Šéf ma núti do polmaratónu, mám šancu?
Dobrý deň, pred mesiacom som nastúpila do novej práce. Šéf veľmi tlačí na to aby sme pravidelne utužovali kolektív a ja som ešte v skušobnej dobe a ocitla som sa v situácií v ktorej neviem čo spraviť. Vymyslel totiž že pôjdeme celá firma (9 ľudí) na bežecký polmaratón. Lenže všetci to vedia už pol roka a trénujú a ja to viem 3 dni. Lístok má aj pre mňa a vyšiel ho 100€, vrátiť sa nedá. Kúpil ho bez toho aby sa ma spýtal a ešte mi - síce s úsmevom na perách ale zdôraznil že je to povinná akcia. No a beh bude 6.4., čo je za týdeň a pól. Lenže ja nebehám, nikdy som nebehala. Kedysi som chodila aktívne do posilňovne ale už cca 2 roky nerobím takmer nič, občasne jógu nakoľko som po 2 pôrodoch a času už nie je toľko koľko bolo. Proste fyzicky som na tom aktuálne najhoršie ako som za svoj život bola. Tak isto aj strava a spánok, aktuálne tiež nič ideálne. Povedala som mu to a nebral ma vážne, povedal že ma tam očakáva a že to pri najhoršom odchodím a hotovo. Polmaratón je 21km a časový limit je 3hodiny. Je to vôbec reálne aspoň prejsť chôdzou ? A celkovo nie je to kravina že odbehnem 2km a 19 prejdem peši ? Ve´d keď chodím s rodinou cez víkendy na prechádzky ideme miernym tempon 2-3km a prídeme domov vyčerpaní a na hoďku si sadneme k TV. Alebo je nejaká reálna šanca podľa vás že ešte niečo natrénujem ? Zbláznim sa, nechcem aby ma dali na druhú kolaj alebo nedajbože vyhodili. Ďakujem za každú radu ❤
@elzena2 a tiež ta šéf núti do extrémnych výkonov ohrozujúcich tvoje zdravie. Ak tam dostane infarkt, skolabuje, natiahne slachu, vyklbi členok atď. potom sa hádam šéf príde starať o jej 2 malé deti?
Na trápnu prechádzku ju cesta plus ubytko vyjde dosť draho.
Aj ty si platíš sama cestu a ubytko?
Nemá sa zbaliť, má mu slušne oznámiť, že nepôjde a on to má akceptovať. Každému so zdravým rozumom musí byť jasné, že to nedá.
@h2 neveris jej, ci si sa s takym niecim nestretla?
@onedaynick Nestretla. Chvalabohu.
@janage ja pisem,že sú aj sproste prace a hlupi sefovia a že nie vždy si môžem dupnut,keď viem, aké to bude mat pre mňa nasledky. Keď som mala 23,tiež som si mohla vyberat.
Nevravim,že ona ma ist behat a zinfarktovat. Však môže aj kracat alebo sa nechať diskvalifikovat ako jej radili. Alebo teda bez udania dôvodu dat vypoved, ak si to môže dovolit.
Kebyze mi niekto zaruci, že do pol roka si najdem prijemnejsiu prácu, hoci i trochu menej platenu, uz som prec. Mam aj pohovory, ale inde to nie je lepšie (cool firma alebo firemna kultura, ale nevyhodna prac doba, žiadny homeoffice, dochadzanie do ineho mesta, podstatne mensi plat, nevhodne komentare uz na pohovore, kedze je jasne,ze mam deti...). Sú aj "super joby", ale na tie nemam, to by som sa musela naucit programovat alebo podobne,čo je pre mňa z casoveho hladiska nemozne.
A ano, platia som si raz ubytko o den skôr. Pretože som mala o 8mej viesť skolenie a pre mojho zamestnavatela bolo ok docestovat v ten den (odjazd o 5:30). Ja som vedela,že po takej nijakej poloprebdetej noci pri malych detoch to nedam, ak mam v ten den cestovat. Ale zo zakona nemá povinnost mi platit noclah den dopredu.
Však ja nepisem,že tam budem vecne, ale viem,že ak dam vypoved,kým ešte nič nemám, tak už ani tak skoro nenájdem. Iba ak niečo horsie.
@h2 "Čiže tvoj šéf si môže vymyslieť, čo len chce a vy sa tomu podriadite, lebo tých, čo si dovolili postaviť sa na odpor, vyhodil, alebo im ubral výhody?" Bohuzial ano, samej mi je z toho na grc, ale firemnu kulturu nepremenia zamestnanci, len vedenie a to o to nemá zaujem. My musíme utiect, uz len najst, kam.
@elzena2 ☹ Ja, ako sa tak poznám, by som mu niečo povedala, minimálne na tie poznámky na ženy. Tá služobná cesta, to už je ale na tvoje triko, že si si radšej zaplatila ubytko, ako išla z domu o 5:30, v tomto je zamestnávateľ nevinne. (Tým sa ho v žiadnom prípade nezastávam, čo sa tých ostatných vecí týka.)
@elzena2 ale tu je to predsa rozdielako tvoj prípad. Ubytovanie či cestovné aj stravu na povinnú firemnú akciu si musia za vlastné zabezpečiť zamestnanci celé.
A mňa by zaujímalo, že ak to autorka vzdá po tých pár km za mňa ak je netrenovana viac ako 8-10km nedá pri svojej kondícii, diskvalifikuju ju a vlastne nedôjde do cieľa ani, to šéfovi už vadiť nebude?
@elzena2 Urcite ze nie je jednoduche platit ucty a najst si dobru pracu, ale toto rozhodne nie je ta situacia (dobra praca - to je komplexna vec, nielen obsahovo). Na jednej strane pises, ze si rada, ze mozes ist skor pre deti do druziny, na druhej strane, stravit vikend firemnym maratonom za vlastne peniaze rozhodne nie je v sulade s prorodinnym nastavenim.
Mna by napriklad uplne mrdlo, kebyze tam idem, odbehnem a na konci skusobnej doby mi taky sef poda ruku, ze sorry, ale rozlucime sa s vami. Vsak este ani poriadne "nezarobila" na taky vikend v Prahe.
A este aj ta predstava, ze zjavne je ten sef nekompromisny, ved ako pise, snazila sa z toho vyvliect a moc jej to neslo, toto by mna osobne stresovalo najviac. Ja by som najust nesla, aby som hned na zaciatku videla, ake to bude mat nasledky. Lebo ak ustupi zo strachu, ci ju sef nevyhodi, tak pri kazdej jeho poziadavke jej prebehne hlavou to iste -ustupim, alebo ma vyhodi - a tak sa neda zit.
Viem o com hovorim, ked som bola mlada, robila som dlho v jednej firme, kde teda som robila ozaj ako sef piskal, presne z toho dovodu, ze som musela, mala som zaväzky. Nevies si predstavit ten den, ked som ho poslala konecne kade lahsie, uz som totiz mohla. A paradoxne, na jednej strane som v tom momente mala neskutocny stres, lebo som sa tak sama nastavila do takeho fungovania, na druhej mi tak neskutocne odlahlo.
Ak je to práca snov a stojíš o dobré vzťahy tak tam normálne choď. Áno celé je to hlúposť ale ak tam chceš ostať pracovať tak je asi lepšie proste ísť. Zabehnúť to určite nezabehneš a pravdepodobne ani krokom za 3 hodiny nestihneš zájsť do cieľa (možno keby ideš svižnejšie tak áno).
Normálne mu dopredu povedz že ty nemáš kondičku na 21km a pôjdeš iba toľko koľko budeš vládať.
Ježiš, zlaté školstvo!
Autorka klasicky nereaguje. Žeby nereálna téma?
To je hrozne taketo zamestnanie, akoze povinna akcia, nuti ta ist behat, kupi listok, ako to suvisi s naplnou tvojej prace?! ale ked nepojdes, vsetci budu ohovarat aka si "kolegialna", no realne sa nechce nikomu. Tieto "firmy" hrozne obmedzuju osobnu slobodu cloveka. Pride mi to ako korporat. Odmietni to s tym, ze si mala vyvrtnuty clenok, alebo nieco s kolenom, odvtedy ho citis boliet a pokus sa listok ponuknut dalej. Ak ho nevezme nik, chyba sefa, mal sa opytat, taketo "povinne" akcie nech si necha. Vy nie ste sportovy klub. Urcite by som sa nenechavala do nicoho nutit.
Autorka, ako si postúpila s rozhodnutím ( rozumej konfrontáciou šéfa)? Už si nabrala odvahu byť dospelá a zodpovedná? Ak nie, držím ti palce, aby si tak učinila 🍀
V prvom rade chcem všetkým veľmi pekne poďakovať za rady, veľa zvás mi otvorilo oči ! ❤ šéfovi som oznámila že nejdem... tváril sa urazene ale povedal že ako chcem. Mala som z toho fajn pocit až kým som nezistila že ma poohováral pred kolegami ako sa len dalo. A aj keď to bolo pre mňa extrémne ťažké, dala som výpoveď ...
Ale ! Musím sa pochváliť :D Včera som si skúsila len tak zabehnúť pre svoj dobrý pocit po dedine a dala som za 56 minút 7 kilometrov !! Skoro som ale odpadla a dnes ledva stojím na nohách...
A preco si hned dala vypoved? To sa mi zda dost unahlene.
Ehm, ja som tak raz podala výpoveď, síce najmä z iných dovodov, ale veľmi mi prekážali tie nepovinné povinné akcie mimo pracovnej doby.. spomínam si, že sa mala plánovať prespavacia akcia spojená so súkromnou prehliadkou jaskyne (žiadne také že prechádzka cez Ochtinskú, ale viete, taká s prilbou a lanami a úzke chodby, a to bola pre mňa konečná, a rozhodla som sa, že tak teraz už naozaj končím 😀 ináč.. ja viem, že autorka sa už rozhodla, ale pre doplnenie tých odhadov času, ako absolútne nebehací typ človeka dodávam, že to je síce možné, aby netrenovany človek dal 1 km za cca 7 minút, len pravdepodobne tým kilometrom aj skončil.. ja som nikdy nevedela prísť na chuť behu, proste nevládzem.. mala som obdobie, kedy som aj behávala, a tréningom sa to dalo ako tak, ale kebyže teraz by som mala obuť bežecké tenisky, po maximálne dvoch (troch) kilometroch som skončila, bez ohľadu na tempo..
Gratulujem👏 nie k vypovedi, ale k tomu, ze si sa k veci postavila čelom. Verím, že nájdeš prácu podľa predstáv a bez maratónu 🙏
@oblecenie99 Ono presne, to ze zabehne 7 km za 56 min ako pise, vobec neznamena, ze dalsich 7 km zase zabehne za 56 min, ani zdalek...mam daco odbehane, takto to nefunguje ako tu pisala jedna nemenovana ucastnicka diskusie.
@beloved no a teraz jej poradte,ze čo ma na pohovore hovorit buducemu potencionalnemu sefovi. Lebo keď mu povie pravdu, že stary sef ju ohovaral,tak logicky ani ten novy taku zamestnankynu nebude chciet, čo frfle na sefa, jeho akcie a namysla si,že ju ohovaral.(aj keď to môže byt pravda)

Dovolím si zdieľať diskusiu k tejto téme.
Sama si zväz či je dôležitejšie zdravie alebo šéfovi jasne povedať.