplna. Ano, mozes to robit aj na zivnost, ale musis ohladom toho riesit velmi vela veci, a opat urcity stres. Podla mna je dolezite mat pracu, kde sa fakt tesis a mas moznost sa v zivote posuvat. Ja (hovorim len cisto za seba) musim pracovat mozgom, musim riesit, inak u mna nastava "mozgova smrt".

zuzana76
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 samozrejme, ale niekto mozno chce a potrebuje tu volnost. Napr. mna zacina ubijat to, ze musim zacat o 7.30 a skoncit o 14.00, radsej by som si ja zvolila kedy zacnem a kolko budem v ktory den pracovat a preto tiez rozmyslam nad osamostatnenim sa. nebyt zamestnancom.

dorottka
18. máj 2024

Ak to tak citis, chod do toho, nikto nepovedal, ze to je na furt, ku mne chodi pratat jedna baba, ktoru opustil muz a nema tu ziadnu rodinu, normalna robota jej nevychadza casovo kvoli malej, tak sa rozhodla upratovat… chodi len domy a byty, ale stabilne, vie si to prisposobit casovo. Ked sa inak neda, vezme aj malu, ktora si kresli, kym ona pracuje. Prata perfektne a tym padom ma furt naplneny kalendar. Nema v plane to robit nastalo, ale v danej situacii je toto najlepsie, co moze a zarobi si dostatocne. Tiez ma okolo 40tky.
Ani mi nenapadlo ju sudit alebo sa nad tym pozastavovat, praveze ju obdivujem, ako to ma zorganizovane sikovne a ako sa vynasla, to tiez nie je uplne lahke vybudovat si stabilnu klientelu, taka “podnikatelka” v malom. Kasli na to, co ti hovoria ludia, vyskusas, ked blbost, skusis ine, ked sa ti to zapaci, kto vie, kde to az dotiahnes.
To je fakt take smiesne povysovat sa na tom nasom zaprdenom slovensku na nieco viac, ked ”vytvaras sialene hodnotne hodnoty” v korporate, kde ta zobrali najma preto, lebo si mala luck, ze akurat vtedy potrebovali rychlo naplnit stovky miest naraz s hockym, kto nie je uplne tupelo, nie za to aka si hviezda a ked ten korporat raz na slovensku skonci, a on skonci, tak potom som zvedava na tie hviezdy ako s tymi noname rolami v CV rozbiju pracovny trh.

sashenocka007
18. máj 2024

pozri ja mam vysoku skolu a robím cukrarku lebo ma to baví. neviem si predstavit ze by som sedela v kancli nad papiermi. uz len ta predstava ma ubija. kasli na nazory rob to co považujes za spravne

bibino22
18. máj 2024

Ja upratujem v malom penzióne, asi už dva roky ,nikto ma nevidí okrem hostí, šéf je priateľský, je rád že ma má, baví ma to idem si svojím tempom, nikto ma nenahana, a dcéra sa s tým tiez už vyrovnala. Robila som aj v obchode tam ľudia strašne berú energiu, pri upratovaní keď prídem domov mám čistú hlavu,. Mám strednú školu s maturitou a tiež by som mohla niečo iné robiť. Ale záleží kde chces upratovať, lebo táto práca nie je u nás dobre platená

zmrzlinka2021
18. máj 2024

@zuzana76 A co konkretne ti vadi na pracovnej dobe? Viem ze si ucitelka. Mna by skor hnevalo, ze dovolenka len cez prazdniny.

zuzana76
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 prave to, ze som zamestnancom a nemozem byt flexibilna. Potrebujem flexibilitu, urcit si ja sama, co, kedy, kolko. Jednoducho pracovat sama na seba. Viem, ze to bude ovela tazsie, ale som uz vo veku, kedy potrebujem nieco ine. Ano, dovolenka len cez prazdniy, napr rada by som isla do Dubaja na dovolenku, no v lete ani nahodou a inokedy nemam taku dlhu dovolenku, vianoce chcem stravit doma a navyse to je brutne drahe.

dorottka
18. máj 2024

Este dodam jednu vec, vysoku skolu ma na slovensku uz kazdy. Nechapem, ze este stale sa to povazuje za znamku akoze kvalitnejsieho cloveka alebo proste nieco viac. Pokial s tym niekto argumentuje, tak z mojho pohladu argumentuje najma tym, ze mal stastie a rodicia ho podporovali dalsich 5 rokov po strednej skole, pretoze sorry, ale tolko VS skol je dnes, kde dostanes diplom v podstate za ucast alebo minimalnu snahu, no fakt velke umenie.
Samozrejme nevravim o vsetkych skolach, ale doleziti horenosovia, maju zvacsa prave tie klasicke elektricky.

zuzana76
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 mne nevadi pracovat aj viac, moja praca nekonci o 14.00, casto riesim veci aj doma, najme elektronicku triednu knihu, lebo to v skole nestiham. Cize nejde o dlzku pracovnej doby, ale urcit si sama priority.

zmrzlinka2021
18. máj 2024

@zuzana76 Chapem ta. A teda aj mas nieco, nad cim vazne uvazujes?

My mame flexibilnu pracovnu dobu rano a poobede, co mi vyhovuje

zuzana76
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 samozrejme a uz aj studujem.

zmrzlinka2021
18. máj 2024

@zuzana76 Super, drzim palce, nech to vyjde!

zuzana76
18. máj 2024

@zmrzlinka2021 dakujem ti velmi pekne.

dorottka
18. máj 2024

Vela je aj o tvojom postoji, ludia to vycitia. Ked sa budes za to hanbit a brat to ako nieco podradne, tak ta budu aj brat. Ak si s tym rozhodnutim ale stotoznena, ze tak to proste je, je to moja volba a robim to, co chcem podla seba, tak to je uplne ina energia a pozriet na teba z vrchu si dovoli len isty typ mentalnych atletov (najdu sa, ale to sa najdu, nech by si hocico robila). Je to cele o tebe.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
karolinakr
18. máj 2024

spoločensky rebriček existuje v každej spoločnosti od nepamäti, ale ked je niekto VŠ automaticky je mudry? však aj ministri maju VŠ a ako riadia krajinu? sebe do vrecka, na zbytočnosti miliardy von oknom, ludom odrobinky a utahuju im opasky..to je akože znamka inteligencie? zas len charakteru