Stačí nemčina na úrovni A2 na prácu v Rakúsku?
Ahojte. Mám záujem ísť pracovať do Rakúska. Chcela by som dokladať tovar v obchodnom reťazci.
Avšak moja nemčina je na úrovni A2. Plánujem sa ešte cca mesiac a pol pripravovať a potom čo mi vrátia daň sa chystám odísť.
Myslíte že tá A2 na začiatok stačí? Angličtina mi ide omnoho lepšie mám aj certifikát na C1.
Vopred ďakujem za odpoveď.
B1 je idealne, ale a2 je tiez ok, tam je dolezite porozumenie. Skusila by som to urcite, s c1 nebude nikto robit dokladanie zeleniny. To uz je dobre na ine veci a nie taketo prace.
Hm, neviem, či existuje pozícia dokladaca tovaru. Čo si vsimam, robia predavačky všetko. S A2 sa dohodnes, na dokladanie tovaru by to stačilo, ale na komunikáciu s ľuďmi..... Väčšina ľudí tu má krátku zápalnu šnúru, čím sialenejsim dialektom sami hatlaju, tým su na neho hrdsi a pevnejsie presvedčení, že oni sú tí "lepší" 🙄
S angličtinou neohuris absolútne nikoho.
Dá sa nájsť práca v Rakúsku aj s A2. Je pravda, že firmy ako Lidl,Hofer, Billa atď. preferujú skôr nájsť plnohodnotnú predavačku, kde treba ovládať jazyk aspoň B1,keďže budeš v priamom styku so zákazníkmi, ale aj to je veľmi špecifické, nakoľko každá filiálka má svoju klientelu... poznám človeka, ktorý pracuje v Hofer a je na pozícií dokladač tovaru ( Regalbetreuer ) a viacmenej ako upratovač prevádzky. Určite s A2 máš šancu byť úspešná na trhu práce a časom, keď sa jazykovo zlepšíš,tak môžeš robiť predavačku ( Verkaufsmitarbeiterin ). Držím palce
@bambulka79 pre nich je podstatne porozumenie, ze clovek vie pracovat s kasou a terminalom a rozumie ludom, co povedia. Ako u nas beru asi kazdu zenu na kasu, lebo to nikto nechce robit. My sme tiez Mali kolegyne s A2 na kase v obchode. Pre nich je podstatne, ci niekto po tyzdni dokaze byt na kase aj sam a nema nejake manko a problemy. Mali sme babu, co hovorila strasne, ale na kase ficala ako drak. Len Mozno ina cast republiky si tak nenavybera ako Wien a okolie. Tu zeny majubvelmibzle vzdelanie, kopec miestnych ma iba zaklad do 16 rokov bez Lehre.
@vroni ďakujem pekne. S mojou angličtinou nemám v úmysle nikoho ohúriť. Moje snaženie aby som získala určitú znalosť jazyka má význam pre moje sebavzdelávanie a nemá nikoho ohurovať. Samozrejme ešte dopilujem nemčinu nakoľko tá bude potrebná v interpersonálnej komunikácii s inými ľudmi. Prajem pekný večer. 🙂
Pýtaš sa na najnižšiu pozíciu v slaboplatenej brandži s nízkou úrovňou jazyka. Fakt, že pri tom spomínaš podstatne vyššiu úroveň irelevantného iného jazyka pôsobí dojmom, že ním ohúriť chces a môže spôsobiť, že možno uprednostnia iného uchádzača, hoci nebude ani jazykovo ani osobnostne lepšie vybavený. Keď aj v bežnom živote reagujes spôsobom,aký si práve predviedla, zvážila by som ešte raz, či je kontakt so zákazníkom práve tvoja silná stránka. Pekný večer aj tebe.
Zase napr Harley Café a dalsie firmy chcu na retail prave anglictinu, pre hofer je to jedno. Ale pre inych to moze byt zasadna vyhoda. Vo Viedni vsetky kaviarne, obchody v centre, tam kde maju suveniry preferuju prave uroven anglitiny. Aspon tolko moja skusenost.
@kiki68ano, aj na letisku trvajú aj na angličtine. Popri nemcine a nie namiesto nej. Do hofera si vyberaju podľa vlastných kritérií (platia podstatne viac než ine siete, evidentne si mozu takýto výber dovoliť), nemčinu majú ako jednu zo základných podmienok, ale tu stále hovoríme o základnej pozícii. Keby hľadala pozíciu vyssieho odborníka, ktorý už má (pochopiteľne) špičkovú angličtinu a začala sa učiť aj nemčinu, je táto kombinácia bonusový argument. V jej hľadáčiku je oveľa pravdepodobnejšie, že to bude vyhodnotené negatívne. Obchod býva zriedkakedy útočiskom ľudí s intelektuálnym rozhladom (teraz hovorím o zamestnávateľovi a nie o zamestnancoch). Je to proste ako keby chcela pracovať na kase s tým, že počítať vie len do sto, ale má doktorát z mikrobiológie.
@vroni u mna teda chceli vo Viedni prave anglictinu, mala to byt pozicia vo Verkauf, nic extra. Ze mA poslu takto na Schwedenplatz. Uz su to roky, ale bolo to vitane. Do hofer neberu skoro nikoho bez Lehre. Plus musia brat ludi z AMS. Cize tam sa tazko dostat. U nas napr nechceli brat cez AMS, aby si mohli vyberat
@kiki68, viem, že majú svoje interné podmienky na vek (čo je inak protizákonné, ale tak, dokaz im to), na vzdelanie - neberu bez Abschlussu (akéhokoľvek, Lehre či maturita im je fuk) ale ani s VS, len s obmedzenou dobou praxe, proste majú celý interný katalóg, o ktorom sa veľa šušká, ale v rukách ho mimo zainteresovaných, myslím, nemal nikto. Úplní slobodomurári 🤣🤣🤣 Fakt je, že výborne platia a tým, ktorých si vyberú, nadstandartne vychádzajú v ústrety. Podobne "utajene" pracuje napríklad aj Red Bull alebo Grand hotely.

B1 nemcina ....