icon

Šéf povýšil kolegyňu, ktorá si to nezaslúži

3. apr 2023

Mám 40 rokov, vo firme robím 7 rokov, počas práce som si dorobila druhú vš a MBA. Vždy som si svoju prácu robila zodpovedne, žiadne PN a OčR. Kolegovia sa so mnou vždy chodia radiť a dokonca aj šéf. Nedávno odišla od nás staršia kolegyňa a tak som tak trochu čakala, že dostanem jej miesto. Bola by to manažérska pozícia, platovo asi o 30% viac. Na poslednej porade nám ale šéf povedal, že tu pozíciu dostane iná kolegyňa - 24 rokov, bez vzdelania, 4 roky študovala na vš a ani bakalára neurobila. Robí vo firme od leta min. roku. Je neskonale sebavedomá, chodí so šéfom na obed, atď. No a teraz by mala byť moja nadriadená… celá firma ma chodí odpichovať, že prečo som to miesto nedostala ja a viem, že za chrbtom sa z toho škodoradostne smejú. Je mi z toho smutno a zároveň som nahnevanä. Už tam nechcem ostat.. čo by ste robili na mojom mieste?

autor
3. apr 2023

@syslik81 robila som 5 rokov v UK na manazerskej pozicii s 40 podriadenými. Potom sme sa s manželom vratili na SK.

syslik81
3. apr 2023

lenze uk nieje sk .. tam to funguje inak -zial .. nie fer ostre lakte prebijanie sa plus velka konkurencia- rodinkarstvo a v neposlednom rade aj lezenie do zadku ...

muchotrafka298
3. apr 2023

Ja poznam vyznam soft skills a nie je exaktne presne definovane, co vsetko pod ne spada a nie su meratelne. Aspon podla mna nie su.

Ty mas dve moznosti, bud to prekusnes, ze nie si sefka (mozno vobec na to nemas vhodne povahove vlastnosti alebo nemas riadiace schopnosti, toto my netusime) alebo jednoducho sa zacnes obzerat po inej praci.

Urcite sa porozpravaj so sefom, neviem ci mavate vyrocne pohovory, ako pracujete a tak. Lebo toto by bola asi cesta, ze ci je spokojny, nespokojny, kde by si mohla pridat a ci vidi u teba nejaku moznost karierneho rastu. Podla toho by som sa zariadila.

majka99999
3. apr 2023

Ja by som sa porozpravala so sefom, kde su moje nedostatky (ked len vidiet, ze ci mlada ma extra body za mimopracovne aktivity), ci vidi moje silne stranky, ale zaroven presondovala, kde inde by bolo volne miesto a zariadila sa podla perspektivy.

nicicka
3. apr 2023

No čo ti na to...život je sviňa...existujú pozície na ktorých ľudia v živote nerobili a berú za to plat oveľa vyšší ako ľudia ktorí si to reálne pekne tvrdo odmakali...taky je život...

autor
3. apr 2023

@majka99999 mám 3 ďalšie pracovne ponuky od konkurencie.. len ma štve tá nespravodlivosť 🙁

luccija
3. apr 2023

Odišla by som...

muchotrafka298
3. apr 2023

Kludne chod na tie pohovory ku konkurencii a uvidis. A mozes dojst za sefom, ked bude prilezitost na nejaky pohovor s tym, ze mas ponuky od konkurencie, co Ti vie ponuknut. Ale toto by som zvolila ako poslednu moznost (ked budes na sto percent vediet, ze Ta inde vezmu a hned), lebo fakt mozno Ti povie, ze dobre, nech sa paci, mozes vyskusat nieco ine. Toto sa napriklad stalo mojmu byvalemu kolegovi, ze dosiel za sefom, ze ma inu ponuku a on mu povedal fajn, podpisem Ti vypoved?!?

deti95060810
3. apr 2023

štve ťa nespravodlivosť.. tak tá je prosím pekne všade... ale že úplne všade....

pribinak
3. apr 2023

Tak si vyber z tých 3 ponúk a chod inde. A ak sa náhodou šéf opýta že čo je príčina tvojho odchodu tak mu povedz že mu zelas všetko dobre ale už nie je o com debatovať

pbra40
3. apr 2023

Niekedy clovek rozmysla a rozmysla, preco sa to stalo. A niekedy je to uplne jednoduche. Ak by teba povysil, kto by robil tvoju pracu? Tazne kone, makači a poctivci sa nepovysuju. Potrebuju ich ako stabilne pracovne jadro

daniela2202
3. apr 2023

Veď s ním trtká, to je jasné.... ty len tichúčko seď na svojom mieste

hederamonstera
3. apr 2023

Jejda, tak ked mas dalsie ponuky, nechapem co riesis🙄

taminka1986
3. apr 2023

Ano,vidis to,za dobrotu na zobrotu. Uplne sa vy.ral na vzdelanie, skusenosti,lojalnost. Ci je to detinske alebo nie,hladala by som novu pracu,nech si robia co ako chcu. Mas vzdelanie a prax,mozes zacat inde odznova a s vyssim nastupnym ako mas plat teraz. A podla mna tiez spolu spia,preco by si vybral prave taku? Toto ma napada ako jediny dovod🤨

zojkaaa
3. apr 2023

Autorka -toto som ja par rokov dozadu 🙂 ja som neverila na to ze ozaj existuje toto ,,pozicia za sex,, az kym som to nezazila…
Zacinajuca firma-pretiahli ma z ,,rovnakej,, firmy-odovzdala som im vsetko co som vedela, pomohla aby nestratili prachy, poradila dokonca sefovi nejake strategie a co sa stalo? Po cca roku mi bolo oznamene ze kolegyna ktora tam bola 4!!!!!!mesiace bude sefova prava ruka (este stale som neverila ze je to aj doslovne 😂😂😂)
Takze verim ti tu nespravodlivost to ubijanie sa ze preco a radim iba odist kde ta ocenia naozaj, ja som tak spravila a dobre som urobila
Apropo po 2rokoch baba ,,dosefovala,, lebo to zistila manzelka a bola preradena dost daleko z dosahu sefa 😀😀

deti95060810
3. apr 2023

@zojkaaa tiež si myslím že slečna nemá dlhú trvanlivosť ... keď šéfino do**tká, slečna pôjde do čerta....

sharpay
3. apr 2023

Bez výčitiek si vybrať jednu z ponúkaných pozícií ( šéfkovi by som ešte s úsmevom povedala, že idem na "nezáväzný" pohovor). V momente (!!!) by som prestala dávať dobré rady, a ak jedna z tých možností klapne tak podávam žiadosť o ukončenie pracovného pomeru dohodou. Ak nebude súhlasiť " zrazu" by ma začali trápiť zdravotné problémy ( teda pokiaľ nemáš v zmluve nejaké postihy)...
Detinské? Áno....
Trápilo by ma to? NIE....

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
madeline1
3. apr 2023

ak si mala zaujem o to miesto, mala si to nadriadenemu povedat...to, ze robis bez pn a ocr neznamena, ze si zodpovedna, chorobu si clovek nevyberie....co sa tyka novej nadriadenej, asi nejake vzdelanie, skusenosti ma...no a kedze je to miesto uz obsadene, poradila by som ti povzniest sa nad to, neziarlit, ani nepocitovat hnev...skus porozmyslat, co by si mohla este spravit...chyba ti uznanie, chces vyssi plat?poziadaj si o vyssi plat ...

muchotrafka298
3. apr 2023

Ja by som okamžite prestala s pomocou, radami a rozdávaním vlastného know how. Nevieš si poradiť? Obrat sa na nadriadeného. Urobila by som len svoju prácu.

moonlight1210
3. apr 2023

@sharpay mozno krute, ale okaslala by som ich rovnako.
Uz len z dovodu, ze som neinvestovala do svojho vzdelania preto, aby som teraz stagnovala pod niekym, kto sa este len ide ucit, o com ta praca je a ma pritom rozhodovat o tej mojej praci.
Zaucit sa niekde musi, to chapem, ale nebude to na mne. Pre mna by to bol krok vzad. A to nie.

zuzana9415
Autor odpoveď zmazal
fauko
Odpoveď bola odstránená
zojkaaa
3. apr 2023

Baby ktore ste nezazili podobnu skusenost a pisete ze nejake vedomosti musi mat-verte ze su aj situacie kedy ozaj staci jeden organ (mozog nie 🙂) ja by som tiez meverila keby nezazijem, ja mam skusenist kde sa povysena baba chvalila ze ona vie dva jazyky a skusenosti atd-potom som neplanovane sla s nou a sefmi na sluzobku-baby ona nevedela jde je sever!!!!ja som sa hanbila za nu, ona sa nevedela vykoktat ani v jednom jazyku, ostalo trapne ticho 20ludi za stolom pozeralo na nu-na sefa no to bol des, ona totiz vedela sefovat ze co jej dal sef vyoracovat dala niekomu urobit a prezentovala ako svoje, ono fakt su ludia vseliaki a preto autorku chapem, mozno mlada nie je ako moja slusenost ale existuju aj taketo typy 😏

olimuc
3. apr 2023

Keby si bola manažérka, kto by pracoval a radil. “Sprostých” treba na prácu a ten kto sa vie lepšie predať získa lepšiu poziciu. Za to, ze budeš poctivo robiť ani PN ani OČR ti nikto nepodakuje maximálne dostaneš viac roboty a keď si náhodou PN tak sa ešte budú čudovať, ako si si to dovolila … mladá je ozdobná ako kvetináč a pri oficiálnych obedoch jej prehnane sebavedomie pôsobí lepšie, možno ma aj ine prednosti a pán v strednom veku si zvyšuje ozdobou ego. Ak ostaneš urob si svoju prácu a kašli na ostatných. Osobne by som neostala … nie kvôli tomu, ze povýšil mladú kolegyňu, ale už si zaradená v určitom kastliku a z toho sa ťažko vylieza. Ak by si teraz začala byt priebojnejsia nikto to nezoberie vážne ale ako urazené ego. Máš 3 nové ponuky … výber si tu ktorá ti pasuje najviac a nebuď partizan. Však mladú naučí šéf a ty nie si spasiteľ a firma nie je tvoja 🤷🏻‍♀️

mikadooo
3. apr 2023

Ach jaj.. Mrzí ma to. Bola som v podobnej situácii, a stále som si dokola opakovala "nič ťa do toho nie je, máš tú prácu rada, tak sa na to vyser". U mňa to zabralo, lebo fakt mám tú robotu aj kolegov rada. Jednoducho som si povedala, že napriek tomu to nie je moja vec ako sa šéf rozhodol a že chcem tam ostať. Okrem toho u nás je tá žabka naozaj veľmi milá a príjemná povaha, to zas nemôžem povedať, že by sa nejak povyšovala a hrala na neviem čo. Teraz (ubehli 2 mesiace) som s tým úplne okej, sledujem si svoje, prestala som sa až tak sústrediť na výkon a proste čo nestihnem dnes, pokračujem zajtra, atď... 🙂. Ak je to však pre teba no go zóna, tak nie je o čom. Ako píšem, u mňa stále prevážilo to pozitívne nad tým negatívnym.

terezka1947
3. apr 2023

Keď máš zaujímavé ponuky, odíď. A skús trošku diplomatický nepomahat šéfovi a novej vyššie postavenej kolegyni,kým sa rozhodneš odísť. Uvidíš,čo to urobí.
Inak,ja som mala v práci veľmi veľké dusno,baby radili odísť...a vieš,čo sa stalo? vyhodili nečakane šéfku. A odrazu sa všetko vyriešilo a vyčistil v celej firme vzduch.

lukas212
Odpoveď bola odstránená
nelca0510
4. apr 2023

Bože dievčatá,čo ak je ta mladá vážne šikovná,má lepšie manažérske a komunikačné zručnosti? Prečo mladý schopný človek je označovaný len za "matrac šéfa"? To vážne Vás nič iného nenápadne len sex? Za všetkým musí byť len sex?
Autorka, ak máš tie tvoje ponuky a nevie to tvoje ego prehrýzť,odíď z tej firmy.

mk1111111111
4. apr 2023

@nelca0510 mas pravdu, aj mladi su sikovni. Ja by som pytala zvysenie platu a casom sa uvidi, ci to mlada zvladne, ci nie. Alebo teda inu pracu, ak sa s tym autorka nevie zmierit