icon

Som učiteľka v škôlke a nechcem sa tam stravovať

marryy7
30. jan 2017

Dobrý deň, vedeli by ste mi niekto povedať ako to je, keď ako učiteľka v škôlke sa nechcem stravovať? ďakujem za odpovede

michaelach
31. jan 2017

@sykorkauhliarka
A nebodaj v skolke deti dostavaju kvaskovy chlieb??? A kedysi sa jedol chlieb kazdy den,to je pravda. No je pravda aj to,ze v minulosti ten chlieb neobsahoval taky bordel ako obsahuje bezne dostupny chlieb v obchodoch (najdu sa aj velmi svetle vynimky a vacsinou len ked kupijes priamo od pekara) a pecivo. A to nehovorim ani o dopekanom pecive. To je este horsie. A za dalsie v minulosti sa vacsinou pouzival iny druh psenice, krory je dnes uz modifikovany, aby sa urychlil proces vyroby, preto aj dnesna, bezne pouzivana psenica obsahuje viac lepku.

sykorkauhliarka
31. jan 2017

ale to ja vsetko viem mna poucovat nemusis.. ale ty si myslis ze chlieb sa nema jest v skolke..lebo tvoje deti ho nejedia lebo asi si leniva ho doma upiect ;)

michaelach
31. jan 2017

@sykorkauhliarka
No urcite by sa nemal jest v skolke v takej podobe chleba,aky im davaju. Moje deti nemaju problem zjest chlieb, no len domaci. Pretoze u nas sa vsetko robi domace, ja nekupujem doma polotovar, ziadny. A v skolke dcera takyto nejedava preto, lebo som velmi leniva mama a kazdy den jej tam davam domacu stravu, ktoru som kazdy den cerstvo z kvalitnych surovin navarila. A to aj desiatu, obed a aj olovrant. To mi lenive maminy bezne robime, aby nase deti nemuseli jest predrazeny bordel z velkych obchodakov.

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@michaelach sa zblaznis ked ti zacnu fajcit za skolou v trinastich....celkom to dost prehanas mam pocit...a este mam pocit ze tvoj manzel ma nejake teple miestecko ked mate tolko financii... asi nevies ze niektorym rodicom je vela aj 30 euro za stravu...asi si netrpela nikdy financnym nedostatkom ked si chodis na nakupy do rakuska...su rodiny kde ten chlieb hnusny biely konzumny za 1 € je jedina volba...a pani kucharky pecu buchty z tych hnusnych surovin lebo pre porovnanie....1kg bieleho jedu - 0.80 € a 1 kg bio trstinoveho cukru 4€ trosku rozdiel ci ? biela muka psenicna 0.33€ spaldova muka 1.70 trosku sa to nabali nie ? osobne sme chodili za veducou jedalne u nas na strednej skole a prosili sme ju ci by sa nedalo ine varit no oni sa museli drzat tabuliek...a musela sa vojst aj do sumy

evittam
31. jan 2017

@sykorkauhliarka To nevysvetlis😉. My sa tiez snazime kupovat kvalitne potraviny. Nekupujem vo velkych obchodakoch. Biely cukor nepouzivam ale nam staci kg trstinoveho tak na 3mesiace a viac a to aj peciem.😉 Bielu muku len do niecoho alebo kombinujem. Ale nejdem sa zblaznit ak ma syn na obed v skole knedlu a podobne....varia im kvalitne a perfektne.
@michaelach Heheh,ze by nezjedli?! No hlad na nich -aby si este nemusela zazit,ze aj chlieb z pekarne vam bude dobry a voda z vodovodu a to fakt nic v zlom. Len naozaj nic netreba prehanat-ako som tu uz napisala. Ale kazdy podla seba.😉

evittam
31. jan 2017

@sykorkauhliarka
@michaelach A neviem preco by som mala chodit na nakupy do nejakeho Rakuska. Mame aj my tu kvalitne a dobre potraviny od dobrych maloobchodnikov. Aby niekto nebol prekvapeny ako u super rakusana kupi "bio" masko prebalene z Polska za 2x taku cenu a bude sa chvalit ako dobre a zdravo nakupil lebo nekupil v supermarkete.😂

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@evittam myslim ze sa neda porovnavat doma a v jedalni.. oni nakupuju sice v trohu nizsich sumach ale vo velkych mnozstvach

alaguema
31. jan 2017

@sykorkauhliarka no presne!...veď kváskový chlieb sa aj celkom inak trávi a celkovo je to kvalitatívne niečo úplne iné...a áno - to famózne "kedysi", ktorým sa tu ženy oháňajú, je práve typické tým, že sa jedlo len kváskové pečivo. Droždie ľudia vôbec nepoznali, alebo ho jednoducho nebolo dostať ako dnes.

evittam
31. jan 2017

@sykorkauhliarka Ved ja nechcem porovnavat....Len som napisala priklad,ze velakrat su ludia nemilo prekvapeni ked zistia co vobec kupuju a okolo nejakeho "bio" a najvyssej kvality to ani neslo...😉

alaguema
31. jan 2017

@michaelach aj ja som taká lenivá 😉

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@evittam ano to som pochopila len som myslela na ten cukor co si spominala ze tebe vydrzi 3 mesiace...pani kucharka mozno an jeden zza den minie

bonaquaba
31. jan 2017

@michaelach
A to je mozne nosit do skolky obed a vsetko jedlo? Pokial viem hygiena to nikdy nepovoli, aby rodicia nosili stravu do skolky, v skole je to ine

mateson
31. jan 2017

klud, školské stravovanie na SK sa pomali blíži ku koncu. Nájsť kuchár-ku-a do škol. jedálne je nadľudský výkon. Tabulky sú pod hranicou minimálnej mzdy. Časy keď dve ženy za 380€ mesačne / aj tie má iba hlavná kuchárka/ pečú od pol šiestej rána buchty pre 90 detí + polievka, desiate a olovranty, umývať hrnce, čistit zeleninu... Je mi nanič , keď tu čítam niektoré komentáre. Až bude stáť strava v školke 200€/ a vyššie/mesačne alebo budete robit doma krabičky ,tak potom budú všetky bio matky spokojné. Sa príďte pozrieť ,kde končí taká pohánka ,ak sa uvarí detom v školskej jedálni. Ovocie pohádzané okolo školy.. Troj ročné deti sa nevedia samé najesť, polievky takmer nepoznajú, ale matky najmúdrejšie na svete... uffff

evittam
31. jan 2017

@sykorkauhliarka Ved jasneee. Len ja som tym myslela to,ze mi skoro vobec necukrime....Poznam ludi co maju kg cukru max.na tyzden....😉

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@bonaquaba ja by som to ako ucitelka ani nedovolila :D lebo ake su deti ...co si vedia navymyslat ake zamienky ...ja nechcem papat toto ja chcem to co ma ona...atd atd..

alaguema
31. jan 2017

@bonaquaba normálne je to možné, samozrejme. Nejedia zo školských tanierov, ani príbory nepoužívajú, neohrievajú im to tam, takže to neprichádza do kontaktu so školským jedlom ani zariadením kuchyne, normálne sa napapajú v triede, alebo v jedálni. Veď aj mnohí učitelia, hlavne učiteľky si nosia vlastné jedlo.

evittam
31. jan 2017

@bonaquaba No,to bude urcite nejaka sukromna skolka v AT kde ti to dieta s tym co donesies aj nakrmia a za tie peniaze co im platis ti mozno v pohode aj vies kam vlezu...😉😊😇

evittam
31. jan 2017

@alaguema Takze maju studeny obed...

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@alaguema neohrievaju im to ? takze najnovsie ani teple jedlo do zaludka nepatri?

evittam
31. jan 2017

@sykorkauhliarka Na co. Ved maju urcite doma teplu veceru. Hlavne,ze je vsetko bio,eko,nezavadne a urcite len v top kvalite.😉

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@evittam asi su vitariani

michaelach
31. jan 2017

@mateson
Nikto netvrdi,ze kucharky v skolke ci skole su dobre zaplatene. Je to velmi takza praca a veeeeelmi slabo zaplatena a uz vobec nie je za nu podakovane. No zial tie kucharky s tym moc nenarobia, tie maju normy a rozpocet, ktoreho sa treba drzat. Ale kde su rodicia??? Vela rodicov fajci, pije alkohol alebo si kupuju neskutocne drahe auta ( a zbytocne), no na druhej strane na kvslitnu stravu nemaju? Preco co vacsinu rodicov nezaujima a nesnazia sa to zmenit?? A este jedna vec? Preco deti nejedia ovocie, zeleninu, pohanku a pod? Lebo ich to rodicia neucia. Lebo dieta za odmenu dostane kinderko a tak podobne. Takze aj tam je chyba...

evittam
31. jan 2017

@michaelach Preco "hadzes vsetkych do jedneho vreca"?! Moje deti, deti mojich kamaratov a znamych jedia vsetko o com pises aj ovocie a zeleninu,....A ano raz za cas kupim mojim detom aj to kinderko.😉

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@michaelach nesnazia sa to zmenit lebo ich to vobec nezaujima ;) vraj sa stredna vrstva vytraca ...takze ostava chudoba a bohaty...bohaty si kupi co chce aj drahe auta aj dobre jedlo..ta chudoba sa musi uskromnit....my by sme tiez neprezili kebyze mame nakupovat ako si opisala tvaroh v rakusku za 5 eur....na konci mesiaca by sme mali tyzdenny detox 🙂 o vode....

alaguema
31. jan 2017

@sykorkauhliarka existujú termo obedáre, vieš? 😉 Dokonca existujú aj také, ktoré môžeš zapojiť do siete a obsah ešte prihriať. To je ale drzosť, že? Takto vytŕčať z davu! 😅

michaelach
31. jan 2017

@sykorkauhliarka
Ked moje deti zacnu fajcit,tak to bude ich rozhodnutie,to nezmenim. No v case, ked sa o ne staram ja a som za ne zodpovedna,tak niektore veci musia byt zdravsie. Nie som vydata, no ani partner a ani ja nemame ziadne teple miestecko. To, aby sme dokazali uzivit rodinu, znamena hodiny a hodiny makania a driny. Zacalo to kvalitnou skolou,aspon u mna a potom pracovne ponuky prisli same a potom uz len makanie. A partner je v praci kazdy den, poobede s rodinou a vecer zase pracuje. No nase tazko zarobene peniaze minam rozumnym sposobom, na kvalitu a nie kvantitu. Zdrava strava da cloveku zaklad na cely zivot, to nie je prehananie. Ja osobne sa na nakup do Rakuska nedostanem az tak casto, no kvalitne potraviny sa daju kupit aj na SK a nemusia to byt hned bio potraviny. Napriklad ja kupujem oohankovu muku za 0,50€ kg priamo od ceskeho vyrobcu a ta cena je preto taka,lebo nejde cez milion obchodnikov, ktori si pridavaju marze. A vsetko sa da zohnat kvalitne a aj za rozumne peniaze. Len to chce cas a chut.

alaguema
31. jan 2017

@sykorkauhliarka a mimochodom, učitelia do tohto nemajú vôbec čo hovoriť, nie je to ich parketa. Je to dohoda s vedúcou kuchyne. Našťastie ešte môžme jesť a kŕmiť svoje deti tým, čo chceme my a nie tým, čo povie "systém" 😎

michaelach
31. jan 2017

@evittam
Nehazek ich do jedneho vreca. Ja mam tiez vo svojom okoli vela deti, ktore s tym nemaju problem. Ja som len reagovsla na komentar, v ktorom boli spomenute taketo deti. A o tych detoch som aj pisala... Ja kinderka a ani ine podobne veci nekupujem. Nepodporujem tieto hnusne nadnarodne firmy, ktore okradaju ludi pri ich predaji...Lacno kupia a draho predaju.

alaguema
31. jan 2017

@evittam nie, nemajú. Už som písala vyššie - majú špeciálne obedáre.

sykorkauhliarka
31. jan 2017

@alaguema myslim ze ked napises ze sa im to neohrieva vyznie to vseobecne ze sa to neohrieva..teda klobuk dolu zenska pred tebou ze si vies zorganizovat cas ze popri rannom chystani do prace skolky este aj varis ,balis...