Späť do práce po 6. mesiacoch. Ako ste to zvládli?
Dobry den mamicky. Najdu sa tu zeny, ktore nastupili do prace ked ich dieta malo 6 mesiacov? Ako ste to zvladali? Dieta, praca, domacnost, psychika? Aky vplyv to malo na dieta. Nejake pre a proti ? Dakujem
Ahoj🙂podla mojho nazoru zavazi vela faktov a situacie..ci chces ist pracovat lebo chces alebo musis, ci mas niekoho na koho sa mozes spolahnut,ci na cely den alebo na skrateny uvazok,ake mas dieta..ja osobne som po materskej nastupila..robim 4-5hodin..zamestnavatel mi vychadza v ustrety..chcela som sa vratit bo ma praca bavi..striedame sa s manzelom na ktoreho je 100%spolah a byva s nami mamka moja..vsetci si malu uzivame..zatial vsetko absolutne bez problemov..mala je spolocenska,je zdrava,nie je placliva..osobne si uzivam kazdu sekundu s nou..dolezite je to najma zmanazovat..a ty sa musis citit v pohode a byt s tym stotoznena🙂
ako uz spominaju predo mnou, velmi zalezi od konstelacie...kam ides pracovat, kolko hodin, kde bude babatko zatial, ako si to vsetk zorganizujes..ja som nastupila do prace po 2 mesiacoch...ale pracovala som z domu, co je tak az doteraz..a vtedy na rodicovsku isiel manzel...cize sme boli vlastne doma obaja...o maleho bolo postarane cely den..ja som aj pracovala, aj si uzila maleho a pre manzela to tiez boli skusenosti na nezaplatenie..nas syn nepostradal absolutne v nicom a bolo to super..je pravda, ze ja som bola dost vycerpana obcas, predsa aj sustredit sa na pracu, aj okolo babatka, aj na prechadzky, aj domacnost, bola som v plnom nasadeni, ale tak ktora mamicka nie je...aj ta co je cely den iba s dietatkom to ma narocne..takze je to o zorganizovani..a este tiez - zalezi od babatka samotneho...nas syn bol vyborny spac napriklad..sice narocny cez den, ale doprial nam celonocny spanok co som ocenila maximalne a dalo sa..takze urcite si to treba zorganizovat a da sa
Ja som nastupila, ked mala mala 7 mesiacov na fulltime. Teraz je s otcom, ziadne psychicke zmeny na nej nebadat. Zo zaciatku som si este 2x v praci odsavala a muz jej to daval dalsi den z flase. Teraz dojcim uz len 4x mimo pracovnej doby. Domacnost je katastrofa ;0), ale nejako priebezne, co hori to spravime. Mame este starsieho v skolke, takze nemam, ziadny cas. Podla mna, ak ty s tym budes ok, dieta sa prisposobi.
Ja som nastupila ked mala dcera polroka, na ciastocny uvazok, svoju dceru milujem a bola planovana ale odchod do prace bol pre mna ako balzam na psychiku, do urcitej miery to bolo aj treba kedze materska kde zijem je tri mesiace.dcera bola najprv s muzom neskor chodila dvakrat poldna do jasli ked zacal aj on pracovat inak sme sa striedali, doma som si oddychla od prace a v praci od domacnosti ,...teraz ma tri a polroka ziadne psychicke problemy na nej nebadat ma uzasny vztah z otcom...kt. ju nevidal len vecer ked uz spala ...teraz chodi do skolky na styri dni a od noveho roka bude chodit len tri aby si zas uzila trochu viac tatina kt. ma volno vzdy pondelok a utorok inak pracuje...
Raz mi bolo povedane ak budes v pohode ty bude v pohode aj dieta....
Ja som nastupila ihned po skonceni materskej ked mal syn 7 mesiacov na full time, to znamena odchod z domu pred siedmou, prichod domov po siestej. Do roka bol syn u mojej sesternici, ktora bola na materskej, od roka nastupil do jasiel. Priznavam zaciatok bol narocny, viac menej som bola nutena nastupit lebo inak by sme nevyzili. Tyzden pred nastupom som po nociach revala preco prave ja musim ist tak skoro do prace, bolo to narocne vsetko sklbit, ale teraz uz vpohode fungujeme. Musel sa prisposobit aj moj manzel a viac sa zapaja do starostlivosti. Syn bude mat v januari 3 roky a s odstupom casu to hodnotim ako to najlepsie co som mohla spravit, vsetkym to len prospelo. Syn nemal nikdy problem s kolektivom, je velmi komunikativny (niekedy az prilis 🙂, na zaciatku musis pocitat s tym, ze ked bude v kolektive tak pochyta vsetky choroby, takze budes castejsie doma, ale aj to sa utrasie. Drzim palce 🙂
prva vec. necitaj nazory typu: podla mojho nazoru,.. su to hluposti. je to subjektivny nazor kazdeho jedinca. aaaaaaa... ja pracujem od soninych 6. mesicov ako ucitelka na zus. doobeda som so sonou, zijeme fungujeme, ide do jasliciek o 11:30, ja do prace o 12:00, (medzitym pridem domov, ableciem sa naobedujem a idem). z prace (17:00) idem rovno po sonu do jasliciek. prideme domov, dam papat malej (kojim ju) sebe a spravim manzelovi veceru. kedze chodi o 18:00, som s nou sama, kupeme o 19:30 s tym, ze hned potom ide spat. kupali sme skor ale posunuli sme si to, pretoze ked ozila uz bol problem zaspat. ale soni je zlate babatko. vstava tak 3-4x za noc nakojit. rano zasa vstaneme, poupratujeme, navarime obed a tak daaaaale. da sa to, necitim sa vycerpana a je to aj prijemna zmena prostredeia, ja by som nedokazala byt len na materskej. bolo to moje obobne rozhodutie, ktore by som neriesila uz ina aki pri spatnom pohlade.
Pracujem v kancelarii. Chcem nastupit po 6. az 7. mesiacoch do prace na 5 hod.denne, najma kvoli fin.situacii. Trosku sa obavam ako budem stihat aj pracu, dieta a domacnost. Dakujem velmi pekne za vase odpovede 🙂 vidim ze sa to da 🙂)))
Je totiz kopec ludi, ktori odsudzuju take matky...ze tak skoro do prace??? :D
a dieta ti prespi celu noc? ci chces aj v noci vstavat, aj cez den fungovat?
Od 1.2. nastupujem ...mamicky strasne zle to znasam. Manzel uz ma nervy, ze nemam stresovat, ze bude dobre. Dohodla som sa so sefom, ze v praci budem max.4 hod. a potom praca z domu. Neviem sa ukludnit. Ako sa mam pozerat na to pozitivne? Prosim poradte. Neviem co so sebou 😢
ahoj, ja budem nastupovat po skonceni materskej s dvojickami. mam kancelarsku pracu spojenu aj so zahranicnymi sluzobnymi cestami. zo zaciatku budem pracovat hlavne z domu, ale aj tak budu mali s opatrovatelkou, neskor pojdu do jasli.
bude to narocne, ale zvladneme to.
skus to brat pozitivne, ze v praci si od malej oddychnes a ked sa vratis domov, tak si ju uzijes viac. jasne, ze domacnost bude urcite viac zanedbana, ale kvoli tomu sa svet nezruti. a komu sa nepaci, ze mas doma neporiadok, nech ti ho pride upratat.
Ja som nastúpila do práce na full time teraz od 1.1.... malý má rok a pol a malá bude mať v apríli 3 roky. Do práce to mám 5 min. od domu, takže pohoda, zamestnávateľ úplne v pohode a robím do tretej, takže super... čo sa týka detí, tak tie to prekvapivo dobre znášajú. Malý sa ešte kojí, takže prídem domov a už je pricucnutý 😀 ale aspoň sa pomaličky odúčame, čo je pre mňa plus... O decká sa stará manžel striedavo s mojou mamou... Zo začiatku som mala veľké obavy, ako to zvládneme, ale som prekvapená aj sama zo seba, že som omnoho kľudnejšia ako keď som bola doma (áno, už mi po troch rokoch prepínalo 😀) a čas v robote mi tak ubehne, že mi nestihne byť ani smutno. Ak sú deti spokojné, som aj ja 😉 no a čo sa týka domácnosti, je to síce druhá smena, ale tak upratané (ako tak) je za pol hoďku a u nás varí aj manžel - možno lepšie ako ja 😅 - takže aj táto starosť mi odpadá...
@mya19 ja som sice sla az ked maly mal 11 mesiacov, a takto chvilu pred nastupom som rovnako stresovala...uz to vydrz do toho prveho nic ine ti neostava - potom prezijes prvy den, dva, uvidis ze je to vlastne v pohode a stresy prejdu. Ja mam pracu pomerne narocnu a sla som na plny uvazok, ale napriek tomu ta zmena ze som chvilu sama za seba a nebavim sa stale len o plienkach mi celkovo spravila velmi dobre po psychickej stranke.
@bubinko1506 dakujem krasne. Wau sikovna maminka s dvoma drobcami 😊😊😊 niekedy mam kvoli malej vycitky😢 Vy kedy nastupujete?
presne ako píšu baby, svojim spôsobom je to balzam na dušu od tých mamičkovských povinností a starostí...ja stále hovorím, aspoň si to aj manžel uvedomí, že to nie je len materská "dovolenka", viac sa zblíži s deťmi a užije si ich aj on... a samozrejme, nehovoriac o finančnej stránke.
@mya19 Podľa mňa 4 hodiny denne bábätku bez maminky nijako neuškodia - ak máš teda stres hlavne kvôli tomuto.. Myslím, že sa o to viacej budeš na dieťatko tešiť, keď pôjdeš z práce domov a bábo to bude cítiť.. domácnosť ako už baby vyššie spomínali, bude miestami jeden chaos, ale ty sa snaž upriamiť v prvom rade na 100% výkon v práci a potom si zase doma užívaj materskú.. ja som pri druhom dieťatku pracovala už od jeho narodenia..nepoznala som názov "materská". samozrejme stále z domu - kancelárska robota.. niekedy sa mi podarilo sadnúť si k počítaču aj cez deň, keď malý spal, ale väčšinou som všetku robotu robila po nociach.. bola som maximálne vyčerpaná, to áno, ale prežili sme.. možno aj ty časom zistíš, že prácu, ktorú si z roboty donesieš domov, budeš môcť robiť len v noci...to už je na tebe, ako sa ti to podarí zorganizovať.. každopádne, hlavu hore.. nastala taká situácia, tak sa ju snaž riešiť, nie nad ňou lamentovať - to ti len zoberie strašne veľa energie a bude ťa to ubíjať psychicky. Pozri, dieťatko bude aspoň naučené fungovať aj s druhými ľuďmi, čo oceníš neskôr a ty sa budeš môcť aspoň na 4 hodiny vyventilovať od plaču, plienok, domácnosti.. A psychicky to neuškodí nikomu, pokiaľ ty budeš psychicky v pohode! Chce to len čas, nájsť si systém a všetko bude ok 🙂 Držím palce 🙂
@mya19 ešte mi napadlo - švagriná nastupovala do práce na full time, keď mal jej syn 4 mesiace a dcéra 3 roky. O syna sa jej starali na striedačku starý rodičia a malá chodila do škôlky. Popri tom študovala externe na vysokej škole.. tiež to bola divočina ale zvládli to.. deti sú dnes už takmer dospelé a majú s mamkou krásny vzťah..
@mya19 v polovici juna - pri dvojkach je materska dlhsia, ale po jej skonceni hned nastupujem
@mya19 4 hodiny denne je pohoda 🙂 uvidíš, že to bude v poriadku, len si treba nájsť systém. ja som išla do práce od veľkých detí (9a13 rokov - dovtedy sme podnikali) a mala som psychicky dosť, najmä v lete, prvé leto, ktoré boli moje detičky bezo mňa, aj som si poplakala, aj dcérka, ale zvládli sme to 🙂 najmä preto, lebo som mala na leto dohodnutý part-time, uvidíme, ako to bude toto leto, ale to je ešte veľmi ďaleko, okrem toho pracujem do 15.00, takže ak si švihnem o 15.30 som doma a to sa ešte aj kúpať môžeme ísť 🙂
držím palce, nech to zvládnete, obe a manžel to zvládne tiež
@mya19 pozri mas robotu v kancli a na par hodin, manzel je pri tebe, nepostrehla som kde bude dieta ale ked sa musi a u teba zrejme ano ( spominala si financie) tak sa na kazdeho vykasli, oni za vas ucty neplatia.
ja som isla od prvej v 6m, ale ostal doma manzel dalsi polrok ( tiez som mala lepsiu pracu ako on) a pri druhej v 1r, mozem kazdeho osr... deti mam spokojne a stastne.
v dnesnej dobe byt 3r doma je bud kocka nezamestnana a takto to riesi, alebo ma tak ubohy plat ze pomer RD a plat sa jej neoplati pohnut z domu alebo je leniva lebo aj take poznam co sa im nechce robit 🙂
Pri malej bude bud moja mamina alebo manzel. V podstate ona rano spi od 9 do tej 10.30 az 10.45...kedy budem prichadzat domov....tymto sa ukludnujem, ze nebude odomna dlho ..dakujem zienky za vase rady a skusenosti 🙂
@mya19 ahoj, viem, že je to už starý príspevok, ale ako ste to zvládli ten návrat do práce po 6 mesiacoch ? Zvykli ste si ?
Ja mám akurát plne dojceneho 6 mesačného chlapca a tiež sa plánujem čoskoro vrátiť, hlavne kvôli financiám. Robím v kancelárii, a môžem pracovať kedykoľvek z domu. Ale stále mám voči tomu veľký rešpekt, malý vyžaduje dosť pozornosti. Ďakujem 🙂
@domcavesel Ahoj, ja by som to spatne zhodnotila tak, ze vsetko sa da zvladnut ked sa chce (alebo ked si nutena) Ano, bolo to neskutocne narocne, v tej dobe sme nemali ani moznost home officu, takze som deti nosila hodinu cesty do jasiel. Odchadzali sme z domu pred 7 mou a domov prichadzali o 6tej. Najtazsie bolo zvladnut hodnotenie mojho okolia, aj teraz mi je z toho do placu, kedze vseobecny nazor je ze som to robila kvoli kariere (to ze by sme sa isli asi past, tak to nikto nevidi)
Moje deti dnes maju 11 a 8, myslim ze tym nijako neutrpeli, mame super vztah aj ked som od nich tak skoro odisla. Musim, vsak priznat ze planujeme tretie dieta, ale uz to nespravim ....aspon jedno dieta si chcem plnohodnotne uzit😉
Drzim ti palce, urcite to zvladnes

závisí asi od toho, do akej práce sa chystáš. ja som od prvého dieťaťa išla do práce ešte skôr, ako po polroku, ale učila som 2x do týždňa kurzy a zvyšok som robila z domu. Keď mala dcéra rok, našla som si prácu 3x do týždňa od 7:30 do 13:00, to už bolo náročnejšie. Pomáhala mi moja mama a manžel, pri dieťatku sme sa striedali. Určite si neviem predstaviť vrátiť sa do práce naplno, prípadne robiť na smeny ... ten polovičný úväzok bol tak akurát. I tak dieťa reagovalo nespavosťou v noci, čo bolo dosť náročné, ak som v noci nespala a ráno bolo treba vstávať. A tiež, babka dcéru dosť rozmaznala s jedením, takže v tomto vidím tiež negatíva, ak pomáhajú rodinní príslušníci, niekedy je to ťažšie presadiť svoje výchovné metódy.
No a pozitíva pre mňa určite naberanie praxe, pretože som bola rok po VŠ, nejaké ti peniažky navyše a viac sociálnych kontaktov.
Ale od druhého dieťaťa som šla do práce až v 2,5 roku, vôbec ma to do roboty skôr neťahalo. Mala som len nejakú prácu na doma a robila som si ďalšie vzdelávanie ... takže tak...