Skutočne máte opatrovateľky, ktoré vám strážia choré dieťa?
Často tu čítam ako radíte ženám, ktoré nemajú servis od rodiny, aby si zaplatili opatrovateľku.
Naozaj máte reálne ženu, ktorá vám stráži choré dieťa?
Aplikuje lieky, astmatické spreje, kvapky do nosa nechutné sirupy? Dieťa od nej zapije tabletku? Vypláchne mu nos konvičkou? Utiera sople, vykašľané hlieny vášmu dietaťu? Koľko jej platíte?
Zaujíma ma to, pretože som dostala svoju prvú výpoveď v živote zo strany zamestnávateľa.
Áno, presne pre OČR.
A nemám inú možnosť ako zostať doma a starať sa o svoje choré deti, pretože reálne NEMÁ KTO robiť túto prácu za mňa.
Aj keď na koni budem za tú, čo sa váľa doma a živí ju manžel 🤦
Tak my sme sa s mužom dohodli, že ja budem minimálne prvý rok škôlky robiť buď nejakú prácu z domu, alebo aj "nič". Práve preto, že môj muž má náročnú prácu a ani náhodou by nemohol ostať doma hocikedy s chorým dieťaťom. Starých rodičov máme ďaleko. Potom sme k tomu začali stavať dom a ja som to celé organizovala a pod. Popri tom som si našla prácu, ktorej čas som si vedela organizovať sama. No a takto to ostalo pomerne dlho, pretože niekto musel robiť aj taxikára decku, kým nebolo samostatnejsie. Do zamestnania už dúfam v živote nebudem musieť ísť. Mám svoj malý biznis a vyhovuje nám to všetkým. Blbé reči, že"nechodím do práce", som počúvala a stále počúvam od niektorých ľudí, ale mám ich hlboko v p...
@liv1
Asi na mne stala cela firma teda 🤦🙂
Ja chapem aj zamestnavatela. Ale islo o prvu OČR. Takze ziadne "ulievanie" sa kazdy mesiac
@akvi chvalabohu manzel zarobi a sam povedal ze mu to za tie nervy nestalo, aj ked kazda tisicka navyse sa samozrejme zide. Bol to ťažký rok.
Neverim, ze najdes vela matiek, ktore takuto situaciu bezne riesia opatrovatelkami.. Este tak tie, ktore maju tie opatrovatelky pravidelne, ale kolko ich je?
Vies, ono sa to skvele mudruje, ked sa to dotycnej netyka.. taka najlepsie vie, co mas urobit, to sa (aj nezmyselne) rady len tak sypu..
Osobne by som k malemu choremu dietatu opatrovatelku nebrala.. chore dieta je aj v psychickej nepohode, tu nejde Len o to, ze potrebuje nadavkovat lieky, ci pomoct vysmrkat sople.. potrebuje aj psychicku podporu a ked k nemu pride cudzia osoba, je to len dalsi zdroj stresu..
My to latame ako sa da, aj s pomocou starych rodicov. Nastastie su ochotni pricestovat 200km hned, ako situacia nastane, ci je noc, ci den.. A na este vacsie stastie, nase deti nebyvaju casto chore..
Neboj sa, deti podrastu, bude lepsie.. A mozno ta caka nieco ovela lepsie teraz, Ako praca, z ktorej ta vyhodili.. 😉
@zmrzlinka2021 dakujem za poucenie 😂😂😂 ale na pracu z domu ani starych rodicov som sa nepytala.
Veľmi ma mrzí, čo sa ti stalo. Je to bohužiaľ realita. Nie, ja som mala šťastie pri oboch deťoch, že som mala home Office. Ale.bol to masaker, ráno som vstavala o piatej, varila, potom makala niekedy až do polnoci, do toho online mitingy. Raz som mala hrozne náročny deň a mladšiu dcéru začalo hrozne bolieť ucho. Už mi fakt do plaču bolo a stal sa zázrak, manžel si mohol zobrať pol dňa dovolenky a odbehol s ňou znova k dr. Bolo to veľmi ťažké obdobie, tiež sme bez starých rodičov, manžel má velmi prísnu dochádzku (žiadne OCR a tak ďalej, lebo príde o všetky bonusy). Ale nejako sme prežili a čaká ma to ešte raz s najmladšou 😅. Už sa "teším".
Vyzijete nejako, keď nebudeš mať chvíľu prácu? Držím ti naozaj veľmi palce.
@beronsche presne si to vystihla.
Ani ja nedam dieta cudziemu a nepojdem robit pre ludi co tiez maju chore deti ale druhym neuznaju. Nastastie ja sa zariadim v pohode.
Praca ma.neskutocne bavila a chcela som pracovat aj ked financne som donutena nebola. Chcela som sa realizovat. Bohuzial...
mne je luto, co sa ti stalo. Len uprimne nechce sa mi verit, ze hned kvoli prvej OCR ti dali vypoved, to tam nikto nechodi na OCR?
@veronicka1901 si zlata dakujem. Ano vyzijeme v pohode, manzel ma narocnu, dobre platenu pracu. Zrejme ako sa zacal zhorsovat dietatu stav, odisla by som casom aj sama. Bude treba sustavna liecba.
Ahoj, my máme opatrovateľku a skutočne nám stráži choré dieťa. Ale!
Žijeme v zahraničí, ja pracujem každý deň z domu, aj to len na polovičný úväzok, takze opatrovateľka musí zvládnuť len 4 hodiny denne a ak je ozaj problém, tak samozrejme zasiahnem/ pomôžem.
Každopádne mi je jasne že moja situácia je skôr výnimka ako pravidlo a v živote som nikomu v diskusii neradila opatrovateľku. Ale tiež ma fascinuje aká Častá rada to je, aj keď si myslim že na 90% tým ľudia myslia niekoho z rodiny, rozhodne nie cudziu opatrovateľku, ktorej mimochodom pri chorobe platím 1.5 násobok jej normálnej hodinovej mzdy 🙂
Veľa šťastia a snáď nájdeš prácu s normalnejsim empatickym šéfom 🙂
@zmrzlinka2021 Presne. Ja sa ani necudujem zamestnavatelom, ze nechcu zamestnavat matky po RD. Navyse, moja skusenost s beznymi virozami je, ze deti vacsinou ochoreli vo stvrtok vecer 😀..v piatok peecko, cez vikend vykurirovat s este tyzden ostalo doma s babkou/dedkom/svokrou..a urcite s nimi neboli 9 hodin. Lebo zamestnavatel urcite radsej pristupi na rozumny kompromis -ze si chytro odpracujes svoje a utekas domov za detmi..to bolo este pred 10rokmi, ked HO nebol standard..ja dom si potom vypytala ntbk a pracovala v takychto situaciach aj z domu...co je teraz uplny standard..vsetko je o dohode a ustretovosti oboch stran
@pandusica verit nemusis.
Nie, nechodi. Nabrali brigadnikov ktorych platia len ked pridu. Predosli zamestnanci kaslali az ich napinalo ale na PN nesli.
Deti nemali, ale uz maju a ked sa vratia po MD tak som zvedava ci tiez budu taki "lojalni" ako boli ked nemali byt s kym doma.
nikde v zahranici neexistuje moznost platenej ocr ako na SR. ocr do bezvedomia je slovensky folklor. avsak tiez netolerovatelny v sukromnej sfere. ja pracujem v nemeckom korporate a ocr sa netoleruju ani nahodou, max jednodnovka na navstevu lekara. A k veci- ano, mali sme opatrovatelku. rodicov nemam, svokrovci su daleko, ani ja ani muz sme si ocr dovolit nemohli. mali sme mladu kocku, co studovala dialkovo VS a bola k dispozicii prakticky kedykolvek. dcera vsak casto chora nastastie nebola.
Autorka: Nie, nepoznam opatrovatelku, ktora chodi k chorym detom (cize nepravidelne, necakane a este s moznostou sa od dietata vzdy nakazit). Ked som hladala opatrovatelku ja, potrebovala som iba nepravidelne opatrovanie (z dovodu muzovych sluzieb cca 1-2 krat do tyzdna) s presnym rozpisom mesiac dopredu. A nenasla som. Pri chorom dietati som ani neuvazovala, ze by ostalo bezomna s cudzim clovekom, ktoreho takmer nepozna. Kazdopadne, drzim palce, nech sa ti to podari nejako vyriesit, hoc i predlzenym RP.
@dadis kazda profesia sa neda robit z domu, o tom si nepocula este? Nechapem co si taka ostra.
Ty si taku situaciu nemala, ini ju maju. Ok, beriem. Ale vysmievat sa niekomu kto ma chore dieta je take...no nebudem radsej ani komentovat.
Nikto sa ti nevysmieva 🙄, kto nemal niekedy chore dieta, nerob zo vsetkeho dramu..ved pisem, najdi si pracu, kde mozes robit aj z domu a vybavene..
@dadis pobavilo ma : rychlo si odpracujes co treba 😂😂😂 vies ze niekto robi aj napriklad v pobocke, kde je v styku s klientmi a je otvorene od- do a on si nemoze odpracovat a bezat prec? Ani nemoze robit nocne ani z domu.
Ale zdr.sestre by mohol doktor vozit pacientov domov alebo instrumentarke operacie doviezt aby mohla pracovat a vedla mat dieta co sa prave pokadilo do postele lebo ma crevnu chrípku.
To vies len ty ci si bola alebo nebola nezastupitelny clanok vo firme.
Nemas vôbec za čo. Ja som hľadala opatrovateľku pol roka a nič. A to som vyslovene hľadala niekoho už len na stráženie, aby sa deti doliečili, tie najhoršie začiatky by som bola snimi vody aká pracovala z domu. Tak som to nakoniec vzdala.
@dadis 9 hodin ti pripada vela? U nas sa pracovalo 8,5 hod ako bolo otvorene, ked sme nesli po deti do skolky plus cesta dvakrat polhodina autom. Dieta sme vozili k babke, byvalo tam cely tyzden ak malo len beznu virozu. Nemas predstavu kolko sil stoji niekoho chodit do prace, nevidis co je za tym.
Zbytocne tu prskas na vsetky strany. Dali sme ti velmi konstruktivne a slusne odpovede
@liv1 sa čudujem, že to niekto napísal až na druhej strane, že autorka prská... však tie jej odpovede sú otrasné 🙈 a ešte joooj chudinka, ju tu ľutujú. čo majú potom povedať matky samoživiteľky, s postihnutými deťmi a pod. tu je asma a druhý zarábajúci rodič a autorka píše ako keby dieťa malo cystickú fibrózu 🙊 a nadáva snáď každej čo ju neľutuje
A si myslis, ze zeny s detmi nerobia nocne? Robia aj na pobockach..ale ak ti nema kto deti strazit, ani manzel sa nechce podielat, tak si hladaj pracu, v ktorej nebudes pre zamestnavatela pritaz. Ty hladas dovody a nie sposoby..alebo bud doma..ja by som od nudy zdochla..ale ked to je jedina tvoja ambicia..
@matkahelka velmi zly zamestnavatel. V DE mas zo zakona ako zamestnanec (Angestellter) narok na kazde dieta 10 dni OCR v roku. Cize 10 dni ty a 10 dni otec dietata. Ak v pracovnej zmluve nijaku inu klausulu nemas, tak toto plati.
@yanni a? na SR mas 7 peciek a OCR a PN do bezvedomia. tu tych tvojich 10 dni bezne zeny "spotrebuju" za mesiac, nie za rok. urcite tu nemusime polemizovat o tom, ze take zneuzivanie socialneho systemu ako je na SR nie je nikde vo svete.
@autor vidím v tejto diskusii jeden relevantný komentár...Žijem v menšom meste, žiadna Bratislava. Opatrovateľku som nezohnala ani pri zdravých deťoch. Istú dobu som zháňala, nakoniec sa mi ozvala jedna a pýtala si 9 eur na hodinu + cestovné náklady, čo by pri deviatich hodinách denne vychádzalo na cca. 90 eur (vrátane tých cestovných náhladov). Máme tri deti. Dvoch na prvom stupni a jedno v škôlke. Takže veľké samostatné deti a opatrovateľky majú pocit obrovskej záťaže, za to, že sú deti tri. Podľa mňa je s tromi staršími deťmi menej práce ako s jedným malým, ktoré treba prebaľovať, kŕmiť, uspávať. Takže koncept opatrovteľky reálne úplne odpadá. Po materskej som nastúpila do práce. Časovo zvládnuteľná, veľmi odborná práca, ktorú nie je možné vykonávať z domu, 8,5 hod čistého pracovného času denne + hodina cesty (tam+späť). Deti neboli choré často, ale ako naschvál, nikdy nie naraz... Takže všetko krát tri. Do toho karantény, kedy sa uzatvárali školy po jednotlivých triedach (každé dieťa v inej triede...). Robili sme s mužom, čo sme mohli, striedali sme sa, ale aj tak toho bol viac než dosť. Plus, keď sa nejednalo o karanténu, tak nám pomáhali moji rodičia (bývajú ďaleko, logistika náročná). Žiadna opatrovateľka. Z práce som odišla, hoci ma nikto nevyháňal, každopádne, keď ja som bola doma s deťmi alebo v karanténe, tak všetko musela ťahať kolegyňa a videlo sa mi to hrozne nefér. Navyše mi sme boli doma z toho už vyčerpaný, vždy som mala isté napätie, v práci som chýbala, nebola to práca, ktorá počká, ani pozícia, kde som bola iba do počtu. Takže toto je realita všedných dní. Je to celé nesmierne náročné. Teraz pracujem v sektore, kde mám väčšiu časovú flexibilitu a keď treba, môžem pracovať z domu. Samozrejme, táto zmena bola na úkor finančného ohodnotenia.
@dadis nocne som robila u s detmi, aj smeny aj dvanastky. Na tvoje dalsie vypady skoda reci.
Ja som v ziadnej diskusii nevidela ze by niekomu pri tomto radili opatrovateľky..za ďalšie komu sa musíš spovedať? Tvoje dieťa nie? Tak aj keby si mala na to platiť apatrovatelku tak ty si mama svojho dieťaťa ty vieš ako čo a nech si každý hovorí čo chce ostaň si doma s dieťaťom a bodka..ja som teraz na md ale keď mi dieťa ochorie tak ostanem doma nech si tam každý hovorí čo chce mne je to šumák..m9je dieťa má potrebuje nie nejaká firma roboty budu..
No ďalšia vec je ja mám teraz 3 deti keď som mala 2 byvali občas choré to je jasné babke som ich nedávala ja som sa starala manzel zarobí milión krát lepšie takto to mame a bodka nezáujem..ale určite to nebolo stale každý mesiac 10 dní napríklad..a to boli dve...
Ale kolegyňa mala 1 dieťa no vždy ochorela v piatok alebo bola chorá 3 týždne..čiže ona cholidla týždeň do roboty a ostatné dní doma..tu vyhodili lebo xiadna s ňou robot nechcela však vsetko bolo na tej druhej kedy sme na svoju robotu dve..
No ale ak toto nerobíš tak by som absolútne nad tým nepozastavovala pre mňa je vždy viac moje dieťa ako práca..robotu nájdeš

Realne, ty by si tiez nechcela zamestnanca, ktory by ti pravidelne vypadaval...potrebujes cloveka na pracu. Ak nepracuje, nepotrebujes ho. Lebo ak ti zamestnanec nie je v praci, musi to spravit niekto iny, a kto? Niekto, kto tam ostane aj po praci? Pravidelne?
A potom prides do prace a budes si pravdaze logicky narokovat v danom roku aj dovolenku aj péčka na seba, na deti - no fakt na slučku mať takého človeka
A ako to riesit?
Si slobodna matka?
Lebo ak nie, mas muza, s ktorym by ste si mali delit starostlivost o dieta ako dvaja pracujuci ludia + mnoho zien vyuziva pani na vypomoc, starych rodicov + vela sa pracuje z domu