icon

Šéf povýšil kolegyňu, ktorá si to nezaslúži

3. apr 2023

Mám 40 rokov, vo firme robím 7 rokov, počas práce som si dorobila druhú vš a MBA. Vždy som si svoju prácu robila zodpovedne, žiadne PN a OčR. Kolegovia sa so mnou vždy chodia radiť a dokonca aj šéf. Nedávno odišla od nás staršia kolegyňa a tak som tak trochu čakala, že dostanem jej miesto. Bola by to manažérska pozícia, platovo asi o 30% viac. Na poslednej porade nám ale šéf povedal, že tu pozíciu dostane iná kolegyňa - 24 rokov, bez vzdelania, 4 roky študovala na vš a ani bakalára neurobila. Robí vo firme od leta min. roku. Je neskonale sebavedomá, chodí so šéfom na obed, atď. No a teraz by mala byť moja nadriadená… celá firma ma chodí odpichovať, že prečo som to miesto nedostala ja a viem, že za chrbtom sa z toho škodoradostne smejú. Je mi z toho smutno a zároveň som nahnevanä. Už tam nechcem ostat.. čo by ste robili na mojom mieste?

autor
4. apr 2023

@kalifka práveže ja som chorá bola, aj moje deti boli choré. Ale snažila som to vyriešiť tak aby som nevymeškávala v práci - robila som chorá, deti boli s babkami… už by som to takto neriešila.

ajuga
4. apr 2023

Ja ti fandim 👍 Mna by zaujimalo, ako to cele dopadne

autor
4. apr 2023

@ajuga ďakujem pekne ❤️ Ja to vidím na odchod. Poviem šéfovi, že ak sa slušne dohodneme a dá mi aj odstupné tak niekoho nového komplet do všetkého zasvätím. Hlavne aby netrpeli klienti - tí za naše interné spory nemôžu.

kalifka
4. apr 2023

tak niekto má možnosti, ako babky ... mi sme mali pani na opatrovanie, ale za to ja som chorá bola často. A som s tých, že chorý človek nemá čo robiť v práci. A aj teraz to aplikujem v práci, ako náhle niekto chorý a to myslím riadne - žiadne soplíky posielam domov.

ajuga
4. apr 2023

Vidiet, ze si ferovy hrac a chces mat vo vsetkom poriadok. Verim, ze sa rozhodnes spravne. Ja som tiez typ, ktory neznasa nespravodlivost, mna osobne by takato situacia tiez mrzela. Nedokazala by som fungovat v takom pracovnom prostredi. Drzim palce 🙂

mamina7070
4. apr 2023

zacni mysliet na seba v prvom rade namiesto zaucania si oddychni a odstupne ti neda si prilis ferova a na to len doplatis

muchotrafka298
4. apr 2023

Nerozumiem, preco by TI mal davat odstupne. Ty odchadzas sama a dobrovolne, dalsia vec je, ze preco odchadzas. Agendu odovzdat musis, takze tam nemas velmi na vyber. Svoje know how ale nemusis posuvat nikomu. Tato situacia by mrzela podla mna kazdeho jedneho cloveka, keby sa mu to stalo.

babulkomale
4. apr 2023

@nelca0510 prosim ta a kde by ich ziskala? V skole? Nirmalne cumim co vsetko sa moze nazyvat "manazerom". Zrejme hocijaky referent.
So skutocnymi manazermi to nema nic spolocne. Ti sa nestavaju manazermi v skole ale jedine praxou.

babulkomale
4. apr 2023

@petamich aku?

autor
4. apr 2023

@muchotrafka298 odovzdať agendu je jedna vec a zaučenie niekoho nového je vec druhá. Sú to náročné projekty za cca 100 mega € a ja som ich nejako nastavila. Komunikujem asi s 30 externistami. To zaučenie by trvalo asi mesiac, možno 6 tyzdnov intenzívnej roboty a aj potom by som zrejme musela byť na telefóne kvôli riešeniu problémov. Takže ak šéf chce aby som toto vsetko urobila tak mi dá odstupné. V opačnom prípade sa budeme baviť inak.

muchotrafka298
4. apr 2023

Tomuto ja uplne rozumiem, ze ako sa veci maju. Pokial firme nezalezi na tebe, tak preco by tebe malo zalezat na tom, ze co bude s projektami? Jasne, ze neda sa proste prasknut dverami, ked su veci rozrobene. Ty veci nastavis, odchadzas niekam inam a tym to pre teba konci. Samozrejme, ze narocne veci sa nedaju povedat za 1-2 dni, ty tiez nemozes cele dni niekoho zaucat a robota bude stat. Moja znama dopadla tak ze odovzdala agendu cloveku, ked isla na matersku. Za 1,5 roka co bola prec, dotycny totalne polozil celu firmu, odisli od nich vsetci zakaznici, lebo nevedel nic. Damo mu ona odovzdala veci, zaucila ho. Jej uloha tam koncila a strasne jej bolo luto, ze on totalne rozlozil XY rokov jej tvrdej prace.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
4. apr 2023

@muchotrafka298 ja vychádzam z toho, že šéf vedel, že mám o ten post záujem. A vie, že na to mám všetky predpoklady. Nech sa na to pozerám akokoľvek tak jediné čo mi vychádza je, že chce aby som odišla. Asi ho štve, že som mudrejsia ako on, neviem. Každopadne, vypoved mi dat nemoze lebo to by pred vedením neobhájil. Čiže sa rozhodol ist na mna takto. Lenže neviem či si uvedomuje, že za mňa nemá náhradu. Jedna vec je, že by sme prišli o klientov a druhá tá, že by realne vznikla škoda veľkých rozmerov (pokuty, atď.).

luccija
4. apr 2023

Ratas s možnosťou, že si náhradu nájde a ty ju zaucis?

autor
4. apr 2023

@kittykat22 nepoznáš charakter mojej práce tak toto nepíš. Áno, každý z nás je nahraditeľný.. aj ja som. Ale firmu by to stálo desaťtisíce eur zbytočných nákladov. Čiže áno, reálne som v pozicii, že mám manévrovací priestor.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
autor
4. apr 2023

@luccija náhradu nájsť môžu. Ale to, čo je potrebné naučiť nového človeka viem len ja. V zmysle: čo je doležite v tom-ktorom projekte, s akými ludmi komunikovať, na čo si dať pozor, čo je a čo nie je dôležité, atď. Za nedodržanie niektorých termínov su dosť mastné pokuty - treba to stále sledovať. Mne trvalo cca pol roka kym som vsetko efektívne nastavila a teraz to beží ako dobre naolejovaný stroj.

autor
4. apr 2023

@kittykat22 ty si nejaká znalá pomerov… a pritom vieš houby. Mne nebude ľúto za mojim zamestnaneckým pomerom. Mne je už teraz luto klientov, ktorí na to doplatia. Ale nemôžem ísť na úkor samej seba. Už som tej robote obetovala viac než dosť.

muchotrafka298
4. apr 2023

@kittykat22 toto mas uplnu pravdu s tym, ze totalna arogancia je suviks. Lebo podla mna bezny zamestnanec si nediktuje podmienky nikdy. nech robi akukolvek pracu. Je to cez ciaru. Toto moze spravit konatel, top manager, spolumajitel firmy, ze si bude diktovat co a ako spravi. A tiez som videla v roznych firmach rusenie celych firiem, oddeleni, bez ohladu na to, ci mali vysledky a ake. Zazila som take velke hviezdy, ktore tvrdili, ze ich odchodom moze firma zavriet, skrachuje a pod. A vies co sa stalo? Uplne ze nic...kazda senzacia trvala tri dni a viacej po nich ani pes nestekol a vsetko bolo po starom. Ja som bezny zamestnanec a osobne mi je jedno, ze ak z firmy odidem, co sa tam bude diat. Nie je to moja firma.

luccija
4. apr 2023

Uff aj teba niekto zaucal na tú pozíciu a zvládla si to nie?
Mne sa páči, keď je človek zazraty do svojej práce, rozumie jej, obetuje čas, ale mám z tvojich ďalších príspevkov zvláštny pocit.Nie si nenahraditeľna a niečo nebolo v poriadku, keď vedel, že máš záujem o miesto a dal prednosť inému kandidátovi.
Aby si nebola prekvapená, že mu to prejde aj vo vedení.Podobne problémy riešia u muža vo firme a je to tak ako píšu hore dnes tu si, zajtra nie a o týždeň je všetko zabudnuté.Citis sa veľmi nedocenena po tomto všetkom by som nechcela robiť v takej atmosfére pod šéfom v novej firme máš nove moznosti.

autor
4. apr 2023

@muchotrafka298 a ja si aké podmienky diktujem, prosim ťa pekne? Ja by som mohla odísť zo dňa na deň. Mám astmu, potrebovala by som ist na liečenie, doktorka ma prehovára už dva roky. Chcem sa ale zachovať slušne a vsetko odovzdat tak ako sa patrí. Tak si myslím, že nejaké odstupné by som si zaslúžila.

kingstonka
4. apr 2023

...na tvojom mieste a keďže máš iné ponuky by som určite odišla... ale ten odchod a zaucanie by som tak neprezivala, dala by som sa zdravotne do kopy a začala v novej firme... všetko s kľudom, bez výčitiek...

autor
4. apr 2023

@luccija ja som tie projekty rozbiehala od piky čiže mna nikto nezaúčal. Netvrdím, že som nenahraditeľná - každý z nás je nahraditeľný. Len je rozdiel nahradiť sekretárku, ktorá dvíha telefóny a varí kávu a špičkového odborníka. To určite uznáš.

bluka2
4. apr 2023

Tento pocit nenahraditelnosti a dôležitosti toho zaucania - možno skôr než tie soft skills mi príde trochu prehnané tvoje vnímanie situácie. Ja keď som novú prácu začala, už bol predchádzajúci človek z nej preč a všetko išlo aj tak. a nejde o predávanie lentiliek, ani sekretárka, dokonca odborná pozícia rovnako ako píšeš, rozbehnuté (veľké) projekty. Aj keď si začala nejaké zaujímavé projekty, stále je to len práca. Tak trochu odstupu by ti nezaškodilo

autor
4. apr 2023

@kingstonka čo tým chceš povedať, že by si to tak neprežívala? Mne to nejako nedá, dosť som sa namakala, ak by tie projekty krachli - bude to prúser…

bluka2
4. apr 2023

A čo presne sa stane, ak tie projekty krachnu (čo sa môže a nemusí stáť)? Aké je worst case scenario?

autor
4. apr 2023

@bluka2 nemám pocit nenahraditeľnosti - je to pocit zodpovednosti - a to je rozdiel. Ja môžem zajtra dať vypoved a pozajtra ist na PN, do kúpeľov. Uplynie výpovedná doba dva mesiace a moj pracovny pomer skončil. A klientom vznikne škoda, sú to ludia s ktorými mam dobre vztahy, spoliehajú sa na mna. Nechcem tu pisať podrobnosti - z pochopiteľných dôvodov.

kingstonka
4. apr 2023

Ja som presne ten typ človeka,co by to nechcel nechať len tak, ale ak si raz nevážia tvoju prácu... zažila som v robote niekoľko odchodov kolegov, ktori odchádzali sklamaní (po nezhodach s vedenim)po tom co firme dali veľa rokov života, nevedeli sme si to bez nich predstaviť,ale v konečnom dôsledku,aj keď sme sa potrápili bez nich isty cas, nakoniec firma neskrachovala.... mysli teraz hlavne na seba

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
bluka2
4. apr 2023

Podľa mňa by to bola aj škoda pre teba ukončiť to tými kúpeľmi. Ak si taký odborník ako píšeš, určite sa v tom odbore poznajú všetci so všetkými a s tými klientmi sa v budúcnosti ešte v inom kontexte stretneš. Ak tvoje ponuky nie su úplne z iného súdka, čo pochybujem