Skúsenosti učiteliek s nadriadenými v školách
Čaue zienky ucitelky.
Poprosim Vas zapojit sa do debaty len tie,ktore ste ucili alebo ucite, aby sa to nezvrtlo smerom, ktorym nema.
Ako sa sprava vasa nadriadena - riaditel, riaditelka??
Mna praca bavi, len v poslednej dobe sa pohravam s myslienkou ist prec kvoli riaditelke. Nepaci sa mi jej pristup. Casto vytahuje osobne veci zamestnancov na porade, ak im chce nieco vytknut, zosmuesnuje ich pred kolegami.
Musi mat vzdy pravdu, je tak autoritatovna,ze kvoli nej odislo xy ludi prec. Mna rano tiez boli zaludok,ked si pomyslim,ze sa uvidime. Podla mna prijma ludi na nove miesto nestandardne. Neviem ci to tak bezne robia. Na jednu poziciu vezme 3-4ludi, da im pracovnu zmluvu a potom urci,ktore hodiny bude kto ucit. Pride sa pozriet a jednemu z tych ludi da na druhy den okamzitu vypoved, az ostane len jeden.
V praci musime byt v pondelok do 16tej, ostatne dni do 13.30, aj kes ucime 4 hodiny...
Zeny, ako je to u vas?? Je to tak vsade? Bojim sa,ze pojdem z kaluze do blata. Ziaden konflikt som s riaditelkou nemala, ale citim sa v tejto atmosfere fost zle.
Nie som učiteľka ale je to úplne divne ako ju opisuješ. Nepočula som o takom prípade aby to tak niekde ne/fungovalo 🤔 zrejme ta riaditeľka nemá na to byť riaditeľkou
Bolo by vhodné o jej praktikach dat vedieť aj nadriadeným.
Prečo by si išla z kaluže do blata? Toto je o ľuďoch nie o nastavení systému. Aká je možnosť, že natrafis aj inde na takúto nadriadenu? Podľa mňa malá. Tiež by som zvažovala odchod.
@jaass akoze,jej to tam funguje ako hodinky. Podla jej predstav, ziaci a ucitelia maju respekt, ale vobec sa mi to spravanie nepaci.
@klip0 mne pride tiez viacero veci divnych.
@nikpa hmm,myslis zriadovatelovi? Mam obavy,ze by sa to fozvedela a potom,keby ma ociernila by ma nevzali do inej skoly. No,hadam je mala sanca. Skoze nechcem mat zaludocne vredy.
Ani mne by sa nepacilo. Jej predstavy sú zrejme úplne iné a asi vidi iba seba a svoje potreby. Keby robila všetko správne, tak by nevznikla tato diskusia, nevzala by 4 ľudí aby im o pár dni mohla dať výpoveď a hlavne, čo to je za “nápad” byť povinne pondelky v škole do 16.00tej? No zrejme by ste mali meniť riaditeľa 🤦♀️ divne vedenie. Ini majú aký názor?
Mali sme riaditeľku, z ktorej bolelo brucho všetkých, jej slovo bolo zákon, bola naladova, jeden deň ti niečo schválila a druhý ti povedala, že klames, že o tom ste sa ani nerozpravali. Našťastie odišla do dôchodku. To o tých zmluvách som ešte ani nepočula ani nezažila a ani si to neviem predstaviť. Veď zriadovatelovi sa odovzdávajú tabuľky s uvazkami, to nikto nerieši?
Pokiaľ ide o prac.dobu, je to na riaditeľovi.
Áno zriaďovatelovi a kľudne aj ako anonym alebo to spraviť skupinovo a podpísať sa tam ako učiteľsky zbor v vašej školy. Keď to teda prekáža aj iným.
@nikpa jasne,ze to prekaza aj inym do oci medzi sebou si to povedia, ale ci by mali odvahu aj takto to riesit tazko povedat.
@letfenixa super..do kelu.
@letfenixa chvalabohu,ze odisla do dochodku. Nasu caka dochodok tak o 25 rokov...neviem,ako to riesi so zriadovatelom ci jej toto povolil...
@jaass neviem,co je to za napad, lebo tie pripravy si spravim kvalitne aj doma a mam este vavsi klud ako medzi kolegami. Mali by sme riaditelku zmenit, ale podla mna tam bude az do dochodku.
Odišla som a lepšie som urobiť nemohla. Dostávali sme za všetko ale naozaj za všetko podžub. Ale iba niektorí. Taktiež sme jeden deň dostávali do 16-tej, porady kľudne aj do siedmej, rodičko aj do ôsmej. Veľmi mi odľahlo, keď som odtiaľ odišla.
Taka riaditelka nemá byť riaditeľka, sice je nadriadena zamestnancom, ale snaď úctu by mať mala
Mate to zaujimave, ale osobne by som povedala a ozvala sa aj za cenu, ze budes najhorsia ze osobne veci sa na poradach nemaju co vytahovat osobne veci..treba sa ozvat, ze "sukromne veci si nezelas aby sa risili verejne a je to neprofesionalne a neeticke" a prijmat 3-4 ludi na jednu poziciu a potom davat kopacky...tak urcite by si na tom zgustol inspektorat prace...
Tiez sme tak mali a ozvala som sa, samozrejme, ze som bola najhorsia a hnevali sa na mna, ale jednoducho musime lebo potom tak vyzera aj to skolstvo a ked si riaditelka s nami bude robit co chce tak sa to rozkrikne a aj rodicia s nami budu jednat ako s handrami a nemaju nas za nic...
Najnovsie bojujem s vecou, ze ako je mozne, ze asistentku robi osoba so zakladnym vzdelanim a nie je nijako zaviazane dorabat si nic dalej lebo je z MRK a dve asistenttky co maju kavlifikaciu podla zakona musia chodit na bludny kurz...prost nespravodlivosti sa jednducho clovek musi ozvat....aaaaaalebo si pobalit svestky a odist a mas pokoj a klud
Je to na vás učiteľoch 💪 držím palce alebo das výpoveď a nájdeš lepšiu prácu. Veď nemusíš v tejto ostať.
@patus_2 a nasla si si tiez pracu v skolstve.?
@jaass dakujem.❤️Ja ucim velmi rada, fakt ma to bavi, len asi budem musiet zmenit kolektiv.
Vyjadrím sa len k pracovnej dobe, u nás od 7.30 do 13.30, bežne na školách v okolí mávajú do 14.00, ale my nemáme jedáleň, tak polhodina sa odráta na obed. Nezáleží na tom, kto kedy doučí, pracovná doba zahŕňa okrem priameho vyučovacieho času aj prípravu, porady atď. Keď mávame porady, zvyčajne v pondelok, zaostávame do 15.30 - 16.00, ak je ZRPŠ, tak aj do 18.00, bezdôvodne nie dlhšie ako do 13.30. To prijímanie nových zamestnancov je veľmi neštandardné, mohli by sa ozvať aj samotní adepti zriaďovateľovi, že to nie je normálny prístup.
@letfenixa ano, ma cerstvych 40. Jej osobnost - prchka, naladova, malokedy pochvali, raz za uhorsky rok... Zvozi cloveka, urazliva, nepocuva, neempaticka. Akoze ako manazersky typ je fajn, vsetko je tak, ako chce, ale akym sposobom to dosahuje :(
Neučim, ale v lete som absolvovala pohovory na viacerých školách. Na jednej bola riaditeľka,ktorá mi už na prvy pohľad bola nepríjemná.
To vystupovanie, požiadavky, štýl rozprávania….nadradenost, premudrelost.
Taký človek sa nezmení. Isla by som prec.
@lubkavargova1 moje sukromne nevytahovala, ale zas ostnanych kolegyn z kabinetu ano, az mi ich boli luto. Viackrat kvoli nej plakali v kabinete. Citili sa ponizene. Obdivujem ta,ze si to vzala do vlastnuch ruk a nebala sa ozvat. Ale ano, system rovny a rovnejsi stale plati.
@dennissa16 dobre si urobila, ked si mala zly pocit
@drakvak no,ked je ZRPS tiez ostavame minimalne do tej 18tej. V pondelok ci je ci nie je porada, je to vzdy do 16. Adepti neviem ci by sa ozvali, osobne ich vobec nepoznam, kedze sa zdrzali velmi kratko, ked ich vyhofila a ci by to chcel riesit ten jeden, to neviem. Len horsie je,ze ona tomu cloveku povedala,ze je prijaty na pracovnu poziciu. A vzdy sa to dovtipil ten dotycny az sam, ked sa cudovali, preco su styria dospelaci okrem ucitela v triede....
@drakvak dufam,ze som to napisala zrozumitelne,citam to po sebe a skacem hala bala 🙂
Ten pracovný čas je na riaditeľovi. My sme museli byť v týždni určitý počet hodín na pracovisku, v škole. Ak nebolo rodičko, alebo dačo iné. Vychádzalo to aj dlhšie ako do 13.30.
Áno niekedy to bol zabitý čas. Prípravy sa robia doma, nemala som v škole všetky knihy a v kabinetnom PC už vôbec nie.
Tie ostatne praktiky riešte so zriaďovateľom. Na školu, kde som učila, bežné kolegovia posielali anonymné podnety. Len to majte nejako podchytene, nech to nie je len slovo. U nás to boli len "drby" , aj to museli riešiť rôzne inšpekcie.

Tak toto je extrémne neštandardné, zmenila by som skolu