icon

Ťažký návrat do práce po rodičovskej dovolenke

3. jan 2026

Ahojte, musím sa trošku vyrozprávať. Od včera som začala chodiť do práce na plný úväzok. Pracujem v kancelárii, tú prácu som už predtým robila, ale bolo mi povedané, že sa budem zaúčať aj iné veci. Nikdy som sa práce nebála, skôr ma bavila, ale teraz po návrate z rodičovskej mám obavy. Dosť sa to tam pomenilo, aj polovica kolektívu, dosť dobrych kolegov poodchádzalo, lebo sa zmenilo vedenie a je to oveľa horšie. Je to dosť zodpovedná práca. Včera, keď som prvýkrát bola, tak som sa cítila, že nič neviem robiť. A nič si nepamätám čo sme sa učili na škole. Mám novú vedúcu, ktorá je milá, ale vie byť aj prísna, včera ma len poprosila, aby som sa nepomýlila a niečo očíslovala a ja som to samozrejme pokazila, čo bolo dosť dôležité, bola som vystresovaná a som myslela, že prepadnem od hanby. Začala mať nervy a hovorila, že akú prácu mi má dať, keď ani očíslovať strany neviem. Samozrejme som sa ospravedlnila, no cítim sa úplne vymletá….
Dcérka teraz ostala doma s manželom. Od februára nastupuje až do škôlky. Teraz sa moc moc upla na manžela, čo mi samozrejme nevadí, len som teraz moc moc citlivá, stále by som iba plakala, lebo mi chýba ten čas s ňou, ktorý sme spolu mali. Teraz ma začala odmietať na všetko hovorí, že tatinko áno a maminka nie, všade chodí za manželom a ja sa cítim ako vzduch. Len tá čo navarí, poupratuje. Ja viem, že deti sa menia a začala registrovať, že nie len mama pre ňu existuje, ale tak strašne ma to bolí a hlavne, keď som teraz taká citlivá. Plačem naspäť za ten čas, ktorý sme spolu boli a riešila iba dcérku. Áno, určite mi napíšete, že aby sme si spravili druhé dieťa, no momentálne sa na to necítim.
Ja som inak chcela neskoršie ísť na práce, lebo dcérka má iba 2,5 roka, ale nový riaditeľ povedal, že chce obsadiť všetky tabuľky, tak by som sa už nemohla vrátiť. No stále premýšľam či som spravila dobre. Najradšej by som mala nejakú kľudnejšiu prácu, že by som mohla mať napr. doma aj home office. Alebo teda neviem či ste to mali aj vy baby, že ste boli po rodičovskej také citlivé a chýbal vám ten čas strávený s vaším dieťatkom a ste sa cítili, že nič iné ako starať sa o dieťa nevedeli. Ďakujem za každý komentár.

Strana
z2
vladka521988
8. jan 2026

@anonym_autor narocne to je,chapem. Daj tomu cas 😉 a treba zmenit myslenie a zmeni sa ti zivot. Vela síl

stanislavicenka
8. jan 2026

@anonym_autor je to iba zmena. Bola si tam prvy den.

johanka21
10. jan 2026

@anonym_autor Vždy, keď som prišla do novej práce, tak som si pri zaúčaní písala poznámky. Stretla som sa aj s posmeškami a úškrnmi, no mne to absolútne nevadilo. Akí boli ale potom všetci prekvapení, keď som za 2 dni ovládala program skladového hospodárstva úplne sama, bez akéhokoľvek dozoru, či kontroly. A ak som si nebola istá v niečom, čo sme sa hoci aj učili v škole, tak som sa proste spýtala. Radšej sa viackrát opýtať, ako raz zle urobiť. A s týmito návykmi som nikdy nemala problém začleniť sa do novej práce a tým pádom aj do nového kolektívu. Veď predsa každý raz začínal. A ty, keďže si bola na materskej, tak si uvedom, že sa toho tam aj veľa zmenilo. Nehanbi sa začať od začiatku.

Strana
z2