Rozmýšľam nad živnosťou a prácou z domu
Dala som výpoveď v práci kvôli dvom zákerným kolegyniam, ku ktorým sa pridal kolega a ďalšia kolegyňa.Ohovárali ma, podrypovali z výsmešnými poznámkami na moju prácu.Ohovárali aj vedenie aj nášho šefa, ohovárali aj kolegyňu, mňa a proste všetko.Mala som už toho dosť, bola to náročná manuálna práca a cítila som ako mi to ničí zdravie.Fyzické aj psychické.Musela som sa pred nimi pretvarovať, čo mi bralo energiu.Asi je to naivné ale rozmýšlam nad živnosťou a pracovať z domu.Vytvoriť si eshop, len neviem či sa týmto uživím.
Ja sa dám asi na opravovanie práčok, to je teraz problém a veľký...
Ja sa dám asi na opravovanie práčok, to je teraz problém a veľký...
@anonym_autor skus a uvidis, zacala by som popri praci... lebo oppravde ja vysivam, len tak zo srandy som hodila do bazaru nejake "obrazky", lebo fakt mam toho vela a okrem lajkov nic :D podla mna je to na nezaplatenie robota. EKd napr. 60hodinovu pracu nevies predat za 30EUR :D a kde to je este material. Ale tak navody a kadeoc idu, v pdfkach as kupuje = az pokym sa to nezverejni na pintereste, neujde to niekam a potom to uz zije svoj zivot. Pri takychto veciach by skor som videla nieco ako "komisionalny predaj" napr. v darceovych obchodoch, suveniroch.. tam ludia a casto aj zahranicni, si kupia sem tam aj veci, ktore inak by nekupili.
@frzeiovn opravovat vsetko je dnes problem :DD od juna som konecne dnes odniesla umyvacku niekomu opravit :DD to sa oplati.. podla youtube by sme to dali aj doma,a le som posero :DDD elektricke diely nerada chytam a vymienam.
Rovnako ako na Sashe, je na Etsy nasobne mnoho konkurencie. Etsy ma podla vlanajsich statistik 5,6 miliona predajcov. Problem bude, aby ta tam v tej kope predavacov niekto nasiel. Tebe nechyba schopnost dobre strikovat, dobre hackovat, dobry navod pripravit - ja ti to absolutne verim a uplne chapem, preco tvorenie cloveka bavi a pohana...
Na Etsy musis vediet ako na to, aby si sa zobrazovala vo vysledkoch vyhladavania na prvej strane. Etsy ma napriklad svoj vlastny reklamny system na toto, cize aby si nebola sklamana, vysledky casto otapetuju platene listingy... Ak nemas optimalizovane listingy (spravne nazvy, spravne popisy, spravne svolene kategorie, spravne tagy, popisy obrazkov...), tak budes na 150 stranke vysledkov, kde sa nik nedolistuje...
Ak to s Etsy myslis vazne, najdi ti nastroj EverBee - ten sluzi na nahliadanie na statistiky, ktore su najhladanejsie klucove slova na Etsy. Je plateny samozrejme. Ale v nom vidis, ako listingy optimalizuje tvoja konkurencia...
A este taka malickost co lisi Sashe a Etsy - na Etsy za kazdy listing platis, kazde tri mesiace sa listing obnovuje, cize kazde tri mesiace platis. Smiesnu sumu, okolo 20 centov, ale ak si predstavis, ze mas x produktov nahodenych, nemusi to byt uz smiesne. Na Sashe je len provizka z predanych veci, listingy mas zadarmo. Ta je samozrejme aj na Etsy.
Rovnako ako na Sashe, je na Etsy nasobne mnoho konkurencie. Etsy ma podla vlanajsich statistik 5,6 miliona predajcov. Problem bude, aby ta tam v tej kope predavacov niekto nasiel. Tebe nechyba schopnost dobre strikovat, dobre hackovat, dobry navod pripravit - ja ti to absolutne verim a uplne chapem, preco tvorenie cloveka bavi a pohana...
Na Etsy musis vediet ako na to, aby si sa zobrazovala vo vysledkoch vyhladavania na prvej strane. Etsy ma napriklad svoj vlastny reklamny system na toto, cize aby si nebola sklamana, vysledky casto otapetuju platene listingy... Ak nemas optimalizovane listingy (spravne nazvy, spravne popisy, spravne svolene kategorie, spravne tagy, popisy obrazkov...), tak budes na 150 stranke vysledkov, kde sa nik nedolistuje...
Ak to s Etsy myslis vazne, najdi ti nastroj EverBee - ten sluzi na nahliadanie na statistiky, ktore su najhladanejsie klucove slova na Etsy. Je plateny samozrejme. Ale v nom vidis, ako listingy optimalizuje tvoja konkurencia...
A este taka malickost co lisi Sashe a Etsy - na Etsy za kazdy listing platis, kazde tri mesiace sa listing obnovuje, cize kazde tri mesiace platis. Smiesnu sumu, okolo 20 centov, ale ak si predstavis, ze mas x produktov nahodenych, nemusi to byt uz smiesne. Na Sashe je len provizka z predanych veci, listingy mas zadarmo. Ta je samozrejme aj na Etsy.
@anonym_3f0bba 5 Dakujem pekne.
@anonym_autor s dobrym napadom sa uzivis…s priemernym s odretymi usami a so zlym velmi tazko 🙂
@anonym_autor ale vstavat budes zavcasu a pracovat budes aj po nociach. Praca z domu, alebo teda zivnost, nema pracov. dobu od-do. Naozaj vazne. Teraz to znie super, a mozno chvilu aj bude, ale nie je to med lizat. V tvojej pozicii, ze mas vsetkeho dost, na seba upliest bic v podobe “nekonecneho pracov. casu” a vsetkych starosti naokolo, do toho radsej nechod. Fakt vazne. A eshop - uz duplom. Na eshopoch prave o to viac ludia nakupuju aj o 3:00 rano ked nespia 🙂 a celkovo dostat eshop do povedomia - vela reklamy, vela pociatocnych investicii… taki ludia s ruzovymi okuliarmi tu uz boli…..kym sa dostanes do pozicie, ze z toho budes aj zarabat, padnes medzitym xy krat “na hubu” slusne povedane, budes aj v minuse,… to nie je len cesta nahor a peniaze za pohodlnu pracu z domu.
V dnešnej dobe by som nešla do podnikania. Môj muž je živnostník a má sa čo obracať teda
@anonym_autor no era malych eshopov je uz davno prec. Uz to prevalcovala alza, cina, temu
Precitala som si aj dalsie odpovede a musim povedat: autorka si uplne mimo, zivnost si nezakladaj, lebo budes musiet aj oblicku predat. Zjavne sa v podnikatelskej ani handmade sfere nepohybujes, lebo by si vedela, ako to chodi. Vidiet to z toho ze absolutne neovkadas legislativu a co sa prave na trhu deje. Handmade znacky co fungovali 10 rokov zatvaraju, ludia prestali kupovat to co nepotrebuju.
Skusim ta teda trochu vyviest z omylu. Urobis navod, muselo by to byt nieco max originalne, co neviem inde zohnat zadarmo, ale povedzme, to si kupi jeden clovek a s kamaratkami si ho pozdiela. O par dni sa to objavi na inej stranke ukradnute a dostupne zadarmo. Si na fb v skupine hackovanie? Asi nie.
Chces hackovat, pliest? Nech sa paci. Hovoris, ze si unavena z manualnej prace, takze kolko ti trva upliest sveter? 2 dni? Kolko by ten sveter musel stat? 8hod*20€+material? Nepredajne. Aj na Sashe a Etsy su znacky, co uz nerobia tieto veci rucne ale davaju si to pliest vo firmach a aj to uvedu, ze vyrobene lokalne na Slovensku (=nie rucne, to by sa nikomu dlhodobo neoplatilo).
Povedzme, ze na nete sa ti nedari, chces ist na predajne trhy. Registracna pokladna a logistika nechajme bokom. Na trhoch sa spravidla predavaju len lacne veci, kedze cielovka je nizsia stredna trieda. V dnesnej dobe co viem od ostatnych sa uz nepredava takmer nic, ludia nemaju peniaze. Ale dajme tomu, ze pride nejaka rodinka a ma o nieco zaujem. Hned vedla teba je vsak stanok s cukrovou vatou a medovnikmi a z druhej strane prepredaj z ciny za polovicne ceny (ano, cinania vedia aj hackovat a pliest). Budes ludi okrikovat, ze vedlajsi stanok ma fejky? Asi nie... Jaaaj zabudla som, prenajom stanku nieco stoji, takze na konci dna si pravdepodobne v strate.
P.S. to ti pisem ako clovek co sa v handmade pohybuje od roku 2012 a v eshop od 2017. Zlata era bola tesne pred covidom. Ale jasne, nedaj sa odradit 😉
Precitala som si aj dalsie odpovede a musim povedat: autorka si uplne mimo, zivnost si nezakladaj, lebo budes musiet aj oblicku predat. Zjavne sa v podnikatelskej ani handmade sfere nepohybujes, lebo by si vedela, ako to chodi. Vidiet to z toho ze absolutne neovkadas legislativu a co sa prave na trhu deje. Handmade znacky co fungovali 10 rokov zatvaraju, ludia prestali kupovat to co nepotrebuju.
Skusim ta teda trochu vyviest z omylu. Urobis navod, muselo by to byt nieco max originalne, co neviem inde zohnat zadarmo, ale povedzme, to si kupi jeden clovek a s kamaratkami si ho pozdiela. O par dni sa to objavi na inej stranke ukradnute a dostupne zadarmo. Si na fb v skupine hackovanie? Asi nie.
Chces hackovat, pliest? Nech sa paci. Hovoris, ze si unavena z manualnej prace, takze kolko ti trva upliest sveter? 2 dni? Kolko by ten sveter musel stat? 8hod*20€+material? Nepredajne. Aj na Sashe a Etsy su znacky, co uz nerobia tieto veci rucne ale davaju si to pliest vo firmach a aj to uvedu, ze vyrobene lokalne na Slovensku (=nie rucne, to by sa nikomu dlhodobo neoplatilo).
Povedzme, ze na nete sa ti nedari, chces ist na predajne trhy. Registracna pokladna a logistika nechajme bokom. Na trhoch sa spravidla predavaju len lacne veci, kedze cielovka je nizsia stredna trieda. V dnesnej dobe co viem od ostatnych sa uz nepredava takmer nic, ludia nemaju peniaze. Ale dajme tomu, ze pride nejaka rodinka a ma o nieco zaujem. Hned vedla teba je vsak stanok s cukrovou vatou a medovnikmi a z druhej strane prepredaj z ciny za polovicne ceny (ano, cinania vedia aj hackovat a pliest). Budes ludi okrikovat, ze vedlajsi stanok ma fejky? Asi nie... Jaaaj zabudla som, prenajom stanku nieco stoji, takze na konci dna si pravdepodobne v strate.
@maranta_leuconeura vyborne vystihnute. Napr. tie hackovane veci, alebo celkovo nejaka vyroba hackovanych/pletenych veci - to frcalo par desiatok rokov vzad, lebo vzdy boli ludia, ktori nevedeli sit/hackovat/pliest a potrebovali ciapky, saly, rukavice, v obchodoch to stalo peniaze, lebo obchod to od niekoho kupil a samozrejme prirazka, a takto to niekto vedel mat priamo “od vyroby”.
Lenze doba internetu a lacnych portalov a nekonecnych moznosti vymazava tychto “prostrednikov-predajcov” a vies si to priamo kupit sama a lacnejsie.
Autorka musi investovat/zaplatit najprv tovar na vyrobu veci, do zaobstarania eshopu, zaplatit domenu, reklamu, obalovy material, postovne,… a este nic nevyrobila a nepredala.
Sumy, za ake by to musela predavat, aby bola ziskova, budu take, ze to v konecnom dosledku nikto nekupi
@maranta_leuconeura vyborne vystihnute. Napr. tie hackovane veci, alebo celkovo nejaka vyroba hackovanych/pletenych veci - to frcalo par desiatok rokov vzad, lebo vzdy boli ludia, ktori nevedeli sit/hackovat/pliest a potrebovali ciapky, saly, rukavice, v obchodoch to stalo peniaze, lebo obchod to od niekoho kupil a samozrejme prirazka, a takto to niekto vedel mat priamo “od vyroby”.
Lenze doba internetu a lacnych portalov a nekonecnych moznosti vymazava tychto “prostrednikov-predajcov” a vies si to priamo kupit sama a lacnejsie.
Autorka musi investovat/zaplatit najprv tovar na vyrobu veci, do zaobstarania eshopu, zaplatit domenu, reklamu, obalovy material, postovne,… a este nic nevyrobila a nepredala.
Sumy, za ake by to musela predavat, aby bola ziskova, budu take, ze to v konecnom dosledku nikto nekupi
@anonym_3d6a3b Stačí si pozrieť TEMU a tam je hačkovaných a pletených vecí pekne vypracovaných asi tak za cenu materiálu. Toto sa dalo robiť, ale roky dozadu. Teraz na tom nezíska ani na zaplatenie odvodov.
@anonym_3d6a3b a to vlastny eshop je kapitola sama o sebe. Najprv si treba vybudovat znacku, aby ludia vobec vedeli ze maju ist klikat na nejaky dalsizeshopov.sk
Idealne na vybudovanie pri handmade bolo sashe/fler/etsy a aj to sa ludom zdalo vela platit proviziu do 15% z predajnej ceny 🤣 keby mali vlastny eshop tak by pochopili, ze ta provizia je fakt len symbolicka na to, ze mozu svoje veci vystavit na portali, ktory ludia poznaju a cielene tam idu nakupovat, vedia si tam filtrovat a vyhladat aj ich vec. Na rozdiel od ich no name eshopu niekde v hlbinach internetu
Autorka, velmi by som ti drzala palce, ale pridavam sa k ostatnym. Aby si to pochopila, urobila som ti rosku taku financnu analyzu, odhady, co by si mala urobit ty sama, lez by si sa do niecoho takeho chcela pustit.
Spocitaj si, kolko by si musela mesacne tych navodov predat takto:
Pozri sa na Sashe aku mas konkurenciu - jeden navod predavaju za cca 3-5 eur.
Najdi si na Sashe niekoho, kto predava veci, co chces ty predavat - navody, hackovane veci - najdi si najlepsieho z kategorie aj priemerneho - a pozri sa, kolko maju predajov - je to pocet za cely cas, co su na Sashe.
Nie je to o tom, ci ty dokazes byt lepsia. Ide o to, ci je o tie navody a hackovane veci vobec zaujem. Nejaky je, ale je aj dost nasyteny uz.
Zrataj si, aky chces mat prijem, samozrejme ho navys o vsetky odvody a vyjde ti to.
1 navod cca 5 Eur - 300 navodov predat kazdy mesiac je dost? To je 10 navodov denne... aj v soboty a nedele.
Mam s eshopmi nejake skusenosti ako admin, nie ako majitel. Prezradim ti, ze ak ma mensi eshop napr 2-3% konverzny pomer, je to vcelku uspesny eshop. To znamena - ze iba 2-3 percenta navstevnikov, ktorych dovedies na eshop skutocne aj nakupia. To znamena, ak chces mat denne 10 predajov, denne musis na svoj eshop vediet priviest ca 350-500 ludi. Vzdy novych, lebo ti zo vcera uz nakukli a nekupili.
Ak nemas web umiestneny vysoko v Googli, nenajdu ta. Najdu tvoju konkurenciu, najdu kopec zadarmo navodov na youtube. Ak si chces platit reklamy, ak si to vies sama nastavit v Googli, cena za preklik je povedzme 0,4 Eur - moze byt aj viac, ak mas vela konkurencie. Cize len kredit Googlu za den za tych 350-500 ludi by bol nehorazny. Ked si to nevies nastavit sama, musis nejakemu cloveku zaplatit aj pracu na tom, nenastavi ti reklamy zadarmo...
Pridavam ti obrazok z Keyword Plannera - da sa tam pozriet - ako velmi sa vyhladava nejake klucove slovo, dala som "navody na hackovanie" a zobrazilo mi zoznam podobnych hladanych slov - vsimni si vysledky, to su pocty hladani za mesiac na SK. A ty potrebujes denne priviest 350-500 ludi!
Bohuzial: Tolko ludi tie navody ani za cely mesaiac nehlada.
Ak sa chces zivit podnikanim, nikdy nepredavaj veci, ktore ludia nehladaju. Utrapis sa.
Nie je to o tom, ze by si nevedela hackovat, alebo ze by si nehackovala krasne veci, alebo ze by tie navody neboli dobre. Je to len a len o dopyte. Jedine dopyt po veciach, co chces predavat ta ma zaujimat.
Predstav si seba, ked ides po jarmoku a vynukuju ti nieco, po co si tam neprisla a je to mimo tvojho zaujmu. Kupis? Oplieskas prachy? Vacsina ludi nie. A tolko krasych veci tam ti handmade ludia maju.
Strasne vela ludi, co sa chcu pustit do podnikania toto nechape. Ze nastaci mat krasne veci "vyrobene s laskou" alebo zo srca, ako nejedna sashenka pise. Ze najpodstatnejsi je ten DOPYT. Ak chces podnikat, cisla ta nepustia.
A toto je len malicka cast analyzy.
Ked by si to pochopila zosiroka, ako financne a casovo narocne je eshop postavit, predavat, propagovat - od dobrej produktovej foto, doobrych textov, optimalnych pre vyhladavace a dnes uz aj pre AI, po neustale prsispevky na socialne siete... to je na 2-3 roky ucenia sa marketingu vsetko.
@anonym_3f0bba super zhrnuté, takto premýšľa už ale skôr marketingový človek než handmade tvorca :D ja sama vyrábam ručne výrobky a veľmi ťažké je to predať, a nahliadla som aj do tohto marketingového sveta a to je proste ďalšie nekonečné štúdium :D ale väčšina tvorcov nemá časovú kapacitu si riešiť ešte aj takýto marketing
Viem o zopár báb ktorým sa podarilo brutálne zarobiť na predávaní návodov napriklad na Instagrame ale oni to ponúkali v angličtine a čiže nie len v domovine, tak z celého sveta im už prišlo dosť tých objednávok na Instagrame alebo na Etsy a hovorím o objednávok niekoľko tisíc ľudí 😃..na takéto predaje DIY netreba podľa mňa vlastný eshop platiť ale skôr nejaké platformy využívať a nakúpia nie len ľudia zo Slovenska ale aj zahraničia a tam sa ten dopyt dosť zvyšuje..ale treba to mať v angličtine a hlavne tomu robiť neustálu reklamu a nové videá nápady
Ja som nečítala všetky príspevky ale aspoň čo viem predávať bez živnosti je riziko kvôli kontrolam. Daňový úrad si vie zistiť aj cez správcov rôznych internetových stránok kto za koľko predal tovar a nepriznal to v daňovom priznaní. Viem napr aj o nechtarke ktorá robila doma len tak a presne kvôli tomu si musela oficiálne urobiť živnosť. Pokuty su vysoké.
Preto ja sa čudujem napr tým ktoré pečú na objednávku atď vo veľkom a viem že to robia načierno že sa neboja.
Ja som po rd mala sen robiť z domu a predávať výrobky robila som svadobné doplnky a išlo to dobre. Ale po covide to už išlo veľmi slabo. Môj muž ako živnostník cez covid bol dlho bez príjmu a bolo to ťažké. Ja som vtedy začala robiť v obchode a mam aspoň istú výplatu.
@anonym_autor ale ja nemám pravidelný predaj, naposledy som predala môj ručný výrobok niekoľko.mesiacov dozadu tak načo by mi bola živnosť :D áno keby som už mala obrat pravidelný tak tam by som už si poriesila živnosť ale skôr mi napadá ešte jedna možnosť a to slobodný umelec nad tým si nepremýšľala? Na Sashe mám výrobky ale ako som spomenula objednávky mám málokedy, viac tam predáva manžel ale on je normálne zamestnaný na tpp
@anonym_autor ano po spravnosti musis mat zivnost. Financna sprava uz tieto portaly velmi dobre pozna. Staci, ze nieco vystavujes na internete (=snazis sa predat) za ucelom zisku a berie sa to teda ako pravidelna cinnost = podnikas. Tzv prebytky su ze si uvarila viac dzemu a susede si to predala po vzajomnej dohode. NIE internetovy predaj.
Na Sashe mas historiu predaja, takze FS/DU aj pekne vidi, kolko toho si predala. Spravidla po uplne malych idu len na konkretne udanie (nespokojny zakaznik, konkurencia). Tie akcie co robili plosne zamerane na handmade Sashe a na FB boli na vacsie alebo marketingivo aktivnejsie znacky a robilo sa to formou namatkovych nakupov - ci dostanu fakturu alebo ustrizok z registracnej s tvojimi danovymi udajmi. Takze vela malych no name predajcov to minulo. Na trhoch mas napriklad kontrolu takmer istu.
@maranta_leuconeura
@anonym_autor no aspoň pokiaľ viem tak Sashe to má tak že ak sa presiahne suma za rok alebo počet predaných výrobkov za rok tak musia hlásiť každý predaj na daňový, mne sa ešte nepodarilo presiahnuť túto sumu a ako som písala že niekoľko mesiacov som nemala objednávku fakt nepamätám kedy som dačo naposledy vyrábala tak mi teda reálne skús napísať ako by si toto riešila cez živnosť, zaujíma ma to ak mi niečo uniklo čo je možné nevravím ja toto nesledujem keďže teraz nevyrábam nič tak ma to ani nezaujímalo...kedysi (pár rokov dozadu) som sa snažila predávať áno ale vôbec to nešlo proste trebalo tomu reklamu a všetky tie ostatné marketingové veci na ktoré som nemala navyše peniaze..tak som to nechala celu tuto hand Made tvorbu:/
@anonym_autor neviem, tu sa nevyznam. Predpokladam, ze najskor na podnet od niekoho
SAShE reportuje finančnému úradu predaje každého predajcu, ktorý presiahne viac ako 30 predajov alebo tržbu viac ako 2000 Eur počas sledovaného obdobia.
https://www.sashe.sk/info/napoveda/predaj/legis...
Príjmy z digitálnych platforiem sú zdaniteľné a ich dosahovanie so sebou prináša viacero zákonných povinností. Zvýšenú pozornosť zo strany správcu dane môžu očakávať najmä:
tvorcovia digitálneho obsahu (napr. OnlyFans, YouTube, Twitch),
predajcovia handmade produktov (napr. Sashe, Etsy),
prenajímatelia nehnuteľností (napr. Airbnb, Booking),
osoby predávajúce cez bazárové platformy (napr. Vinted, eBay),
šoféri a poskytovatelia služieb (napr. Uber, Bolt),
a všeobecne každý, kto dosahuje príjmy prostredníctvom digitálnych platforiem.
https://www.tax-audit.sk/novinky/dac7-financna-...