icon

Šéf mi zrušil dovolenku, čo robiť?

12. jún 2024

S muzom sme si nahlasili spolocne dovolenku sice kazdy robime v inej firme. Problem nastal ked som zistila, ze sef mi zrusil dovolenku v tom termine a nahodil mi pracu. Tak som sla za nim si to vydiskutovat a on mi s nezaujmom oznamil, ze moj problem je v tom, ze som slobodna a bezdetna len ja a kolega. Kolega to robit nemoze tak vybral mna. Tak som namietala, ze su tu aj ine zeny na co povedal, ze sice su ale maju deti ja nemam takze bohuzial. Som strasne znicena z toho. Robim rok bez dovolenky len aby som mala tuto jedinu s muzom. Pracujem tu 4 roky a nikdy nemam dovolenku kedy si ja nahlasim lebo nemam deti. Na vedeni vedia, ze sme cakali babatko ale prisli sme on. Nikdy mi neustupia lebo predsa nebudu uprednostnovat bezdetnu. Som z toho unavena pretoze ani jedny prazdniny som s muzom nemala spolocne. Nemozeme si nic naplanovat pretoze mi dovolenku zamietnu lebo Zuzana od vedlajsej kancelarie ma chore dieta, Jano ide na vylet s detmi na vychod atd. To ozaj som len dobra na to? A kedy ja si mam s muzom urobit dieta ked som nonstop v praci?

Strana
z4
nelca84
13. jún 2024

@zltalienka tak si precitaj co napisala 9:44, podla mna z toho jasne vyplyva, ze im zamestnavatelia vyplnaju dovolenkou chybajuci fond

zltalienka
13. jún 2024

@nelca84 čítam ... nevidíme presne ako je to napísané v zmluve a čo by na to povedal právnik (čo ja nie som) ale áno zamestnávateľ má právo určiť kedy bude zamestnanec čerpať dovolenku a áno tým pádom mu ju musí zakomponovať do fondu pracovného času a do zmien za daný mesiac.

betulinka1
13. jún 2024

Uprimne ak by toto sef robil pravidelne, dam sa v tom case na PN aj keby som sedela doma cely tyzden. Uz len aby pochopili, ze takto sa to nerobi a z maleho protestu.

vyrovnanaosoba
13. jún 2024

@nelca84 nežiadal také zmeny, zmeny a pracovný fond ma na starosti ekonómka, ona im aj plánuje kedy robia, kedy majú voľno. A niktk ich dopredu neupozornil, že na niektorý deň z voľná majú vsunutú dovolenku.
Celmi sa do toho nerozumiem. Viem, že 2 týždne berie teraz od 1.jula do 15.jula a do konca roka už nemá skoro žiadnu.

sisska96
13. jún 2024

@rozculena nevieš že niekto zamestná na živnosti? 🤨

sisska96
13. jún 2024

@drakvak no samozrejme. Tam sú prázdniny, čo je povinná dovolenka

rozculena
13. jún 2024

@sisska96 viem,je to nezákonné.

nelca84
14. jún 2024

@vyrovnanaosoba zamestnavatel v tomto pripade jednoznacne porusuje zakon, ked vykryva chybajuce hodiny dovolenkou. Navyse bez vedomia zamestnancov. Tu je este dolezite, ci manzel podpisal na ten den ziadost o dovolenku/dovolenkovy listok. Lebo ak ano, tak zamestnavatel tym preukaze, ze zamestnanec si vlasrne tu dovolenku ziadal. Ak nie, moze manzel podat podnet na IP na konanie zamestnavatela.

zltalienka
14. jún 2024

@vyrovnanaosoba aha. Tak to je iné.

simca06022011
14. jún 2024

@sisska96 nikto "nezamestna" na zivnost

vyrovnanaosoba
14. jún 2024

@nelca84 nepodpísal. Čiže sa môže hradiť tým, že mu zamestnávateľ dal dovolenku bez jeho vedomia..?

nelca84
14. jún 2024

@vyrovnanaosoba samozrejme. Dovolenka je urcena na zotavenie, nie na vykryvanie hodin, ktore chybaju vo fonde, navyse bez vedomia zamestnanca. A tam by bolo zaujimave sa pozriet aj na pracovne zmluvy, lebo to, co si pisala vyssie, tiez nie je s kostolnym poriadkom. Ak ma manzel zaujem, moze podat podnet na prislusnom IP, podla adresy pracoviska.

zltalienka
14. jún 2024

@vyrovnanaosoba zamestnávateľ je povinný oznámiť zamestnancovi nariadené čerpanie dovolenky aspoň 14 dní vopred (§111ods.5 Zákonník práce).
Čiže ak by mu chcel vedúci zakomponovať do fondu dovolenku, tak to musí dať zamestnancovi vedieť.
Ja som to na začiatku naozaj pochopila tak, že Tvoj manžel chcel/potreboval voľno 5 dní vkuse a vedúci mu prispôsobil zmeny aby nemusel brať 2-3-4 dni dovolenky, ale iba 1 deň.

sisska96
16. jún 2024

@simca06022011 čo by nie. Aj ja som robila pre firmu na živnosť

mikadooo
16. jún 2024

Dala som výpoveď. Zrazu to šlo, mať dovolenku. Skús aj ty... 🤷 Nič iné sa pri takomto type šéfa robiť nedá, bohužiaľ. On musí vidieť, že ti to už je jedno. Mne to už bolo.

petrao2
16. jún 2024

@simca06022011 moj muz robil roky na zivnost pre firmu
Aj svagor robi na zivnost pre siet restauracii
A autorka stavim sa ze vypoved nedas
Ak by si ju chcela dat za 4 roky bolo mrte prilezitosti takze pekne trp kym sa nevydas a nebudes mat deti a potom pride iny dovod preco ty nie
Uvidis

nelca84
16. jún 2024

@sisska96 tym by som sa velmi nechvalila, lebo to je protizakonne, zavislu pracu mozno vykonavat vylucne v pracovnopravnom vztahu

simca06022011
16. jún 2024

@petrao2 @sisska96 to nie je zamestnávanie. To je práca s úplne iným vztahom. Nemylte si pojmy.

Strana
z4