Šéf povýšil kolegyňu, ktorá si to nezaslúži
Mám 40 rokov, vo firme robím 7 rokov, počas práce som si dorobila druhú vš a MBA. Vždy som si svoju prácu robila zodpovedne, žiadne PN a OčR. Kolegovia sa so mnou vždy chodia radiť a dokonca aj šéf. Nedávno odišla od nás staršia kolegyňa a tak som tak trochu čakala, že dostanem jej miesto. Bola by to manažérska pozícia, platovo asi o 30% viac. Na poslednej porade nám ale šéf povedal, že tu pozíciu dostane iná kolegyňa - 24 rokov, bez vzdelania, 4 roky študovala na vš a ani bakalára neurobila. Robí vo firme od leta min. roku. Je neskonale sebavedomá, chodí so šéfom na obed, atď. No a teraz by mala byť moja nadriadená… celá firma ma chodí odpichovať, že prečo som to miesto nedostala ja a viem, že za chrbtom sa z toho škodoradostne smejú. Je mi z toho smutno a zároveň som nahnevanä. Už tam nechcem ostat.. čo by ste robili na mojom mieste?
@bluka2 desaťtisíce € pokút za nedodržanie zmluvných podmienok, neoprávnene výdavky z dotácií, ktoré budú znášať klienti, atď.
Myslíš, že tvoj šéf nemá kompetenciu si dať na to pozor?
Ano, urcite to bude a je pruser, ak sa toto stane klientom, ze budu tam pokuty, nedoddrzanie zmluv atd. Nie je to vsak tvoj pruser, lebo tvoja firma to nie je. A mozno by si bola velmi prekvapena, keby si odisla a klient to ani nepostrehne, resp. bude mu to jedno. Podla mna si si kladla podmienky, pises tu sama o nich. Zaucis len ked dostanes odstupne, musia Ti vyplatit odstupne. Nie nemusia, pretoze zakonnik prace hovori jasne a v tomto pripade odchadzas ty sama. Tvoje miesto nezanika, firma neprechadza reorganizaciou, nic take. Podla mna, aj ked si to nikto iny nemysli, bolo chybou ist do otvorenej konfrontacie.
@muchotrafka298 úplný súhlas. Do budúcnosti pre ňu bolo lepšie myslieť viac diplomaticky. Zatvárať takto dvere sa nikdy nevyplatí.
Buď je to jeho rodina, alebo jeho pichanda.
Nič s tým neurobíš.
@muchotrafka298 ty rozumieš, že ja chcem aj naďalej robit v tejto oblasti? A že hmotná zodpovednosť sice padne na firmu, ale klienti si to zlyhanie budu spájať s mojou osobou? Ja poznam zákonník prace a viem na čo mam a nemam nárok. Na druhu stranu, ZP umožňuje dohodu oboch stran. Tam teda priestor na odstupne je.
Samozrejme, ze mi je jasne, tak ako ostatnim v tejto diskusii, ze nadalej chces pracovat v oblasti, kde posobis teraz. Neber si ale veci tak velmi osobne. Tvoji klienti, tvoje projekty, oni si to budu spajat s tvojou osobou. Nie je to tvoja firma, si zamestnanec. A ked z firmy odides, uz to nebudu tvoje projekty. Aj ked je chvalihodne, ze Ti tak zalezi na osude firmy a vlastnej prace tam. Nepripisuj tomu prosim ale vacsi vyznam, ako to ma. Teba tam evidentne potrebuju na pracu na projektoch, nie na manazovanie inych ludi. Toto je fakt a aj napriek tomu, ze sa citis ublizene (kazdeho by sa to dotklo), nikde nie je napisane, ze v inej firme sefovat nebudes. Mozes co len chces, ked na to budes mat a vedenie usudi, ze ano, tento clovek bude sefovat inym. To, ze si ocakavala povysenie po rokoch tvrdej prace, bolo len ocakavanie, ktore sa bohuzial nenaplnilo.
odisla by som. naco sa trapit? ak si taka dobra ako vravis, tak po tebe chnapnu v inej firme a este aj za tych 30%+
Pozri ty si sa rozhodla odísť, ty si si tam vytvorila nepríjemnú atmosféru. V žiadnom prípade nevravím že treba byť ticho a nezabojovať, ale za mňa ísť do takejto priamej konfrontácie neni dobrá voľba. To miesto je už obsadené, takže ísť do takéhoto"konfliktu" zbytočné. Ja osobne by som buď požiadala o zvýšenie platu (keď máš pocit že si nedocenená) alebo dala výpoveď a tam povedať prečo si sa ju rozhodla podať (možno by ti sami ponúkli riešenie aby si ťa udržali).
Okolo výpovede by som nerobila žiadne zbytočné drámy. Ak sa chceš dať do kopy tak sa dáš na PN...firma si určite poradí, myslím že ak by im to vedelo spôsobiť také straty ako píšeš tak majú aj plán B.
Ak je pre teba dôležité predať riadne svoju prácu niekomu inému....tak tam proste ostaneš počas výpovednej doby, veď za to budeš normálne platená.
Neviem si veľmi predstaviť tú diskusiu formou ak mi nedáte odstupné pôjdem na PN (je jedno ako veľmi profesionálne to človek podá).
Ja ťa chápem a asi každý človek by pri takejto situáciu cítil krivdu (možno aj väčšina zvážila odchod inde kde ho ocenia), no myslím že si to zobrala zo zlého konca....lebo tebe nikto nepovedal že to miesto dostaneš.
@tamitamitami ja si tiez myslim, ze toto bolo uplne zbytocne ist do konfrontacie.
Ja na mieste autorky by som si vzala mozno par dni volno a premyslela si dalsie kroky. Kontaktovala by som firmy, od ktorych mam ponuky, ze ako vazne to myslia a co mi vedia ponuknut. Ak by som mala skutocne pracovnu ponuku (lebo vsak vieme, ze reci sa hovoria a chlieb sa je), dohodla by som si s aktualnym sefom stretnutie za ucelom rozhovoru o mojej dalsej kariere vo firme. Kde ma vidi, ako to on vidi, ze co by sa dalo zlepsit a ci je moznost postupu s tym, ze mam inu ponuku, ktoru zvazujem. A na zaklade toho by som sa rozhodla, ze co dalej. Urcite by som nesla do tvrdych konfrontacii ani zalovat vedeniu, lebo to je uplne zbytocne a odchod v zlom sa moze vypomstit.
Co by som robila? Ja by som zostala. A s chuťou pozorovala tú top manažérku ako sefuje niečomu, čomu nerozumie. Nuž, buď ma ten správny drive alebo s ním spáva 🤷♀️ vyčkaj času, ono sa to vykrystalizuje. Nerob unáhlené rozhodnutia, jedine ak si si istá, že nájdeš prácu ako máš....minimálne. Ono totiž všade žijú ľudia a nikde to nie je lepšie, len do toho nevidíš.
Nerieš, je to jeho rozhodnutie, vychutnala by som si to ako sa bude obracať, ako bude riešiť veci s ktorými nemá skúsenosť, podľa mňa skôr či neskôr príde šéf na to, že to čo urobil nie je okej.
@autorka ako to dopadlo?
nuž, mladá a chodí so šéfom na obed...hmmmm, tak je to jasné. Chlapi na to nepozerajú ako ty, treba si otvoriť oči. Pamätám si, ako si kolega vyberal asistentku, boli na pohovoroch a keď sa ho spýtali podľa čoho si vyberal, tak podľa toho, ktorá mala väčšie kozy. Holt, chlapi. Okrem toho, najprv, keď si písala, že za tebou všetci chodia sa radiť, tak som mala dojem, že si ťa tam vážia, že máte dobré vzťahy, ale keď si napísala, že sa škodoradostne smejú, tak asi to je celkom inak celé. Ak sú takí, prečo im radíš? Nech si trhnú hnátou. Alebo si nie veľmi príjemná, čo neprebije ani vysoká škola, ani tri vysoké školy? Na to si musíš odpovedať sama. VŠ nie je všetko. Niekedy je dôležitejšie správanie, komunikácia, vzťahy, emocionálna inteligencia....Ak máš pocit, že tam nechceš byť, tak tam nebuď. Sama píšeš, že máš dobré vzdelanie a roky praxe, tak si vyber miesto, kde sa ti bude páčiť. Aké si to urobíš, také to budeš mať.
@aandrea9
@clodika22 sa tak tesite, ze ako jej to nepojde. Sefovi to musi byt jasne, ako to bude. Asi o to az tak nejde. Ja som zazila tolko nemoznych manazerov v korporatoch, ze sa cloveku rozum zastavoval, ze tomu cloveku idu tisice kazdy mesiac a nikomu to vobec nevadilo. Pohoda. Klidek. Na to by som sa netesila. Podla mna, ak sa clovek citi v praci zle, treba to vyriesit. A niekedy je to aj zmenou prace.
to mas nejako zle nastavene, ked klientom vzniknu skody, ak tam nebudes ty. To je velmi divne. Malo by to fungovat, nech tam je hocikto, ak to je tak dobre nastavene.

Keď projekty krachu šéf, riaditeľ si to zoberie na zodpovednosť teba to už nemusí trápiť.Nech si to zodpovie ten, čo sa rozhodol...ty si ries zdravie a začneš inde
Toto je už také manipulovanie máš ísť na liečenie a pod ...a nešla si, lebo práca, zodpovednosť.Mna takto v jednej práci obabrali a škaredo odvtedy razim teóriu nič navyše a ideál robiť pre seba.Dostala som podobnú facku ako ty, ten niekto v skúšobnej dobe odišiel a mňa volali späť🙂