Som učiteľka v škôlke a nechcem sa tam stravovať
Dobrý deň, vedeli by ste mi niekto povedať ako to je, keď ako učiteľka v škôlke sa nechcem stravovať? ďakujem za odpovede
@michaelach Teraz trochu musím oponovať. Ja mám dve deti v rozpätí 22 mesiacov, od malička sa stravovali rovnakým štýlom, vždy som sa snažila veľa ovocia, zeleniny, domáce mäso ( myslím nami chované), strukoviny, aj celozrnná múka a teraz vo veku 7 a 5 rokov majú úplné iné chute. Jednoducho malý od určitého veku prestal jesť jedlá, ktoré pred tým jedol, naopak dcéra zje všetko. Syn si vyhranil pár jedál , ktoré je, z ostatných ho " napína". Sladkosti nekupujem, výnimočne, pre mňa malú je to foma sušené ovocie, ktoré on neje.
@sykorkauhliarka
Ja chapem,ze nie vzdy sa to po financnej stranke da. No nedokazem pochopit jednu vec. Osobne poznam dost ludi,ktori maju malo financii, no napriek tomu kupuju drahe nekvalitne potraviny, lebo sa im nechce ist nakupit inde ako napr do velkych obchodakov, lebo tam je vsetko pod jednou strechou. Ja viem,ze je to narocnejsie, no co je zadarmo??? Ani to zdravie a ked budeme stale len cakat, ze vsetko bude dobre aj ked nic nezmenine, tak to skor umrieme. Treba urobit zmenu a hned. Aj mala zmena, aku si mozeme dovolit, je lepsia ako ziadna. Ja som tiez zacala robit veci, o ktorych by som si nikdy nemyslela,ze budem. Nestudovala som dve zahranicne skoly, aby som doma len nieco varila, piekla, sadila, polievala a tak. No zial, inak sa to neda. Ked chce clovek kvalitu, tak sa musi obetovat. Tiez nie som z tych, ze nieco kupia, len preto,ze je to bio. No nekupujem ani predrazene. Ja si radsej zajdem za farmarom, chovatelom alebo vyrobcom, resp sama urobim😊
@alaguema mozem poprosit link na termoobedare? Ja som celiaticka a dcerku cakaju teraz testy, je dost mozne, ze to "podedila" odo mna. Teraz sa stravuje normslne v skolke, ale ak sa aj jej nahodou pitvrdi celuakua, budem jej musiet denne nosit stravu a termoobedarmi by som si pomohla. Ja som si v praci vybavila vynimku na stravne listky na zaklade diagnozy celiakia, ale je pravda, ze to je zrejme jediny sposob (odporucanie lekarom na dietne stravovanie), ako si zabezpecit listky, ak zamestnavatel poskytuje stravu.
@dadica
Ved to je normalne,ze si dieta zacne vytvarat chute. My tiez nejeme co nam nechuti. No tu ide skor o take deti, ktore maju naozaj problem. Co nejedia vobec ovocie a zeleninu. Moja starsia takto od troch rokov nezje karfiol. Proste jej nechuti a koniec. A ja to respektujem. No su deti, ktore nejedia ziadne ovocie a zeleninu alebo len minimalne.
@michaelach och preeesne...všeobecne ľudia na SK sa sťažujú na nedostatok financií, ale keď vidím, čo majú v tých nákupných vozíkoch, tak sa mi panenky pretáčajú - kopec sladených nápojov, čipsy, sladkosti, polotovary, konzervy...to sú všetko desne predražené potraviny, keď si prerátaš cenu za kg. O káve a alkohole, ktorý sa tu kupuje na hektolitre, ani nehovorím...No a potom vidím mládež, čo si kupuje na desiatu - čipsy, energeťáky a sladkosti. Keď si niektorý kúpi bagetu, tak to je mega úspech. To je inak tiež náramne ekonomické - nepripraviť dieťaťu doma desiatu, ale nechať ho kupovať blbosti...
@michaelach no ved aj my si davame pozor na to co kupujeme a jeme ...trosku som sa chcela zastat tych ludi co nemaju moc na vyber lebo tí ziju tiez s nami na svete
@sykorkauhliarka
Ano,musia sa trapit na tomto svete zial aj oni. A ja verim tomu,ze ked cloveku pride na ucet 400€, tak moc toho nenarobi. No niekedy by sa to dalo, ak maju zahradu, nieco si dopestovat, doma piect. Urcite chlieb z bielej muky bude lepsi a kvalitnejsi ten doma upeceny, ako kupeny. A tak potobne...Ja zase skor myslim tych ostatnych, ktori by to mohli zmenit, aspon nieco a nechce sa im alebo to nepovazuju za dolezite.
@michaelach ale zase su na vyne iba te peniaze..clovek cely zivot pocuva iba ze preto ze nie su peniaze. ...hlavne v skolstve...kazdy chce najviac hrabkat iba pre seba zasytia+ usetria no co moze byt lepsie
@sykorkauhliarka
Jasne,zial cely svet je dnes len o peniazoch. A v skolstve a zdravotnictve to velmi citit. Ja si myslim,ze taketo problemy so stravou v skolke by mal riesit aj stat a obce. Mali by viac dotovat taketo veci a ubrat na nieco inom. Napr armada, diplomacia a kadejake ine predrezene veci a zakazky. A potom by islo niektore veci zlepsit a mohli by si to dovolit aj chudobnejsi rodiacia, lebo by ich to nestalo nic navyse...!!!
Dakujem za ten termoobedar 😉 tiez pripravujem synovi do skoly,a pripravovala aj do skolky.Ma 8 rokov,a celiakiu od 1,5 roka.Cize varim denno-denne.A aspon viem co ma na tanieri,a bola som rada,ked osm v skolke videla,co maju ostatne deti nnapr. na olovrant-ochutene mlieka!!!jogurty co okolo jogurtov ani nepreslo,a mohla by som menovat.Ano ,bola to zataz kazdy vecer pri sporaku,a chystat menu na dalsi den-desiata,obed,olovrant.Ale na druhej strane som bola rada,lebo mal podstatne viac zeleniny,a suroviny z domaceho zdroja.
baby aj toto vyzerá dobre. Potrebujem deťom už niečo nové zakúpiť, tak uvažujem nad boxmi https://obedare.heureka.sk/box-na-jedlo-eld-150... a ešte to šupnúť do tej termo tašky
https://obedare.heureka.sk/termotaska-na-potrav...
Ja som obedar a termo tasku kupovala na stranke www.prijemneveci.sk a som spokojna...maju tam krasne farby a aj super obaly na oblozeny chlebik a tak potobne...
@alaguema ďakujem za link 🙂
Modlím sa, aby dcéra celiakiu nemala, no stále si hovorím, že je to len celiakia a sú ďaleko horšie diagnózy ... no bez nej je život ľahší 😝
Ja si varím do práce obedy, navarím jeden deň na dva dni a mám, ale ak by som mala jej denne pripravovať čerstvé, neviem ako by som to stíhala ☹ Už takto chodievam spať v noci, z roboty pre dcéru, na nákup, kolotoč doma a večer variť. No je to dosť unavujúce.... Tak dúfam, že u nej sa nepotvrdí.
Inak doma sa snažím chystať veľa zeleniny, mäso mi už lezie krkom :D. Malá nemá problém so pšenom, strukovinami, zeleninou .... pohánka napríklad nechutí ani mne (asi ju neviem pripravovať :D). Jeme často šaláty, tie milujeme obe :D. Koláčiky pečieme väčšinou z mixu jednodruhových múk, keďže bezlepkové sú dosť škrobové, tak sa to snažím nejako mixovať, lebo škrobové mi nechutia :D. Takže už len prechodom na bezlepkovú stravu som trochu upravila stravovanie na trochu zdravšie, no je to podstatne nákladnejšie :/.
Ale deti majú v škôlke celkom vyváženú a pestrú stravu, majú často aj ovocie, zeleninu ku chlebíkom s nátierkou, pečivo aj biele aj celozrné, v tomto smere výhrady nemám. A čo sa týka sladkostí, tak čokoládu s mierou, keďže som si všimla, že hlavne po nej sa jej vytvorí alebo zhorší ekzém...ale celkom to neovplyvním, keď zo škôlky po narodeninách a meninách odchádza vždy s nejakou sladkosťou a od tata alebo starých rodičov tiež prichádza s nejakými sladkosťami pribalenými. Snažím sa ísť zlatou strednou cestou, je naučená jesť čerstvú aj varenzeleninú u, aj keď ovocie okrem jablka, melónu, hrozna a banánu veľmi nič nechce ... Chute sa časom menia, nerobím z toho tragédiu.
Myslím, že je to o tom, ukázať dieťaťu smer a vysvetliť prečo toto áno a toto nie. Ono si už časom aj tak urobí svoj názor a pôjde svojou cestou. Zakazovať nemá zmysel, skôr vštepiť to, že "čítaj etikety" a choď zlatou strednou cestou 😎
Dávam do pozornosti tento článok:
https://domov.sme.sk/c/20432894/dilema-skolskyc...
@marfikchov - no, len tie jedlá, čo jedli oni, boli z úplne iných zdrojov ako dnes bežne dostupné jedlá. Nežili asi v takom strese ako dnešní 40-ci, hoci prežili vojnu, naučili sa žiť z mála, neprežierali sa ako dnes, jedli ale aj veľa kapusty, strukovín, domáceho ovocia a zeleniny... Aj to mäso, klobásy a knedle, to áno. Dnes sa málokto stravuje tak ako vtedy. To, že sme zdedili kuchyňu "starých materí", rodinné recepty, ešte neznamená, že jeme tak isto. Oni isto nejedli čipsy, pseudočokolády, ochutené "jogurty", mlieko z krabíc, nepili ochutené žbrndy... proste jedli prirodzenejšiu stravu, či ako to nazvať. Áno, jedli aj nezdravé potraviny, ale nie v takej enormnej miere ako sa jedia dnes.
@kamka277 ja som za, aby bola tá stravná jednotka veľkorysejšia, lepšie sa im bude z toho šafáriť. Ale ani teraz nie je nemožné variť z toho zdravšie, sú škôlky, kde to ide aj s aktuálnym rozpočtom...Ako je možné, že niekto to vie a niekto nie? Žeby rozdiel medzi schopnou a neschopnou vedúcou? Ako sa hovorí...Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody.
@michaelach môžem sa ťa spýtať, kde kupuješ tú múku ? tá pohánková je teda normálne dosť drahšia..
@evittam - to s tou dojčenskou vodou "chápem", ako k tomu došlo - v každom časopise pre "mamičky" sú recepty, kde ti masírujú hlavu o tom, že máš používať minimálne do roka dojčenskú vodu, a tú ešte aj prevárať. Všade na teba vyskakuje reklama na tie vody. Prípadne ti ju pomasíruje ešte aj pediater. Oblbnutý rodič (obvykle matka) sa potom bojí, že dieťa ohrozí na zdraví a na živote, keď napustí vodu z vodovodu či použije nevysterilizovaný riad. Je to strach, čo núti rodiča potlačiť v tomto vlastný rozum, možno aj nejaký pocit, že dnes "je iná doba, iné poznatky, predsa dnes to už musia vedieť, že je to tak dobré..." A potom ľahko človek podľahne, lebo veď pre deti každý chce urobiť toho viac ako pre seba - veď je to úžasné, keď mu v hentakom hrnci môžem na pare uvariť naozaj zdravé jedlo. Tam často ide bokom schopnosť posúdiť, či sa jedná o bezbrehú reklamu na mámenie peňazí, alebo je na tom reálne niečo pravdy. Obvykle je to aj mix oboch vecí, len ľudia sú v dnešnej dobe tak masírovaní všetkou tou technikou, vymoženosťami, médiami, že proste sa im nechce alebo nedá sa od toho odosobniť a nepodľahnúť tlaku. Bohužiaľ...
@dankabodvanka - no, neviem, na Slovensku máme pomerne vysoké percento chorých na kardiovaskulárne choroby, obezitu a cukrovku, a aj vysokú úmrtnosť na tieto choroby - takže takí doktori, ktorí týchto "zdravých" jedincov liečia by Ti asi oponovali...
A nedobre tam varia..??? mne v škôlke vždy najlepšie chutilo...ale to je už 20 rokov nazad :D
@gabinkomisko
Je to muka od mlynara z CRna vola sa Zdenek Smajstrla.
@michaelach - no lebo bežný spotrebiteľ sa do lokálnej predajne nedostane - je ich žalostne málo, lebo štát takéto prevádzky likviduje. Ľuďom sa nechce behať doslovne niekedy po celom okrese tu po mäso, tam po jogurt, heno po chlieb... Ďalšia časť ľudí nerozumie ani tým etiketám na výrobkoch, ďalši nemajú čas a chuť to študovať (mimochodom, mne sa napr. stalo, že potravina, ktorú bežne kupujeme už dlhšie, zrazu zmenila zloženie, všetko absolútne rovnaké, ani výrobca sa nezmenil, ani gramáž, ani cena - len náhodou som si všimla, že miesto 1,5% mlieka je v nej zrazu 0,9%...), ďalší - a to je pomerne početná skupina - si pozrú, že "jogurt" stojí v akcii 0,29€ a kvalitný jogurt stojí 0,70€ - tak hádaj, čo si vyberú? Proste u dosť veľkej skupiny ľudí tie financie jednoducho nepustia. Aj to kvalitnejšie jedlo u lokálnych výrobcov je proste drahšie ako to zo supermarketov - čo je pochopiteľné. Keby šlo len o to, aby sa zmenil nákup potravín za kvalitnejšie, tak áno - je to drahšie, o dosť. Fígeľ je v tom, že keby ľudia zmenili komplet stravovanie - to ale znamená ale zmeniť jedálniček komplet, nielen vymeniť suroviny a variť to isté z kvalitnejších surovín - tak by to lacnejšie mohlo byť. Lebo by sme jedli hlavne striedmejšie a jedlá, ktorých by sme nemuseli doslova zožrať na tony, aby sme neboli hladní. A nekupovali všetky tie sajrajty, ktoré nepotrebujeme, ale vidíš ich každý týždeň v nákupných vozíkoch - farebné žbrndy na pitie, čipsy a podobné veci. Ale ak niekto urobí napr. pečené kura z biofarmy a niekto zo supermarketu, hádaj, ktoré bude drahšie.
To máš napríklad aj to, že v lete v melónovej sezóne v Štúrove predávajú miestni svoje prebytky za 0,75€ a v Bille v akcii v Štúrove kúpiš grécke melóny za 0,33€. No hádaj, čo si väčšina kúpi? To isté paradajky, paprika, uhorky... (v lete). Tam je veľa rôznych faktorov, prečo to je tak a nie onak.
@michaelach - to je utópia, bohužiaľ. Lebo na strave v školách a škôlkach sa nedá zarobiť tak, ako na zbraniach a vojenskej technike. Tam vždy pôjde viac financií a nikdy sa nebude škrtať rozpočet v týchto oblastiach. To by nedovolila žiadna lobby. Detto diplomacia, to je pre štát dôležitejšie ako deti (rozumej pre vládne garnitúry a politikov). Peniaze sú, len sú zle rozdelené, ale to neviem, či je šanca na zmenu na Slovensku... ☹
@evittam - no, mne masírovali. Ale tak ja som si zrátala 2 plus 2. Plus plastové fľaše sme kvôli vode nekupovali ani predtým, ako sme mali deti, takže to bolo jasné 😀
Ale stačí pozrieť napríklad aj tu na koňovi, koľko je najmä za poslednú dobu reklamy a tých ambasádorov kadejakých.., keď sa tu zaregistruje dáka "tehuľa", tak ju to tu masíruje zo všetkých strán dosť masívne už od začiatku tehotenstva. Aj doktori na kadečo zbytočné tie ženy namotávajú, a tam už to je iný level ☹ Ja to pomerne chápem, že mnohé podľahnú.

@sykorkauhliarka nie, neohrieva sa im to. Napísala som dve možnosti - sú termo obedáre a sú elektrické obedáre. Termo držia teplotu, elektrické prihrievajú. Ani v jednom prípade nie je potrebné, aby sa s tým manipulovalo v kuchyni. Poznám takých detí viac, ktoré si nocia vlastný obed. Nie je to nič z inej planéty.
Privstanem si a nachystám. Nie vždy sa mi chce, ale tak...stojí mi to za to 🙂