icon

Skutočne máte opatrovateľky, ktoré vám strážia choré dieťa?

15. nov 2022

Často tu čítam ako radíte ženám, ktoré nemajú servis od rodiny, aby si zaplatili opatrovateľku.
Naozaj máte reálne ženu, ktorá vám stráži choré dieťa?
Aplikuje lieky, astmatické spreje, kvapky do nosa nechutné sirupy? Dieťa od nej zapije tabletku? Vypláchne mu nos konvičkou? Utiera sople, vykašľané hlieny vášmu dietaťu? Koľko jej platíte?

Zaujíma ma to, pretože som dostala svoju prvú výpoveď v živote zo strany zamestnávateľa.
Áno, presne pre OČR.
A nemám inú možnosť ako zostať doma a starať sa o svoje choré deti, pretože reálne NEMÁ KTO robiť túto prácu za mňa.
Aj keď na koni budem za tú, čo sa váľa doma a živí ju manžel 🤦

autor
15. nov 2022

@dadis len za poslednu dobu som to tu citala niekolkokrat, ze baby prisli o pracu prave kvoli tomu. Sedis tu cele dni a nevies?

zmrzlinka2021
15. nov 2022

@autorka

Ked si nasrata na zamestnavatela, zacni makat na zivnost, otvor si vlastny biznis a budes sama sebe panou 😉

dadis
15. nov 2022

Sedim tu, lebo mam pracu, ktora mi to dovoluje, aj napriek tomu, ze som sliepocka.

scila
15. nov 2022

Vitaj v klube. Aj ja som prišla o prácu kvôli OČR - lebo "sa na mňa nedá spolahnúť" - odkedy mám deti. Akurát minule mi jeden známy hovoril (teraz už dôchodca), ako si podorábal na dome, keď boli deti trochu choré - on s nimi ostal doma miesto ženy aj dva týždne, vo firme to nikto neriešil, veď v tej dobe bolo všetko štátne. V dnešnej dobe súkromných firiem máme smolu. Aj so zastupovaním. Voľakedy zabehli aj dôchodcovia do podnikov pomôcť keď bolo treba, aj sestričky dôchodkyne zaskakovať. Teraz sa všetko tak rýchlo mení a toľko byrokracie je okolo všetkého, že kdeže by si niekto odskočil z dôchodku. A k tým opatrovatelkám - keď som pozerala ceny, tak s mojím platom som to hneď zavrhla.

natalienka12
15. nov 2022

Autorka ja som v zivote s dietatom na OCR nebola. Pomahala mi mamina. A teraz idem po 7 rokoch 1x na PN lebo idem na operaciu, a nechci vediet ake rosady predvadza moja sefka. Mna nastastie vyhodit nikto nemoze, ale je to neskutocne neprijemne. Neverim ze ta vyhodili pre jednu OCRku, pravdepodobne si bola doma na OCR kazdu chvilu. A to ti nikto tolerovat nebude. Presne ako pise
@zmrzlinka2021 zaloz si svoju firmu, zamestnaj si ludi a uvidis, aka budes nadsena ked ti zamestnankyne budu stale doma. Kazdy vidi len krivdu na sebe. Ale to, ze zamestnavatel ma problem, to ta nezaujima, ze?

trgypadl
15. nov 2022

@natalienka12 je skvele, ze Ty si mala na pomoc maminu.... Nie kazdy ma tuto možnosť....
To, ze si nevyuzila moznost PN alebo OCR bola Tvoja volba, narok na to mas...
A k tej zivnosti... Ste mudre ako radio... Kolkokrat zamestanenc pre firmu obetuje omnoho viac ako zamestnavatel pre zamestnanca....

natalienka12
15. nov 2022

@trgypadl A kolkokrat nie! Ja by som takeho zamestnanca tiez vyhodila. Niektore mamicky ocr zneuzivaju. S kazdym soplom hned letia na ocr. A potom na to doplacaju maminy vazne chorych deti.

dadis
15. nov 2022

@trgypadl Ved ok, mozeme sa hadat, ktora strana je lepsia nez druha..ale asi k vysledku neprideme..lebo su dobre firmy a dobri zamestnanci a aj nahovno firmy a problemovi zamestnanci..v pripade autorky nevieme kde je pravda..mozno ozaj nahovno firma, ale ked vidiet, aku slabu mieru sebareflexie ma a miesto hladania riesenia sem pride mudrovat o tom, ze opatrovatelka k detom sa neda najst a ze ona musi ostat doma. My sme jej pisali, ze kvoli soplom ostat doma nemusi, ze je tu xy zien, co to nejako za pomoci otca deti, starych rodicov, homeofisov zvladame. Ze si uvedomujeme, ze mame narok na 10dni ocr, ale z objektivnych dovodov si ich cerpame co v najnizsej moznej miere (ci otec, alebo mama), ze bezne chodia deti s miernymi soplikmi do skolky. Ze pomoc rodicov je samozrejme na nezaplatenie (ved aj autorja uvadza, ze jej pomahali), ale pri velkej snahe sa da sklbit praca aj materstvo (tak ako praca aj otcovstvo)..len treba si najst aj vhodnu pracu pre matky, byt ustretova voci zamestnavatelovi (dorobit si pracu po veceroch napr) a aj vacsina zamestnavatelov je potom ustretova voci zenam matkam (cest vynimkam)

trgypadl
15. nov 2022

@natalienka12 jasne, vy hned kazdu zaskatulkujete ako to zneuzivaju, lebo ta ocr je terno

terezka1947
15. nov 2022

Ale,never všetkému,čo ti ktorá hrdinský poradí.
Vieš,druhému je ľahko radiť. Ale samé by svojmu dieťaťu často neurobili podľa svojej rady.
My sme sa pri deťoch s manželom striedali a ešte stále mám ja skrátený úväzok. Nemáme babky,dedkov.
Ono sa ľahko niektorým radi.
Lebo všetko dokázali samé,vlastným úsilím a šikovnosťou. Ale pravdu pozname?😉
Teraz je taká divná doba. Navonok každý všetko super zvláda, pozitivne myslí,je nad vecou. A doma plače do vankúša a je na liekoch.
Načo?stačí trošku ľudskosti a úprimnosti.
Neboj,je to niekedy ťažké,ale spoločne to s manželom zvládnete. Deti nebudú vždy maličké.

natalienka12
15. nov 2022

@trgypadl Presne ako pise
@dadis ocrku a pnku treba cerpat iba vtedy ked je to naozaj nutne. A byt voci zamestnavatelovi lojalny. Aj ku kolegom. Ved si len vezmi ako zneuzivanw boli covidove ocrky, zeny boli doma aj pol roka a v praci za nich museli robit bezdetne kolegyne alebo kolegyne so starsimi detmi. A pritom mnohe mali moznost dat dieta starym rodicom. Ked skoncil covid, tolko narekov tu bolo ze ich vyhodili. A opravnene.

terezka1947
15. nov 2022

@natalienka12 a mnohých vyhodili aj počas covidu neoprávnene. Lebo inú možnosť ako byť na ocr nemali.
A veru,poznám také mamičky. A nezneužívali to.
Akoby v práci sme nemali starých kolegov,čo zneužívajú,čo sa dá,či slobodných,či.....
Keď raz niekto zneužívať systém chce,bude. A nie je to iba o rodičoch s mini deťmi

trgypadl
15. nov 2022

@dadis Ty mas pocit, ze vsetky matky si mozu robit pracu po večeroch??? Su aj ine povolania.... Nie kazdy ma moznost HO....
Za dalsie nepisala len o bežných soploch...
Najst vhodu pracu pre matky???to je co??ak by si kazda hladala vhodnu pracu pre matky, rozumej najlepsie, co najmenej hodin, aby vyhovoval cas na skolku, kruzky.... Domacnost...
Neuveríš, ale existuju aj nepretržite prevadzky, tam bude robit podla Tvojej teorie Pan Boh???
Keby si takto kazdy vyberal tak mozno rano nemas napeceny chlieb, v nemocnici by Ta nemal kto osetrit, obchod by si nemala otvoreny do 22,00 a podobne...
Teraz si ma matka robit novu skolu s novym zameranim??? Aby mala pracu vhodnu pre matky??
Ma byt ustretova voci zamestnavatelovi??? Ja som sa este nestretla s pozitivnou reakciou, ked matka oznami ocr. Vzdy je to len prevratenie oci, tazke povzdychy... Keby aspon raz povedali ok, daj si dieťa dokopy, my to nejak zvladneme.... Nie, clovek aby chodil so stiahnutym zaludkom oznamovat ocr, zmenu sluzby a podbne...

natalienka12
15. nov 2022

@terezka1947 Nuz, zamestnavatel sa zneuzivat nenecha. Nemusel prist ani covid, ale vzdy platilo aj platit bude, ak sa ide vyhadzovat, prvi su na rade ti, co maju zlu dochadzku. Ak ma zamestnanec take vzdelanie a skusenosti, ze je tazko nahraditelny, takeho nevyhodia. Ale ak namiesto niekoho ma na kazdy prst 10, nevidim jeden jediny rozumny dovod preco by sa takeho zamestnaca nezbavil.

terezka1947
15. nov 2022

@natalienka12 to s tebou plne súhlasím.
Ale apelujem iba na to,že každá na ocr ju zneužíva.

dadis
15. nov 2022

@trgypadl Vacsina rodin to zvladne..

natalienka12
15. nov 2022

@terezka1947 To v ziadnom pripade nie. Urcite ocr nezneuziva kazda. Ale uznaj, ze vela zien ano.

trgypadl
15. nov 2022

@natalienka12 ja sa nebavim o dobe covidovej, na svk budu vzdy ludia co to aj zneuzivaju, ale to musi byt hned kazdy, kto založí tému??

natalienka12
15. nov 2022

@trgypadl Myslis, ze autorku vyhodili kvoli jednej OCR?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
julish
15. nov 2022

@matkahelka nespadla, snažím sa rozbehnúť debatu o právach matiek na pracovnom trhu a vôľu súdiť sa, neposlúchal “otrokára”. Už mame prípady, keď ženám vyhrala - a áno, zamestnávateľ musel dokazovať dôvod “nadbytočnosti”. Neúspešne, prehral. Ženy, bojujte za seba

natalienka12
15. nov 2022

@trgypadl Ale ak ma mesiac v priemere 21 prac dni a kazdy mesiac bola 7 prac dni OCR, tak to normalne nie je.

luccija
15. nov 2022

To, co pises sa tu len radi.Realita je uplne ina.Maloktora opatrovatelka bude strazit dieta" len", ked je chore ved z coho by inak zila.Ja som opatrovala deti na zivnost volakedy, ale akonahle bolo chore rodicia s nim boli doma.Samozrejme nejaky sopel, kasel som brala v pohode, ale vaznejsiu chorobu lieky nie.Mozes najst niekoho kto je doma ci privyraba si bokom studentka a pod, ale to je ihla v kope sena, lebo nemusi mat vtedy volno a pod... a nikto nechce ochoriet a riesit cudzie dieta a ATB a pod...je mi luto, ze Ta prepustili, ale nie je to nic vynimocne.Moja dcera tiez mala Ventolin a caste zapaly priedusiek a pod a neviem si predstavit ju niekomu v chorobe dat.
Dala som vypoved a bola doma jedine stastie, ze som mala nasetrene.Neskor mi pediatricka povedala nech si skusim podat o predlzeny a odsuhlasili mi ho.Moje kamaratky to riesia starymui rodicmi, ale je to zle ochoreju vzdy od vnucat a ovela horsie to znasaju a dlho sa liecia z coho su len zvady v rodine.

terezka1947
15. nov 2022

@trgypadl ja som vo firme odpracovala skoro 10r a tak išla na materskú. Dovtedy som ťahala za kolegyne,čo marodovaki,boli na liečení,boli na materských atd,atď.
Ale nemám rada to slovo "ťahala". Lebo veď sú to normálne veci,že kolega ochorie,aj dlhšie.....teda,mala by to byť normálna vec,lebo to isté sa môže stať aj mne.
A koncoročné odmeny išli mne,čiže jasné,že som neváhala zadarmo,tak isto ako nikto zadarmo neťahá.
Keď som ja mala malé deti,odrazu....chces si odbehnúť na 3h k lekárovi?s bruchabolemim som to oznamovala,aj prevracanie očami bolo.
Chvalabohu,nie všetci. Lebo ešte mnohí nezabudli,že deti malé mali.

zmrzlinka2021
15. nov 2022

@trgypadl

prave pre pristup "narok mas" ti odporucam zacat vlastny biznis... co neurobis, to nevyfakturujes, to nebudes mat zaplatene - ano, este raz - proste ziadne prachy.

Potom sa zobudis do realneho sveta...

Pojdes na dovolenku, pojdes k lekarovi, pojdes robit sprievod, budes chora... nebudes pracovat, nebudes mat peneze...

Hovori sa tomu prevziat zodpovednst za seba a svoje prijmy. Dakuj Bohu ze tu zijes v takejto krajine, kde ti niekto plati zato, ze ides k lekarovi...

trgypadl
15. nov 2022

@dadis ano vacsina rodin to zvladne!! Ale tieto sracky najst si vhodnu pracu pre matky.... By ma zaujimalo co robis...

luccija
15. nov 2022

@trgypadl presne tak...vlastne zena si uz musi vybrat skolu a povolanie, aby ho vedela raz zosuladit s detmi🤣

julish
15. nov 2022

@dadis
@joannita vravím, už boli súdne rozhodnutia dane. S takýmto pasívnym postojom veľa vody nenamutime

trgypadl
15. nov 2022

@natalienka12 mam jej dovod neverit, a vypisovat jej tu, ze klame?? Ja nezijem vo svete s ruzovymi okuliarmi, dokazu Ta vyhodiť za akukolvek banalitu..... Niekedy staci, ze sa ohradis voci zamestnavatelovi na xo mas narok a uz si na čiernej listine

zmrzlinka2021
15. nov 2022

@luccija
A tak vyzera aj tato spolocnost - chybaju v nej zeny, ktore boli, su velmi sikovne, neraz prestia aj mnohych chlapov ale kvoli rodovym stereotypom a spolocnosti v mysleni 19 storocia, su dlhe roky doma a po tych dlhych rokoch ich atributy na pracu su pracovny cas a zosuladenie s detmi.
Tak nasa spolocnost prichadza o extremny potencial, rast, moznosti