icon

Šéf si na mňa zasadol, poraďte čo robiť

linda171
19. jan 2020

Zdravim zienky..uz dlhsie ma trapi problem v praci a rada by som si vypocula nestranne nazory mozno ak mate niektora podobnu skusenosti..Mam 28 rokov a uz 8 rokov pracujem v pre jedneho operatora ako operatorka na informacnej a poruchovej linke..praca ma bavi mam skvele kolegyne s ktorymi super vychadzame a pomahame si..celkovo je v praci dobra atmosfera a rada tam chodim..ani financne ohodnotenie nie je zlé..ide o to ze nam pred rokom a pol odisla nasa skvela sefka ktoru sme mali vsetky velmi radi nakolko prijala pracovnu ponuku v Cesku..na jej miesto nastupil novy sef ..sympaticky mlady muz asi o dva roky starsi odomna..najskor sme sa vsetky obavali ze kto pride po nasej sefke lebo ona bola naozaj super a mali sme strach ze uz to moze byt len horsie...ale po case sme zistili ze novy sef je jej velmi podobny..mily ustretovy, priatelsky, férovy..tak nam odlahlo a pokracovali sme dalej..prvych 8 mesiacov bolo super...hodnotenia sme mali dobré so sefom sme si tiez postupne vytvorili priatelske vztahy..lenze..pre mna tieto priatelsky vztah s nim skoncil pred pol rokom a ja doteraz netusim preco..ide o to ze pred 6 mesiacmi boli u nas v meste mestske slavnosti..bol piatok poobede koncila som smenu a sef sa ma spytal ci idem aj ja na slavnosti tak som mu s usmevom povedala ze nie nejdem ze manzel dnes oslavuje 30 tku a idem po tortu..kupit sampanske a ideme oslavovat..chvilku na mna pozeral..len povedal ze: aha dobe..tak som a s nim rozlucila..ked som prisla potom v pondelok do prace zacalo peklo..sef si na mna zasadol..neustale na mne zacal hladat chyby ..dostavam zdrba za uplne vsetko..aj za to ze sa o minutu omeskam z obeda..uz si to vsimli aj kolegyne ze co ma somnou za problem a pytali sa ma co som mu spravila ze je na mna taky ( k ostatnym sa nadalej sprava ako predtym..milo priatelsky..)--ked chcem dovolenku alebo ocr ku malej ked je chora robi mi neskutocne prieky..dokonca ma premiestnil aj z miesta kde som sedavala 7 rokov a posadil ma hned ku sebe..kolegyne sa bezne rozpravaju alebo chodia na internet ked nie su hovory ja nesmiem ani jedno..neustale pocuva len moje hovory a hlada tam chyby potom mi ich pred vsetkymi vyhadzuje na oci..proste toto trva uz viac ako pol roka..za kazdym idem do prace s tym ze neviem co zase nove na mna vytiahne..raz som sa ho aj nepriamo spytala ze preco stale len na mne hlada chyby a preco je ku mne taky tak povedal ze on sa ku vsetkym sprava rovnakko..ale aj idiot vidi ze to tak nie je..som tam proste uz pol roka cierna ovca..kolegyne ma lutuju ale ani jedna sa neprihovori..co aj chapem..len neviem uz co robit...nechcem z tej prace odist mam to tam napriek vsetkemu rada..

deti95060810
20. jan 2020

s týmto si rady nedáš...
alebo z práce odídeš, alebo sa budeš dobre modliť a odíde blbý šef...😉

katus226
20. jan 2020

@linda171 to nie je nahodou ta ista kolegyna s podobnym priezviskom, kvoli ktorej chybe ti vtedy vynadal?

linda171
autor
20. jan 2020

@katus226 nie toto je ina..my tam mame tri Katky

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
cacianka
20. jan 2020

@linda171 tak toto musite konfrontovat obe u neho.ona sa musi presne obhajit ze mu to povedala a ty tiež ze nestrpis take sikanozne správanie.

evickova
20. jan 2020

@linda171 Vyuzi tu situaciu z dnesneho rana, ziadaj pohovor u sefa aj s kolegynou, nech sa presne vysvetli, ci kolegyna nepodala spravne informaciu. Ak nie. Potom to ries vyssie. Ale ries to, nenechaj sa ponizovat.

catherine1989
20. jan 2020

@linda171 zaslúžim si odmenu, lebo som si poctivo prečítala celú diskusiu. A ty zas odmenu za to, že si to tak dlho vydržala... Ja som momentálne na RD, ale pracovala som na infolinke komerčnej poistovne, dokonca priamo v MT. Čiže sa viem vcítiť do tvojej dilemy, či si hľadať iné miesto, kde si ho hľadať, veď plat je super, práca ťa baví. Ja by som sa ale isto nevzdávala. Veď len na odstupné máš nárok, po 8 rokoch to môže byt aj zaujímavá suma, to sa jej chceš dobrovoľne vzdat? Mňa by museli doslova vyniesť, nie ešte aby som vypoved dávala. Po tomto rannom incidente by som šla za šéfom aj s tou kolegyňou, nech to ona vysvetlí a ak by mal aj tak s tebou problém, rovno na personálne by som šla, podala sťažnost aj oficiálne. Bossing a mobing nie je sranda, v našej firme sme k tomu dokonca mali školenia, ako v takýchto prípadoch postupovať a každá jedna sťažnosť sa preverovala, dokonca aj anonymne sme ju mohli podať. Bojujeme o svoju prácu, zvlášť, keď vieš, že si nič zle neurobila! Držím ti veľmi palce

mirabelia
20. jan 2020

Mne napadli len dve veci 🙂 nemyslím si, že sa cíti ohrdnutý a že si myslí, že ťa nemôže mať...nakoľko si vydatá, tak určite vie že získať vydatú ženu môže byť veľmi ťažké, až nereálne, keďže manželstvo je vážnejší záväzok....skôr si myslím, že to môže byť jeho taktika...nainfikovala som sa tými predvianočnými filmami, kde je typický príbeh šéfa, ktorý sa správa k zamestnankyni zle, ona ho neznáša lebo je arogantný blbec a nakoniec sa film končí pomaly ich svadbou 🙂 základom je dostať sa žene do hlavy, vkradnúť sa jej do myšlienok..čo sa mu podarilo, lebo vznikla o tom aj táto diskusia, máš ho stále v hlave 🙂 síce nie v pozitívnom zmysle, ale už sa do myšlienok dostal 🙂 ovplyvňuje už aj tvoj súkromný nie iba pracovný život...niekoho môže baviť boj o vydatú ženu, zvyšovanie si ega a podobne....A druhá vec čo mi napadla je, že možno naozaj na tebe vidí pracovne chyby a preto si zasadol...možno naozaj mu niečo pracovne nevyhovuje, je to inak než by chcel a vadí mu to....určite sa snažíš byť usilovná, isto si šikovná ale skús porozmýšľať či naozaj je všetko tip-top, či nie je niečo čo sa dá spraviť inak, lepšie...aspoň na maličkú chvíľu si pripustiť jeho pripomienky 🙂

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
strelicia
20. jan 2020

@linda171 ja tu vidim jedine vychodisko. Dat si s nim osobne pracovne stretnutie (nenaznacuj vopred o com, nech si kludne mysli ze pracovne). Pripravit sa vopred na to co povies a nezavahat. Povedala by som ze nie je to len moj pocit ale mas feedback od kolegov ze sa k tebe chova inak ako k inym, a ze sa citis pracovne sikanovana. Ano sikanovana! Ze ti je luto ak si ho niecim urazila, nahnevala a nebudes sa ho pytat co to bolo. Ale ak tam chces pracovat, tak si to potrebujes ujasnit, ako si to predstavuje nadalej, pretoze pre teba je to nepripustne. Ak ma s niecim problem, nech to otvorene povie a to aj ked je to osobne. Ak nie, tak teda ocakavas ze sa komunikacia zlepsi. A teda spisat si zoznam konkretnych bodov ktore ti vadia (ak by sa na ne spytal, co sa asi spyta). A ze teda mas zaujem tam pracovat a vychadzat s nim blabla. A samozrejme sa mozes s nim pobavit v com sa podla neho mas zlepsit. Ak toto nevyjde a on to odmietne, tak si zacni hladat nieco ine. Nema to zmysel, chce ta vystvat a budes sa len trapit az nakoniec aj tak odides, akurat si prejdes peklom. Drzim palce.

linda171
autor
20. jan 2020

@mirabelia to bolo samozrejme prve co ma napadlo ..ze isto som sa ja pohorsila alebo zacala som aj ja hladat na sebe chyby ze co robim zle..ale ide o to ze mne vytkne aj to ze nevypnem monitor pocitaca ( co tam nerobi pomaly nikto) ked odchadza z prace..akoze jasne vsetko vypneme len ešte nezmacnkneme ten gombik na minitore..ja to bezne robievam ale asi dvakrat som zabudla..ale vytkol toto len mne a robia to vsetky..ked som chcela ist v novembri s dcerou na očr lebo mala zapal priedusiek tak sa ma drzo opytal ci malá nema starych rodicov alebo otca ked musim ist ja?..ale ked isli ostatne kolegyne s detmi na očr tak bez problemov a bez otazok..teraz som v praci..on tu uz nie je..ale ked som prisla hned som si to chcela s nim vysvtlit lenze mali poradu potom dosiel asi na 10 minut k nam do kanclu a odisiel..kolegyna mi ale odprisahala ze mu povedala ze si menime smenu..takze musim pockat dozajtra..slubila mi ze ho pojde somnou konfrontovat s tymto..lebo aj z nej robi debila..

strelicia
20. jan 2020

@linda171 obavam sa ze ked ho hned obidve spolocne postavite do opozicie, ze to bude vnimat utocne a bude to mat za nasledok skor negativny dopad nanho. ja by som to najprv skusila medzi 4 ocami a poukazala na to, ze aj ini si to vsimli, napriklad ta konkretna kolegyna, a ze ak bude potrebne mozete si spolu vsetci 3 sadnut a nech teda to pocuje od nej.

janetinka27
20. jan 2020

@linda171 myslim si, ze on ma v sebe nejaky komplex, kym neprislo k tomu odmietnutiu,tak bol asi so vsetkym spokojny,dostal sa do dobreho kolektivu,praca zaujimava,pekna kolegyna.a zrazu bum,kolegyna ma manzela a dceru.asi sa citi tak ponizeny,ze sa cez to nevie preniest a potrebuje dostat teba do takeho stavu,v akom sa ocitol on.preto ta aj izoloval od ostatnych,lebo ty si mala aj napriek jeho spravaniu priatelskych kolegov a to marilo jeho plan dostat ta do jeho stavu. ak ho oznamis,takto nerozdycha,vidno ze je labilny,stupila si nechtiac na jeho bolave miesto.za jeho nagelovanou maskou sa skryva zraneny chlap,ktory nebol schopny sa vyrovnat s niecim z minulosti.
co mozes skusit:
1. nahodit sa do vystrihu a znicit ho totalnou ignoraciou,chichotavym zvonivym hovorom cez telefon s muzskym klientom,jemu nevenuj ani pohlad,ani slovo,ak ti bude davat nejake pokyny,poziadaj ho,aby ti to zopakoval.urob si z neho sasa,mokry papier,handru na topanky,znic ho,nech nespi,neje,nech sa zhryza,nech ta ocami prosi z poslednych sil,aby si si do neho utrela aspon topanky😂
2. novy zaviatok-skus sa spravat akoby nic,daj si hrubu ciaru za vsetkym,bud prirodzena,priatelska,pytaj sa ho na nazor,spravaj sa k nemu rovnako ako k ostatnym,povedz vtip.
3. trpiet dalej

ja by som zvolila bod 2- ja som kedysi brigadovala na vs v jednej kulturnej institucii.vsetko bolo ok,uvolnene,sranda.ale moja spoluziacka a najlepsia kamoska nevedela zapadnut so mnou do kolektivu stalych zamestnancov.ja som s nimi prehodila par slov, ale ona sa robila dolezita a nevedela sa im prihovorit prirodzene.a tak ma zacala ponizovat,chcela rozbitmoj vztah s nimi,stale sa do mna navazala.davala mi trapne prezyvky.zacalo tam byt dusno.necitili sa s nami dobre,zacali sme im vadit.ona sa tam potom zacala predvadzat a chcela ich mat pre seba.bolo to davno,takze uz mi to je jedno.ale vtedy som to vyriesila.prisiel valentin a kupila som vsetkym take lizatko na palicke v tvare srdca.to bol zlom v sekunde,vtedy sa vsetky mury okamzite zborili a nas vztah zacal byt srdecny a krasny. niekedy treba urobit prvy ustretovy krok,prelomit napatie,zborit mury atd.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
20. jan 2020

@perdulka7 co konkretne myslis

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
janetinka27
20. jan 2020

@perdulka7 neviem co konkretne myslis. bud ho trapit ignorovanim alebo sa k nemu spravat priatelsky a pokusit sa prelomit jeho pocit ponizenia. to som navrhla. ale nikomu to nevnucujem.

bluka2
20. jan 2020

Necitala som celu tu diskusie, ale podla mna sa ho dotklo, ze si stastne vydana. Mala som podobnu skusenost a bolo to fakt hrozne. Odisla som na matersku s 2. dietatom, ktore som povodne chcela trochu neskor. Podla mna sa s tym neda nic robit. jedine si vsetko zaznamenavat a ak mas nejakych svedkov a dat ho na sud kvoli mobbingu. Ak sa ti chce do toho ist. Ja neodporucam ostavat, ak ta to tam stresuje. Ak ti robi len male naprieky a vies sa ponad to povzniest, tak ho ignoruj. s nim sa nedohodnes, to bude zrejme nejaky narcisticky panko. Ti aj byvaju taki charizmaticki ako sa ti zdal na zaciatku a teraz ukazal svoju "druhu tvar"

bluka2
20. jan 2020

@janetinka27 "prelomit pocit jeho ponizenia" som len zachytila - prepac, ale davam tomu menej ako 1% sance na uspech

janetinka27
20. jan 2020

@bluka2 opakujem, nevnucujem svoj nazor.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
20. jan 2020

@janetinka27 nahodit sa do vystrihu a chichotat sa s muzskym klientom? Co ma 17nast? Ved to, co radis, je maximalne neprofesionalne... chichot s klientom🤦‍♀️

janetinka27
20. jan 2020

@perdulka7 no hovorim z vlastnej skusenosti.robila som niekolko rokov pod strelenou sefkou.odislo 12 zien, 2 dalsie brali antidepresiva.boli sme tam vzdelane kolegyne,praca na urovni.museli sme vypovedat pred sefom odborov, pred policajnym riaditelom a nie raz. tahalo sa to roky.museli sme vyplnat anonymne dotazniky a nakoniec spisat kazda podpisanu spravu o stave na nasom oddeleni. sefka bola zakomplexovana vidlana, ktoru zacal podvadzat chlap a este aj ochorela. nepomohli ziadne predpisane postupy,bolo to priserne,boli sme dokonca aj v novinach. nakoniec ju vyhodil novy sef,ktory ju poznal uz roky a neznasal ju z osobnych dovodov. takze sme mali len stastie.

ja jej nebudem radit aby sa na neho stazovala vyssie,lebo tym clovek navlieka akurat tak vlastny krk do slucky.

janetinka27
20. jan 2020

@0silvia0 ved to som dala predsa ako nadneseny prehnany priklad, proste aby ho odignorovala,nechapem ako to moze niekto vnimat doslova, tu sa uz fakt neoplati nic pisat.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
rohypnol1
20. jan 2020

Ako osoba, ktora riadi kolektiv ti skusim napisat moj postoj - zivot nie je vzdy fer, zial niekedy sa zrazka s blbcom skonci aj odchodom z prace. Este pred tym by som vsak bez zbytocneho umarania sa absolvovala konfrontaciu medzi 4 ocami, kde by som jasne popisala svoje vyhrady a svoje nasledne kroky: t.j. oslovenie jeho nadriadeneho, oficialna staznost HR a staznost na centralu. Nemas moc ci stratit. Hlavne to ber tak,ze to je len praca. Nic, kvoli comu by si si mala doma kazit vztahy a vobec akykolvek den. Kvoli blbcovi, ktory nevie byt profesional? Nabuduce mu povedz, ze nech ti vyhradu k tvojej praci da oficialne pisomne, hlupe reci a poznamky ta zaujimat nemusia. Nemozes niekoho donutit, aby sa spraval milo a bol tvoj kamarat, aj ked sa jedna o vlastneho sefa. Takze ja by som postupovala nasledovne: oficialny rozhovor, ak nepomoze, tak staznost HR a na vyssie miesta, ak nepomoze, tak absolutna ignoracia hocicoho ineho okrem pracovnej agendy a komunikacie a ak nepomoze,tak zmena pozicie. Nevzdaj to bez boja ;) inak, som zo ZA a hladam si administrativnu asistentku, nastupny plat je ovela vyssi a nic specialne okrem AJ a pocitacovych zrucnosti nevyzadujeme. Takze sa neboj velkeho noveho sveta, to co si dovoli tvoj nadriadeny si nedovoli akykolvek manager v normalnej firme so slusnou kulturou...

janetinka27
20. jan 2020

@perdulka7 nehnevaj sa, ale nechapem,preco riesis mna. ziadny vystrih ani fingovany ani iny trapny rozhovor som v skutocnosti nemala na mysli- jednoducho som tym povedala aby situaciu otocila.kym ona sa teraz usiluje o jeho priazen,moze situaciu ignorovanim jeho osoby otocit tak,ze on bude bojovat o jej priazen,kedze je tu moznost,ze je do nej zalubeny. myslela som,ze sme tu dospele zeny a chapeme sa. (lizatko som pouzila ako studentka vs,co by som teraz samozrejme nenavrhovala.lizatko,rozumej ustretovy krok). a uz ma neries,zabudni na mna.

perdulka7
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
20. jan 2020

@andula2020 len keby mu toto povedala, môže si pomaly novú prácu hľadať. Určite sa to nezlepši.

janetinka27
20. jan 2020

@perdulka7 ano,mozes mat pravdu, je mozne ze dovod moze byt iny ako zalubenost.
dakujem