icon

Som povinná si čerpať obednú prestávku?

13. júl 2023

Žienky personalistiky,či fundované v tejto oblasti.
Ako je to s čerpaním obedňajšej prestávky?je mojou povinnosťou si ju urobiť?či môžem pri napr.7h úväzku pracovať nonstop,resp.nezatvarat a odpracovať si 7h. Alebo si napriek necerpaniu obedňajšej prestávky odkrútiť 7,5h.
Lebo šéf ma núti byť v práci o tu polhodinu dlhšie,hoci nikdy sme to takto neriešili,nezatvarali. A nechodili mimo prácu na obed,jedli za pochodu s tým,že vieme zákazníka hocikedy obslúžiť.
Ďakujem za odpovede.

janage
13. júl 2023

A čo tak sa dohodnúť, že obedňajšia je pol hodiny v čase od 12 do 13.00. Od 12 do 12.30 vybavuje kolegyňa a ty obeduješ. 12.30 do 13.00 ty vybavuješ ona obeduje. Alebo si to dajte v čase 11.30 do 13 00. Skončí zákazník po 11 30 ide prvá na 30min.Ked príde dokončí zákazníka tá pred ňou a ide na svojich 30min. ona.
To vyrieši aj problém s klopanim lebo ľudia uvidia, že tam jedna je a pracuje.
Prevádzka pôjde nepretržite k spokojnosti zákazníkov a vy si každá vyberiete svoju pol hodinu

limoncino
13. júl 2023

Obedna prestávka za nerata do pracovneho času. Takže ak máš odpracovať 8 hodín, a obedna prestávka nie je platená, lebo aj také prípady sú, reálne odpracujes iba 7,5 hodiny

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
13. júl 2023

Dalo by sa aj dohodnúť,ale sú minimálne 2-3dni v týždni,kedy zrejmá každý chce cez obed riešiť svoje záležitosti a príde k nám viacero ľudí,cca naraz.
Čiže nedá sa ani veľmi prestriedat,hoci sme dve. Lebo keď nás odchytia o cca 11:45obe,tak je nám už zbytočne zatvoriť,lebo do 12:30bud tí ľudia ani nestihnú odísť alebo odídu o 12:20 a je to zbytočne.
A aj to by šlo nejako sa uvoľniť mi dve za otvorenej prevádzky,lenže ju nemôžme opustiť mimo 12:00-12:30.
Takže .....robíme naviac často.
Ešte raz zopakujem,kto robí v niečom podobnom plne chápem,že je to patová situácia. Lebo odmietnuť vpustiť zákazníka pred 12:00 nemôžme a keď sa nahrnu aspoň dvaja,skrátka sme skončili obe. Sú dni,že v pohode zatvoríme,nič sa nedeje. Ale tých je pomenej.
Preto som sa pýtala,či je to zákonná povinnosť vybrať si tých 30min.

martinkatinka
13. júl 2023

@anonym
Dat oznam na prevadzku, ze v urcitom case je obedna prestavka. Ak vojdu skor, slusne povedat, ze do obednej prestavky ho nestihnete vybavit. Ludom bude jasne, ze netreba chodit 11:50, ak sa za 10 minut nevybavim.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
iwesska
13. júl 2023

Musis ju mat. Realne ju cerpat nemusis,ale o tu 0,5h tam byt dlhsie musis.

zojazoja
13. júl 2023

Toto aj u nás skúšajú. Upozornim zákazníka, že za 5 minút zatvarame. Takže ak si chce niečo kúpiť,nemá šancu stihnúť do 5 minút.. ak má len niečo čo doniesol a vieme to spísať do 5 minút.
Prosím...inak je to už neúnosné..môžu sa hnevať koľko chcu..mame tiež kontroly z Inšpekcie práce, kde prvé čo vždy kontrolovali bolo dodržiavanie otváracích hodín a k tomu príslušné " veci".

autor
13. júl 2023

Máme pevné stanovené otváracie hodiny. Od 12:00-12:30.
Sefovia nám neumožnia odísť z práce mimo 12-12:30.
Zákazníkov sme odmietať nechceli skôr a aj to je prizvukovane,že musí byť vybavený keď príde do 12:00.
Ale reálne to nie vždy ide.
Ostáva iba od cca 11:45 neriešiť nikoho. Inak prichádzame o svoju polhodinu,kt.mat musíme.
Donedávna sme síce mali obed.prestsvku,aj vypísaný,ale otvorené bolo nonstop. S kolegyňou sme buď vôbec nešli nikam a odišli o 30min "skôr" alebo sme sa priestriedali počas dňa. A všetko bolo ok,kľud,pokoj,aj zákazníci vybavení.
Odkedy máme striktne daný čas na obed a povinnosť čerpať a opustiť prácu iba počas 12:00-12:30,odvtedy je stres. My sme nervózne,zákazníci sú nervózni.
Častokrát kvôli nim naozaj seba neriešime.
No nič,ostáva nám odmietať ľudí skôr a dodržiavať nariadený obed.

martinkatinka
13. júl 2023

No ake ked odchadzate skor, tak to musite mat aj potom vlastne zatvorene o tu pol hodinu skor....

autor
13. júl 2023

@martinkatinka nie,vždy sa my dve dohodneme-teda donedávna vedeli dohodnúť.,jedna odíde skôr,druhá príde ráno neskôr,atd.Neovplyvňuje to klasický otváraciu dobu.

martinkatinka
13. júl 2023

Pre vas sice fajn, no z pohľadu inspekcie zle. Lebo pracovnu dobu mate inak pisanu, ako tam vlastne ste.

janage
13. júl 2023

Ale ved tie hodiny neporusite akurát v case 12.00 až 12.30 tam bude len jedna z vás. Takto bežné fungujú podateľne, pokladne, pošta atď. Dokončiť zákazníka a ideš na prestávku. Veď ty mu nemusíš oznamovať kam ides či wc či do banky tržby ideš odniesť či čo.

simsalabim
13. júl 2023

Tak ak su pevne stanovene otvaracie hodiny a obedova pauza, na dvere dajte velky napis o obedovej prestavke a vybavene. Zakaznikov, co pridu tesne pred, proste upozornite. Tak, ako by ste upozornili dakoho na koniec otvaracich hodin. Ci?

janage
13. júl 2023

Jedna vec sú predpisy obchodného centra či otváracie hodiny prevádzky a druhá ako si dohodneš so zamestnávateľom. Pokiaľ neprekročili zatvorenie prevádzky od 12 do 12 30 a šéfovia budú súhlasiť, nevidím problém. Akurát nebudete môcť ist obe naraz.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
luliu
13. júl 2023

Nie, nedá sa to ako by si chcela, musíš robiť 7.5 h

marcellka32
13. júl 2023

Veď napríklad vojde niekto o 11.30 a už vtedy to bude posledný zákazník pred obedom, zamknúť, vylepit cedulu obedova prestávka, zákazníka doriešiť, vypustiť o 12.00, zamknúť, a začína obed od 12-12.30 hod.
Tak to robia aj na pošte, či obchode

janage
13. júl 2023

@simsalabim presne alebo písať čas kedy zákazník skončil, nech im to hoci ten zákazník podpíše, že bol do 12.20. Takýto mesačný, alebo 2tyzdenny zoznam predložiť a nech sa vyjadria sefovia ako konkrétne riešiť 30min. na obed.
Inak si myslím, že kľudne 11.45 môže odijst jedna a vystriedali by sa. Lebo aj ten co príde 11.45 môže vybavovať polhodinu až hodinu.
Najnestastnejsie mi príde niekoho pred 12 zobrať a o 12 nevybaveneho vypoklonkovat.

mamina7070
13. júl 2023

ked ste tam dve tak aky problem sa prestriedajte

simsalabim
13. júl 2023

@elizabet173 presne tak. Poriadok nech si spravia oni. Bud si urobia poriadok alebo nech sa stazuju… ked sa to vraj inak neda. Tiez sa mi sem tam stalo, ze ma odniekadial otocili prec. Naposledy v Taliansku z pizzerie, ze im o 10min zacina siesta 🤷‍♀️

letfenixa
13. júl 2023

Tiež poznám len také prevádzky, kde presne v čase obed.prestavky maku zavreté a v pohode nedovybavuju klienta, ten musí počkať vonku.

autor
13. júl 2023

Po pracovnej dobe častokrát dokončujeme klienta,to už neriešim. Akurát,že pri tomto našom aktuálnom stave sme bez prestávky niekedy celý deň+po záverečnej.
A skôr,ako o 12:00nesmie ani jedna odísť,čiže nedá sa,aby sme sa šikovne prestriedali.
Ale prečítané si všetko s kolegyňou a porozmyslame.
Lebo sme teraz viac empaticke voči zamestnávateľovi a zákazníkovi,na úkor seba. A ocenené ani morálne to nie je ani od šéfa,áno od zákazníkov.
Ďakujem za všetky tipy ešte raz. A možno je fakt na zváženie,aby si šéfka vyskúšala tu polhodinu v praxi a umožní nám aspoň striedanie a odchod jednej o 11:45

alex49
13. júl 2023

Stále nechápem, aký je problém sa s kolegyňou vystriedať. Jedna bude vybavovať sama v čase obeda 12,00-12,30, druhá bude obedovať. Vráti sa a prvá pôjde obedovať od 12,30-13,00.

sasesoe
13. júl 2023

Mate na prevazdke vyznaceny cas obednajsej prestavky - ze mate vtedy zatvorene? Pripadne,ak ste na pracovisku aspon 2, tak sa mozete prestriedat...

tamitamitami
13. júl 2023

Presne tak by som to robila aj ja ako ti radili vyššie 11.30 zoberiem posledného zákazníka (zamknem), keď ho vybavím idem smer obed.
Ak tam nikto neni zamknem 11.50 (ak niekto klope poviem prepáčte za 10 minút máme obednú prestávku už vás nestíhame vybaviť od 12.30 sme tu zase). A ak príde niekto medzi 11.30 a 11.50 tak sa ho opýtam čo potrebuje a podľa toho mu povieš či má prísť neskôr alebo ho vpohode vybavíš.
Proste máte od 12.00 do 12.30 prestávku (napísať na dvere) a hotovo, choďte sa normálne najesť.....98% ľudí to úplne normálne pochopí. Nemusíš miesto prestávky na obed sedieť v robote.

autor
13. júl 2023

Baby,problém je jediný. My keď sme aj dve,tak musíme obe odísť na obed iba od 12:00-12:30.
Nesmieme podľa nových inštrukcií šéfa opustiť pracovisko. Ma kameru. Nedá sa.
Čiže....vezmeme si z kolegyňou zopár tipov od vás. A vyzerá to,že budeme musieť aj vysvetliť šéfom,v čom je problém,že reálne to teraz spôsobuje iba stres. Úplne by stačilo dať nám možnosť opustiť jednej už o cca11:30. Už tu polhodinu by sme si obe vedeli vyriešiť a aj by zatvorené vedelo byť,aj by sme sa prestriedali obe.

zuzubb007
13. júl 2023

Povinna je obedna prestavka, nemozes ju cerpat po 7 hodinach, musis byt v praci 7,5 hodiny

mk1111111111
13. júl 2023

Ved, nech sa vedenie pozrie na kamerach, ze vam prisiek zakaznik pred 12h a nevybavili ste ho do 12h. Opytajte sa, ci ho mate/ mozete o 12h vypoklonkovat, lebo kvoli nemu nemozete zatvorit. Ci s tym suhlasi. Uvidis, hned sa to vyriesi.

janage
13. júl 2023

tak ako som písala, predložiť záznam za týždeň, dva, koľkokrát ste kvôli zákazníkovi nemohli prestávku využiť. A nech vám konkrétne určia postup. Najlepšie písomne Ak vám prestávku neumožnia čerpať je to na inšpektorát práce. Akurát už budete mať dôkaz.