Školopovinné dieťa a zamestnávateľ
Maminky,prosìm vás o radu.Robím na 3zmeny,požiadala som v práci o preradenie na inú zmenu z toho dôvodu,že manžel nastupuje do novej práce na zmeny a nemá byť kto pri deťoch.Zmenilo by sa mi poradie zmien,vedúci aj kolektív.Moja otázka znie,je mi povinný zamestnávateľ vyhovieť,existuje nejaký paragraf zo zákonníka práce s ktorým sa môžem oháňať?Vďaka za odpoveď😉
ak to prevádzka zamestnávateľa dovoľuje....to čarovné slovíčko ak...
Podľa tohto článku zo Zákonníka práce, by ti mal vyhovieť, ale bude to asi ťažké. Máloktorý zamestnávateľ to rád rieši a výjde ti v ústrety. Česť výnimkám.
https://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legisla...
@jamipato tak tak......ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
Čo to vlastne je vážne prevádzkové dôvody? nič a v podstate všetko.
požiadaj, uvidíš, za to že to skúsiš nič nedáš, máš na to právo. Výsledok? 50/50.
@deti95060810 vďaka,práveže som už podala žiadosť a šéf mi robí problémy,viem,že iným to povolili aj z takého dôvodu ,že sú pár a chcú robiť spolu na zmene.Skôr má niečo proti mne môj šéf,počula som,že si ma nechce "pustiť" lebo patrìm medzi dobrých zamestnancov...no boj na dlhé lakte !
@jamipato No tak to ti držím palce. Popravde, ak patríš k dobrým zamestnancom, tak by ti mal vyhovieť, ak nechce aby si išla niekam inam. Možno by si mu mala povedať, že budeš nútená isť do inej práce, kde ti to bude časovo vyhovovať, ako sa bude tváriť. Či ťa bude prehovárať, alebo ťa pošle rovno preč. Je to ale riziko, ako sa zachová.

§ 90
Začiatok a koniec pracovného času
(11) Ak to prevádzka zamestnávateľa dovoľuje, zamestnávateľ je povinný povoliť zamestnancovi na jeho žiadosť zo zdravotných dôvodov alebo z iných vážnych dôvodov na jeho strane vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času alebo ju s ním za tých istých podmienok dohodnúť v pracovnej zmluve.