icon

Skoro ročná diera v životopise - problém s nájdením si novej práce

3. aug 2022

Ahojte, neviem ani co konkretne ocakvat od tejto temy, mozno sa len vykecat, mozno pocut nejake Vase pribehy ako sa Vam podarilo najst pracu po dlhsom obdobi bez prace.
Cele to zacalo tym, ze som pred vyse rokom prisla o babatko. Malo 2 dni. Dodnes sa s tym neviem vyrovnat a nedokazem o tom hovorit. Mame velky problem s otehotnenim a donosenim a ked sa mi ho konecne podarilo vynosit, zlyhalo mu srdiecko. Po tomto som sa nejaky cas liecila na psychiatrii. V praci som dala vypoved, nedokazala som fungovat, nechcela som sa vratit medzi tych ludi, kedze vedeli co sa mi stalo. Predali sme aj dom, v ktorom sme uz mali zariadenu detsku izbu pre dcerku a kupili byt v inom meste. Nasledne sme odisli na pol roka do zahranicia, kedze manzel je zivnostnik a robi z domu, nebol s tym problem. Cele dni vymyslal program pre nas, vzdy stal pri mne a v noci, ked som sla spat, on robil. Neskutocne mi pomohol, aj ked stale je to vo mne a zabudnut sa neda. Teraz vsak uz sme sa vratili do noveho bytu, kupili si 2 maciatka a ja som sa ako tak dala do kopy. Chcem si najst novu pracu avsak narazam na problem. Abslovovala som uz niekolko pohovor a vzdy to skoncilo na tom, kde som bola posledny rok. Ja ked pocujem tuto otazku, premietne sa mi cela ta bolest ako som prisla o nasu vytuzenu, vymodlenu dcerku. Zacne sa mi triast hlas a pokazim tym cely pohovor. Neviem ani co povedat. Nechcem hovorit o tom, co sa nam stalo. Pride mi to velmi sukromne. Ano pisem to teraz pre cele siroke publikum na MK, ale jednoducho sa lahsie pisu myslienky ako toto obkecavat na pohovore. Mam za sebou pomerne uspesnu karieru manazerky, mam dost skusenosti, pracovala som v znamej firme. Skusila som povedat, ze za ten rok sa mi nedarilo najst si pracu, na co HR partnerka povedala, ze s mojou klasifikaciou je to zvlastne a este viac sa v tom zacala rypat. Ja uz z toho zacinam byt zufala. Tak velmi by som chcela zacat od znova, pracovat s novymi ludmi, ktory nepoznaju moj pribeh. Zacat opat zit a posunut sa dalej, ale tieto otazky ma vedia zrazit na kolena. Neviem, co na to odpovedat. Bojim sa povedat, ze som mala zdravotne problemy, ze ma hned zavrhnu, lebo si budu mysliet, ze budem stale na PN.

beata_k
Autor odpoveď zmazal
melanta
3. aug 2022

Máš 2 možnosti. Povedať pravdu alebo pristúpiť k miernemu klamstvu - cestovanie a oddych. Zahraničie ako prácu by som nespomínala, môže to navodiť domnienku, či sa do zahraničia nebudeš chcieť vrátiť. Určite neposúvať a neupravovať v CV údaje o predchádzajúcich zamestnávateľoch (ako tu napríklad bolo radené natiahnúť predchádzajúcu prácu o rok). Ak klamstvo, tak ozaj len typu cestovala som a dopriala som si oddychˇ, žiadne iné výmysly, vždy ich odhalím a potom kandidát skončil. Tvoja strata ma mrzí, veľmi, držím ti moc palce, aby si našla nový job, ktorý ťa aspoň trocha prenesie k iným myšlienkam.

ahaknaj
3. aug 2022

Zmeniť životopis a vystupovať ako ešte zamestnaná v starej firme alebo čerstvo po výpovedi.

zmrzlinka2021
3. aug 2022

Ja ked mam pohovory s ludmi, vazim si ich uprimnost. Neuprimni ludia su velmi lahko citatelni a hlavne velmi rychlo vyjde najavo, ze niekto klame. Pre mna je to klamar a proste ti ludia ani netusia ako su krasne citatelni.
Cestovali ste? A kde ste boli? co ste zazili? 99,99 % ludi zacne mat znaky, ze proste klame.

Nemusis rozpytvavat svoje sukromie a nikto normalny to nebude riesit, rozpytvavat - pisem o normlanych ludoch. Zomrelo mi dieta a potrebovala som to prekonat, preto som si zvolila cestu, ze sme docasne zili mimo SR s manzelom. Neboj, nikto sa nebude pytat dalej.

Uprimnost je vsak vlastnost, ktora posuva cloveka dopredu aj v kariere.

iwesska
3. aug 2022

@beata_k Ano,ak prac.pomer trval a boli na MD,preco by si to neuvadzali. Ale nie,ze da vypoved a akoze sa tvari,ze pracovala. Zapoctovy list ako vysvetli?

beata_k
3. aug 2022

@iwesska Mzdarky nezaujima co povedala na pracovnom pohovore.

iwesska
3. aug 2022

@ahaknaj To fakt ma klamat,ze je zamestnana? Toto realne ludia robia?😳

pribinak
3. aug 2022

@beata_k boji sa klamať a ty jej radis klamstvo.
Hm, myslím že tadiaľto cesta nevedie

iwesska
3. aug 2022

@beata_k No mzdarky,ako mzdarky. Netreba zabudat,ze v mensich firmach vie nadriadeny o vsetkom, pretoze sam postupuje veci uctovnicke. By som sa hanbila ako pes,ze tam mam ine udaje ako som tvrdila.

beata_k
3. aug 2022

@pribinak Len toto sa jej nikto pytat nebude. "A neklamete nam nahodou?" Takze sa tam neroztrasie.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
pribinak
3. aug 2022

@beata_k nebavi má ťahať sa za slovíčka, ale opýtaj sa muža vi by odporučil prijatie niekoho kto klame pri pohovore
Pekný deň

beata_k
3. aug 2022

@iwesska No ano. Ak sa prihlasi do malej firmy. Ale pracovala ako manazerka v znamej firme. Ja na jej mieste...asi by som isla opat do velkej kde vladne anonymita.

beata_k
3. aug 2022

@pribinak pekny den aj tebe

diusqqa
3. aug 2022

V prvom rade mi je to uprimne luto 😞 si silna a skvela zena, nikdy o tom nepochybuj 🍀 ja navrhujem povedat, ze ste s muzom cestovali a spoznavali krajiny. A neboj sa pracu si najdes. Ja som otehotnela na vyske, ktoru som nedokoncila (rizikove tehotenstvo) moj odbor sa nedal studovat externe a skolu som mala skoro 500 km od domova. Nasledne 3 roky doma na materskej. A nasla som si pracu, aku som chcela.

katie253
3. aug 2022

Úprimnú sústrasť. Si silná žena ❤️ Prežila som podobné....
Ja by som odpovedala jednoducho. Bola som s manželom v zahraničí, ja som bola v domácnosti. Venovala som sa sebe. Je to pravda a nebudeš klamať.

lucilaines
3. aug 2022

@katie253 na toto by som sa napriklad ja na pohovore opytala, co to znamena venovat sa sebe. Cely rok. Pretoze z mojich skusenosti toto hovoria ludia, co boli napriklad na odvykacke a to uz je hned podozrive byt rok bez akejkolvek aktivity aj ked v zahranici pre zenu manazerku. Preto je podla mna lepsie si vymysliet nejaky kurz, part time online job, hocico. Povedat ze pracovala az doteraz je rizikove, pretoze to sa da naozaj overit pomerne lahko. Povedat, ze si zlepsovala jazyk v zahranici popri muzovej praci, ze mu pomahala rozbiehat firmu, ze sa skusala venovat grafickemu dizajnu, pisaniu knih, fotografiniu alebo comukolvek co aspon trocha ovlada , to sa overit neda a vlastne to bude personalistke aj viac menej jedno.

evkamotka
3. aug 2022

Ze si musela doopatrovat vasu choru babku. A ak sa rozklepes, pomyslia si, ze ti je za nou smutno

pribinak
3. aug 2022

@ahaknaj prečo má klamať? Je to hlúpe a úbohé.

katie253
3. aug 2022

@lucilaines to sa nevylučuje. Venovala sa sebe a popri Tom pomáhala manželovi. Ja som nenapísala, že pracovala až doteraz.

lienka.7
3. aug 2022

Bola som s partnerom v zahraničí (tam som robila len niečo brigádnicky, napr.roznasala letaky). Nic viac by som nevravela. Je to tvoje súkromie. Bodka

ropucha6
3. aug 2022

Mrzi ma tvoja strata. Rozumiem, ze je to pre teba tazke. No ak to trochu prikraslis, vzdy sa toho mozu na pohovore chytit, tomu nezabranis, aj ked povies, ze si cestovala, aj sabatical alebo cosi podobne. Tiez ocenujem uprimnost, nemusis to vobec rozpitvavat. Inak aj v novej praci, sice mozes zacat odznova, ale otazky na rodinu, ci deti prist mozu…drzim ti palce.

eeffka
3. aug 2022

V prvom rade je mi to luto.
Tiez som za pravdu. Tragicka udalost v rodine, nie je mi prijemne o tom hovorit, dufam ze tomu rozumiete. Dakujem.

Sabatikal a cestovanie? Hlupost. Co ste robili kde ste boli comu ste sa venovali.... zamota sa a to nechce.

elizabeth88
3. aug 2022

Jasne,klamat urcite nie...len som myslela,ze keby si neuvadzala to nejazk presne v tom zivotopise,lenze je moznost,ze by sa opytali a to uz by si musela klamat.Mozno naozaj len spomenut,ze si bola rok v zahranici,pomahala muzovi a bodka.To uz tu niekto spominal.To ani nebudes klamat.

nika11103
3. aug 2022

@beata_k presne tak veľmi dobrý nápad myslím že to nebudú zisťovať presne od do . Zapln tu medzeru posledným zamestnávateľom a máš pokoj . Úprimne ti držím palce aby si sa mala už len dobre , a veľmi pekne znie čo všetko pre teba manžel robil ako ste začali od začiatku , nie každá má take šťastie , tak sa držte aj s muzom a prajem vám krásny život 😘

anjelok
3. aug 2022

Ja by som povedala, ze som riesila vazne rodinne problemy, pri ktorych som nemohla pracovat. Nikto taktny sa nebude dalej pytat.
Klamat by som nedokazala.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
taily30
4. aug 2022

Najskor ti chcem povedat, ze mi je velmi luto co sa ti stalo a cim si si presla. Verim ti, ze aj po case sa ti o tom neda rozpravat...ale tym, ze sa o tom nerozpravas a myslis si, ze sa to "spravi"..tak to neni. Musis zo seba dostat vsetky emocie, rozpravanie o tom ti pomoze.
Co sa pohovoru tyka, tak by som asi len uviedla, ze zdravotne dovody alebo osobne. A uz je len na tebe, ci to chces rozvijat. Ak by sa pytali viac, tak by som slusne povedala, ze o tom sa ti tazko rozprava, ze to suvisi so stratou.
Prajem ti vela sil a ver tomu, ze nadej umiera posledna. Moju dcerku sme pomenovali Hope. Presli sme si kadecim tiez.

ivec16
4. aug 2022

@lucilaines uplne suhlasim, uz urobili tak vela preto aby sa nemuseli v tom rypat, aby nemuseli vidiet ludi ktori si sepkaju to su ti co prisli o babatko? predali, dom prestahovali sa do ineho mesta aby mohli zacat odznova a ma sa jednou vetou vratit spat?… ja by som povedla ze som bola v zahranici s muzom ktory tam mal peacovne povinnosti, ja som zatial sponznavala inu kulturu, zdokonalila som si cudzi jazyk, popripade vypomahala muzovi, nevidim v tom klamstvo…

little_honeybee
4. aug 2022

ahoj, povedz ze si bola unavena z narocnej predchadzajucej prace a chcela si par mesiacov pauzu, do toho covid a manzel zivnostnik potreboval pomoc so svojou agendou, preto si pracovala prenho/s nim. Tieto drze otazky HR nemaju obdobu. Bud ma clovek kvalifikaciu, slusme CV co zanho hovori alebo nema. nemaju dovod rozoberat taketo veci podla mojho nazoru. Drz sa....