Second hand cez sociálnu sieť. Potrebujem živnosť?
Ahojte maminky obraciam sa sem, keďže na porada.sk mi nebola poskytnutá pomoc iba hlúpe poznámky nech si to vygooglim. Napriek mojej snahe "googliť" som "vygooglila riť Paľovu aj Petrovu aj Jožkovu 😀 😀 takže idem k veci....
Chcem rozbehnúť predaj second hand oblečenia ale cez internet - teda z domu. Čo na to potrebujem? Ide asi o tzv. voľnú živnosť však?
Potrebujem si niečo evidovať? Nákupy, výdaje? Viesť nejaký peňažný denník alebo niečo?
Ako je to s dokladmi pre zákazníkov? Čo im pri kúpe vystavím? Faktúru, alebo mi bude treba pokladňu? Platba bude prebiehať na účet. A čo pri ročnom daňovom priznaní? Ako preukážem vlastne svoj príjem?
Som ešte na rodičovskej dovolenke, takže do SP asi zatiaľ odvádzať poistné nebudem však? Ale čo zdravotné poistenie? To sa platí však? V akej sume?
Je to vlastne len na privyrobenie si, zbohatnúť sa na tom nedá a ani uživiť, takže príjem bude nízky, viem že pod sumou niečo vyše 4000€ sa dokonca neodvádza daň. Možete ma prosím lepšie informovať?
Na FB takto maminky pravidelne obchodujú, no mám obavy. Vačšina z nich to robí načierno nemajú ani živnosť, no bojím sa do toho ísť takto, takže preto chcem živnosť.
No ano len ani neviem kde zacat studovay. Vlastne toto co si pisala viem....ale potrebujem osobitny podnikatelsky ucet? Alebo?
@andrea_galova http://www.ezeny.sk skus si pozriet tuto stranku mozno tam najdes nieco uzitocne
@malamargotka dakujem idem kuk
osobitny podnikatelsky ucet je fajn, budes mat prehladnejsie uctovnictvo. Na druhej strane zakon ho priamo nevyzaduje (aspon pokial viem - opravte ma), na danovom chcu "nejaky" ucet, kam ti chodia prijmy. Cize, ak chces usetrit, tak mozes mat aj jeden ucet na vsetko. Ma to ale tu nevyhodu, ze vypisy z neho davas do uctovnictva = danovy a akakolvek kontrola ti "do neho vidia", cize tvoje financie sa stavaju takpovediac verejnymi. A keby sa im nieco nepozdavalo, tak musis vykazovat napr. ze toto som kupila a predala a toto je nieco ine, to je moja bluzka "na osobnu spotrebu" a teda to nie je danova polozka, nie je zapisana do skladovych zasob atd. Cize jeden ucet na vsetko je uspora ale potencialne problemy. Ja mam jeden, ale ja podnikam - kurzy, prednasky, doucovanie atd. = ziadne skladove zasoby, ziaden material. Tych par papierov a podobne, co potrebujem, to sa mi neoplati vykazovat blockami, preto nemam ani jednoduche uctovnictvo ale pausal 40% vydavky.
@duun aha....a ja si na danovom tie pausalne vydavky nemozem uatnit. Ci to sa pri takomto podnikani neda. V tom pripade by som si uctovbictvo nemusela viest vsak?
Pausal si mozes uplatnit, ale len do urcitej vysky za rok. Cize je vzdy na zvazeni, ci sa ti to oplati. Rukolapne? Ak nakupim material za 100 euro a predam hotove saty za 200 euro, tak su moje vydavky (material, energie, prenajom priestorov atd.) mozno 70% = oplati sa uplatnovat skutocne naklady. Ak mam nizke vstupne investicie, alebo nie su vyjadritelne penazne (ako by som si ja dala blocek na to, ze mam 20 rokov praxe a preto viem, co prednasam? alebo ze viem naucit anglicky?), tak idem na pausal. Matematika, nic ine - co sa oplati.
@duun hmm no do tohoto som ja talian...na toto ai budem musiet asi zaobstarta uctovnicku....
Predaj cez Facebook - podľa zákonov SR (aj EÚ) je to rovnako ako keby ste predávali cez e-shop. Je to tzv. predaj na diaľku.
Zákazníkom budete vystavovať faktúry. Ak im tovar budete odosielať poštou, potom zákazníci budú platiť na váš bankový účet (ktorý musí byť nahlásený na daňovom úrade) alebo zaplatia v hotovosti pri prevzatí dobierky. Ak si tovar prídu niekam vyzdvihnúť a zaplatia vám osobne v hotovosti, potom potrebujete aj registračnú pokladňu (ERP alebo VRP).
Potrebujete živnosť "kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod)". Ak budete predávať tovar hoci aj cez FB bez živnosti, bude to neoprávnené podnikanie, čo je trestné.
Na váš predaj sa budú vzťahovať rovnaké zákony ako pri predaji cez e-shop. To znamená, že musíte dodržať ustanovenia zákona na ochranu spotrebiteľa pri predaji na diaľku.
Váš zákazník bude mať rovnaké právo na reklamáciu ako v e-shope, bude mať rovnakú záručnú dobu, a bude vám takisto môcť vrátiť tovar bez udania dôvodu do 14 dní. Zdôrazňujem, že vaši zákazníci budú mať na uvedené práva nárok aj v prípade, ak by ste tovar predávali na čierno bez živnosti.
Áno, potrebujete si všetko evidovať, musíte mať doklady, ktoré preukazujú spôsob nadobudnutia oblečenia (dodacie listy a faktúry od dodávateľov) a samozrejme takisto aj evidencia predaného oblečenia.
Zvyšok podľa toho, akú formu účtovníctva si zvolíte (napr. paušálne výdavky, jednoduché účtovníctvo, daňová evidencia atď.).
Všetky príjmy zahrniete do daňového priznania a daň budete platiť sumárne zo všetkých príjmov (aj mimo tohto predaja cez FB).
Takže, potrebujete živnosť a musíte na FB stránke uvádzať všetky povinné údaje.
Áno, "maminky" takto obchodujú na FB a iných weboch, ale bez živnosti je to nelegálne a neetické.
@bomo áno ďakujem, akurát to vedenie účtovníctva ma trápy, do toho sa ja nevyznám ale asi budem musieť pokukať niečo na nete a zaučiť sa ináč to nevidím.....hádam to zvládnem a nebudem mať problémy.

Obchodný zákonník hovorí, že podnikanie je: sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku. Dôležité je tá sústavnosť ale rátajú sa tu aj sezónne aktivity - napr. predávam len v lete zmrzlinu, či na vianoce kapre.
U teba by prišla do úvahy živnosť. zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (Živnostenský zákon) - nájdi si na nete znenie, preštuduj - napr. tu: http://www.minv.sk/?zivnostenske-podnikanie&sub...
Ak nebudeš mať založenú živnosť = podnikáš neoprávnene. Tu v čom podnikáš, musíš mať zapísané ako činnosť v oprávnení - ak tam máš napr. predaj tovaru a ty si vyfakturuješ murovanie = podnikáš neoprávnene. Príležitostný predaj veci cez inzeráty nie je podnikanie, sústavný, opakovaný predaj za účelom dosiahnutia zisku = podnikanie.
Na živnostenský si zober občiansky, tlačivá - žiadosť nájdeš aj na nete, rychlejsie je doniest uz vyplnené so sebou. http://zivnostensky.urad-online.sk/zivnostenske...
Predmet činnosti u teba asi najskor:
19.1 Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod). Poplatok za volnu zivnost 5€ (neviem, zrejme kolok - ten sa bude dat kupit priamo tam elektronicky).
http://www.podnikajte.sk/start-podnikania/c/60/... - vypisany cely postup krokov.
Treba sa prihlásiť na poistenie - zdravotnej od zaciatku platit preddavky, na socialku az po prvom danovom - kedy na zaklade prijmu stanovi odvody.
Nastudovaniu vela veci a zakonov sa nevyhnes, ak si nechces spravit riadne problemy pri pripadnej danovej kontrole, nedoplatky na poistnom... atd.