icon

Skrachovanie zamestnávateľa počas rodičovskej

slavicita
17. dec 2012

Ahojte, neviete mi niektorá poradiť? V roku 2010 som na stúpila na materskú ako normálne zamestnaná u sukromníka, potom som samozrejme prešla na rodičovskú dovolenku, ktorá mi má teraz 14. 2. 2013 skončiť, keďže syn dovŕši 3 roky. Ale v januári 2013 sa nám má narodiť druhé dieťa a problém je ten, že súkromník u ktorého som pracovala, skrachoval a jeho firma už nefunguje. Neviete ako sa to rieši a či budem potrebovať aj nejaké papiere od bývalého zamestnávateľa?? Je totiž ťažko zastihnuteľný ( skrýva sa pred veriteľmi a pod. ) a neviem čo ďalej. Papier na nárok na materskú som dostala dnes od svojho dr. a tento týždeň sa chystám aj do sociálnej poisťovne, tak by som bola rada pripravená...máte niektorá s takýmto priebehom skúsenosti???

evabb35
20. dec 2012

@zuzana909 ale však ja mzdárku nerobím 🙂 len viem, že niekedy sa vôbec nič nerobilo elektronicky, všetko sa len vypisovalo na tlačive a to sa potom odovzdalo do SP. Teraz sa to už všetko robí elektronicky, mesačný je vypracovaný tak, že je tam každý zamestnanec zvlášť /niekedy bol mesačný v úhrne/ tak sa dá v SP k tým info teraz dostať. Ďaľšia možnosť - výplatné pásky - tie sú ďaľší zdroj informácií aj pre SP:

zuzana909
21. dec 2012

@evabb35 to je práve to, že sociálna poisťovňa má všetky údaje v systéme a keď nastupuješ na MD, tak ti musí zamestnávateľ dať potvrdenie a na čo ???? veď sa to mesačne posiela a všetko to majú v systéme, takže neviem ako sa budú chovať ak niekto neodovzdá ELDP, či si tie údaje vytiahnu so systému 😉

evabb35
21. dec 2012

@zuzana909 to potvrdenie o zamestnaní je okrem iného aj na to, že ak zamestnávateľ neodovzdá ELDZ /po novom ELDP/, tak SP aj podľa toho vie, že zamestnanie bolo ukončené.. a z akého dôvodu...či tam bol nárok na odstupné, odchodné a pod. /Z toho tiež idú odvody a to si SP tiež sleduje/.Veľa podnikateľov po roku 1990 ukončilo podnikateľskú činnosť a ELDZ neodozdali a zistilo sa to až vtedy, keď ten zamestnanec, ktorý u nich pracoval, požiadal o dôchodok. K žiadosti o dôchodok sa potom prikladajú tie potvrdenia o zamestnaní.

zuzana909
21. dec 2012

@evabb35 veď to je to, že od zamestnávateľa nemá žiadne papiere a ani potvrdenie, nič. možno výplatné pásky ak si ich odkladala.

slavicita
autor
21. dec 2012

@evabb35 ďakujem za pomoc, no problém bude zrejme v tom, že môj bývalý šéf už nemá pečiatku firmy lebo ju nechal v kancelárii, ktorú mu z dôvodu neplatenia nájmu zatvorili a zamedzili prístup do nej...nevieš ako sa to rieši v takomto prípade?? (keď nie je pečiatka )...myslím, že nebude problém, aby mi to všetko šéf vystavil a dúfam, že potom budem mať svätý pokoj...🙂)

evabb35
21. dec 2012

@slavicita pečiatka nie je rozhodujúca...dôležité sú správne údaje...lebo žiaľ aj to sa stáva, že pri hromadnom prepúšťaní sa na personálnom pomýlia a vystavia potvrdenie o zamestnaní chybne 🙄 normálne uvedú zlý počet odpracovaných rokov a dní...zle výratajú odstupné...takže niekto si to ešte kontroluje /s výplatnými páskami.../

simca06022011
21. dec 2012

@slavicita daj si vsetko vystavit, to ze on nema peciatku je jeho problem, nie tvoj.. nech si ju da urobit, nech si ju zozenie, nemozu mu len tak s dokladmi a vsetkych zavriet kancelariu, to je aka hlupost?... ty musis mat vsetky doklady od zamestnavatela vystavene. On je povinny ti ich dat...
ELDP sa posiela stale rucne, vypisuje to ale program... iba sa to vytlaci.. mne osobne teda internetovy portal SP nedava moznost toto zaslat... sprievodny llist davam iba v pripade, ak posielam udaje za viacerych zamestnancov naraz.
@zuzana909 od zamestnavatela musim mat okrem pasom pracovnu zmluvu a aj dohodu o ukonceni PP (alebo iny papier o ukonceni pomeru... ), toto su dokumenty, ktore jasne preukazuju pracovny pomer - zaciatok a koniec. Na konkretne cisla potom stacia pasky, ale neviem ci si to SP bude "dopocitavat" podla toho... vzdy na to davame zamestnancovi aj zapoctovy list (ma tam roky, dni.... atd) a doklady o zdanitelnej mzde a vyplatenych odvodoch. TOTO zamestnanec musi dostat.

slavicita
autor
21. dec 2012

@simca06022011 bohužiaľ je to tak, zatvorili mu kanceláriu zo dňa na deň a keďže im dlhuje nájom za celý rok, tak sa tam ani neukazuje a je možné, že sa tam ani neukáže....takže neviem ako to bude riešiť, všetko mu dnes zavolám a na-diktujem...problém je aj v tom, že v tej kancelárii mám aj všetky papiere čo sa týka pracovnej zmluvy a ktoré som si tam nechala, keďže som nečakala, že to takto počas mojej materskej dopadne...

evabb35
21. dec 2012

@simca06022011 a veru môžu. Bežne sa to stáva skrachovalým podnikateľom, že sa nemôžu dostať do kacelárie vlastnej...

evabb35
21. dec 2012

@slavicita problém v pečiatke nevidím, ale skôr v tom, či sa dostane k mzdovým listom a personálnej agende...

evabb35
21. dec 2012

@simca06022011 ELDP si SP kontroluje podľa mesačných výkazov, ktoré sa odosielajú elektronicky....

evabb35
21. dec 2012

@slavicita každopádne musí ťa odhlásiť z poistenia - či už pôjde do SP a zdravotnej s pečiatkou alebo bez....takisto dohodu o ukončení ti môže spísať aj mimo kancelárie...či už odvody /z odstupného/ zaplatí je druhá vec...

evabb35
21. dec 2012

@slavicita ak je v platobnej neschopnosti, tak nech ti potvrdí tlačivo SP o výplate z garančného fondu.

simca06022011
21. dec 2012

@evabb35 no skontroluje si ich, ale nic to nemeni na tom, ze to musi zamestnavatel poslat 🙂) Mne nechceli ani len vykaz zobrat bez peciatky.. tak na to by som sa nespoliehala... 🙂 Aj ked nikde v zakone sa o peciatke nepise.. aspon v tej dobe som to nenasla.. mala som kopec malych podnikatelov co peciatku nechceli a nepotrebovali a cvicila s nimi socialka 🙂)
ono je pekne niekomu zavriet kancelariu, ale to si musi pan skrachovany podnikatel vybavit.. on je proste povinny toto archivovat a mat... a aku zmluvu ma s prenajimatelom, preco ho nepustia k takymto dolezitim veciam... no nevidim na to dovod, iny ako ze pan dlznik sa skryva ako milion jemu podobnych. Nemam slov... ani urady, ani zamestanvatelia sa nebudu pytat preco to nema...

evabb35
21. dec 2012

@slavicita V takomto prípade by bolo dobré zájsť za prenajímateľom, vysvetliť mu tvoju situáciu a požiadať ho, aby ti dal tvoje osobné veci z kancelárie.

evabb35
21. dec 2012

@simca06022011 však len ktorí podnikatelia sa riadia registratúrnym poriadkom a Zákonom o registratúre? Podnikateľ by to mal odovzdať do archívu podľa registratúrneho poriadku. Ale či vôbec nejaký registratúrny poriadok má?

slavicita
autor
21. dec 2012

@evabb35 no práve to, že tá personálna agenda je zatvorená v tej kancelárii a aj keď pôjdem za prenajímateľom a podarí sa mi ukoristiť pečiatku, tak ostatné papiere asi neprepašujem von, takže v tom vidím problém...

simca06022011
21. dec 2012

@evabb35 moze to archivovat aj sam, nie je v tom problem... tu uz ide aj o to, preco si zamestanec necha svoje osobne doklady niekde v kancelarii.. a nie na tyzden/dva.. ale na matersku.. rodicovsku.. ked nie je vobec jasne kedy sa vrati spat 🙂) ja tiez nikde nic neodovzdavam, ale kazdy zamestnanec ma vsetko odo mna a urady tiez... a peciatka a udaje.. to mna netrapi.. su zalohy, ktore nemaju byt na jednom mieste a o peciatke ani nehovorim.. urcite ma vo firme iba jednu a prave ta ostala v kancelarii 🙂
o tom ako sa dostane niekto do takehoto problemu.. rok neplati a nerata s tym ze mu zavru kancelariu.. no spolahlivy je 🙂) ale zamestnanec nema z toho tolko problemov 🙂))

simca06022011
21. dec 2012

@slavicita stale nechapem ako moze mat niekto pravo zhabat akekolvek papiere 🙂) a doklady.. na zaklade coho?

evabb35
21. dec 2012

@simca06022011 ale keď ukončí činnosť podnikateľskú tak to má ísť do štátneho archívu, aby si to mohli potom zamestnanci nájsť aj o 20 rokov.

slavicita
autor
21. dec 2012

@evabb35 ešte som sa chcela opýtať, tam si napísala, že by mi mal dať potvrdenie pre úrad práce...to potvrdenie má byť o čom???

evabb35
21. dec 2012

@simca06022011 áno, veľa podnikateľov si pečiatky necháva v kancelárii, lebo sa už stalo, že podnikateľom bola odcudzená taška aj s firemnou pečiatkou...takže už sa pečiatky neprenášajú...
mnoho zamestnancov si necháva pracovné zmluvy v pracovnom stole, veď každý rok sa upravuje minimálna mzda, takže sa často upravujú dodatky k zmluvám, skrátka nie každý má pracovné zmluvy v byte...samozrejme po prečítaní tejto témy ich bude už zrejme menej...

slavicita
autor
21. dec 2012

@simca06022011 oni mu v podstate zavreli kancelárie lebo neplatil rok nájom a šéf proste nemá na zaplatenie, tak sa im vyhýba, aby ho neotravovali...možno keby som tam išla ja ako nezaujatá bývalá zamestnankyňa a povedala im o čo ide, tak ma tam možno pustia ale ono je to v krabiciach a ani sama neviem čo mám hľadať...ďalej tie zápočtové roky by mi mala urobiť ekonómka a v posledné mesiaca podnikania ani neviem, či nejakú šef mal lebo každá odišla lebo jej neplatil...

slavicita
autor
21. dec 2012

@evabb35 ak som správne pochopila tieto všetky veci budem potrebovať až po tých troch rokoch na materskej a teraz potrebujem len to odhlásenie zo sociálky a zo zdravotnej, však?? ostatné môžem riešiť neskôr???

zuzana909
21. dec 2012

@simca06022011 mne je jasné čo zamestnanec musí dostať, ale keby si čítala všetko tak vieš, že zamestnávateľ skrachoval a nedal žiadne doklady, takže sme riešili toto.

simca06022011
21. dec 2012

@evabb35 no ja nepoznam zamestnaca co ma zmluvu v stole, lebo sa robia dodatky, ani pasky vyplatne a ani nic podobne. V praci ma zmluvu zamestnavatel a nic ine tam nie je potrebne... tiez nepoznam podnikatela co peciatku nema pri sebe, alebo aspon viac ks... pretoze ju treba aj inde ako v kancelarii...

@zuzana909 krach zamestanavatela nema nic spolocne s vystavenim dokladov.. a netreba mu to ani tolerovat.. ja som to citala vsetko 🙂
@slavicita aj mzdy a vsetko ostatne ma robit mzdarka.. cize ak ju nemal, tak potom nik v praci nedostaval vyplatu a neposielali sa ani vykazy. Sef je riadny... nechcem povedat co, mne az zlc vrie ked o takychto podniakteloch pocujem. Ja osobne som sa ale nestretla s tym aby niekomu prosste zamkli kancelariu a nedali veci.. aj u nas sa vzdy napisal list, ze sa k tomu a tomu maju vypratat priestory a odstupuje sa od zmluvy... cize toto mi nejde do hlavy. Firma vlastne nemoze ani uzavriet doklady, ani zistit co treba urobit a vlastne nemoze robit nic, ked sa tam nevie dostat... takze toto je divne, ako teraz ukonci podnikanie, ako "skrachuje".ked nema k tomu ziadne podklady.. a ako akoze uzavrie uctovny rok? a ako asi zarchivuje potrebne doklady? 🙂 Nemyslim si ze ma niekto pravo uzavriet tieto veci, to vlastne zhabal bez prava majetok inych osob.. ked niekto rok neplatil najom mali to riesit skor 🙂 Pisomne si treba vyziadat doklady, nechat si o tom doklad, co najskor sa dostat do priestorov a ziskat z tade aspon tie svoje zmluvy, co chybaju... v pripade sa poradit niekde kde vedia povedat naozaj co s takymto zamestnavatelom (mozno v socialnej poistovni by vedeli co a ako)

zuzana909
21. dec 2012

@simca06022011 a ako podľa teba ja ho obraňujem a tolerujem mu to? a ty máš z tej diskusie pocit, že ja neviem aké doklady je potrebné vydať???

zuzana909
21. dec 2012

@slavicita byť tebou riešim všetky čo od neho potrebuješ, lebo kde ho budeš naháňať za 3 roky, pracovný pomer ti aj tak skončí len ešte nevieš kedy a hneď nech ti dá aj potrebné doklady. aj ten ELDP by som si pýtala, lebo nevieš či to tam zanesie, keď je taký nezodpovedný. keď tam nemá žiadnu ekonómku tak ťažko povedať či to bude vedieť vytlačiť z programu.

slavicita
autor
21. dec 2012

@simca06022011 no ako vidíš je to možné....zamkli mu kancelárie a viac sa do nich nedostal....jemu to možno aj tak vyhovuje lebo takto má všetky veci v kanceláriách za ktoré nemusí platiť...takže také bezplatné skladisko...mzdy mu vždy robila nejaká ekonómka, ktorú zohnal na pár mesiacov ale ako som už napísala dlho nevydržala pri ňom a odmietla pre neho ďalej robiť...ja som s ním v kontakte nebola od začiatku roku 2011, stále si menil čísla, na maily nereagoval a už mi vyvolávali exekútori a vraj u jeho mamy boli aj policajti, takže neviem ako to všetko ukončil ale asi to nejako urobil lebo to neriešil a on vždy mal taký lajdácky spôsob podnikania...veď preto skončil tak ako skončil... 😝

slavicita
autor
21. dec 2012

@zuzana909 aj ja by som to mala najradšej všetko za sebou ale už mám necelý mesiac do pôrodu a všetko ma už bolí, pichá, ťahá, proste už mi je dosť nanič a ešte ma to aj dosť stresuje, tak najradšej by som si vybavila len to najnutnejšie a potom ho už budem permanetne otravovať a po pôrode to hádam nejako dotiahneme do konca.... 😉