icon

Skúsenosti z programu Work and Travel USA

foxinkofoxovy
3. júl 2025

Ja hneď dvakrát, v rokoch 2009 a 2011. Robil som plavčíka vo Washingtone, D.C. Prvýkrát som sa odtiaľ vrátil dosť sklamaný. 4 mesiace spania na nafukovačke v apartmáne bez nábytku a v spoločnosti partie Stredoslovákov, ktorí majú doživotnú averziu voči Bratislave.

Druhýkrát to bolo trochu lepšie. Necítil som sa tam tak cudzí. V Cockeysville, Marylande som zachránil topiaceho sa černoška, ktorý omylom zašiel do hlbšej časti bazénu.

Videl som D.C., Baltimore, Manhattan, Ocean City a Lewes Beach. Stál som na vrchole Empire State Building. Videl zatknutie drogového dílera za bieleho dňa v Oxon Hill, MD. Plával v oceáne. Zúčastnil sa osláv Dňa nezávislosti v D.C. a 10. výročia pádu dvojičiek na Manhattane. A keď ma viezli z budapeštianskeho letiska domov a v diaľke som zbadal obrysy Bratislavy, myslel som, že vchádzam do Disneylandu, tak rád som bol, že som sa odtiaľ vrátil.

W&T to nie sú len vyblýskané fotky účastníkov, ktorí sa nimi hrdo prezentujú po príchode domov. Ja som tam zažil aj plno tragických prípadov. Dvoch kirgizov, ktorí utiekli z práce na druhý koniec USA a bolo po nich vyhlásené pátranie. Skupinu Čechov, ktorí to trochu prehnali s party a vyhodili ich kvôli tomu z práce a museli si hľadať ubytovanie v hoteli. A kopec ďalších.

Tá realita... vždy, ale ozaj vždy je úplne iná ako to čo vidíte, resp. čítate na akomkoľvek displeji.

🙂

Strana
z2
katkaseiner
3. júl 2025

a chces sa nieco spytat ci si sa prisiel len pochvalit?

barka1
3. júl 2025

@foxinkofoxovy ty sa asi velmi nudíš, že?

Nebola som na W&T, svojho času (2000-2004) som nemala 70000 na spiatocnu letenku do USA. Svoje deti tam pošlem. Co ta nezabije, to ta posilni. A taketo, aj negativne skusenosti, su na nezaplatenie.

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
katkaseiner
3. júl 2025
@foxinkofoxovy
Odpoveď bola zmazaná

@foxinkofoxovy no vsak pis o com chces, len teda mi to prislo fakt len o tom ze si sa prisiel pochvalit. Ja som nemala moznost ist, nebola som ani z bohatej rodiny a ani teraz sa za bohatu rodinu nepovazujem. Ci deti na taky pobyt pojdu alebo nie, to este neviem, zavisi aj od financii aj od nas... Kazdy ma v zivote nejake moznosti... bud sa ich chyti a vyuzije ich, alebo nie... Ja som zila uz aj v Dansku aj v Anglicku a nie na takych pobytoch ako pises

barka1
3. júl 2025
@foxinkofoxovy
Odpoveď bola zmazaná

@foxinkofoxovy pretoze zakladas podobne temy, ktoré nic neriesia, len sa v nich diskutuje. A to chápem ako prejav nudy. Ale však v klude. Ja sa tiez nudím, rada podiskutujem.

Asi žijem v omyle, ale myslela som, ze v BA žiju aj chudobnejsie rodiny. A naopak v regionoch aj bohaté.
Ty tu vystupuješ ako chudák chlapec z dobrej bohatej rodiny, ktory zvládol prikoria neskodneho programu pre studentov. Je to usmevne.
A fajn, že si sa stretol s chalanmi z regionov. Ak si sa k nim správal povysenecky, nedivím sa, ze ti svoju averziu voci BA a Blavakom dali patricne najavo.

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
3. júl 2025
@barka1

@foxinkofoxovy pretoze zakladas podobne temy, ktoré nic neriesia, len sa v nich diskutuje. A to chápem ako prejav nudy. Ale však v klude. Ja sa tiez nudím, rada podiskutujem.

Asi žijem v omyle, ale myslela som, ze v BA žiju aj chudobnejsie rodiny. A naopak v regionoch aj bohaté.
Ty tu vystupuješ ako chudák chlapec z dobrej bohatej rodiny, ktory zvládol prikoria neskodneho programu pre studentov. Je to usmevne.
A fajn, že si sa stretol s chalanmi z regionov. Ak si sa k nim správal povysenecky, nedivím sa, ze ti svoju averziu voci BA a Blavakom dali patricne najavo.

@barka1 niekto ju dava automaticky. Staci, ze si sa v Ba narodila, zila, ci stale zijes. Hned si u toho cloveka v “zlej” katagorii a vyzeres si to za vsetkych. Pars pro toto.
Mozes byt sebelepsia.
Taky slovensky rasizmus.

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
barka1
3. júl 2025
@moonlight1210

@barka1 niekto ju dava automaticky. Staci, ze si sa v Ba narodila, zila, ci stale zijes. Hned si u toho cloveka v “zlej” katagorii a vyzeres si to za vsetkych. Pars pro toto.
Mozes byt sebelepsia.
Taky slovensky rasizmus.

@moonlight1210 nemam s tým skusenost, v BA som nežila ani nestudovala a poznám len par Blavakov. S
Ale áno, verim, ze mozes mat pravdu. Ti jednoduchsi ludia to tak budu mat. A tiez pre Slovákov je to typické. Závist a nenávist. Je toho prilis.

katkaseiner
3. júl 2025
@foxinkofoxovy
Odpoveď bola zmazaná

@foxinkofoxovy 10 dni dovolenky a sedis doma? chlapec z bohatej rodiny? fiha, nieco sa asi riadne pokazilo..

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
barka1
3. júl 2025
@foxinkofoxovy
Odpoveď bola zmazaná

@foxinkofoxovy a prečo mas taku potrebu vymedzovat a porovnávat sa s ludmi "z regionov"? Mas pocit, ze tam všetci maju zahrady a lyzuju ci ako? Nechapem. V regionoch žiju úplne normálni ludia, presne tak ako v BA. Možno su viac otvorenejsi a temperamentnejsi, nechaju sa viac oblbnut, ale to je všetko.

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
olimuc
3. júl 2025

W & T ano, ale dost rokov pred tebou a uplne ine skusenosti. Nie som z bohatej rodiny, viza boli vybavovane ako sa dalo … ich platnost ako sa uradnik vyspal… ked sme presli cez JFK (nie vsetci, niektorych rovno otocili) tak jedna noc na Uni a hladaj si zivot ako chces a kde chces …. Nikdy som nespala na nafukovacke, normalne sme mali najskor 2 potom 3 prenajaty apartman, chodili do prace ako normalny ludia (aj menili pracu a aj robili naviac a na cierno) ziadne partie Slovakov v Style Gastarbeitrov. Ale asi som stara a W&T kedysi len sluzilo na zabezpecenie vstupu a nakoniec bol kazdy odkazany sam na seba … ziadne nablyskane forky nikto nerobil este neboli smartphones … chcel si auto kupil si, chcel si miestny vodicak … urobil si. Nechcel si pracovat niekde … nasiel si si nieco ine. Nehovor mi, ze v DC alebo NY by si nenasiel lepsiu pracu aj v office aj ubytko … ked moze 50 rocna Latina pracovat v nemocnici x rokov bez papierov a este Ti zozenie dobry Job … tak nejaky vzdelany student z dobrej rodiny, by sa mal vediet hybat a postavit na vlastne plutvy este jednoduchsie … poznam aj ludi co vyizili WT ako jednosmernu letenku … je iba na tebe ako si zariadis zivot …

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
annm81
3. júl 2025

Ako dieťa z bohatej bratislavskej rodiny si si teda vyskúšal, aké je to pracovať a spať na nafukovačke a prežil si to - gratulujem k tomuto úspechu.

Pamätám si 90. roky, keď u nás vládla mafia. Pamätám sa, s akým obdivom sme pozerali na Ameriku ako na dokonalosť... ale sme ďalej, dnes si nik nemyslí, že to je bezchybná krajina, tak asi vykopávaš otvorené dvere.

katkaseiner
3. júl 2025
@foxinkofoxovy
Odpoveď bola zmazaná

@foxinkofoxovy to kto su ti ludia z regionov? lebo hovoris o nich ako o ufoncoch... si predstav ze v nasom regione ma kazdy druhy dom bazen... nie plavecky, ale ma... cize plavanie nie je az take terno... a lyze... ved kto je v regione, tak to ma rovno za domom...

karolinakr
3. júl 2025
@katkaseiner

@foxinkofoxovy to kto su ti ludia z regionov? lebo hovoris o nich ako o ufoncoch... si predstav ze v nasom regione ma kazdy druhy dom bazen... nie plavecky, ale ma... cize plavanie nie je az take terno... a lyze... ved kto je v regione, tak to ma rovno za domom...

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
barka1
4. júl 2025
@foxinkofoxovy
Odpoveď bola zmazaná

@foxinkofoxovy ty si ale uvedomujes, ze ludia maju svoje trapenia?
Každý nejake má a možno by si sa divil, kolko z nich na tej Postovej by si velmi rado vymenilo tvoje spanie na nafukovacke za ich trápenie. To je fakt nic. Len náznak nepohody pre chlapca z dobrej rodiny, ktory tak aspoň trochu mohol zosadnut zo svojho oblacika dokonalosti a docasne pricuchnut k životu.
Táto diskusia mi pripomina tu o tej chudere, ktora svojou neopatrnostou prisla o VP a zrutil sa jej svet.

dadushka007
4. júl 2025

Bola som 3x, velmi velmi davno. Nevedela som, ze v USA su take velke rozdiely v zivotnej urovni. 1x som bola v Mississippi, viac asi nemusim ani pisat...citila som sa ako o 40 rokov spat v case. Pocas pobytov som zazila 2 tragicke umrtia mojich spolupracujucich. Jedna Polka zomrela pri autonehode a 1 Rus sa utopil

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
vlasulka
4. júl 2025

bola som dvakrát a mám najkrajšie spomienky. oba razy som bola na rovnakom mieste , Wisconsin v campe 🙂

annm81
4. júl 2025
@foxinkofoxovy
Odpoveď bola zmazaná

@foxinkofoxovy Málokto si prešiel niečím takým ako spanie na nafukovačke za oceánom? Chlapče, prosím ťa koľko máš rokov? Podľa tvojich príspevkov by som ťa mentálne odhadla na 16ročného pubertiaka, ktorého rodičia držali vo veľmi úzkej rodinnej bubline. A ani tá cesta za oceán ti ktovieako nerozšírila obzory.

Čo si si predstavoval, že bude reálnym cieľom diskusie, ktorú si založil? Možno ti ludia budú môcť lepšie odpovedať, keď túto záhadu objasníš.

foxinkofoxovy
autor
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2