Školský klub detí - využite času s deťmi
Dievčatá, nájde sa medzi vami niekto, kto robí družinárku v ŠKD? Máte nejaké tipy, ako efektívne využívať čas s deťmi? Predstavte si dedinskú malotriedku, ročníky 1-4 spolu, maličká trieda, nedostatok financií, teda žiadne pomôcky a hračky pre deti. Navyše, deti často nezmotivovateľné na výtvarné, či kreatívne činnosti, už ani pozrieť rozprávku ich nebaví, ako tomu bolo za našich čias.. Poraďte, prosím, či robíte s deťmi vy? Viem, plány a portály s inšpiráciami sú jedna vec... Ale realita je často úplne iná. Nechávate deti hrať sa aj na PC? Kupujete si pomôcky za vlastné, ak nedostávate od vedenia nič na materiál? Koľko času trávite vonku? Ďakujem za každú radu.
Ďakujem pekne za názor. Ja sa snažím s deťmi tráviť čo najviac času vonku, hlavne v tomto období. Spočiatku som vymýšľala rôzne kreatívne činnosti, výrobu drobných predmetov, či hračiek, ktoré si deti mohli zobrať domov. Ako negatívum sa mi ukázalo zmiešaná veková skupina detí, prváci a druháci často ešte nie sú schopní samostatne pracovať, keď sa nudia, vymýšľajú len zlobu. V rámci spestrenie si chodievame variť puding, chystáme zdravé maškrty, súťažíme (aj o ceny). Ale vždy sa nájdu aj také deti, ktorým sa človek ničím nezavďačí a strhávajú dole aj ostatných. Navyše, s peniažkami od rodičov u nás neuspejeme a kupovať všetko za vlastné, je náročné. Tak som chcela vedieť, ako to funguje inde.
@oknibukaj som tiez len rodic....to, ze v klube nemate hracky, spolocenske hry, alebo mate a su uz opozerane je chyba vedenia.Nechce sa mi verit, ze riaditel nenajde par eur navyse.Nasa riaditelka stale pytala na vsetko🙂)na nove skrinky, altanok s vzdy rodicia dali aspon symbolicky kazdy ako mohol.Teraz kvoli covidu asi nemozete prijat vyradene hracky, hry, ale u nas to tak fungovalo
Rozpravky a pc vobec nemali chodili vela von, vyrabali z koralok, papiera, mali Sevu, Merkur stavebnicu, gulickove drahy, hrali stare komunistivke hry meno, mesto...obesenca,
Robili si zalozku do knihy a potom ju zalaminovali, vyrabali z cesta postavicky a kucharky to upiekli a potom deti omalovali
@oknibukaj no ono sa da aj nizko nakladovo zaujat, je ale fakt chyba vedenia ze do klubu nic nezabezpeci ☹️
napada ma povykrajovat slane cesto, deti mozu vyfarbovat ozdoby, je toho vela a za lacno..akuratne v zime to dlho schne.
ja mam recept takyto
3salky muky
1salka soli
1 a1/4salky vody
Kúsok od domu mám družinu a vždy keď to počasie dovolí sú vonku. Hojdačky, futbal, Loptove hry, na dvore majú altánok tak kreslia, navliekaju korálky... V zime sankuju, guluju
Ďakujem pekne za tipy a rady, dievčatá. Robievame aj so slaným cestom, skúšali sme zvieratká/snehuliakov z ponožky, snežítka zo sklíčok od výživy, kľúčenky z plstených guľôčok, sadenie a pozorovanie rastu rastlín, žeruchu, výroba karnevalových masiek, domáci sliz, bublifuk, zdravé jednohubky, varenie pudingu, zmrzlinový kokteil, šarkaniády, narodeninový kalendár, adventný kalendár, vlastnoručné pexeso, rybolov z kartóna, vystrihovačky a omaľovánky ani nehovorím, drobná výzdoba triedy a okien... Ani ma všetko nenapadne. Vždy podľa sezóny, ročného obdobia, aktuálnosti témy. Ale príde mi, že vymýšľať každý deň program na 3-3,5hodiny je o to ťažšie, čím viac ich to nebaví. Hráme občas aj hry, hľadanie predmetov na rýchlosť, rôzne súťaže so šatkou na očiach, občas im poukrývam drobné sladkosti po triede, ktoré majú hľadať a potom sa vedieť podeliť.. Keby mali aspoň nejaké spoločenské hry, bola by to zmena. Snaha bola aj o spoluprácu mladšieho so starším, ale to vždy počúvam - ja nebudem s tamtým, nebudem s tým "deckom",... neviem, čo robím zle, ale mám pocit, že našim deťom sa nedá zavďačiť. Keď som nastupovala, bolo mi povedané, že obec nemá peniaze, že nie sú peniaze pomaly ani na platy, základné kancelárske potreby pre chod školy ako takej, tak nechcem provokovať s ŠKD, neustále sa narába s nedostatkom financií. Spočiatku som všetko kupovala sama a možno by som v tom aj pokračovala, keby deti vždy nefrflali - taká blbosť, toto ja robiť nebudem, toto ich nebaví, tamto nemajú radi, ja nejdem vonku, potom ja nejdem dnu.. Všimla som si, že tiež nevedia vydžať pri jednej činnosti aspoň chvíľu, všetko rýchlo zbúchajú a potom zase len - čo máááme teraz robiiť, ja sa nudííím... Musia písať aj úlohy, lebo rodičia si to vyžiadali. To je tiež boj. Neviem, ale mám pocit, že za našich detských čias sme neboli takí ako dnešné deti.
Asi budeme ešte viac času na dvore, keď ide jar.. Hoci ako hovorím, ani hojdačky tam nemajú, ani šmýkačku. Ani len stromy, aby mohli to lístie pohrabať.. po chvíli už ani na dvore nemajú čo robiť a zase sa len nudia. Mám pocit, že potom družinu neznášajú, lebo sa tam nudia a mňa to frustruje. Ale niekedy naozaj neviem, čo už vymyslieť. Obdivujem všetky vychovávateľky, naozaj..
Na dvore hrávame Cukor, káva, limonáda, Slepá baba, Kráľu, kráľu daj vojačka, Janko, koľko hodín, chytačky, schovky, skáču gumu, švihadlá, kreslia po chodníku s kriedou.. ale to tiež keď robíme každý deň, nebaví ich to už.
Aj čítame na pokračovanie. Ale väčšinou prvákov nebaví toľko kresliť. Skúšala som aj audiorozprávky (aby počúvali všetci naraz), relax na koberci. Nevydržia. Preto ma zaujímajú vaše skúsenosti. Lebo mne sa už dve deti v tomto školskom roku odhlásili ☹ a vnímam to ako svoje zlyhanie a dosť ma to trápi.
@oknibukaj podla mna je aj problem,ze kedysi sme si my ako deti vymyslali program a teraz su deti zvyknute na animatorov,ze im stale niekto vymysla program. Ked sme sa nudili, nikto to neriesil, bud sme si nasli zabavu alebo sme sa nudili. teraz deti cakaju ze budu mat stale super nadupany program a vsetko ich bavi par minut....asi som neporadila,ale chapem ze ked nemate ani peniaze, ani pomocky, tak tazko zaujat dtei kazdy den na 3-4 hodiny...
Ahoj. Ja som vychovávateľka v Škd. Pre mňa je základ nechať tie deti po vyučovaní vydýchnuť. Vyslovene, nech sa hrajú ako chcú. Len dozerám. Keď zacnú vymýšlaþ, cca po 30tich minútach, ideme robiť nejakú riadenú činnosť. Úplne najviac na nich platí za zlé správanie trest, za dobré vela vela chvály. Keď viem, že nejaké dieťa je výmyselník, tak naozaj vyhladávam situácie, za ktoré ho môžem pochváliť. Rodičom nehovorím, keď vystrájali, ale keď v ten deň sa im niečo ppdarí tak rodicovi chválim a musí byť pri tom aj dieťa.
Čo sa týka vybavenia. Rodičia platia nejaký mesačný poplatok za škd? Oni sa musia ozvať riaditeľke, že prečo klub nie je dostatočne vybavený, keď si ho platia
My máme všetko na čo si spomenieme. Od hračiek až po materiál na činnosti. V každom oddelení interaktívna tabula
Deti u nás platia mesačne 5e. Bolo mi povedané, že tie peniaze idú na môj plat. Ja neviem. Čiže naozaj nemám k dispozícii ani korunu. Vedela by som vyhospodáriť aj s málom, keby bolo aspoň niečo. Pochvala je inak dobrá motivácia, uznávam, že v tomto sa dá vždy viac snažiť. Ďakujem za radu.
Rodičia to možno tak nevnímajú, možno ani nevedia, ako to môže fungovať v mestských školách a kluboch, čo sa týka vybavenia a možností... V tomto zmysle je to tu veľmi jednoduché a rodičia sú asi radi, že deti majú kde byť, kým si ich vyzdvihnú z práce. Len ma mrzí odozva detí, ktoré s obľubou tvrdia, že v družine sa nudia, lebo nič nerobíme. Už som začala vešať príspevky a fotky na EduPage, nech si nemyslia, že naozaj nič nerobíme.
Mobily im inak zakazujem (čo cez prestávky môžu), ani na PC ich veľmi nepúšťam (kolegyňa predo mnou ich nechávala). Toto nechcem, lebo doma majú podľa mňa online vyžitia dosť... Skúšame ešte Just dance tancovanie cez Youtube, len väčšina tých piesní a animácií mi príde pre deti tiež nevhodná, no oni práve také chcú..
@oknibukaj peniaze urcite nemozu ist na tvoj plat, ty si zamestnanec skoly, nie deti. Tie peniaze co platia deti mas ty nejako v plate? To je blbost. Obratila by som sa na skolsky urad, ako to vobec je. Zriadovatel skoly je obec, zaujimalo by ma oko maju prijem od deti vydokladovany v uctovnictve. 😲
Peniaze od detí určite nemajú ísť na plat. Pýtala som sa naš3j účtovníčky. V škd je nejaka spotreba vody, el.energie, priestory. Toto by sa malo z toho platiť. Ale.myslím, že nejaké peniaze zvýšia. Len asi pani riaditelka ich radšej použije na niečo iné :(
Tiež ma to napadlo, dievčatá ☹ Len ja sa v tomto nechcem veľmi rýpať, financie sú vždy a všade citlivá téma, navyše som tu len na zástup počas MD.. Podmienky sú bojové, na druhej strane, človek je rád, že má prácu. Je to ťažké.
@oknibukaj urobíš si prax, potom lahšie nájdeš prácu. Toto je zúfalstvo, čo popisuješ :(
@oknibukaj ja si myslim, ze mozes byt na seba pysna co vsetko s nimi robis.Garantujem Ti, ze 90% rodicov sa tak detom nevenuje za cele detstvo co s nimi robis.Sestra je ucitelka v MS a podobne nikoho nic nebavi, nechce sa im, nevedia....tiez mala zo zaciatku take premotivovane napady🙂mozes im vytlacit z webu papierove mestecko a to nech si lepia a maluju.Detom sa nezavdacis prehliadaj...sle peniaze by si mala pytat na hry, vybavenie
@adriana1980 aj začínam cítiť zúfalstvo a hovorím si, ako môžu pracovať iné vychovávateľky s úsmevom na tvári, či som naozaj taká neschopná.. Ale keď píšeš, že vy máte všetko, čo potrebujete, aj hračky aj materiál na činnosti, asi to nevyzerá všade tak ako u nás : ( ďakujem za povzbudenie. Je dobré vedieť, že v inej škole to môže fungovať. Naozaj nemám veľa skúseností, robím krátko a pravdupovediac, toto ma začalo veľmi odrádzať od práce v školstve všeobecne..
@luccija Joj, ďakujem veľmi pekne. Ani nevieš, ako dobre padne slovo povzbudenia. Viem, že každý to má dnes ťažké. Je mi tých detí aj ľúto, v mnohých ohľadoch majú smutné detstvo a ktovie, ako sa to prejaví v dôsledkoch, keď budú dospelí.. Koreň je asi hlbšie, než si možno uvedomujeme..
@oknibukaj My mame vyclene kazdy rok peniaze a mozeme im kupit co potrebujeme.Inak vela rodicov ma moznost priniest z prace nejake kancelarske papiere atd.Tak treba ich informovat,ze kto moze,nech prinesie.Ale nie vyslovene pytat od nich material alebo financie tak,ze MUSIA. Farbicky,fixy,noznize a pod.maju deti vo vrecusku z vytvarnej,takze to sa pouzije. Na tvojom mieste by som napisala do nejakej miestnej skupiny "Darujem co nevyuzijem" (alebo ak mate nieco take),ci niekto nema nejake hracky,magnetofon, CD s rozpravkami...by si sa cudovala co ludia vsetko daruju.Moja kolegyna takto prisla k TV do klubu 😀
@ivka_makovica Fíha. No, takú skupinu nemáme, ale zvážim založiť alebo napísať výzvu s prosbou rodičom. Doteraz som zastávala postoj "nechať rodičov na pokoji", veď všetci majú dosť svojich starostí, obzvlášť v aktuálnej situácii. Nechcem preháňať, ale u nás sa naozaj rieši aj prefocovanie na kopírke kvôli šetreniu papiera a farby v tlačiarni. A už sa mi stalo aj to, že keď sme chceli čosi vyrábať a prosila som, aby si išli pre vrecúška s pomôckami, vraj mamky povedali, aby si nemíňali temperky, či farebné papiere v družine :/
@oknibukaj Nemyslela som skupinu s rodicmi.Ale skupinu na darovanie veci vo vasom meste. Rodicom len spomen medzi recou,ze ak maju moznost doniest nieco nepotrebne z domu,tak to uvitate.

nie som vychovavatelka, iba rodic....tak skor napisem z mojho uhla pohladu, co si myslim .... do nasej druziny mam taky pocit, ze rodicia, ktorym uz odrastu deti, tak doniesli napr. lego, nejake spolocenske hry ....a tak sa to za tie roky nakopilo
nasi mali taku prisnejsiu druzinarku, ked napr. neposluchali na obede, tak im dala 100krat napisat nejaku vetu: Budem sa slusne spravat na obede ....aspon, co nam spominala, tak oni aj opakovali nieco z uciva
podla mna fajn inspiracia je aj tato publikacia od aitec
https://www.aitec.sk/produkt/veselo-je-v-skolsk...
Potom vzdy okolo tretej isli von (ak neprsalo) a hrali loptove hry, alebo krmili vtaciky, hrabali listie, pripadne ine poucne aktivity
ak bolo zle pocasie, to uz po nejakej hodine pozerali nejake rozpravky
Vedla v triede tretiakom, stvrtakom druzinarka dovolila hrat sa na mobile, ale to uz sa potom ani rodicom nepacilo, stazovali sa na rodicovskom
Co sa tyka materialov, nieco sa da zohnat aj darujem za odvoz, pripadne keby ste poprosili riaditelku, ci by neposlala nejaky hromadny mail rodicom a poprosila ich, co uz maju starsie deti, ci nieco neprinesu aj do druziny
Pripadne u nas to fungovalo tak, ze na zaciatku skolskeho roka sme dostali papierik, ze mame poslat 20eur na potreby na skolsky klub.....a ak v tej nasej triede bolo okolo 20deti, tak to bola fajn suma na pomocky (bolo tam napisane, ze peniaze budu pouzite aj na odmeny pri sutaziach .....)