Skúsenosti z programu Work and Travel USA
Ja hneď dvakrát, v rokoch 2009 a 2011. Robil som plavčíka vo Washingtone, D.C. Prvýkrát som sa odtiaľ vrátil dosť sklamaný. 4 mesiace spania na nafukovačke v apartmáne bez nábytku a v spoločnosti partie Stredoslovákov, ktorí majú doživotnú averziu voči Bratislave.
Druhýkrát to bolo trochu lepšie. Necítil som sa tam tak cudzí. V Cockeysville, Marylande som zachránil topiaceho sa černoška, ktorý omylom zašiel do hlbšej časti bazénu.
Videl som D.C., Baltimore, Manhattan, Ocean City a Lewes Beach. Stál som na vrchole Empire State Building. Videl zatknutie drogového dílera za bieleho dňa v Oxon Hill, MD. Plával v oceáne. Zúčastnil sa osláv Dňa nezávislosti v D.C. a 10. výročia pádu dvojičiek na Manhattane. A keď ma viezli z budapeštianskeho letiska domov a v diaľke som zbadal obrysy Bratislavy, myslel som, že vchádzam do Disneylandu, tak rád som bol, že som sa odtiaľ vrátil.
W&T to nie sú len vyblýskané fotky účastníkov, ktorí sa nimi hrdo prezentujú po príchode domov. Ja som tam zažil aj plno tragických prípadov. Dvoch kirgizov, ktorí utiekli z práce na druhý koniec USA a bolo po nich vyhlásené pátranie. Skupinu Čechov, ktorí to trochu prehnali s party a vyhodili ich kvôli tomu z práce a museli si hľadať ubytovanie v hoteli. A kopec ďalších.
Tá realita... vždy, ale ozaj vždy je úplne iná ako to čo vidíte, resp. čítate na akomkoľvek displeji.
🙂
@foxinkofoxovy zlatko, fakt je ťažké uveriť, že si dospelý chlap. Chcel si sa vyžalovať ako náročné skúšky si si prešiel s nafukovačkou a záhradníčením? Alebo išlo o trápenie, ktoré zažívaš lebo si z BA? Alebo sa pochváliť, ako si získal výnimočnú schopnosť plávať a lyžovať? Či?
Mimochodom, v Amerike som pracovala, mám odtiaľ muža, trávim tam každoročne nejaký čas a moje deti majú americké občianstvo. Asi je to trocha väčšia skúsenosť ako filmy. Hej, nemala som prácu, ktorá by ma nútila spať na nafukovačke, ale tak zasa som si to kompenzovala pravidelným spaním v divočine na karimatke, tak sa trocha viem vcítiť do tvojho utrpenia.
@annm81 ďakujem ti za prispevky, ja už som z tohoto lisiaka trochu frustrovaná 🤦🏻♀️
@foxinkofoxovy tak potom nechápem, ze riesis svoje "otrasne" zážitky s W&T a spanie na nafukovacke.
@foxinkofoxovy zlatko, fakt je ťažké uveriť, že si dospelý chlap. Chcel si sa vyžalovať ako náročné skúšky si si prešiel s nafukovačkou a záhradníčením? Alebo išlo o trápenie, ktoré zažívaš lebo si z BA? Alebo sa pochváliť, ako si získal výnimočnú schopnosť plávať a lyžovať? Či?
Mimochodom, v Amerike som pracovala, mám odtiaľ muža, trávim tam každoročne nejaký čas a moje deti majú americké občianstvo. Asi je to trocha väčšia skúsenosť ako filmy. Hej, nemala som prácu, ktorá by ma nútila spať na nafukovačke, ale tak zasa som si to kompenzovala pravidelným spaním v divočine na karimatke, tak sa trocha viem vcítiť do tvojho utrpenia.
@annm81 😝 no vyzera to ze si ho tromfla... cakam dalsi prispevok od foxika... nieco nove, jedinecne, nekonecne predsa musi vymysliet...
@annm81 😝 no vyzera to ze si ho tromfla... cakam dalsi prispevok od foxika... nieco nove, jedinecne, nekonecne predsa musi vymysliet...
@katkaseiner už sa stalo. No skus pohladat v nových diskusiach, myslím, že trafis na prvý krát, 😂
@annm81 😅
daj si v CV - čím si výnimočný , tvoje špecificke vlastnosti viem plávať a lyžovať
prežil som extremne podmienky, spal som na nafukovačke.nafukovačka nepreskla, prežil som
@foxinkofoxovy ahoj, nečítam úplne celú diskusiu, celkom sa tu strácam v tom prívale hejtov. Ja napríklad oceňujem, že si sem napísal. Ako matku ma zaujíma vidieť takýto pobyt očami niekoho, kto to zažil. Určite to budem brať do úvahy, keď bude moje dieťa chcieť vyskúšať W and T. Dúfala som, že sa dozviem, čoho sa vyvarovať, resp. na čo si dať pozor... Ďakujem za skúsenosť.
@foxinkofoxovy aj mi poradíš niečo konkrétne, na čo si dať pozor? Kľudne môžeš aj do správy alebo verejne, ako chceš... ďakujem
@foxinkofoxovy prosím ťa, teba to tam muselo riadne prefackať, asi si žil v riadnej bublinke. Ja som išla ako 23 ročná, v 2013. Poriadne som sa bála, išla som 1x lietadlom, ešte k tomu z Krakowa, 2x som musela prestupovať. A to som išla ako sama baba, nikoho som tam nepoznala. Pri ceste z Newarku do motela v New Yorku som hneď omylom nasadla na black cab a dala mu všetky peniaze, cca 120 Usd. Ostatné som našťastie mala v Kufri. Šoféroval ho obrovský černoch, ja sama baba, hrozne som sa ho bála. Odvtedy som radšej cestovala iba metrom, cítila som sa bezpečnejšie 🤣. Pracovala som v Pennsylvanii, v Pine Forest Camp, čo je kemp pre americké bohaté detičky. Tam sa mi nepacilo, ako na mňa pozerajú, ako na niekoho poradného z východnej Európy. Ale personál, americký, bol super. Mám odtiaľ zážitky do konca života, pracovali tam ľudia z CZ, HU, SK, GB, veľa veľa Mexicanov. Tam som zistila, že mnohí v USA žijú horšie ako my tu na SVK. A hlavne som zistila, aká úžasná je automatická prevodovka na Aute. Dúfam, že sa mi tam podarí prísť ešte raz aj s rodinou. A inak ja som si na work and travel musela nasporiť sama, vyše roka som sporila. Naši veľmi nechceli, aby som išla, Bali sa, tak mi nechceli dať peniaze.
@foxinkofoxovy podla coho hodnotis, ze si z bohatej rodiny?
Spat na nafukovacej posteli bolo dost caste. Ked si clovek prenajal apartman a ten bol uplne prazdny, pripadne tam boli 4 postele ale byvalo tam 6 ludi, aby sme usetrili peniaze. Ked som ja bola, bola investicia za program okolo 100 000 korun. Ak clovek chcel, aby sa mu investicia vratila a aj nieco naviac doniesol, musel mat 2 roboty a setrit kde sa dalo. A ano, zivotna uroven miestnych Americanov bola omnoho nizsia ako moja na Slovensku a to som bola od Mississippi az po Maine. Nechapem frustrovane hejterky, co sa chytili nafukovacky a celu diskusiu tocia o nej. Ak nemaju co k teme, maju ju zatvorit a venovat sa inym temam...
@foxinkofoxovy nie,vôbec nie si povýšenecký
Som z bohatej rodiny.Pritom ja som fyzicky zdatnejší ako mnohí ľudia z regiónov keby o to išlo. Viem perfektne plávať a lyžovať, čo niektorí ľudia z regiónov vôbec nevedia. Keď utekajú na autobus, je to riadna tragikomédia.