Skutočne máte opatrovateľky, ktoré vám strážia choré dieťa?
Často tu čítam ako radíte ženám, ktoré nemajú servis od rodiny, aby si zaplatili opatrovateľku.
Naozaj máte reálne ženu, ktorá vám stráži choré dieťa?
Aplikuje lieky, astmatické spreje, kvapky do nosa nechutné sirupy? Dieťa od nej zapije tabletku? Vypláchne mu nos konvičkou? Utiera sople, vykašľané hlieny vášmu dietaťu? Koľko jej platíte?
Zaujíma ma to, pretože som dostala svoju prvú výpoveď v živote zo strany zamestnávateľa.
Áno, presne pre OČR.
A nemám inú možnosť ako zostať doma a starať sa o svoje choré deti, pretože reálne NEMÁ KTO robiť túto prácu za mňa.
Aj keď na koni budem za tú, čo sa váľa doma a živí ju manžel 🤦
@matkahelka ved ale ano, len tvoj argument, ze tvoj zamestnavatel netoleruje OCR, nie je OK. To je tvoj problem. Ono ja by som SK a zahranicie voce neporovnavala. To co si na SK vymyslaju a riesia, to vsetko smrdi. V DE zijden dieta so soplikom neposlu zo skolky domov. Su přesně pravidla, velký kasel, infekcne ochorenie, teplota. Tedy nemize ist do školy/skolky. Inak je vsetko OK. Cize aj tie ocrky a pnky sa redukuje a su takto v norme. Keby som mala pri 5tich detoch pri kazdom soplicku ostat doma, tak som doma nonstop. Jednoducho tu sople nik neriesi. Kazdy vie, ze od jesene do jari je to jednoducho obdobím a tie lahle prechladnutia su na dennom poriadku. Ale na SK sa riesi aj to, ci maju dat pri 6stich stupnoch rano deckam pod gate pancusky grrrr (prave som taku diskusím tu citala).
@zuzana212722 👍
to sa nebojim ze by som pracu nenasla ked bude dieta na tom lepsie.
Nie, nechybala som stale, bola to prva OCR.
Dovedy sme lepili babkou, bohuzial prvykrat sa nedalo, bola hospitalizovana.
Nemôžeš dostať výpoveď pre OČR, mame na to prijaté európske smernice, zamestnávateľ sa zo zákona musí prispôsobiť potrebám matky. Súdila by som sa stopercentne!! Za mastné odskodne
@julish 😂😂😂
@laurar1 ano mas uplnu pravdu, zatial sa liecba hlada a nastavuje, nakolko stav sa zhorsuje.
@julish to vies ze v papieroch nie je OCR, taki hlupi nie su. Nadbytocnost 😂 sukromnik sa nicomu prisposobovat nebude. Odrby uz pri pohovore. A ked si zapytas viac ako ti co beru minimalku na papieri a zvysok na ruku, tak sa s tebou rozluci ako s prvou.
Ako dlho uz robis u tohto zamestnavatela? Ja neverim, ze by ta za xy rokov po uplne prvej OCR vyhodili? To si asi len ty namyslas. A aby som odpovedala na tvoju otazku: zijeme v zahranici, mame niekolko deti vo veku 3 az 16 rokov, obaja pracujeme, starych rodicov mame veeeeelmi daleko z oboch stran a opatrovatelku nemame. Byvame na dedine, povedzme panu bohu za chrbtom, tu nezozeniem ani len babysitterku. Ale deti chore casto nebyvaju a ako som vyssie pisala, soplik sa tu neriesi. Ak je horsie, ostane dieta doma, ja si bud zoberiem volno alebo podla situacie a gradu choroby robim uplne normalne. Mam HO ale s nespocetnymi telcos a taktiez sluzobky (jedno aj viacdnove). Zariadujem sa podla situacie a za pochodu. Deti v case choroby nikdy nie su doma same.
No sle píšeš, že prijali iných ľudí, teda zamestnávateľ by mal dosť ťažké zdokladovať tu “nadbytočnosť”
Ja som mala pre staršieho takú babu čo sa v tom vyznala. Malý tiež astmatik s narušenou imunitou, ekzematik na prísnej diéte. Bola to matka čo mala už väčšie deti a vedela čo a ako s liekmi. Pravda je ale taká, že kôli OCR som z roboty aj tak musela odísť a nájsť si prácu z domu. Malého som mala pod dohľadom a mala som na pomoc len na prechádzky s dieťaťom a pod.
Neboj sa časom sa to zlepší a tie choroby nebudú také vážne a dlhé. Tiež som mala vtedy pocit že to nikdy neskončí.
@julish vies co, robila som aj nocne aj poobedne aj dvanastky davnejsie.
Nic by mi nevadilo len keby dieta bolo zdrave a mohli sm fungovat normalne.
Nastastie starsie je uplne samostatne, to bolo doma aj samo so soplom bez teplot.
A mensie nebude male naveky.
@yanni povedal mi to. Jasne ze v papieroch to nie je. Nebola som tam x rokov, len rok.
Ale nevadi. Len som bola zvedava na tie opatrovatelky. A vidis, zas hejty lebo sem ked napises ze budes chvilu doma ked je dieta s chronickou chorobou a neumriete od hladu, tak ide niektore roztrhat.
@julish nacierno ich maju a na zivnost.
@julish a poziciu staci nazvat inak a uz to nie je ta moja pozicia.
@yanni to "volno" znamena co?
Lebo napriklad dovolenky som si vycerpala prave na choroby a zlucovala som lekarov na jeden den aj troch a brala na to dovolenku. Myslim ze snaha z mojej strany sa popriet neda.
A ziadne ine volno tu nemame uz potom len P a OČR.
@julish neprijali ich po mne, ale pocas mojho PP.
Co vlastne chces dosiahnut touto temou? Lebo ja nevidim, ze by slo niekoho roztrhat pretoze si doma s dietatom a nemusis ist do prace, to si sa dosla pochvalit? Ako tu uz niekto pisal, iba prskas, odporujes si v jednotlivych prispevkoch. Najprv si nemozes dovolit opatrovatelku, potom mate dost penazi na to, aby si zostala doma.
To vyhodenie po jednej ocr je velmi zvlastne a dost neuveritelne.Vyhodit zamestnanca nie je len take jednoduche, ako to tu ty prezentujes, to nejde len tak zo dna na den. Ak ta vyhodil z dovodu nadbytocnosti a nasledne nabral novych zamestnancov, koleduje si o riadnu pokutu, posli mu tam kontrolu. Pokial porusoval zakonnik prace, tiez si sa mohla stazovat.
A pokial mas chronicky chore dieta, preco si nastupila do prace a neriesila predlzeny rodicovsky?
dostala si výpoveď, alebo ti skončila zmluva na dobu určitú?
takze ak nacieron, tak nemas co lutovat. Asi nie najlepsi zamestnavatel. Volno - nikdy som koli chorobam nebrala dovolenku. Bud normalne PN alebo OCR alebo zoberiem nadcasy popr. neplatene volno. Vsetko je u nas mozne. Ono velmi zalezi aj od zamestnavatela.
Zial, ide velmi zla doba a bude sa dost prepúšťať. Je na zváženie si dobre premyslieť ci dam tych par korún babe co mi postráži alebo budem doma bez roboty a príjmu.. Zapadne Slovensko, ba a okolie 10-20 eur na hodinu baba so vzdelaním a praxou. Študentka cca 8 eur na hodinu.
@laurar1 pretoze dieta este nemalo diagnozu stanovenu, zatial je to chronicke v časovom zmysle - stale sa opakujuce a zhorsujuce. Riesi sa to, tento tyzden mame dva terminy u lekarov.
Zhorsilo sa to POCAS mojho zamestnania.
Predtym bol prvy rok skolkovy tiez hrozny ale dufali sme ze to bude druhy rok lepsie.
Nikde som nenapisala, že si opatrovatelku nemozeme dovolit. Pytala som sa, ci niekomu REÁLNE CHODI K CHOREMU DIETATU CUDZIA PANI NA OPATROVANIE. PRIPADNE CI TA STALA OPATROVATELKA PRIDE AJ KED JE DIETA CHORE.
Nie, neprisla som sa pochvalit, odpovedala som na otazku ci vyzijeme. Ked chces zhrnut prispevok a klast otazky ako na vysetrovacke, precitaj si aj komentare, na ktore reagujem.
A ano, vsimla som si tu ze akonahle niekto moze zostat docasne doma, zdvihne sa vlna nesuhlasu.
Nie, svoje dieta by som v tomto zdr.stave cudziemu nezverila, ake zaujimalo ma to ci take opatrovatelky su, myslim ze sa tu ludia aj vacsie sprostosti pytaju.
Ked tu niekto vaha ci ist do prace od dietata ktore byva chore, tak sa radi opatrovatelka.
Ked ma opatrovatelku tak je krkavcia matka co necha dieta s cudzim a nenazrana zaraba.
Ja som mohla byt doma aj nadalej ale dufala som ze druhy skolkovy rok bude lepsi. Tiez ti tu kazdy povie, ked mas ponuku, chod do prace.
Tak som isla. Realizovala som sa.
Dostala som vypoved. Zas tu komusi vadi ze nehladam hned dalsiu pracu - a naco? Aby som vyciciavala stat na OCR?
Vies kto si najviac protireci? Tie co tu radia ako sa im hodi - vzdy proti aktualnej situacii zakladateliek tem.
Ked baba napise ze matky su pre zamestnavatelov ako malomocne, ze presli xy pohovorov a nikto ich nechce zamestnat, tak tu napisu ze si domyslaju.
A teraz tu vela z nich pise, ze co sa cudujem, ze ani ony by nechceli matku po MD 😂😂😂
Cize v urcitom zivotnom obdobi by samy seba nezamestnali.
@barborachors par korun ako pre koho... Ten co robi 12 ky, pocitaj aj cestu tam a spat, cize by musela prist napr u mna cca o 05:15 hod aj s rezervou, odchadzala by cca o 18,30 hod. Ak by som platila cc 8 ecok 104 eur na den, ak by to bolo cca 4x do meisaca... Zena, ktora zarobi cca 1000 ecok plus minus si to asi 5x premysli...
@mondolina mrzi ma ak na teba posobim tak, ze to neviem odlisit. Uz som to tu viackrat pisala, vypoved z TPP pre nadbytocnost.
mňa zarazil ten rok, zvyčajne dávajú dobu určitú.
@mondolina nie, ja vzdy mavam na neurcito.
@laurar1 ja viem ze vycitanie neschopnosti citania s porozumenim je uz otrepane, ale vsetky otazky mas v uvodnom prispevku - cize o co mi slo v teme. Doplnujuce info su v komentaroch a odpovede na tvoje otazky su v dlhom komentari vyssie alebo nizsie, ako to zaradi.
Tiez ma to zaujima, rodinu mam v inom meste, muz casto prec, 2 deti-obe vyvoj astmy, teda ked ochoreju minimalne 3 tyzdne doma. Dufam, ze to bude lepsie casom, maju 5 a 2 roky, 2 rocny velke problemy s ekzemom, tak neviem ci vobec skolka v 3 rokoch bude realna, ak sa to neupravi. Tak uz teraz rozmyslam ako sklbit caste ocr a pracu, ci sa mi oplati rozsirit, pripadne pridat kvalifikaciu na pracu, nech mam viac moznosti.
načo si zalozila tuto temu?
Ty to nechces riesit, chces len lutost a aby ti tu vsetky zeny tlieskali, aka si super matka.
Kebyze potrebujes plat, potrebujes sa postarat o rodinu, uplne inak sa pozeras v zivote na veci. Sama pises, ze mas dobre zarabajuceho muza. No tak ja takeho nemam, mam obycajneho chlapa ale milujuceho, starostliveho, chapajuceho, podporujuceho. Potrebujem a aj chcem pracovat. Mám prácu ktorá ma baví, a hlavne potrebujm vyvazenost v rodine - rodina, kariera, záujmy

@eca12 pekne si to vystihla. Verim ze casom najdem nieco kde bude vacsia casova flexi a snad aj dieta sa dostane z najhorsieho 🙏