Som práceneschopná a dostala som výpoveď
Som na rizikovom od zaciatku novembra.prac.zmluva ktora mi konci 30.12.2014 a ktoru mi mali predlzit ked zistili ze som tehotna tak dneska mi prisla vypoved.chcela som sa opytat mam narok na davky pn aj ked uz nebudem zamestnana?dakujem
Pracovný pomer na určitú dobu končí uplynutím dojednanej doby aj v situáciách, ak je zamestnanec v ochrannej dobe, napr. v čase tehotenstva ženy, dočasnej práceneschopnosti zamestnanca.
Skončenie pracovných pomerov na dobu určitú sa neprerokováva so zástupcami zamestnancov a nevyžaduje sa ani predchádzajúci súhlas zástupcov zamestnancov, a to ani v prípade, ak ide priamo o zástupcu zamestnanca (člena odborového orgánu, člena zamestnaneckej rady alebo zamestnaneckého dôverníka, zástupcu zamestnancov pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci).
Zamestnanec, ktorého pracovný pomer na dobu určitú končí uplynutím tejto doby, nemá nárok na odstupné. Pracovný pomer končí uplynutím doby, na ktorú bola pracovná zmluva dohodnutá. Pred uplynutím danej doby prichádza do úvahy možnosť predĺženia pracovného pomeru na určitú dobu, príp. zmena pracovného pomeru z určitej doby na neurčitý čas.
Príklad:
Zamestnávateľ uzavrel pracovný pomer na dobu určitú so zamestnankyňou, ktorej dohodnutá doba uplynula v čase čerpania rodičovskej dovolenky. Je zamestnávateľ povinný predĺžiť pracovný pomer s danou zamestnankyňou?
Zamestnávateľ nie je povinný naďalej zamestnávať zamestnankyňu, hoci aj čerpajúcu rodičovskú dovolenku. Pracovný pomer uzavretý na dobu určitú končí uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý.
Príklad:
Kalgo, spol. s r. o., Svätoplukova 25, 821 03 Bratislava
Vážený pán
Karol Krátky
Lúčna 56
821 04 Bratislava
Vec: Oznámenie o skončení pracovného pomeru dohodnutého na určitú dobu
Oznamujeme Vám, že pracovný pomer založený pracovnou zmluvou zo dňa 25. 10. 2010 dojednaný na dobu určitú do 30. 4. 2013 končí v zmysle ust. § 71 Zákonníka práce uplynutím tohto dňa.
Neplatnosť skončenia pracovného pomeru uzavretého na dobu určitú
V zmysle ust. § 71 ods. 3 Zákonníka práce sa pred uplynutím dohodnutej doby, t. j. počas trvania pracovného pomeru na dobu určitú, môže skončiť pracovný pomer aj inými spôsobmi uvedenými v § 59 Zákonníka práce.
V týchto prípadoch sa postupuje tak, ako keby išlo o pracovný pomer na dobu neurčitú:
ak sa obaja účastníci pracovnoprávneho vzťahu dohodnú na skoršom skončení pracovného pomeru dohodnutého na určitú dobu, tento pracovný pomer skončí dňom uvedeným v dohode o skončení pracovného pomeru;
Z obsahového hľadiska by mali účastníci v dohode dojednať deň skončenia pracovného pomeru (nemusí byť vymedzený presným dátumom, ale postačuje deň skončenia determinovať určitou skutočnosťou, napr. časom skončenia PN zamestnanca) a dôvody skončenia pracovného pomeru, ak dôvodmi skončenia sú organizačné zmeny, ak nedochádza ku skončeniu pracovného pomeru z organizačných dôvodov, tak aj vtedy, ak na ich zakotvení do dohody zamestnanec trvá.
rovnako môže dôjsť k výpovedi takéhoto pracovného pomeru z jednej alebo druhej strany. Zamestnanec môže skončiť výpoveďou pracovný pomer dohodnutý na určitú dobu bez uvedenia dôvodu skôr, ako uplynie doba určitá.
Rovnako zamestnanec môže skončiť pracovný pomer okamžite, ak nastanú dôvody, na základe ktorých môže zamestnanec takýmto spôsobom skončiť pracovný pomer. V takomto prípade má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov;
v prípadoch, ak nastanú dôvody, pre ktoré môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer výpoveďou alebo okamžite, môže takto postupovať aj zamestnávateľ, a to aj keď ide o pracovný pomer na dobu určitú. Vtedy patria zamestnancom všetky náležitosti spojené s príslušnou formou skončenia pracovného pomeru – napríklad ochranná doba, odstupné a pod.
@lucindao ved napis cislo toho paragrafu
@petrouchka napisala je to cislo 71
@lucindao ak je ina doba ukoncenia PP na zmluve a na tom papieri, co Ti prisiel, tak im napis, alebo sa porad s pravnikom, ten Ti poradi, napisat tam nejake to bububu, ze vzhladom k tomu, ze sa to nezhoduje, podstupis vec na preverenie inspektoratu prace...
@lucindao podla mna len skusaju. To robi vela firiem a ak je nejaky zamestnanec nevedomy a nema sa s kym poradit, nebrani sa a necha to tak, tak firma usetri a ked im niekto pohrozi, hned to daju do poriadku
Ty nemas o co prist aj keby si si ich pohnevala, kedze uz u nich robit nebudes
@lucindao tiež by som to nenechala tak, aj ked v prípade, že doba určitá je do 30.12.2014 a nie do 31.12.2014, tak predpokladám výšku nároku na dovolenku to neovplyvní (predpokladám netrvala a do konca roku nebude trvať pn dlhšie ako 100dní, bez sobôt a nediel), lebo nárok na dovolenku vzniká za každý CELý mesiac trvania pp a ak skončí pp 30.12.2014, tak to celý mesiac nie je, to je asi taká vec, ktorú daná firma "využíva" (to isté platí, ak pp začne napr. 2.1. a nie 1.1., aj ked teda etické to nie je, myslím).
O mesiac môžeš byť dlhšie dôchodkovo poistená a ten mesiac môže ovplyvniť nárok na podporu po ukončení pp, aj ked neuvádzaš udaje, ak splniš podmienky napr. musíš mať aspon 2roky=760dní trvania poistenia v nezam.v období 3 resp. 4roky pred zaevidovaním do evidencie uchádzačov o zamestnanie a obdobie po ukončení pp sa do toho neráta.
Ako píše ajka, od 11kalendárneho dna trvania pn vypláca už soc.poistovna, zamestnávatel len prvých 10kal. dní a po ukončení pp nadalej bude vyplácať soc.poistovna nemocenské.
Nárok na materské ti vznikne presne 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu a to aj v prípade, že ti bude pn trvať až do "nástupu na md"/teda presnejšie do dátumu požiadania o materské, nakolko md čerpá len zamestnanec a to ty už nebudeš.
Po pôrode nezabudni do 45dní podať prihlášku na soc.poistovnu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. A rob si kopie prihlášok, odhlášok, žiadosti o materské, radšej aj ukončenia pn a prechodky a daj si pečiatkou potvrdiť prevzatie soc.poistovnou.
Tj. bud by som zavolala, že sa pomýlili v tom oznámení o ukončení pp, že ty máš zmluvu do 30.12.2014 a potom si isto overila na soc.poistovni, či ta náhodou neodhlásili alebo napísala list, že nesúhlasíš s ukončením pp podla § 71 dnom 30.11.2014, lebo tvoja zmluva je uzatvorená na dobu určitú do 30.12.2014 a tiež si to overila, či neodhlásia skôr.
Prechodku treba do sp odovzdať myslím do 4.12. možno skôr, aby ti nemocenské vyplatili v decembri.
!!!!!!! OPRAVA, 2ROKY = 730DNí (nie 760)!!!!!!! 🙂

@lucindao pripájam sa k ostatným. Výpoveď počas PN Ti dať nemôžu. Jediná možnosť ukončenia PP počas PN je ukončenie dohodou obidvoch strán alebo v prípade, že je pracovná zmluva do daného termínu ohraničená. Paragraf 71 ZP hovorí o ukončení PP, ktorý je dohodnutý na dobu určitú. Takže buď urobili chybu v dátume pri oznámení, ktoré Ti poslali alebo jednajú protizákonne. Takto prídeš okrem iného o 1,5 - 2 dni dovolenky (podľa ročného nároku 20 alebo 25 dní), t.j o 1,5 až dvojnásobný priemerný denný zárobok. Nárok na dovolenku sa kráti iba v prípade, že trvanie PN presiahne 100 dní, čo myslím, že nie je Tvoj prípad. Ja by som to na Tvojom mieste nenechala tak..Na nemocenské dávky nárok samozrejme máš. Prvých 10 dní prepláca zamestnávateľ..prvé tri dni 25% z denného vymerivacieho základu (priemerná mzda - ak si pracovala v roku 2013, tak sa berie priemer z tohto kalendárneho roku), zvyšných 7 dní 55%. V 55% percentách pokračuje sociálna poisťovňa po presiahnutí 10-tich dní PN..