Skutočne máte opatrovateľky, ktoré vám strážia choré dieťa?
Často tu čítam ako radíte ženám, ktoré nemajú servis od rodiny, aby si zaplatili opatrovateľku.
Naozaj máte reálne ženu, ktorá vám stráži choré dieťa?
Aplikuje lieky, astmatické spreje, kvapky do nosa nechutné sirupy? Dieťa od nej zapije tabletku? Vypláchne mu nos konvičkou? Utiera sople, vykašľané hlieny vášmu dietaťu? Koľko jej platíte?
Zaujíma ma to, pretože som dostala svoju prvú výpoveď v živote zo strany zamestnávateľa.
Áno, presne pre OČR.
A nemám inú možnosť ako zostať doma a starať sa o svoje choré deti, pretože reálne NEMÁ KTO robiť túto prácu za mňa.
Aj keď na koni budem za tú, čo sa váľa doma a živí ju manžel 🤦
@lienka.7 hadam nejdes vycitat majitelke ze si chodila na kavicky. Je to majitelka, ma firmu, ako ci ju riadi ci neriadi je absolutne jej vec. To ta asi viac stvalo ako ostatne ako pozeram. Sama si je zodpovedna za striedanie zamestnancov. Majitelia firiem (mnohi) robia casto aj vtedy, ked ty uz davno frnis do vankusika. A naopak, su taki co si to zariadili tak, ze im to zaraba “same”, ze to tak rozbehli a zamestnali tak achopnych ludi, ze si mozu chodit na dovolenky kedy sa im zamanie. A este raz. Ak budes v pozicii zamestnavatela a budes aspon len trosicku tusit co to znamena, aka zodpovednost a kolke financie a papierovacky a problemy, tak potom podebatujeme. Tak, ako kazdy zamestnavatel nie je zamestnavatelom roka, tak ani kazdy zamestnanec. Su skveli, sikovni a schopni, ale su niektori aj velki lajdaci. Ako vsade a vzdy.
ja si nemyslim,ze prskas....si nastvana,znechutena z celeho pristupu. poviem ti pravdu,keby nam mama nepomahala s detmi,ja ani do prace nemozem ist 🤷♀️ . k ocr by som sa ani nedostala. tiez mam baby od jesene do leta chore,realita je taka,ak je muz doma ide k dr,ak je v praci,idem vecer na pohotovost a strazi babka- zial ina moznost nie je :( Tych opatrovateliek,ktore ti zostanu s chorym dietatom je minimum. popravde ani ja by som s cudzim,chorym dietatom nezostala...
@zmrzlinka2021 A preto je take mzdove ohodnotenie zien, vobec za seba nebojuju - ved chcem chodit do prace, zarabat ako muz - ale nemozem potom brat celu tarchu domacnosti a starostlivosti o deti na seba. A necitit sa blbo nechat doma chore dieta s tatom alebo svokrom, alebo muza poslat dieta odviest na kruzok...normalne 19.storocie
Áno mala som. Ale zase moj dieta sa nedusilo kašľom. Jednalo sa o bezne choroby. V horúčke som ho dala iba raz, lebo som nevedela zrusit termin v praci. Inak som s horúčkami ostala doma ja az ked bola iba teplota som volala opatrovatelku, deda, tetu. Dieta som do kolektívu davala az po doliečení. Cize spravidla 10 dni az dva tyzdne bol doma. Takze to som riesila uz s opatrovaním.
@dadis
Zial, v tomto je slvoensko naozaj tak 100 rokov minus. Tu zeny absolutne si seba nevazia, nevazia si svoje talenty, to co dokazu, ake su, nevnimaju svoju hodnotu a nechavaju sa udupavat. Je velmi smutne, ze aj ked maju predpoklady, su sikovne, mnohe z nich idu do uzadia, kym ich muzi nie. A pritom otec je rovnaky rodic ako matka.
Zial, Slovensko je vo viacerych veciach pozadu, a dost vyrazne. Nie je to peniazoch, je to o mentalite, o mysleni ludi
@liv1 to si napisala fakt super, ze mnohí majitelia robia, ked zamestnanci uz dávno funia do vankusa. Presne si to vystihla. Mnoho zamestnancov uz vidi iba vysledok ale kolko je tym prace, kym sa firma rozbieha nikto nevidi. A aj sedenie na kávičke nie je mnohokrat o tom, ze sa majiteľovi chce ale musi udržiavať kontakty, ktore mu platia faktury
Aj mňa živí muž😉 Dve malé deti...raz doma jeden,raz druhý alebo spolu.....sú zdravé ale sople sople sople....zvracanie soplov,sople,kasel,sople...dr. nešťastná,aj ORL aj alergilogicka všetko je ok... nevedia nájsť dôvod prečo ich má najmä ten starší toľko a tak dlho ...jedia pomerne zdravo,pokiaľ nieje zemetrasenie sme vonku....vraj sú zdraví,len niektoré deti to tak majú....neviem kudy kam....minulý mesiac som bola 5 dní bez deti doma sama....ako 20 dní z mesiaca nevyriešime stráženie detí....čiže tak...niesi sama...tu mamky v škôlke tiež chodia k jednému zamestnávateľovi k druhému....pre ocr dostanú výpoveď....nevedia vydržať ani skúšobnú dobu bez ocr...
@zmrzlinka2021 Poznas osobne rodicov, ktori si najimaju opatrovatelku pre chore dieta? Ja nie. Mnozstvo ludi je takych, co nemaju k dispozicii starych rodicov ani inych clenov rodiny, vratane nas, moja mama este pracuje, svokra je invalidna dochodkyna a su 200 km daleko. Svagrina a sestra maju pracu a vlastne deti. Ja som niekedy prekvapena ako si myslia niektore, ze vsetky.mame taky komfort, ze clenovia sirsej rodiny im pomahaju s chorymi detmi alebo ze vladzu pomahat. Moja dcera je uz piate dieta v rodine, babky maju svoje limity a ja by som im ani akutne chore dieta nedala strazit. A preco by to aj vlastne robit mali? To nie je ich povinnost, vsak oni utierali sople nam. Vnucata su uz len nepovinna zabava. Keby toto na mna vybali sef, ze mam dat babke dita tak by na to nastvalo.
Ja mam stastie, ze robim na homeoffice, mam taku robotu, ze sa to da a sef je ok. Ale zamestnavatelia by mozno tiez mohli pohnut rozumom a vyjst matkam v ustrety ako napr. poluvazky, homeoffice (nie, zdaleka nie kazdy zamestnavatel dava homeoffice aj keby mohol) Najlahsie je povedat, ze sa nieco neda a hladat dokonaleho zamestnanca. Tie matky su casto vykonnejsi zamestnanci ako bezdetni ludia, niektori su sice fyzicky pritomni, ale urobia o polku roboty menej.
A mozno by sme mohli viac vychovavat mužskú cast populacie v tom, ze deti nie su len zenska starost, mozno by potom muzi, ktori robia sefov aj viac chapali situaciu.
Normalny zamestnavatel v pohode da homo office, pretoze si chce sikovneho cloveka udrzat.
K tovjej poslednej vete - zeny same sa tu tvaria ze deti su len ich starost. Keby prirodzene pozadovali od zaciatku zdielanie starostivosti, a vedeli sa za seba postavit, automaticky by sa praca okolo deti a domacnosti delila a aj ten sef by sa ponahlal z prace lebo ma doma dceru, synceka, chcu ist este na detske ihrisko.
@petrahl Dvojicky su extrem, to su v8em predstavit ako so to pekne podavaju.
@husky25 Ak by sa mi dieta dva tyzdne dusilo den noc, tak sa nan dva tyzdne nepozeram a necakam, kym to prejde. Po takom case musi byt to dieta uz uplne ko od unavy, s bolestami vsade. Takze ak to nie je nejaky vazny chronicky stav, neverim, ze sa zo skolkarskej choroby jedno dieta dusi tak dlho a matka sa pozera a caka 14 dni, ze to prejde.
@zmrzlinka2021 Tych normalnych je na SVK stale zalostne malo.
Suhlasim, ze zeny maju byt náročnejšie na svojich muzov, s tym uzko suvisi, ze by tak mali vychovavat aj svojich synov uz od mala.
@husky25 Ja mam doma alergika a teda toto mi nerobi. Riesime to s doktorkou, ma antihistaminika, pouzivame cisticku vzduchu, ked ma zachvaty kasla, pouzivame kvapky a dalsie ine veci, ktore urcite poznas. Pokial by to nezaberalo, riesim s lekarkou. Takisto ma slabu imunitu a chyti vsetko, co okolo nej prejde. A teda dva tyzdne v kuse nikdy nekasle, pretoze to riesime.
@scorpionflower1 No mali by to vidiet v rodine. Najvacsia chyba je, ked vychova je na tej zene. U svojho otca by mali vidiet, ze je vsimavi, ze funguje v domacnosti, ze mu zalezi na partnerke, ze hlada riesenia, je zodpovedny...
No podľa mňa tie ženy čo radia nájsť si pani ku chorému dieťaťu preháňajú a predstavujú si to ako "Hurvínek válku". Akoby na každom kroku čakalo 10 spoľahlivých žien/študentiek, ktoré ochotne čakajú kedy MOJE dieťa ochorie a v tú ranu naklušú strážiť.
P.S.: ja choroby riešim tak, že zostanem na Home Office. Našťastie mám túto možnosť, inak by to bolo veľmi ťažké
Autorka, strašne si uprskana, čo je ta po tom komu strážia starí rodičia a komu opatrovateľky? A čo ta to tankuje keď šéfka nechá choré dieťa doma? Je to jej dieťa nie tvoje. Každý sa snaží ako vie. Poznám rodiny, kde chorých mladších súrodencov strážia starší. My sa striedame s manželom napríklad. Raz som na OČR ja, raz on. Naozaj sa mi nechce veriť že kvôli jednej OČR ta vyrazili. Ale ak si bola taká mila ako v tejto diskusii tak mozno bol problém inde….
@zmrzlinka2021 ano, ale ten chlap bude všímavý iba keď k tomu bude vedený od detstva a bude to vidieť doma. To je ako debata o sliepke a vajci
@liv1 vobec si to nepochopila, ale ok. Mudruj si tu a chod to svoje aj ďalej. U teba su všetci zamestnanci len darmozraci a zneuzivaci pniek a ocriek.👌
Pointa bola, ze mali zobrat (nie namiesto nej) navyse ďalšieho človeka a bol by pokoj. A pre mňa za mňa by tam chodiť vobec nemusela. Ale jasne, o to menej by mali oni pre seba, tak prečo nezdierat zamestnanca, ze? Vidím ze ty si tiež ten typ zamestnávateľa, ze ty môžeš vsetko a zamestnanec nech len drzi hubu a moze byt rad ze vobec moze chodiť do prace, co?
Ešte šťastie, ze moj zamestnavatel chape, ze sa moze stat, ze človek aj ochorie, alebo ide preventívne prehliadky, práve preto aby chorobám predchádzalo. Ale tebe je to zbytočné pisat, ty vidis len zneuzivacov. A to, ze je niekto majiteľ firmy z neho nadcloveka nerobi, je to taky istý človek s právami a povinnosťami ako ja ci ty, alebo hocikto iný...ale to ti asi tiež nedobilo.
@petrahl
@husky25 Potom mate vsetci nejake extremne silne a odolne deti. Moja ked naozaj kaslala a dusila dnou a nocou, tak po troch dnoch sme boli v nemocnici, lebo nespala, nejedla a nepila, vsetko ju dusilo. Pospala tak par minut v nosici vo zvislej polohe. A vase to zvladaju aj mesiac. Alebo si dusenie dnou a nocou predstavujeme inak.
@laurar1 ja pisem o dvoch tyzdnoch a nie o mesiaci. Tiez pisem o zatekajucich soploch a nie zapale pluc. Ked 14 dni kazdu noc vstavam 3-7 krat aby som na striedacku poodsavala sople dvom detom v zavislosti na stadiu choroby, to su pre mna prebdene noci.
Pre teba asi az zapal pluc. Mozno si odolnejsia naopak ty nez ja. Nie deti.
Take mile damy, ako si mozu vsetci precitat v ( doteraz) 176 komentaroch, cudzie opatrovatelky mimo rodiny, ktore strazia chore deti, neexistuju.
Preto vas poprosim, neradte mamickam ktore nemaju oporu v sirokej rodine, aby si zabezpecili k choremu dietatu opatrovatelku.
Pretoze to nie je ani ta mila suseda co vam vezme balik, ani vasa sesternica pretoze ta si opatruje vlastne soplave deti a nepocula som ani o moznosti zaplatit 50 eur na hodinu aby ta bájna opatrovatelka k choremu dietatu prisla.

@trgypadl Marketing