Šéfka klame s priepustkami
Ahojte, viete mi niektorá poradit ako to je s priepustkami? Ja nie som typ, čo ich zneužíva ale klamať sa nenechám. Viem, že mám nárok na 7 dní na rok. Vždy sa snažím objednať skoro ráno alebo poobede aby som čo najmenej vymeskala. Napríklad keď idem k zubarovi prídem o hodinu neskôr. Zvyšných 7 odrobim. A zistila som, že šéfka mi odráta celý deň. Keď som sa voči tomu ohradila, tak vraj ona je v práve a o tom ešte nepočula, aby sa počítali hodiny koľko som bola u lekára. Ale trvá na tom, že aj keď dá celý deň priepustku, musíme sa od lekára vrátiť. Viete mi poradiť ako to zo zákonníka práce je?
@rony2255 mne to program nepise v paske zostatok §, ale ako keby pod menom, vzdy je tabulka kde su zostatky paragrafov a dovolenky, je mozne ze co program, to ine zobrazenie a treba vybrat ine zostavy ak sa to ma zobrazit (?)
@anetka34 sukromnici malokedy maju kolektivne zmluvy, co sa tyka §, stretla som sa s tym, ze nieze "nekaceptuju", ale proste neriesi sa to. Ani to nepapieruju, proste povie zamestnanec ze ide k dr, a ide. V dochadzke je potom, ze je normalne v praci. Male firmy vobec, extra papierovacka pre externu mzdarku, jednoduchsie robia mzdy...
@simca06022011 Ano aj s tým som sa osobne stretla. To bolo fajn. Ale žiaľ aj s tým, že keď išiel k lekárovi, musel si zobrať dovolenku, lebo medveď.
@rony2255 zostatok paragrafov tam síce nemáš, ale máš tam napísané, koľko hodín si si vyčerpala v ten mesiac, nie? Či som niečo nepochopila?
@rony2255 a nemáte náhodou v kolektívnej zmluve, že "paragrafy" máte neobmedzené? Neviem, či zo zákona musí byť vo výplatnej páske uvedený zostatok nároku na "paragraf". To už by som zavádzala.
Vždy som priepustky počítala na hodiny, koľko bol zamestnanec reálne preč. Ja by som sa obrátila na inšpektorát práce, ale teda ktovie ako šéfka zareaguje keď jej príde kontrola 🤦🏽♀️😃 pripadne by som v tomto prípade ostala celý deň preč 😂 normálne aj na páske zamestnanec videl koľko času z priepustiek má vyčerpaných, tak isto aj na rodinných príslušníkov. Šéfka má zvláštny prístup… platí ti aspoň nadčasy keďže reálne máš priepustku na celý deň a mimo toho v ten deň aj normálne pracuješ?
@simca06022011 lekára si mám riešiť cez voľno v tyždni🤷
Takže víkendy pracujem dá sa povedať nonstop a cez pridelené voľno v tyždni vybavujem čo mi treba..a tak isto ne/ riešia aj víkendové príplatky..k vyplatnym páskam sa radšej nevyjadrujem..
@anetka34 nemohla som tento ich systém rozdychať veľmi dlho..na pohovore padla dohoda na základe ktorej som nastúpila,predložili zmluvu a tam iné info ,ale "platí dohoda z pohovoru" čachre machre od začiatku... Seriózneho zamestnávateľa v dnešnej dobe hľadať,ako ihlu v kope sena
@miskakyska no neviem, ono je to často o tom co si zamestnanci nechajú...
@simca06022011 Bohužiaľ to nie je úplne tak. Skôr to funguje tak, že keď sa Ti nepáči, môžeš ísť, zoberiem ďalšieho. Niektorí takto hľadajú dookola každé tri mesiace nových.
@simca06022011 Ale jasné, že sú to zlé podmienky, ja by som nepristúpila na to, že víkend nemám zaplatený tak ako treba. A to, že neuznali lekára, to som sa stretla aj v administratíve, kde si pondelok - piatok v práci.
Jedine odísť a zobrali druhú opäť.
@anetka34 a vidíš, je to o ľuďoch, kto súhlasí nastúpi. Aj na krátko, kto nie tak nie. Pokým nájdu takých ktorí súhlasia budú skúšať. Môj chlap mal ako zamestnávateľ tiež rôzne postupy, vysvetlila som mu, bola.som chvíli za kravu, ale par ludi sa ohradilo, pár odišlo a k ďalším si nedovolí... pretože sám to robiť nebude za nich :D ale teda to neboli dv, lriepustky a tak, ale iné veci :D

@miskakyska Počula som už o tom viackrát, že niektorí súkromníci vôbec neakceptujú priepustky na lekára, ale povie sa to iba slovne. A buď berieš, alebo môžeš ísť. Neviem či to v poriadku, že je to v kolektívnej zmluve.