icon

Stravné lístky verzus hotovosť. Čo ste si v práci vybrali?

opica_skorica
13. dec 2021

Čo ste si v práci vybrali a prečo?
Diky

Strana
z2
qetka
13. dec 2021

a ako to je, ked zamestnavatel prispieva na listky nad ramec zakona? Aj tak je to v konecnom dosledku rovnake?

ewwe
Autor odpoveď zmazal
luna379
14. dec 2021

Stravné lístky. Máme ich v práci ako benefit bez nášho príplatku. Keby sme si vybrali hotovosť, tak si zo stravného určitú časť hradíme.

svettii
14. dec 2021

@luna379 tak isto to máme my. Nejak som si na stravné lístky zvykla, takže nemám s nimi žiadny problém

ghostsgirl
14. dec 2021

@svettii tak to mate fajn. My to napriklad zas mame tak, ze ti co si vybrali stravne listky, tak si ich musia cez dovolenku uhradit v plnej vyske, kedze ich rozdavaju dopredu ...cize uplna blbost, lebo za den co nie si v praci si vlastne za hotovost kupis listok ... Na hlavu :D

diefca
14. dec 2021

@ghostsgirl to je presne vdaka tomu paskvilu, co si hovori novela zakona. Metodicke usmernenie hovori, ze zamestnavatel ti ma zabezpecit stravne za kazdy odrobeny den okamzite (nie spatne ako to vela firiem stale robi). Takze ak nechce porusit zakon, na zaciatku mesiaca ti da stravne za vsetky pracovne dni v danom mesiaci vo forme “zalohy”. A predpokladam, ze to mate tak, ze za neodrobene dni ti to potom rovno strhne, aby nestratil prehlad. Kedze stat ponechal volbu hotovost-listky na zamestnancovi, asi nikdy sa nestane, ze budu mat vsetci len hotovost alebo len listky. Je to dost administrativne narocne, hlavne vo firmach s vacsim poctom zamestnancov. Zamestnavatel to asi nerobi naschval, je to len vychodisko z nudze.

ghostsgirl
14. dec 2021

@diefca hej, mne je jasne, ze z nejakeho dovodu to tak robia, ale vela ludi sa u nas oplachlo, lebo si dali gastrace kvoli tomu, ze sa bali zdanovania a teraz banuju. Ja som si nastastie dala hotovost, lebo ma nebavi saskovat s listkami pri pokladni plus nechcem podporovat biznis s gastracmi, takze mi to stalo za to zdanovanie a nakoniec som obisla lepsie ....

lopka1313
14. dec 2021

Ja som si vybrala hotovost.

Predtym som mala listky (tie mi vyhovovali, lebo som ich kombinovala pri platbach bud s kartou alebo hotovostou, nikdy som nezaplatila viac, proste som pouzila tolko, aby suma z nich bola nizsia ako suma za nakup).

Teraz mam gastro kartu. Ta mi az tak nevyhovuje, neviem vzdy presne, kolko na nej mam, apku nestiham sledovat (moja chyba), velakrat ma uz na pokladni odmietol terminal, lebo nedostatok penazi... A ked som menila pracu, mala som problem minut tych par centov, co tam ostalo, ale nastastie som potom zistila, ze sa daju poslat na inu ich kartu, tak som ich poslala ocovi. Aby neprepadli. Zbytocnost. Priatel podobne, teraz robil nakup sestre (co je super, aj tak sme boli na vikend u nich a aspon sme ich teraz len my nevyzierali), lebo my sme mali uz nakupene, a on dostal novu kartu, ale dosla na jeho trvale bydlisko, kde sa k nej dostal neskoro... Kebyze nenakupime, suma do konca roka by mu prepadla. A to tam ma sumu za par mesiacov, co sa pouzije buduci rok... Inak som si vsimla paradox pri byvalych kolegyniach. Ked chodili na obed, dali gastrac a doplatili par centov, euro, euro nieco, podla aktualnej ceny obesa v danom obdobi. Ked mali kartu, v istej casti mesiaca zistili, ze uz na nej peniaze nie su a musia platit "zo svojho". Vtedy si zacali nosit obedy. Pre mna nepochopitelne, ale dobre.

Teraz som si dala hotovost. Hlavna vyhoda: nemusim sledovat a drzat v hlave stav uctu a kombinovat platby, vsetko platim jednou kartou - tou beznou, z mojho uctu. Zaroven nemusim riesit co so zostatkom pri zmene prace a nemusim minut peniaze do urcitej doby, aby neprepadli. Proste same vyhody. A financne by to malo byt rovnako, ale my dostavame najnizsiu zakonnu sumu.

Vidim len 1 vyhodu. Listky zvyknu byt na zaciatku mesiaca, financny prispevok neviem, asi az k vyplate? Ale to je tak vyhoda 1.mesiac, potom je to opat o zvyku...

ghostsgirl
14. dec 2021

@lopka1313 suhlasim, presne aj to s tými kolegynami...moje kolegyne co si vybrali gastrace, argumentovali aj tym, ze dietatu daju skor listok na jedlo ako peniaze ked idu von, pripadne, ze ich to menej ,,boli,, ked zaplatia listkom ako peniazmi...ja tiez absolutne nechapem, cisto len psychologicke hladisko, ved hodnotu to ma rovnaku, pokial teda listky neprepadnu vsakze :D a inak nam chodi financný príspevok tiez na zaciatku mesiaca, nie je to vo vyplate, ale zvlast suma pipne na zaciatku mesiaca - cize ani v tom nemaju gastrace vyhodu

strejdo001
16. dec 2021

Čo tu nikto nespomenul je detail, že ak budete mať napíklad o 50€ vyšší čistý príjem, keď si vyberiete platbu na účet, nie stravne lístky, tak vám to zvýši v banke sumu, o ktorú vám dajú vyššiu hypotéku. Keď máte spoludlžníka, tak na tom tak nezáleží, ale keď beriete hypotéku sami bez spoludlžníka/partnera (ako je môj prípad), tak pri čistom príjme napr. 1000€ vám dá banka hypotéku do výšky 96 000€, pri čistom príjme 1050€ vám dá 100800€. Maličkosť ale niekedy rozhodujuca, aby ste nemuseli dávať zo svojich a 4800€ viete použiť na vybavenie domu/bytu.

mell27
16. dec 2021

@strejdo001 tak to pochybujem 😃... Ja mám plat v čistom o niekolko desiatok eur vyšší ako 1050 a v banke mi vyšla maximálna hypo 105 000€🙄

strejdo001
16. dec 2021

@mell27 Veď to vychádza. Keď máš priemerný plat 1094€, tak ti dá banka 105 000€. Čo ti na tom nesedí? To je jednoduchá matematika.

mell27
Autor odpoveď zmazal
qetka
16. dec 2021

@mell27 100 800, nie 108 000. Rata sa to ako suma za 8 rokov. Cize plat krat 12 krat 8.

henriettak
16. dec 2021

zatiaľ my stačia aj lístky ako je to o zvyku a miniem ich tak či tak ako koruny

Strana
z2