icon

Som tehotná a robím v hale, kde sa dýchajú chemické látky

danielapolacka
5. jún 2017

Ahojte zienky , chcem sa informovat mam taky problem vo februári som dala výpoveď z prvej prace deň na to som uz zacinala v novej robote so zmluvou do augusta cez agenturu , zistila som ze som tehotna bezi mi treti mesiac do prace som doniesla papier o tehotenstve a o preradeni na ine pracovisko no neuspela som povedali mi ze ma vyhodia z dovodu tehotenstva ale spravia to ked mi skonci zmluva v auguste ze do vtedy budem robiť na masine a v hale kde sa dychaju chemicke látky pretoze nemajú ľudí na prácu poradte mi prosim co mam spravit ci si mam dat výpoveď sama a nahlasit sa na urad práce alebo ako ? Ďakujem za všetky rady.

Strana
z2
evittam
6. jún 2017

@nikol2906 No idem na to teoreticky:
Predpokladam,ze sa dieta narodilo jun 2016. Ty si pracovala v jednom zamestnani 4roky cize cca do konca roku 2015, potom si zmenila zmluvu u noveho zamestnavatela ale nestihla si tych 90dni bez PN a OCR. Cize tvoj VZ pre MD mal byť hrubý prijem za rok 2015.

evittam
6. jún 2017

@nikol2906 Ja viem,ze ovplyvňuje ale len u noveho zamestnavatela na novu prac.zmluvu a 90dni bez PN a OCR.😉

nikol2906
6. jún 2017

@evittam ešte o rok skor... 🙂 jún 2015 sa narodila ...a termín bol august 2015 .... inak všetko čo ste napísala sedí 🙂

evittam
6. jún 2017

@nikol2906 Tak tvoj VZ pre MD mal byť hrubý prijem za r.2014, ak si ho odpracovala cely.

nikol2906
6. jún 2017

@evittam áno ... Tak som to myslela .... 🙂

nikol2906
6. jún 2017

@evittam áno rok 2014 celý a 2015 som mala ešte u starého zamestnávateľa odrobené cca 3 mesiace .... už si to presne nepamatám .... ale u starého zamestnávatela som mala 680 € na VP .... A 156 eur vám predsa nevyrátajú ani z minimálky alebo áno ?

evittam
6. jún 2017

@nikol2906 Mala si riadnu pracocnu zmluvu od kedy do kedy u stareho zamestnávatela. Ak cely rok 2014 a u noveho si nemala tych 90dni bez PN a OCR tak tvoj VZ pre MD mal byt hrubý príjem za r.2014. Cize ak si mala kazdy mesiac v r.,2014 HM 680Eur tak to mas 12*680=8160/365=22.35Eur na den a z toho (vtedy to bolo myslim 65%) je MD na den cca 14.53Eur-to mas pri 30dnovom mesiaci cca 435Eur.

evittam
6. jún 2017

@nikol2906
Takze ak na teba plati co som napísala neviem z coho ti pocitali tak malo....

evittam
6. jún 2017

@zalka Co myslis-kde moze byt "zrada" co sa tyka
@nikol2906
Dik.😉

juliet86
6. jún 2017

@evittam ahoj. Vyzera ze sa v tom vcelku dost vyznas... mozem otazku? Mam naraz dve prace. Jednu dajme tomu za 750 hrubeho druhu za minimalku okolo 370eur hrubeho. Moja otazka je materska sa mi bude ratat z vyssieho prijmu alebo sa kvazi oba scitaju?? .... dakujem

evittam
6. jún 2017

@juliet86 Ak dosiahnes hlavnú podmienku naroku na MD z oboch tak mozes poziadat z oboch o MD.

nikol2906
6. jún 2017

@evittam áno u starého zamestnávatela som mala riadnu pracovnú zmluvu ....dokonca na dobu neurčitú ..... a u nového zamestnávateľa som bola až do porodu 88 dní ...bez PN a OCR .... riadne som chodila do práce .... vlastne bola som na PN asi 5 dní pred porodom .... začala mi odtekať voda tak ma hospytalizovali a počas tých dní v nemocnici mi pichali kortikoida .... a to som vlastne bola PN ....ale inak nie .... A MD mi začala plynúť dňom pôrodu ..... ale do vtedy som nebola PN .... ani u starého zamestnávatela som nebola dlhodobo PN alebo OCR ...vlastne som z práce ani nevymeškávala..... ono vtedy ked mi to vyrátali som bola zhrozená .... ale potom som to prestala riešiť ....bola som šťastná že malá je zdravá a v poriadku .... a tie peniaze som už ani nemala chuť riešiť ...lebo nikdy som sa k ničomu nedopátrala .... a časom som už na to nemala nervy chuť ani náladu to riešiť .... ale už by som takto neriskovala ...zmenou zamestnania počas tehu ..... z tejto skúsenosti

evittam
6. jún 2017

@nikol2906 Tak si to mala riesit. Ak si mala hrubu mzdu cely rok tak ako si napisala tak nerozumiem preco ti vyratali tak malo. Možno @zalka vyriesi.😉

eeffka
6. jún 2017

@evittam podla mna pani mala uradne minimalnu mzdu , to kolko jej vyplatil je ine
pri 325eurovej minimalke v 2014 jej to mohlo vyjst tych 160e ale zasa na druhej strane minimalne materske v tom roku bolo 270, ci to cele nepoplietka anedostavala nejaku vyrovnavaciu davku...

evittam
6. jún 2017

@eeffka Aha, vidis to ma nenapadlo. Preto treba viac hlav😉. Viac hlav-viac rozumu.😉

evittam
6. jún 2017

@nikol2906 Nema
@eeffka pravdu? Kolko si mala realnu HM na paske? Musis mat aj rocne zuctovanie za r.2014-tam mas celu sumu HM za cely rok.

evittam
6. jún 2017

@eeffka No ved aj teraz je minim.materska ale ak ju nedosiahnes tak dostanes len doplatok od UPSVaR do platnej vysky RP.

nikol2906
6. jún 2017

@evittam Dievčence :( Musím kuknúť do papierov keď budem doma nech nenapíšem blbosť ..... ale ak by to aj rátali s minimálky ti vyrátajú viac ako 156 eur alebo nie ? Veď od 1.1. 2014 bola tuším minimálka okolo 352 € ... a MD tuším tých 65 percent.... a to okolo 228 eur .... alebo nie ? :( Ja už som z toho jeleň ..... a ako ti teda možu dať 156 namiesto 228 .... čo sa teda nesplnilo .... a čo by mala byť tá vyrovnávacia dávka.... ale na páske som mala tých 680 ...ako som písala .... ja už som naozaj z toho jeleň 🙂

evittam
6. jún 2017

@nikol2906 Pozri celkovy príjem za r.2014, plus kolko dni si bola pripadne PN,OCR. Ak si mala kazdy mesiac cca 680Eur za cely rok tak plati co som ti uz vypocitala.

nikol2906
6. jún 2017

@evittam Potom to popozerám ..... ale PN a OCR som nebola na 100 percent ..... 🙂 bývala som v práci naozaj skoro stále .... 🙂 a z tej minimálky teda by ti ako prosím vyšla tá materská ..... ?

evittam
6. jún 2017

@nikol2906 Pozri, pozri najskor realne cisla co sa teba tyka. Inak to nevyriesime.😉

juliet86
6. jún 2017

@evittam aha, cize ak mam 270 odpracovanych v oboch. zaujimave. dakujem.
a este sa spytam, mozno hlupost, ale pokial by mi napr. v jednom zamestnani vychadzala maximalka, tak stale by som mohla dostat aj z toho druheho? ci je to obmedzene... ze proste maximum je maximum. dakujem este raz za odpoved

evittam
6. jún 2017

@juliet86 Maximum je maximum. Presne ako pises. Mozes mat VZ aj 5000Eur ale nebudes mat z neho MD.😉 A pozor okr.hlavnej podmienky musia byt splnene aj ďalšie-bud musi NP trvat alebo musis byt v ochrannej lehote,kt.je pre tehotne 8 mesiacov.

juliet86
6. jún 2017

@evittam este raz dakujem!

evittam
7. jún 2017

@juliet86 Za málo.

Strana
z2