icon

Som na rodičovskej a znovu tehotná. Zamestnávateľ mi chce dať výpoveď

lvucia
7. apr 2022

Ahojte prosim o radu momentalne som na Rd, ktora mi konci v maji. Zamestnavatel mi chce dat vypoved z organiz.dovodov. Zistila som 2 tehotenstvo ale som na zaciatku ku doktorke mam ist za 2 tyzdne tak doklad nemam. Citala som prispevky na OL, chcem sa spytat ci nahodou sa na mna nevztahuje. Som/resp niesom v ochrannej dobe a keby dolozim papiere od doktorky Zmt ma nemoze alebo moze vyhodit ked este som jeho zamestnanec a tehotenstvo som sistila pocas trvania pomeru.

ceklis
7. apr 2022

@lvucia ja som to tak mala. Ale teda… normálne som dostala výpoveď z organizačných dôvodov, nedohodla som sa na dohode o ukončení PP. Začala mi plynúť výpovedná doba. O mesiac na to som otehotnela, skončiť som mala 31.8., avšak vzhľadom na výpoveď z organizačných dôvodov som ostala kvázi vo výpovednej doby až do doby, kým mi neskončí RD. Pre mna už miesto nemali, ostala som doma a dostávala som normálne plat až do nástupu na MD. Teraz čerpám RD a som vlastne stále vo výpovednej dobe. Môj pracovný pomer skončí až keď mi skončí RD.
Ak máš viac otázok, pýtaj sa.

lvucia
autor
7. apr 2022

@ceklis dakujem ti za odpoved uvidim ako to zoberie Zmt sa bojim takato blba situacia vybavujem malej skolku, nasla som si novu pracu a teraz 😊 volala som aj na socialnu len pani mi povedala ze mi normalne skonci vypoved hoci som citala ako si to ty napisala len mi povedala ze nech si vycerpem dovolenku od stareho zmt aby som dostala md....len presne ako si ty napisala som sa docitala o Ochrannej lehote tak ci to pre mna plati aby som nevyzerala blbo....ty si normalne im potom volala ked si mala vypoved ze si tehotna? Neboli neprijemni na teba?

ceklis
7. apr 2022

@lvucia nooo, ja som sa tiež vrátila z prvej Rd, dozvedela som sa o zrušení miesta (bolo to take celkom dosť účelové, tak som si povedala, že teda ok, dohodnúť sa nebudem chcieť, lebo v podstate mi dali tie iste podmienky ako keby to bola výpoveď z ich strany a tiež som vedela, že nemusím ísť na úrad práce, lebo výpoveď som dostala 2.5, výpovedná doba 3mesiace a tým pádom som do 31.8 mala akoby “vykrytý” ten úrad práce). Ja som však mala asi to šťastie, že ma v prácu už nechceli a tak mi sami napísali, že mi nemajú akú prácu prideliť a že mám byt doma. Takze som mala 4mesiace normálne platené. O mesiac som prišla na to, že som tehotná. Ja som čakala v podstate asi do 15.8 a potom im napísala len oznamenie že som tehotná a poslala im odfotenú knižku tehotenskú.
Jasne, že neboli nadšení, no čo mali robiť? Mne to bolo jedno, ja som tu prácu chcela, čiže…. Ono sa tam ešte zmenilo aj vedenie a nový šéf ma zavolal a chcel aby som pracovala do nástupu ma MD (čiže do decembra). Ja som s úsmevom suhlasila, že veď super, ale teda že mi musí anulovať tu výpoveď, lebo chce po mne aby som vykonávala činnosť, ktorú vlastne predtým zrušil. Súhlasil. Nastúpiť som mala 1.9 a prídem do práce a dostala som zase len papier, že mi nemajú akú prácu prideliť a že mám byt doma. Takto vlastne som mala velke šťastie, od maja, do decembra doma a plny plat, dovolenka aj stravné lístky. Za MD mám ešte nárok na dovolenku a výpoveď, ukončenie pracovného pomeru bude vtedy, keď mi skončí RD
Kašli na to, že bude nahnevaný zamestnávateľ. Proste nepodpisuj dohodu a hotovo. Dostaneš výpoveď, si v ochrannej dobe. Keď budes mat tehotenskú knižku, len napíšeš papier a hotovo. Čo ti môže?
Otázka je ešte to, že či bude chcieť aby si v rámci výpovednej doby chodila do práce? A zároveň, či si ochotná do tej práce chodiť. Ak áno, tak by som určite chcela tu výpoveď a potom budes kvázi pracovať do nástupu ma MD s druhým babom. Pisem ako hotentot, ospravedlňujem sa.

lvucia
autor
7. apr 2022

@ceklis dakujem ti velmi pekne za rady....vies mne konci Rd v aprili a ak sa mi to potvrdi na konci aprila by som mohla mat od doktorky oznamenie je to trosku ine ako si to mala ty myslis ze tiez mam ochrannu dobu ked mne vrta v hlave ta pani zo socialnej ze niesom v ochrannej dobe...pracovat by som isla trochu zmeny mi treba no uvidim ako bude co povedia😊

ceklis
7. apr 2022

@lvucia nechápem prečo by si nemala byt v ochrannej dobe :( snáď ti tu ešte niekto napíše. Veď teraz si na RD, to znamená že máš ochrannú dobu, počas RD napíšeš zamestnávateľovi (aj keď posledný deň aprílový), že si tehotná a hotovo. Ta pani ti len povedala, že už nie si v ochrannej dobe? Nič viac? Dôvod? Neviem, nezdá sa mi to.
Určite oznam ešte počas RD že si opäť tehotná a hotovo. Vyhodit by ta nemali. Ak áno, určite nepristup na dohodu, jedine ak by ti vyplatili odstupné take, že pokryje mesiace do nástupu na materskú, spolu aj s dovolenkou.
Držím palce, napis potom ako to dopadlo

lvucia
autor
8. apr 2022

@ceklis dakujem ti velmi pekne ....povedala mi len ze mi skonci prac.pomer koncom vypovede ze ziadna ochranna doba na mna neplati na druhe tehotenstvo len to mi opakovala vsetko som jej povedala tak rozumela mi povedala ze po vypovedi mozem ist na urad prace ... ale na nete som nasla od pravnika o ochrannej dobe preto som chcela si to objasnit...tak uvidim ako sa to vykrystalizuje ....drz palce😊😊

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal