icon

Skrátený úväzok a rodičovský príspevok

16. mar 2025

Dobrý večer. Syn ešte nemá 3 roky, poberám na neho rodičovský príspevok (nejde o rodičovskú dovolenku, lebo nikde mi netrvá pracovný pomer). Teraz však budem nastupovať do práce na polovičný úväzok a mám k tomu pár otázok:
1. Mám hlásiť nejakým inštitúciám že idem byť zamestnaná, alebo to všetko oznamuje zamestnávateľ?
2. Ako je to s poistným? Hlavne čo sa týka zdravotnej poisťovne.. keďže ide o skrátený úväzok, tie odvody budú nižšie ako pri plnom úväzku.. bude to zdravotnej poisťovni “stačiť”, alebo budem si musieť ešte niečo ja doplácať ako samoplatca, ak by som chcela zostať pracovať na polovičný úväzok aj keď už syn bude mať viac ako 3 roky?
3. Počas poberania RP zostanem poistencom štátu, alebo to preberá už moje zamestnanie, aj keď ide len o polovičný úväzok a tie odvody sú nižšie?

Budem rada, ak sa tu nájde niekto, kto sa vyzná a zodpovie mi moje otázky 🙂 vďaka.

zenulkaaa
16. mar 2025

Nie nemusis nikam nic nahlasovat. Rodicovsky a praca sa nevylucuje. Ja pracujem tiez teraz na rodicovskom na skrateny, nikde som nic nenahlasovala, zamestnavatel normalne plati za mna odvody, ja si nikde nic neplatim.

autor
16. mar 2025

@zenulkaaa okej super a nevieš ako to je, ak by som zostala pracovať na skrátený úväzok aj ďalej, keď už bude mať syn viac ako 3 roky? Minimálne ten prvý rok škôlky by som chcela mať iba skrátený úväzok. Či by som si potom nemusela niečo doplácať alebo čo..

zenulkaaa
16. mar 2025

Normalne. Ja mam 6hodinovy uvazok od prvej materskej. Teda ako som nastupila po prvej materskej. Nic nedoplacam, takze nebudes ani ty.

autor
16. mar 2025

@zenulkaaa super, vďaka 🙂