icon

Sú práce v cudzích domácnostiach naozaj rizikové?

28. jan 2025

Napadlo vas niekedy, ze niektore povolania su dost rizikove? Nemam teraz namysli tie, kde to priamo vyplyva z povahy prace, napr. hasic, zachranar, policajt, a pod., ale napriklad take, ze doucovatelka, a kazda ina praca, pri ktorej treba dochadzat k niekomu do domacnosti.
Robili ste, robite niektora take? Nechty u niekoho doma, vlasy doma, upratujete, opatrujete... Nikdy ste sa nebali? Clovek ide casto do cudzej domacnosti, k cudzim ludom....
Uvazujem nad takou pracou a toto ma napadlo, ze ty kokso, co ked natrafim na nejakeho psycha?

s1s4
28. jan 2025

ja chodim upratovat
skor sa bojim ked idem do nejakej dediny ze sa stratim
ked mas stres tak mozno kurz sebaobrany pomoze na upokojenie

martinka13
28. jan 2025

Rovnako sa môžu cítiť aj zákazníci z domácností. Veď k nim príde cudzí človek.

zuzanaete
28. jan 2025

Robila som taku pracu a toto som teda nikdy neriesila.

romi199
28. jan 2025

doučovať sa dá online

melanta
28. jan 2025

Roky mi chodí upratovať pani, premýšľam, čo by sa jej tak u nás mohlo stať. Musím sa jej opýtať, či nemá stres z našej domácnosti.

guudy
28. jan 2025

K nam tiez chodi upratovacka uz vyse 17 rokov raz tyzdenne. Plus k nam chodili doucovat jazyk native speakeri cca 10 rokov tiez na tyzdennej baze. Asi by u nas neostavali dlhe roky, keby sa necitili dobre 🙂

abbey1
28. jan 2025

Chodila som doučovať. Dobre mi bolo. Kávička, občas koláčik a tak. 🙂

autor
28. jan 2025

No vsak hej, kym sa niekomu nic nestane, tak pohoda, dobre moze byt. Ale nikdy neviete, ci si vas nezavola prave nejaky uchyl. Ved aky je rozdiel medzi tymto a tym, ze si vas niekto pocka vecer za rohom?

karolina04
28. jan 2025

Autorka úplne chápem tvojej otázke ,ale tu sa človek dočká len zosmiešňovania. Samozrejme že je tu určité riziko keď ideš niekam k cudzím.

guudy
28. jan 2025

@karolina04 prosim, ukaz mi jediny prispevok, kde niekto autorku zosmiesnil… lebo ja teda taky fakt nevidim.
Vsetci sme napisali vlastnu skusenost. Z jednej ci druhej strany…

sense
28. jan 2025

Riziko je to vždy....ale úplne v bezpečí nie si nikde...psychopatov je dosť všade naookolo

soldi
28. jan 2025

Mojej byvalej upratovacke prisla praca u mna v domacnosti rizikova, lebo pri upratovani rozbila indukcnu dosku za 800€.
Nastastie mame poistenie, takze to nemusela platit, ale vystresovala sa tak, ze uz neprisla

luccija
28. jan 2025

Tiež som minule nad tým rozmýšľala kamarátka tak chodí robiť pedikúru domov, ale vždy niekto vie kam ide, ale tak riziko je vždy a všade:(aj v banke tá môžu prepadnut

vroni
28. jan 2025

Nie že by som chodila do cudzích domácnosti, ale takéto uvazovanie mi príde úplne paranoidne. Úchyl ťa môže prepadnúť vo firme, na ulici alebo aj v divadle. Alebo najhoršie - u teba doma. Prečo by ťa volal k sebe a ponúkal ti svoju identitu na zlatom podnose? A keď už toho uchyla stretnes, je to síce vždy zle, ale radšej jednorazový, ktorému zdrhnes ako uchylny sef, ktorý sa ti vrámci nariadených nadčasov snaží dostať pod sukňu a máš ho má krku vždy znova a znova, než niečo vyriesis. Takže mi takéto povolanie nepripadá ani o chlp rizikovejšie ako akékoľvek iné.

autor
29. jan 2025

@vroni No vidis, sefa poznas, vies jeho identitu a aj tak ti hrozi od neho obtazovanie. Neboji sa ani trochu.
Ked je niekto svihnuty, nemusi vobec planovat, ze ked mu pridem upratat, tak ma da dole, ale mu proste prepne a v tej chvili nebude ani stipku premyslat, ze viem jeho identitu. To mu docvakne az potom.

hefo
29. jan 2025

Proti tomu, že niekomu prepne, neexistuje príliš funkčná prevencia. Taký by to urobil aj na ulici pod kamerami...

guudy
29. jan 2025

Autorka, myslim, ze to s obavami naozaj prehanas….

autor
29. jan 2025

@guudy Nemyslim, len sa pytam, ci to ludom nepride rizikove. Viem, ze nejakych 20r dozadu zabil jeden pan poistovacku, co prisla k nemu domov. A nedavno tu bola tema, ze nejaku babu "udajne sledovalo" auto - jej pocit z pozorovania. Tam boli komentare prave take podozrievave. Z psychologickeho hladiska je celkom zaujimave, ako vnimame nebezpecenstvo. Raz ano, raz nie.
Tiez ma nikdy nenapadlo mysliet si, ze u niekoho doma mi nieco hrozi, ale vlastne preco nie?

zuzanaete
29. jan 2025

Tak ale to mas potom kopec inych prac rizikovych. Realitaci chodia do bytov. A co take predavacky v malych obchodikoch. Je tam sama a tiez netusi, kto vosiel dnu a co porobi. Rovnako taxikar netusi, kto si ku nemu nasadne. Kadernicky, manikerky, pedikerky, maseri. Vsetko ludia, co mozu mat prenajaty malu prevadzku a netusia, kto pride a ci nezablokuje dvere a nieco neurobi. A nasli by sa dalsie pripady. Zdravotnici su mnoho raz ohrozovani a deje sa to priamo v nemocniciach, na pohotovostiach.

portret7
29. jan 2025

Podla mna je to opravnena uvaha. Boli sme pozriet ako zaujemci o nehnutelnost 1 byt. Na obhliadku prisli 2 realitacky ( mlade kocky), este sme si robili srandu, ze 1 pozna cestu tam a druha naspat - nestratia sa😁no a predavajuci bol uz od pohladu “uchyl”, tak som sa potom ani necudovala, ze do bytu isli pre istotu 2. Dovtedy som sa nad tym nezamyslala, ale presne tato uvaha o bezpecnosti roznych povolani ma napadla tiez…

hefo
29. jan 2025

"Viem, ze nejakych 20r dozadu zabil jeden pan poistovacku, co prisla k nemu domov."

A odvtedy sa to stalo ešte koľkokrát?
Problém je, že si človek z médií pamätá kumulatívne tých pár krikľavých prípadov, ale možno je nebezpečnejšie aj len tak ísť po ulici v meste (prednedávnom v Prahe zabil kus odtrhnutej rímsy lekára z Ukrajiny čakajúceho na električku. Zrazených chodcov ani nehlásia)...

sovica
29. jan 2025

@soldi To čo robila, že sa jej podarilo rozbiť indukčnú dosku?

guudy
29. jan 2025

Autorka, ano, velmi prehanas. Sama si spomenula jeden pripad spred 20 rokov (mozne sledovanie by som fakt nepocitala, diskusiu som necitala). Nevravim, ze ich nebolo viac… Ale realne, ake vysoke je take riziko? Povedala by som, ze extremne nizke. Ako pise @zuzanaete , je ovela viac neporovnatelne rizikovejsich povolani. Tie ta netrapia?
Viem napr o pripade, kedy mal pilot osobne problemy zavazneho charakteru a zapichol plne nalozene dopravne lietadlo do zeme. Podla tvojho pristupu by som uz nemala nikdy letiet…teda ty by si nemala uz nikdy letiet lietadlom. Ja som usudila, ze riziko, ze by sa mi niekedy nieco taketo udialo, je extremne nizke a teda lietam aj po tomto incidente.

autor
29. jan 2025

@zuzanaete Ved ano, o tom pisem. Kazda ta praca ma urcite inu mieru "rizikovosti". Podla mna sa clovek nezamysli, ze robit opatrovatelku, ci doucko ma tiez svoje rizika.

@hefo Statistiky si nevediem, to sa priznam. Urcite ist v noci cez park ma vyssie rizika.

@guudy To mam menovite napisat zoznam vsetkych takych povolani? Som myslela ze staci napisat atd, resp a pod. a tym je zahrnuta "cela kategoria". 😂 Ale dakujem za tvoj nazor, pochopila som, nie , ty si nemyslis, ze tieto prace prinasaju so sebou vacsie riziko, okej, I got it.