icon

Šikana v práci

ewusska87
29. apr 2023

Potrebujem sa v prvom rade vyrozprávať, lebo ma to veľmi trápi a takisto prosím o radu ako túto situáciu riešiť. Nastúpila som do novej práce, som tam druhý mesiac a bohužiaľ zažívam šikanu zo strany kolegyne , s ktorou som v kancelárii. Na začiatku sa tvárila ako stelesnené dobro, ale posledné týždne mi dáva najavo, že všade robím chyby, nič neviem, vadí jej už hádam aj to, že šanón dám vľavo a ona ho má vpravo 🙉 chodí po vedľajších kanceláriách a všade o mne rozpráva aká som pomalá a hlúpa, nič neviem ... hovorí to tak, že to vlastne počujem aj ja a aj to ako sa potom zo mňa smejú. Postupne sa zo mňa stáva klbko nervov, nemôžem spať , mám stiahnutý žalúdok a mam z nej taky stres, čo zase bude, že až. Som ten typ, ktorý si nevie otvoriť hubu a rak držím, len neviem do kedy.

Strana
z2
ewusska87
autor
29. apr 2023

@sissi2183 obávam sa, či by mi niekto veril, keďže ona je veľká kamoška so všetkými, mne sa z tej pretvárky a faloše chce normálne vracať...a oni to všetko asi berú normálne, že ved to je všetko v poriadku, že zosmiesnuju a ponižujú iného človeka

anetka34
29. apr 2023

@ewusska87 veď uvidíš keď sa naučíš či prestane. Moja kolegyňa neprestala, už som vedela takmer všetko robiť a stále ju niečo na mne trápilo, každý jeden deň musela niečo povedať čím by ma zhodila, alebo naštvala, nedovolila mi dávať si jedlo do spoločnej chladničky, že jej to tam smrdí ( v uzavretej dóze nič smradlavé), potom že prečo si objednávam jedlo, prečo si varím čaj a nie kávu, prečo si kladiem čaj tam a nie tam ( vrámci môjho stola), prečo som si upratala stôl, prečo nejdem zaniesť nejaké pracovné veci, ktoré vôbec neboli jej agenda, takže iba ja som vedela kedy to mám odniesť, už som to podla nej mala urobiť, a určite to kolegyňa predo mnou robila inak a ja to neviem. Prečo celý deň nič nehovorím, prečo sedím otočená tak a nie inak... kontrolovala kto koľko minul toaletného papiera na wc, kto kedy prichádza, odchádza aj z iných oddelení a kvetnato to opisovala ako sa jej to nepáči. No cvokáreň, neviem kto by normálny by toto vydržal.

ewusska87
autor
29. apr 2023

@anetka34 mňa už dnes od rána boli žalúdok z toho, že čo bude v robote a to je dnes len sobota 🙉

anetka34
29. apr 2023

@ewusska87 áno ja som už cez víkend nedokázala vypnúť a v nedeľu mi bolo zle celý deň.

anetka34
29. apr 2023

@ewusska87 ja to úplne chápem, človek sa už potom nevie sústrediť. A bojí sa spraviť chybu. Nespí v noci. Koľkokrát som spala 2-3 h. V noci spotená, srdce mi búšilo, cez víkendy mi bývalo zle, nič ma nezaujímalo, ani ísť nakúpiť, porozprávať sa s deťmi, lebo som bola mimo. To už posledné týždne. Keď už som zistila, že ani šéfka s tým nechce nič robiť a ani ma neposadí inam. Nakoniec som skolabovala a uvedomila som si, že takto to ďalej nepôjde. Potrebujem prácu, ale toto ďalej nepôjde. Ja som si až po výpovedi vydýchla. Konečne som videla svetlo na konci tunela. Ale jasné, že strigy a hlavne tú jednu vôbec netrklo, že ona spravila niečo , čo sa nerobí.

ewusska87
autor
29. apr 2023

@anetka34 toto, keď čítam, tak to presne ako keby bolo u nás ... to sa píše červeným perom a nie modrým, ten zakladač dávaj tretí zľava a nedávaj ho inde, prečo piješ čaj a nie kávu presne toto aj mne hovorí, lebo ona si ráno robí v robote kávu a ja si robím čaj, tak sa jej to nevidí, ale ja nebudem teraz kvôli nej piť ráno kávu... už keď mi vytrhla zakladač z ruky, že tam zle dávam papiere, tak mne už sa normálne klesali ruky a ledva som sa sústredila na prácu...vyzerá to tak, že to asi bude len horšie...Asi sa začnem obzerať po inej práci

sif
30. apr 2023

No neviem, podla toho co pises, ze robis chyby, robis pomaly, nerobis veci tak ako ti uz kolegyna povedala, musi ta opravovat, mozno ani nejde o sikanu. Zamyslela si sa niekedy nad tym, ze mozno na tu pracu nemas, ked ta tak vnimaju ostatni?

Mala som v praci kolegynu, po ktorej bolo treba opravovat veci a bola neeeskutocne pomala (akoze fakt vo vsetkom, este aj kym nieco povedala, trvalo to vecnost), nestihala, robila som za nu ja ked sa blizili terminy. Tiez som sa stazovala kolegom, nadriadenemu, bolo to neunosne pomahat niekomu vkuse v podstate zadarmo na ukor mojho casu.

Ale paci sa mi rada, ktoru tu pisal niekto skor - poziadat nadriadeneho, aby ta zaucala ina osoba 🙂

sissi2183
30. apr 2023

@ewusska87 ako personalne oddelenie musia nieco taketo riesit. A najlepsie, keby si poslala mailom opis situacie. V tomto smere by som pozdravovala fakt vsetky zakomplexovane neschopne slovenske husi, co toto robia. Urcite ich je aj tu vela. V zahranici sa za mobbing leti!
Jeden z dovodov preco by som sa nikdy nevratila pracovat na Slovensko je presne ten primitivizmus, ktory vladne na mnohych pracoviskach na Slovensku. Na zaciatok by som kolegynu mozno upozornila na to, ci uz pocula niekedy vyraz mobbing a ze tento problem riesi personalne oddelenie.
Ak ti praca vyhovuhe, neustupovat, lebo takato sliepka si najde po tebe dalsiu obet. Ale ty mysli na to, ze ona sa boji, boji sa lebo si uvedomuje svoje nedostatky a ze niekto novy je lepsi. Takze len ti sklada kompliment aka si vlastne sikovna. Nedaj sa, aj ty mozes pomoct zlepsit kvalitu zivota na slovenskych pracoviskach, tym, ze sa system ocisti o taketo neschopne individua.

anetka34
30. apr 2023

@sissi2183 To bol pekný komentár. Nie ako iný, že áno je to Tvoja chyba a máš sa učiť rýchlejšie. Nie každá práca hlavne v kancelárii je každý deň rovnaká, ja som napríklad robila každý deň niečo úplne iné a niektoré veci sa opakovali až o mesiac, niektoré štvťročne, alebo ročne. Každá sa to raz musela naučiť. A po mne nikto nič neopravoval ani nerobil, všetko bola moja práca keby som tam bola aj 10 h musela byť hotová, nikto ju nespravil ani počas mojej PN ani dovolenky.
A viem, že tá čo najviac vykrikovala sa nakoniec priznala, že sa učila pol roka a po mne hulákala už po mesiaci, že veď to si už dávno mala vedieť a potom keď som už všetko vedela hulákala ďalej za blbosti ako kde som si položila, prečo som to a prečo tamto- súkromné veci na mojom stole. Pre mňa sliepka a naozaj mi to uberalo všetku energiu tie jej sprosté reči.
No na Slovensku to nikoho nezaujíma. Ide ten kto má menšie ústa, resp.sa nechce každý deň hádať. Pretože normálny človek sa nebude v práci s niekým doťahovať ako v materskej škole za hračku. Môže byť oveľa schopnejší, ale skrátka šéf sa s tým nebude zaoberať. Veď príde druhá.

sissi2183
30. apr 2023

@anetka34 toto je bohuzial tragedia slovenskej reality. Pracovala som v dvoch konzernoch na Slovensku a vsade to iste. VS vzdelane husi s iq tq.
Zijem v DE a prve prejavy intrigov na jednom oddeleni skoncili okamzitou vypovedou. Nemala som ustlane na ruziach, ale taketo otvorene prejavy intrigov a sikany su nepripustne. Bohuzial, toto su presne prejavy tej nasej urovne ako naroda. Ideme sa ohanat titulmi, ale komunikujeme a spravame sa ako opice zo ZOO. Takto to presne vyzera potom aj na uradoch a v zdravotnictve s vykladnou skrinou v politike. Je to tragedia bohuzial, ale toto je prvotriedny dovod, pre ktory sa na Slovensko neplanujem vratit.

Strana
z2